Bemutatkozó: Obermayer-Buda Katinka – Gyógytornász


Szakterületeim

 • Sportsérülések, műtétek utáni rehabilitáció – izomsérülések, szalagsérülések, váll-, térd-, bokaízületi problémák kezelése „medvepuszitól” a keresztszalag pótlásig…
 • Derék-, hát- és nyakfájdalom okának feltárása és kezelése
 • Porckorong előboltosulás vagy -sérv (alsó végtagba sugárzó fájdalom) kezelése
 • Tartáskorrekció (előrehelyezett fejtartás, előreesett vállak, fokozott vagy éppen elsimult gerincgörbületek, serdülőkori vagy ülő munka okozta hanyag testtartás)
 • Prevenció – hobby vagy versenysportolóknak egyaránt, sérülés megelőzés célzott gyakorlatokkal, saját testünk működésének megismerésével (egyszerű mozgásos tesztekkel kiszűrhetőek az egyén számára sérülésre magas kockázatot jelentő „hibák”)
 • Törzsstabilizáció – „core” izmok erősítése
 • Felkészítés a sportra – Ülő munka után mozognék : mit, hogyan és mit ne…Személyre szabott tanácsok, rávezető gyakorlatok a páciens mozgásszervi állapotát figyelembe véve

Tanulmányaim

 • 2010 – Kinesio Tape tanfolyam
 • 2011. április-július – Alice Salomon Hochschule Berlin, Unfallkrankenhaus Berlin – gyógytornász gyakornok (Erasmus-ösztöndíj)
 • 2012 – Pécsi Tudományegyetem ETK – Gyógytornász-fizioterapeuta diploma
 • 2013 – McKenzie „A” tanfolyam
 • 2015 – McKenzie „B” Tanfolyam
 • 2015-2018 – DAVID Gerincklinika belső továbbképzései: gerinc-, térd-, és vállproblémák feltárása és kezelése, lumbális és nyaki MR felvétel funkcionális értékelése
 • 2018 – Instumentális manuálterápia tanfolyam FDM (Fascia Disztorziós Modell) képzéssorozat Medical Flossing tanfolyamok
 • 2019 – Hegkezelés képzés
 • 2018-2019 – Budapest Honvéd FC – NB1-es labdarúgók rehabilitációja

Kezeléseim

 • Sportrehabilitáció
 • Funkcionális tréning
 • Stabilizációs törzsizom erősítés
 • Gyógytorna
 • SMR hengerezés
 • FDM (Fascia Disztorziós Modell) fasciaterápia, fájdalomterápia
 • Medical Flossing terápia
 • Kinesio Taping
 • Instrumentális manuálterápia

Leggyakrabban ezekkel a panaszokkal fordulnak hozzám


Nyak-és hátfájdalom

Mai rohanó világunkban már fiatalkortól is panaszkodnak az emberek nyak és hátfájásra. Legtöbbször a kiváltó ok a hanyag testtartás. A fej előrehelyezett pozícióban, vállak előreesve, a hát pedig „púpos”, fokozott görbület látható. Ilyenkor a tartó izmok nem dolgoznak, csak a szalagokon „csüngnek” az ízületek.

Így segít a gyógytorna a nyak- és hátfájdalmon

Persze, hogy fájdalmas ez. Viszont nagyon könnyen orvosolható a rövidült, görcsös izmok nyújtásával, lazításával; a korrekt testhelyzet beállításával és a gyenge izmok

Derékfájdalom

Elég gyakori panasz, legyen az illető fiatal, idős, ülő munkát végző, vagy akár sportoló. Általában rossz terhelés (ülőmunka, hirtelen mozdulat, nehéz tárgy emelése) a kiváltó oka, amit a törzsizmok nem megfelelő működése vált ki. Ennek következtében a szövetek túlterhelődnek és kialakul a fájdalom, ami rosszabb esetben akár az alsó végtagba is sugározhat.

Így segít a gyógytorna a derékfájdalmon

Első lépés a derékfájdalom okának a felderítése állapotfelméréssel, különböző speciális tesztekkel. Ezután történik a gyógytorna kezelés célzott gyakorlatokkal a kiváltó ok megszűntetése érdekében.

Porckorongsérv

Porckorong előboltosulásnak hívjuk, amikor a porckorong fala még tart, de már nagyon elvékonyodott és beboltosul a gerincvelő csatornába. Ez jellemzően derékfájdalmat okoz, ami ülésre fokozódik. A sérv az, amikor a porckorong fala kiszakad, és a benne lévő beltartalom kifolyik. Ez általában már nagyobb helyet foglal el a gerincvelő csatornában, így az egyik oldali ideggyököt nyomhatja, ennek tünete az alsó végtagba sugárzó erős fájdalom.

Így segít a gyógytorna a porckorongsérven

A nagyon erős állandó fájdalom csillapítását orvosilag ajánlott megoldani (Infúzió), de a konzervatív kezelés: gyógytorna és idegmobilizáció az esetek legnagyobb részében teljes fájdalommentességet tud hozni. Persze meg kell tanítani a páciensnek hogyan terhelje (és hogyan ne) a gerincét a további porckorong bántalmak elkerülése érdekében.

Sérülés megelőzés

Hobby- vagy versenysportnál is sportágtól függően megvan a sérülés kockázata. A non-kontakt sérülések előfordulása legtöbbször izomdiszbalansz (izomerő-egyensúly felborulása), illetve az adott szövet túlterheléséből adódik. Ezek elkerülhetőek lennének olyan célzott gyakorlatokkal, amik megtanítják az idegrendszernek a helyes ízületi pozíciókat, így az izmok és szalagok nem engedik ezeket a plusz+ erőket létrejönni a szövetekben. A túlterhelésből adódó fájdalmakat („ugrótérd”, teniszkönyök, sarkantyú, Achilles-ín, Patella-ín fájdalmak, stb.) 

Így segít a gyógytorna a sérülések megelőzésén

Feszes, rövidült izmok nyújtása, lazítása lágyrész technikákkal, gyengült izmok erősítése, mellyel az izmok visszanyerik funkciójukat. Tartáskorrekció es ergonómiai tanácsadás.

Sportrehabilitáció, műtét utáni rehabilitáció

Ha a sérülés mégis bekövetkezik, de nem szükséges a műtéti beavatkozás (rándulás, húzódás,stb.) a fájdalomcsillapítás és a duzzanat csökkentés az első teendő.

Így segít a gyógytorna a rehabilitációban

Nagyon jól alkalmazható a Medical Flossing erre a célra. Ez egy erős gumiszalag, amit a sérült ízület vagy izom köré tekerünk, ezáltal a véráramlást akadályozzuk maximum 2 percre; amikor levesszük a szalagot úgynevezett „szivacs hatást” érhetünk el, tehát a szövetek anyagcseréje javul, így a fájdalom csökken, a mozgásterjedelem növekszik és a regeneráció gyorsul. Már akut sérüléseknél is rögtön használható, térd, boka és vállpanaszoknál különösen hatékony. Műtétek utáni rehabilitáció első lépéseként is bevethető az aktív átmozgató gyógytorna és a hegkezelés mellett. Ha a műtött testrész terhelhetővé válik a teljes izomerő visszanyerése (teljes mozgásterjedelemmel) és a propriocepció javítása a cél. A stabilizációs törzsizomerősítés minden esetben a gyógytorna része.

Felismerte tüneteit a felsorolásban?


Több év tapasztalatával segítek Önnek ebben! Jelentkezzen be egy részletes állapotfelmérésre és kezdjünk el közösen foglalkozni a tartós gyógyulásával.

Az alábbi gomb megnyomásával megnyithatja online naptáramat, amelyből csak választania kell egy Önnek is megfelelő időpontot:

1-3 munkanapon belül tudom fogadni!

További panaszok, amelyeket gyógytornával kezelek


Pácienseim ezt írják a munkámról:


Mi történik a bejelentkezés után?


Állapotfelmérésünk egy 60 perces részletes vizsgálat, így pontos képet kap teste állapotáról.

GARANCIÁT vállalunk, azaz ha nem volt elégedett, vagy nem a gyógytorna a megfelelő Önnek, akkor NEM KELL FIZETNIE! (Bővebben a garanciánkról!)

Miután lokalizáltuk fájdalmai okát, elkészítjük Önnek a személyre szabott terápiás tervét. Utána közösen megállapítjuk a gyógytorna alkalmak optimális gyakoriságát és már kezdődhet is a gyógyulás felé vezető út.

Az alkalmakon figyelünk Önre és fájdalomküszőbére illetve nagy gondosságot fordítunk a gyakorlatok helyes kivitelezésére.

Rendelőinkben SZÉP kártyával, egészségpénztárral, és bankkártyával is tud fizetni, illetve 5 és 10 alkalmas bérleteinkkel még kedvezőbb árat érhet el.

Pesten A Nyugati tér közelében és az Oktogonnál talál meg minket, Budán pedig a Batthyány térhez közel várjuk magánrendelőnkben.

Obermayer-Buda Katinka – Gyógytornász