Gerinctorna gyakorlatok gerincferdülésre – hogyan kezdjem el?

Gerinctorna gyakorlatok gerincferdülésre – hogyan kezdjem el?

Szakorvosi kivizsgálás és röntgen vizsgálat nélkül, még akkor se kezdjen el egyedül a gerinctorna gyakorlásához, ha gerincferdülése mellé egyébként nem társul fájdalom.

Az orvosi vizsgálat ugyanis, amelyet speciálisan ortopéd szakorvos végez, nem csak a gerincferdülés felderítéséhez elengedhetetlen, de a későbbi terápia meghatározásához is.

Ortopéd szakorvossal is várjuk!

A Nyugati térnél, a Bajcsy-Zsilinszky úti rendelőnkben a gyógytornán felül orvosi segítséget is igénybe vehet! (Bajcsy-Zsilinszky út 72.) Dr. Pánti Zsombor Imre ortopéd szakorvos minden csütörtökön 08:30 és 11:30 között tudja fogadni Önt.

Gyógytorna garanciával!

Amennyiben az állapotfelméréssel (1. alkalom) nem elégedett, mert nem azt kapta tőlünk amire számított, és azt a helyszínen jelzi nekünk, akkor nem kell kifizetnie az első alkalom árát! Sőt, ha a panasza olyan jellegű amire a gyógytorna nem tud megoldást nyújtani, akkor is ingyenes volt az állapotfelmérés az Ön számára.

Egy enyhébb fokú gerincferdülés (Scoliosis) nem mindig okoz tüneteket.

A gerincferdülés tulajdonképpen a gerincoszlop oldalirányú görbülete. A már kialakult, de szabad szemmel még nem látható gerincferdülést kezdetben jelezheti a hát nem múló izomfájdalma.

Később, esztétikai elváltozásként a gerincferdülés egyértelmű tünetét képezi az egyik oldali váll magasabb helyzete, a csípő egyoldali megemelkedése, valamint a sántító járásmód és a csökkenő fizikai terhelhetőség és erő.

Az oldalirányú görbület kifejezettsége esetén egyes scoliosisoknál a görbülethez a csigolya torziója is társulhat. A torzió következtében háti vagy ágyéki bordapúp alakul ki, amelyek megjelenése tovább ronthatja a testképet.

A funkcionális scoliosis

Funkcionális scoliosis esetén az oldalirányú görbület fekvő helyzetben eltűnik, valamint saját izomerővel korrigálható. Előrehajlásnál a csigolyák torziójának hiánya miatt bordapúp nem látható, a hátizomzat erősítésével a görbület megszűnik.

Az elsődleges funkcionális scoliosis általában enyhébb kórképet mutat és nem alakul át strukturális scoliosissá, szemben a másodlagos funkcionális scoliosissal amely valamelyik alsó végtag látszólagos vagy valódi rövidülése miatt, ahhoz társultan, másodlagos tünetként alakul ki.

scoliosis

A strukturális scoliosis

Idiopátiás scoliosis: Az ún. idiopátiás gerincferdülés pontos kiváltó okát nem ismerjük. Általában a gyors testi növekedési fázisok idején, illetőleg legtöbbször 10-12 éves kor után jelentkezik.

Congenitális (veleszületett) scoliosis: veleszületett gerincdeformitás amely neuromusculáris (gerincvelő sérüléses) rendszerbetegségekhez társul.

A strukturális scoliosist a csigolyák tengelyük körüli elcsavarodása (torzió) is kíséri, mely háti vagy ágyéki gerinc melletti elődomborodást, bordapúpot eredményez.

A strukturális scoliosis állapottól függően rendszeres, legalább félévenkénti ortopédiai kezelést és gyógytornász általi kontrollt tesz szükségessé az életminőség javításának érdekében illetőleg megakadályozandó a deformitás progresszióját.

A funkcionális scoliosis kialakulásának megelőzésében lényegi szerepe van a rendszeres mozgásnak, a mindkét oldalt egyformán edző mozgásformáknak és az ebből eredően egészséges, erős hátizomzatnak.

Gerinctornát végző gyógytornászaink

A scoliosis már a felismeréstől konzervatív kezelést (gyógytorna, gerinctorna) igényelhet

Az enyhébb fokú gerincferdülés a növekedési időszakban valamint a gyermekkori gerinc deformitások a kezdeti szakaszukban jól korrigálhatóak a gyenge izmok megerősítését és a feszes izmok nyújtását célzó gyógytornával.

Érdemes a gyógytorna mihamarabbi megkezdéséhez már most időpontot foglalnia a gyógytornászom.hu szakértőinél!

A gerinctorna gyakorlatok célja a scoliosisból adódó hibás, kóros tartás korrigálása, a testkép normalizálása. Súlyosabb deformitások esetén a csökkent tüdőkapacitás növelése.

A gerincferdülés kezelésének látványos eredményeit hosszú távon egyértelműen a csontos deformitások korrekciója valamint a progresszió megállítása adja. Rövidtávon főleg a fájdalom csillapodása valamint a külső testképbeli javulások jelzik.

Kisebb állapotjavulás már a torna elejétől kezdve tapasztalható, de a tényleges tartáskorrekcióhoz hosszabb időre van szükség.

A gyógytornászom.hu szakemberei által nyújtott Schroth terápiával, valamint a terápiát kiegészítő háromdimenziós légzéssel hatékonyan és akár már viszonylag rövid idő alatt korrigálható a csigolyák enyhébb fokú torziója, valamint az oldalirányú görbülettel, gerincferdüléssel együtt járó lapos hát is.

A Schroth terápiával és a gyógytorna gyakorlatainak segítségével azonban nem csak a test szerkezeti integritása állítható helyre. Új beidegződések is kialakíthatók, a gerinc pedig újratanulhatja az egyenes tartást.

Önnek vagy szerettének gerincferdülése van? Kérjen időpontot online és segítünk! 

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legprofibbak az Ön gerincpanaszának gyógyításában!  ↓