Bemutatkozó: Gyóni Boglárka – gyógytornász / Schroth terapeuta


Szakterületeim

 • alsó végtagi sérülések, panaszok: lúdtalp, sarkantyú, boka szalag szakadások, bokarándulás, bokaficam, futótérd, ugrótérd, Schlatter-Osgood féle megbetegedés
 • gerincpanaszok: derékfájdalom, hátfájdalom, lapocka környéki panaszok, ülőmunka okozta fájdalom és tartáshibák, gerincferdülés, Scheuermann-kór, izomfeszülésből eredő fejfájás, alsó és felső keresztezett szindróma
 • ortopédiai és traumatológiai műtétek utáni rehabilitáció
 • vállpanaszok: befagyott váll, vállízületi instabilitás, izom eredetű fájdalmak
 • könyökpanaszok: teniszkönyök, golfkönyök
 • senior torna: ízületi mobilizáció, izomerősítés és szintentartás, egyensúlyfejlesztés

Tanulmányaim

 • 2022 3D Scoliosis terápia
 • 2022 Dynamic tape terápia I. szint
 • 2022 Köpölyözés, mint modern mobilizációs technika
 • 2021 SMR mint eszköz, a gyógytorna hatékonyságának növeléséhez
 • 2019 Szegmentális stabilizációs tréning az ágyéki-medence komplex rehabilitációjában
 • 2018 SIASTOK: Fókuszban az izom
 • 2017 MGYFT XI. Kongresszusa és 11. Prekongresszusa, előadás témája: Fizioterápiás kezelési lehetőségek vesetranszplantáció után
 • 2015 Funkcionális elasztikus taping bevezető alaptanfolyam
 • 2017 Szegedi Tudományegyetem Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar, Gyógytornász-fizioterapeuta BSc.  

Kezeléseim

 • lágyrész kezelések (köpöly, SMR henger)
 • triggerpont terápia
 • szegmentális stabilizációs tréning
 • gyógytorna
 • kinematic és dynamic taping
 • schroth terápia
 • neurodinamika (idegmobilizáció)
 • ergonómiai tanácsadás

Leggyakrabban ezekkel a panaszokkal fordulnak hozzám


Futótérd

Kialakulhat nem megfelelő terhelés, izomegyensúly probléma vagy ízületi aszimmetria következtében. Általában sportolókra jellemző, a térd külső részén jelentkező fájdalommal jár. A pólyafeszítő izom (m. tensor fascia latae) a comb külső oldalán található vaskos kötőszövetes lemezbe (tractus iliotibialis) fut, mely áthidalja a térdízületet. Így ennek az izomnak a túlterhelése, feszessége során megfeszül a tractus iliotibialis is, mely a térd hajlítása és nyújtása közben combcsont külső részét (lateralis epicondylus) irritálja.

Így segít a gyógytorna a futótérden

A feszes izmokat különböző lágyrésztechnikák alkalmazásával tudjuk lazítani. Az izomegyensúly problémákat, illetve tartásbeli eltéréseket fokozatosan felépített gyakorlatok segítségével rendezzük.

Boka sérülések

A hétköznapi élet során sokszor találkozhatunk kevésbé súlyos (vádli húzódás, boka rándulás) , illetve súlyos boka sérülésekkel (achilles szakadás, bokaficam, törések), amelyek gyakran séta vagy sport közben alakulnak ki. Már a húzódások, rándulások is okozhatnak izomgyengeséget, ízületi aszimmetriákat. Amennyiben ezeket a problémákat nem kezeljük, az a későbbiekben kihathat az egész alsó végtagra (talp, boka, csípő, térd), illetve okozhat derék panaszokat is.

Így segít a gyógytorna a boka sérüléseken

A sérülést követően minden esetben felmérjük a páciens állapotát és egyénre szabott kezelési tervet állítunk fel. Fontos szerepet játszanak a keringésjavító és a lágyrészeket lazító technikák, a fokozatos izomerősítés, valamint a hétköznapi életbe, sportba való visszatérés segítése.

Sportsérülések

A hobbi sportolók, edzeni vágyók körében sokszor találkozunk azzal a problémával, hogy sportolás/edzés előtt bemelegítenek, valamint utána levezetést végeznek, de azt nem a megfelelő módon, vagy ideig végzik. Rosszabb esetben a bemelegítés és levezetés teljesen kimarad, és a tanulást, munkát befejezve a hobbi sportoló átvezetés nélkül kezdi meg fizikai aktivitását, nagy és hirtelen terhelést adva ezzel a mozgató szervrendszerének. Ez gyakran olyan sérülésekhez vezet (izomhúzódás, szalagszakadás, stb.), melyek az esetek nagy részében elkerülhetőek lettek volna.

Így segít a gyógytorna a sportsérüléseken

A vizsgálatot követően, az egyén állapotának megfelelő személyre szabott kezelést állítunk össze. A talált eltéréseket, fascia lazítással, fokozatosan felépített gyakorlatokkal, később egyensúly és koordináció fejlesztő gyakorlatokkal rendezzük. Nagy hangsúlyt fektetünk a kezelés során a megfelelő bemelegítési és levezetési technikák átbeszélésére és betanítására.

Műtétek utáni rehabilitáció

A legtöbb műtét során ahhoz, hogy hozzáférjenek az adott területhez vágás keletkezik az ott futó kötőszöveteken, így szinte minden esetben érintett a mozgató szervrendszer is. Műtét után jelentkezhet fájdalom, duzzanat, mozgásbeszűkülés. Az ortopédiai, idegsebészeti és traumatológiai műtétek után pedig szembesülhetünk azzal, hogy az adott terület gipszbe/rögzítőbe került, vagy éppen vannak olyan mozgásirányok, amiket tilos kivitelezni.

Így segít a műtét utáni rehabilitációs gyógytorna

A kezdeti időszakban a duzzanat csökkentése, keringésjavítás, fájdalom csillapítása, és lágyrészek lazítása a cél. Fontos műtéti heg kezelése, hiszen amennyiben letapad, akadályozhatja a mozgást. Passzív, illetve aktív mobilizálással nyerjük vissza az ízület mozgásterjedelmét, valamint erősítő feladatokat állítunk össze az izmok állapotának rendezésére.

Nyak- és vállfájdalom

Sokszor a rosszul beállított munkaállomás, nem megfelelő helyzetben történő pihenés (olvasás, tévézés, stb.) gyakran okozhat felső keresztezett szindrómát. Ilyenkor a nyak és a vállak “előre esnek”, az erre a területre ható izmok egyensúlya pedig felborul. Ez rövid távon a mellizmok, elülső nyakizmok és tarkótáji izmok feszességével, fájdalmával járhat. Hosszú távon kialakulhat karba sugárzó fájdalom, zsibbadás, migrénes fejfájás, porckopás, nyaki sérv.

Így segít a gyógytorna a nyak- és vállfájdalmon

Ergonómiai tanácsokkal látjuk el a hozzánk fordulókat. Lazító technikákat alkalmazunk és tanítunk a feszes izmokra. Egyénre szabott feladatsorral erősítjük az izmokat és korrigáljuk a testtartást.

Gerincferdülés

Gerincferdülésnek, scoliosisnak a gerinc kóros oldalirányú elhajlását nevezzük. Két fő csoportba sorolhatjuk: funkcionális és sturkturális scoliosis. A funkcionális gerincferdülést okozhatja izomtónusbeli eltérés, izomegyensúly felborulás, végtaghossz különbség vagy akár egy fájdalmas helyzet elkerülése érdekében felvett testtartás. Ez nem jár együtt a csigolyák kóros elváltozásával. A strukturális gerincferdülés egy háromdimenziós elváltozást jelent, mely során a csigolyatestek és nyúlványaik deformálódnak, illetve a csigolya testek egymáshoz képest elfordulnak. A háti szakaszon a csigolyatestek elfordulását követik a bordák is, aminek következtében kialakul a jellegzetes bordapúp, valamint bordavölgy.

Így segít a Schroth gyógytorna a gerincferdülésen.

A Schroth terápia napjainkban a leghatékonyabb módszer a gerincferdülés kezelésére. Speciális légzéssel és tornagyakorlatok alkalmazásával csökkenthetjük a deformitásokat.  A speciális feladatokon kívül fontos szerepe van a korrigált helyzetben történő nyújtó és erősítő feladatoknak, a gyengült izmok állapotának rendezésére.

Felismerte tüneteit a felsorolásban?


Több év tapasztalatával segítek Önnek ebben! Jelentkezzen be egy részletes állapotfelmérésre és kezdjünk el közösen foglalkozni a tartós gyógyulásával.

Az alábbi gomb megnyomásával megnyithatja online naptáramat, amelyből csak választania kell egy Önnek is megfelelő időpontot:

1-3 munkanapon belül tudom fogadni!

További panaszok, amelyeket gyógytornával kezelek


Pácienseim ezt írják a munkámról:


Mi történik a bejelentkezés után?


Állapotfelmérésünk egy 60 perces részletes vizsgálat, így pontos képet kap teste állapotáról.

GARANCIÁT vállalunk, azaz ha nem volt elégedett, vagy nem a gyógytorna a megfelelő Önnek, akkor NEM KELL FIZETNIE! (Bővebben a garanciánkról!)

Miután lokalizáltuk fájdalmai okát, elkészítjük Önnek a személyre szabott terápiás tervét. Utána közösen megállapítjuk a gyógytorna alkalmak optimális gyakoriságát és már kezdődhet is a gyógyulás felé vezető út.

Az alkalmakon figyelünk Önre és fájdalomküszőbére illetve nagy gondosságot fordítunk a gyakorlatok helyes kivitelezésére.

Rendelőinkben SZÉP kártyával, egészségpénztárral, és bankkártyával is tud fizetni, illetve 5 és 10 alkalmas bérleteinkkel még kedvezőbb árat érhet el.

Pesten A Nyugati tér közelében és az Oktogonnál talál meg minket, Budán pedig a Batthyány térhez közel várjuk magánrendelőnkben.

Gyóni Boglárka – gyógytornász / Schroth terapeuta