fülzúgás

Fülzúgás – így segít a gyógytornász

A fülzúgás külső hangforrás hiányában létrejövő, zavaró tünetegyüttes. A probléma igen gyakran fordul elő, és a kor előrehaladtával nagyobb eséllyel alakul ki. A tinnitus azonban bármelyik korosztályt érintheti, ugyanis számos probléma kiválthatja.

De hogyan segíthet a fülzúgáson egy gyógytornász? Kezelés hiányában mi várható? Mik a fülzúgás típusai és tünetei? Miért alakul ki ez a panasz? Megtudhatja alábbi cikkünkből.

Ortopéd szakorvossal is várjuk!

A Nyugati térnél, a Bajcsy-Zsilinszky úti rendelőnkben a gyógytornán felül orvosi segítséget is igénybe vehet! (Bajcsy-Zsilinszky út 72.) Dr. Pánti Zsombor Imre ortopéd szakorvos minden csütörtökön 08:30 és 11:30 között tudja fogadni Önt.

Gyógytorna garanciával!

Amennyiben az állapotfelméréssel (1. alkalom) nem elégedett, mert nem azt kapta tőlünk amire számított, és azt a helyszínen jelzi nekünk, akkor nem kell kifizetnie az első alkalom árát! Sőt, ha a panasza olyan jellegű amire a gyógytorna nem tud megoldást nyújtani, akkor is ingyenes volt az állapotfelmérés az Ön számára.

Így segít a gyógytornász fülzúgás esetén

Ha a fülzúgás hátterében izomfeszülés, állkapocs ízületi probléma vagy fejet/nyakat ért sérülés áll a gyógytorna jelentős mértékben hozzájárulhat a panasz megszűnéséhez. Az egyik legelterjedtebb és legeredményesebb kezelési módszer a gyógytornászok által alkalmazott temporomandibuláris terápia, amely természetes úton, mechanikus energiát felhasználva szünteti meg a probléma hátterében álló okot. 

A temporomandibuláris terápia olyan speciális módszer, amely hatékonyan enyhíti az állkapocs ízületben és annak környékén jelentkező panaszokat, így a fülzúgást is.

Az állkapocs problémáit az arra képzett gyógytornász lágyrész mobilizációs technikával kezeli. Ez egy olyan, jó manuális készséget igénylő kezelési módszer, amelynek során kézzel kivitelezett fogásokkal kívülről és belülről is hat a terapeuta a rágóizmokra. Specifikusabb a masszázsnál, ugyanis ebben az esetben szükség van az egyes lágyrészek típusának elkülönítésére is. A módszernek köszönhetően a gyógytornász egyaránt kezelhet izompólyát, izomrostot, inas eredést, inas tapadást vagy izom-ín átmenetet. Az izomrostok lefutására merőleges technikát alkalmazva az izmot körülvevő pólyát kezelik, amely növeli az állkapocsízület mobilitását.

A temporomandibuláris (TMI) terápia során a szakember nem csak lágyrész mobilizációval veszi kezelésbe a fülzúgás hátterében álló állkapocs problémát. Az állkapocs ízületi gyógytorna gyakorlatoknak köszönhetően fokozatosan csökkentik a rágóizmokban már kialakult görcsöket és meggátolják a rágóizmok további túlzott feszülését. Ezek együttvéve hatékonyan szüntetik meg többek között a fülzúgást.

A fülzúgás és egyéb tünetek enyhülése, majd megszűnése után sem ér véget a gyógytorna. A terapeuták fontosnak tartják, hogy ez az állapot hosszú távon fennálljon. Ennek biztosítására funkcionális gyógytornával a mélyizmok erősítését célozzák meg, amelynek eredménye, hogy csökken az izmok túlterhelődésből adódó feszülése, ezáltal az ízületek a helyes pozícióba kerülnek, így terhelés hatására sem jelentkezik diszfunkció (helytelen működés). 

A hatékony gyógytornának köszönhetően ismét panaszmentes napjai lehetnek, valamint egy tapasztalt gyógytornász által összeállított izomerősítő gyakorlatok segítségével a panaszmentesség hosszútávon megőrizhető.

A fülzúgás várható szövődményei gyógytorna hiányában

Abban az esetben, ha nem kezelik nyaki/állkapocs ízületi problémából adódó fülzúgását gyógytornával, állapota könnyen állandósulhat, később akár rosszabbra is fordulhat

A krónikus fülzúgás ronthatja az életminőséget, ugyanis a panasz egy állandó stresszt okozhat, valamint alvási problémák, memóriazavarok, koncentrációs problémák is kialakulhatnak. A kimerültség fizikai tünetekkel is járhat, a fájdalmat is fokozottabban érzékelheti, ezáltal akár újabb panaszok is felüthetik a fejüket.

Szeretne több éves szakmai tapasztalattal rendelkező gyógytornásztól manuálterápiás kezelést kapni? Jelentkezzen be hozzánk online és akár már 2-3 napon belül tudjuk Önt fogadni!

A fülzúgás gyógytornája egy professzionális gyógytorna rendelőben

A fülzúgás manuálterápiás kezelését megelőző vizsgálat legalább annyira lényeges elem, mint maga a kezelés. Rendelőnkben egy részletes, mindenre kiterjedő, 1 órás állapotfelméréssel a terapeuta egy mozgásszervi diagnózist állít fel

Ide tartozhat a röntgen, a CT vagy az MR vizsgálatok áttanulmányozása, valamint a teljes kórelőzmény alapos feltárása és elemzése (például az alábbi kérdések formájában: a panaszok mikor és miként jelentkeztek először, mire erősödik és enyhül, stb.). 

Az állapotfelmérés eredménye alapján a terapeuta egy egyéni, személyre szabott terápiás tervet dolgoz ki, amelynek célja a megfelelő kezelési mód kiválasztása.

Az anamnézis felállítását követően a mozgásvizsgálat során a gyógytornász ellenőrzi a páciens tartását, feltérképezi az esetleges ízületi problémákat: problémától függően megvizsgálja a nyaki gerinc vagy az állkapocsízület mozgásait, valamint az azt körülvevő izomzat aktuális állapotát. 

Gyógytornászunk a részletes állapotfelmérés után a problémának megfelelően különböző manuális fogásokkal fájdalmat csillapít és mobilizál, ezáltal oldja az ízületi blokkokat.

Az állkapocs ízület terápiáját lágyrész mobilizációs technikával kezdjük. Ennek elemeként szájon belül és kívül egyszerre kezeljük a rágóizmokat. Ez a kezelés passzív része. A passzív részt követően következik a gyógytorna aktív része. Speciális, állkapocs ízületre ható feladatokkal lazítjuk az izmokat, megakadályozva ezzel további feszülés kialakulását, valamint ezáltal enyhítjük a már kialakul állkapocs problémákat és a fülzúgást is. Az otthoni házi feladat elvégzéséhez elengedhetetlennek tartjuk, hogy pontosan betanítsuk Önnek a kezelések során alkalmazott gyakorlatokat.

A kezelés végén különböző gyakorlatokat kap, amelyeket a gyógytornász helyes kivitelezéssel tanít be Önnek. Ezeket otthonában, házi feladatként el kell végeznie, ugyanis így lehet eredményes a gyógyulás. Fontos szem előtt tartani, hogy a terápia mindig a gyógytornász és a páciens közös munkája.

A manuálterápia hatékony kezelést nyújt a nyaki és az állkapocs ízületi eredetű fülzúgás esetén, és már 4-5 alkalom után jelentős javulást tapasztalhat. A fülzúgás hétről-hétre enyhülni fog, ezáltal újra panaszmentessé válhatnak a mindennapjai. 

Tudta? Terapeutáink segítségét már nem csak Budán, a Vitéz utcában, hanem Pesten, a Bajcsy-Zsilinszky úton is igénybe veheti!

A fülzúgás (vagy tinnitus) típusai és tünetei

A fülzúgás (latinul tinnitus, amely csengést jelent) igen sokakat érintő probléma, azonban a legtöbb esetben nem áll komoly kiváltó ok a hátterében. Időskorban szinte mindenkinél előfordul ez a panasz, azonban ha a tünetek fokozódnak, érdemes orvoshoz fordulni.

A fülzúgás egyénenként változó intenzitású és típusú lehet. Sokszor nem kimondottan zúgásként jellemzik, hanem:

 • csengésként
 • búgásként
 • sistergésként
 • zümmögésként
 • berregésként
 • sziszegésként
 • zúgásként
 • dobogásként
 • morajlásként 

Kétféle fülzúgásról beszélhetünk:

Objektív fülzúgás esetén a vizsgálat közben az orvos is hallja a csengést/búgást. Hátterében valamilyen izomfeszesség vagy a középfül egyik kis csontjának elmozdulása áll. Igen ritka esetben fordul elő ez a típus.

A szubjektív fülzúgás kívülről nem hallható, azt csak a páciens tapasztalja. Kiválthatja akár a külső, közép vagy a belső fül problémája is (pl.: hallóideg károsodás). Ez a típus sokkal gyakrabban fordul elő, mint az objektív. 

Névtelen terv - 2022-11-21T152619.492.png

A fülzúgás okai

Az alábbi okok vezethetnek a fülzúgás kialakulásához:

 • időskor
 • felszaporodott fülzsír/idegen anyag a hallójáratban
 • egyszeri/tartós zajártalom
 • agyi vérellátási zavar
 • a fülcsontok növekedésének problémája
 • fülfertőzések 
 • gyógyszerek mellékhatásai
 • állkapocs ízületi problémák
 • a fejet vagy a nyakat ért sérülések
 • nyakcsigolyák elváltozásai
 • Meniere-szindróma
 • hormonbetegségek (pl.: pajzsmirigy-alulműködés)
 • autoimmun problémák
 • szív-és érrendszeri betegségek (pl.: magas vérnyomás)
 • vérszegénység
 • túlzott alkohol-és koffeinfogyasztás
 • nyomelem hiány (cink)
 • stressz, posztraumatikus stressz szindróma

Fülzúgástól szenved? Kérjen időpontot hozzánk online és segítünk!

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legprofibbak a nyaki/állkapocs ízületi problémából adódó fülzúgás kezelésében!