Fokozott lumbalis lordosis – miért alakul ki és hogyan segít a gyógytorna?

A fokozott lumbalis lordosis ritka esetben kerül szóba, azonban igen sok esetben ez lehet a fő kiváltó oka a deréktáji fájdalomnak. Jó hír azonban, hogy alapos kivizsgálását követően, rendszeres, konzervatív terápiával rendeződhet a probléma.

Mi is a lumbalis lordosis és milyen panaszokkal járhat annak eltérése? Mi okozhatja a lordosis fokozódását? Hogyan segít a gyógytorna és annak hiányában mi várható? Ezekre a kérdésekre választ kaphat, ha elolvassa alábbi cikkünket.

Ortopéd szakorvossal is várjuk!

A Nyugati térnél, a Bajcsy-Zsilinszky úti rendelőnkben a gyógytornán felül orvosi segítséget is igénybe vehet! (Bajcsy-Zsilinszky út 72.) Dr. Pánti Zsombor Imre ortopéd szakorvos minden csütörtökön 08:30 és 11:30 között tudja fogadni Önt.

Gyógytorna garanciával!

Amennyiben az állapotfelméréssel (1. alkalom) nem elégedett, mert nem azt kapta tőlünk amire számított, és azt a helyszínen jelzi nekünk, akkor nem kell kifizetnie az első alkalom árát! Sőt, ha a panasza olyan jellegű amire a gyógytorna nem tud megoldást nyújtani, akkor is ingyenes volt az állapotfelmérés az Ön számára.

A lumbalis lordosisról néhány szóban

Gerincünk kettős S görbülettel rendelkezik, amelyet a lumbális (ágyéki) szakaszon szakszóval lordosisnak nevezünk. Anatómiailag ezen a szakaszon a gerinc kissé előrefelé görbül, azonban ennek fokozódása számos problémát okozhat.

A fokozott lumbalis lordosis számos tünetet okozhat, a legjellemzőbb ezek közül a deréktáji fájdalom. Mivel ez a panasz sokféle problémára utalhat, a kivizsgálását alapos körültekintéssel kell végezni. A fizikális vizsgálat mellett a CT és röngten felvételre is sor kerülhet, amely alapján egyértelműen kirajzolódhat az eltérés. 

Ezek lehetnek a fokozott lumbalis lordosis okai

A fokozott lumbális lordosist az alábbi folyamatok alakíthatják ki:

  • álló munka
  • hanyagtartás
  • deréktáji izmok rövidülése
  • gerincproblémák (pl.: csigolyaelcsúszás)
  • túlsúly

Így segít a rendszeres gyógytorna a fokozott lumbalis lordosis okozta panaszokon

A gyógytorna az egyik legtermészetesebb kezelési módszer a fokozott lumbalis lordosis kezelésére, ugyanis a probléma hátterében mozgásszervi eltérés áll, ezért a mozgásterápia hatékonyan veszi kezelésbe a kiváltó okot. A gyógytornászoknak számos módszer áll rendelkezésükre a gerinc egészségének visszaszerzéséhez. 

A kezelések során nyújtásokkal lazítja a gerinc ágyéki szakaszának feszes izmait, amely hozzájárulhat a görbület rendeződéséhez és az azonnali fájdalomcsökkenéshez. E mellett szükséges lehet erősítő gyakorlatokat is végezni, amelyekkel a gyógytornász bizonyos gyengült izmok erősítését célozza meg. Annak eldöntését, hogy melyik izomcsoportra szükséges erősítés, és melyiket kell lazítani, az állapotfelmérés eredményei mutatják meg

A változatos kezelésnek köszönhetően a gerinc melletti izmokban rendeződhet az izomerő egyensúly, amely nagyobb stabilitást eredményezhet, az ágyéki szakasz mozgástartománya a nyújtások hatására növekedhet, és a lumbalis gerincszakasz görbülete is helyreállhat. 

A mozgásterápia fontos szerepet játszik a derékfájdalom megelőzésében is. Gyógytornával például hatékonyan átmozgathatók a hát és a derék izmai, amiknek kiemelkedő szerepe van a megfelelő testtartás kialakításában, valamint a gerincproblémák és az ülő életmódból adódó panaszok megelőzésében is. 

A gyógytorna során a terapeuta ötvözi a fent is említett aktív kezeléseket a passzív technikákkal, azaz komplex módon alkalmazza a legkülönbözőbb manuális módszereket (lágyrész kezelés, manuálterápia, fascia technika, ízületi mobilizálás, triggerpont terápia) és az aktív gyógytorna gyakorlatokat

A gyógytorna további pozitív hatása, hogy segítségével hosszútávon fenntartható egy fájdalommentes és egészséges életmód.

Ez várható, ha a fokozott lumbalis lordosisát nem kezeli gyógytornász szakember

A fokozott lumbalis lordosis rendszeres gyógytorna hiányában állandó derékfájdalmat, idővel pedig komolyabb tüneteket (pl.: kisugárzó fájdalom) okozhat. 

Mivel a derék izmai továbbra is feszes állapotban maradhatnak, ez akár az ízületek szabad mozgását is akadályozhatja. Emiatt nem csak a fájdalom válhat krónikussá, de bizonyos mozgások kivitelezése is akadályozott lesz. 

Abban az esetben, ha gerincprobléma okozza a fokozott lumbalis lordosist, és azt nem korrigálják, idővel az érintett területen kopás is létrejöhet, amelyet sokkal nehezebb és hosszabb idő kikezelni. Tehát minél hamarabb fordul panaszával egy tapasztalt szakemberhez annál könnyebb és gyorsabb lehet a gyógyulás!

Kezdődő derékpanaszai vannak, és szeretné elkezdeni a gyógytornát? Ebben is segítségére lehet egy tapasztalt gyógytornász! Jelentkezzen be hozzánk online!

Így zajlik a fokozott lumbalis lordosis gyógytornája egy professzionális budapesti rendelőben

A Gyógytornászom.hu budai (Vitéz utca) és pesti (Bajcsy-Zsilinszky út) rendelőiben a fokozott lumbalis lordosis kiváltó okának kezelését egy 1 órás, mindenre kiterjedő állapotfelméréssel kezdjük. Először is, részletes kikérdezéssel felvesszük az anamnézist, amelyben kitérünk az előzményekre: azaz, hogy mikor jelentkezett először a derékfájás, tudja-e valamihez kötni, illetve kitérünk a fájdalom jellegére, erősségére is. 

A kikérdezést egy tapintásos vizsgálat követi, amellyel felmérjük az ágyéki szakasz lágy szöveteinek állapotát, majd mozgásvizsgálattal a gerincszakaszok mozgásait és a csigolyák közötti elmozdulásokat figyeljük meg.  

Az állapotfelmérés során minden lépéssel a valódi ok tisztázását segítjük elő. Ez után egy mozgásszervi diagnózist és egy személyre szabott terápiás tervet állítunk fel, amelyet részletesen ismertetünk és átbeszélünk Önnel. 

A kezelések célja a fájdalom csillapítása, valamint a fiziológiás lordosis visszanyerése. A gyakorlatokat fokozatosan adagoljuk, amelyeket nehézségi szint alapján osztályoztunk. A feladatok végzése során figyelünk a helyes kivitelezésre, annak érdekében, hogy Ön is el tudja különíteni, mikor csinálja megfelelően a feladatot és mikor nem. Ez azért is fontos, mert házi feladatként otthonában Önnek is végeznie kell a gyógytornát, ugyanis csak így tartható fenn hosszú távon is a kezelések alatt elért eredmény. 

Az állapotfelmérés végén életmód tanácsokkal is ellátjuk Önt, amelyek nem csak növelik a mielőbbi gyógyulás esélyét, de tartósan fenntartja a közös munka által kialakult pozitív állapotot is. 

Már az első 2-3 alkalom után érezni fogja a derékfájdalom csökkenését, és a görbület helyreállását, valamint a testtartás javulását hétről-hétre megtapasztalhatja. 

A Gyógytornászom.hu-nál, akár Ön is választhat, több éves szakmai tapasztalattal rendelkező gyógytornászaink közül, csak olvassa el szakembereink bemutatkozóját és már néhány kattintással bejelentkezhet hozzánk! Rendelőinkben SZÉP Kártyával vagy Egészségpénztári Kártyával is fizethet, továbbá minden kezelés (beleértve a manuálterápiát is) egy áron van, amely megegyezik egy alkalom gyógytorna árával! Kattintson, és tekintse meg árlistánkat!

Fokozott lumbális lordosisa van? Kérjen időpontot hozzánk online és segítünk!

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legprofibbak a derékpanaszok kezelésében!