Bemutatkozó: Fáczán Kata – gyógytornász


Szakterületeim

 • Sportsérülések kezelése, akàr hobbi akàr verseny sportba való visszatérés, funkcionàlis trèning.
 • Térd- boka sérülések, műtétek utáni rehabilitáció: arthroscopia, keresztszalag műtét (LCA op.), izom-, ín-, szalagszakadás, törés, ficam utáni rehabilitáció.
 • Műtétek, balesetek utáni rehabilitáció: vállficam, váll-, könyök-, csuklótörések, kézsérülések, alsóvégtagi törések, izom- ès szalagsérülések.
 • Tartáskorrekció, helytelen testtartásból kialakulò fàjdalmak kezelèse.
 • Reumás megbetegedések: Rheumatoid Arthritis, Osteoporosis, Bechterew-kór.
 • Nyaki, hàti- ès derèktàji fàjdalmak kezelèse (gerincsérv, idegfàjdalmak mozgásbeszűkülés, gerincműtétek utáni rehabilitáció.)

Tanulmányaim

 • SOTE-ETK – gyógytornász Bsc diploma
 • II. Váll Konszenzus Nap
 • Lézerterápiás továbbképzés
 • McKenzie (A kurzus)
 • McKenzie (B kurzus)
 • Funkcionális tréning a terápiában és a sportrehabilitációban
 • Kinezio-tape kezdő
 • Kinezio-tape haladó
 • TMI – Instrumentalis Manuálterápia
 • TMI – Instrumentális Manuálterápia Fascia Képzés

Kezeléseim

 • McKenzie terápia
 • Gyógytorna
 • Sportrehabilitáció, funkcionális tréning
 • TMI – Instrumentalis Manuálterápia
 • Strechning
 • Kinesio Taping

Leggyakrabban ezekkel a panaszokkal fordulnak hozzám


Térdízület keresztszalag sérülése

A térdízület keresztszalagjai leggyakrabban sportolás közben sérülnek. melyek közül a legtöbbször az elülső keresztszalag (LCA) sérül. Tünetei közé tartoznak: térdízületi fájdalom, mely terhelésre fokozódik, a térdízület instabil érzete, illetve duzzanat alakul ki az ízületben, mely korlátozza az ízületi mozgásokat. A kezelés a sérülés kiterjedése, a térdízület instabilitásának mértéke és a páciens panaszainak függvényében lehet konzervatív illetve műtéti. 

Így segít a gyógytorna a térdízület keresztszalag sérülésén.

Mind konzervatív, mind a műtét utáni rehabilitáció során a mozgásterápiának jelentős szerepe van. A sérülést követően célunk a még fennmaradt duzzanat csökkentése, a fájdalomcsillapítás, a sérülés miatt kialakult feszült izmok nyújtása, lazítása, a mozgásterjedelem növelése.

Meniscus sérülés

A meniscus (gyűrűporcok) a comb- és lábszárcsont találkozásánál, a térdízületen belül elhelyezkedő, két, félhold alakú, rostos porcból álló képződmény. A meniscus sérülése, szakadása súlyosabb esetekben porcleválással is járhat. Ilyen esetekben a levált darab mielőbbi eltávolítása javasolt, hogy elkerülhető legyen az ízületek végén található üvegporcok roncsolódása. A meniscus szakadása leggyakrabban a térdízületet érintő hirtelen, indirekt erőhatás, általában valamilyen irányú rotáció következtében jön létre. Tünetei: térd duzzanat, hirtelen jelentkező fájdalom, főleg rotációs mozdulatokra jelentkező fájdalom az ízületi résben, térd teljes nyújtásának – hajlításának akadályozottsága, pattanó érzés a térd mozgatása során.

Így segít a gyógytorna a Meniscus sérülésen.

A gyógytorna célja az elülső combizom sorvadásának, a térdkalács letapadásának, megakadályozása, illetve hogy a páciens teljesen ki tudja nyújtani a végtagot, ne alakuljon ki ízület kontraktúra, mozgásbeszűkülés. Ezután aktív és passzív gyakorlatokkal fokozatosan növeljük az ízületi mozgáspályát, illetve az izomegyensúly helyreállítása célzottan nyújtó és erősítő gyakorlatokkal, térd proprioceptiv tréning instabil eszközök használatával.

A külső bokaszalag sérülése, szakadása

Gyakran elég egy apró, rossz mozdulat, félrelépés, hogy a szalag megsérüljön. Leggyakrabban azonban sportolás közben felugrást követő rossz talajra érkezés során, amikor a lábfej befelé aláfordul következik be a sérülés. Ilyenkor az egész testsúly a külső bokaszalagokra terhelődik rá, amely a megnyúlásához, részleges- teljes szakadásához vezethet. A bokaszalag sérülésének, szakadásának jellemző tünetei a boka belső és külső oldalán kifejezetten erős fájdalom és duzzanat. Egy-két nap elteltével vérömleny jelenhet meg.

Így segít a gyógytorna a bokaszalag sérüléseken!

A sérülést akár műtéti akár konzervatív terápia követte a gyógytornának jelentős szerepe van a mindennapi életbe való visszatéréshez. Nagyon fontos a boka fokozatos terhelésének felépítése, speciális erősítő és nyújtó gyakorlatok elvégzése a teljes funkcionális helyreálláshoz (erősség, rugalmasság, mozgástartomány).

Achilles-ín szakadás

A lábszár hátsó részén egy három részből álló izomcsoport húzódik a vádli izom, amely egy közös ínba (Achilles-ín) egyesülve a sarokcsonton tapad. Az Achilles-ín testünk legerősebb ína, azonban szakadása, sérülése igen gyakori, jellemzően sporttevékenység közben fordul elő, hirtelen elinduláskor, irányváltoztatáskor, vagy gyors kitöréskor. Szakadása középkorúaknál és idősebbeknél gyakoribb, fiataloknál jellemzőbb, hogy az ín helyett még az izom is szakad. Sérülésének tünetei: erős fájdalom, nyilalló fájdalom, vérömleny, reccsenés, izom-alakváltozás, izomduzzanat, izomcsomó, izomgörcs.

Így segít a gyógytorna az Achilles-ín szakadáson!

A gyógytorna elsődleges célja a hosszantartó rögzítés miatt elvesztett bokafunkciók visszanyerése, az Achilles-ín óvatos nyújtása, és a vádli izomzatának újbóli megerősítése. Funkcionális gyakorlatok és a propriocepció fejlesztésével az egész alsó végtag stabilitásának visszanyerése. Harmonikus járáskép kialakítása, fokozatosan haladva a teljes testsúlyterheléses feladatok felé.

Rheumatoid Arthritis

A reumatológiai megbetegedések egy nagy csoportját alkotja a reumathoid arthritis, amely egy ismeretlen eredetű, krónikus, progresszív sokízületi gyulladás. Az ízületek destrukciója és deformitása lágyrész elváltozásokkal is társul, amely fájdalmas mozgáskorlátozottság, rokkantság és az életminőség nagymértékű romlását idézi elő. Tünetei a krónikus ízületi fájdalmak, izomfájdalom, gyengeség, kimerültség, fáradékonyság, reggeli ízületi merevség, az ízületeknél duzzanat és nyomásérzékenység.

Így segít a gyógytorna a Rheumatoid Arthritisen!

Az ízületi gyulladások a leghatásosabban gyógytornával kezelhetők, azonban nagyon lényegesek minden betegnél az egyéni igényekhez igazított gyakorlatok.  Az ízületek állapotától függően aktív vagy passzív tornát végzünk. A legtöbb esetben a megfelelően aktív és rendszeres gyógytornával a gyulladás és a fájdalom csökkenthető, akár teljesen el is tüntethető.

Bechterew kór

Bechterew kór a gerincet alkotó ízületeknek és a keresztcsonti ízületeknek olyan gyulladásos megbetegedése, mely az idő előrehaladtával egyre súlyosabb tünetekhez, mozgáskorlátozottsághoz vezet. A gerinccsigolyák közötti ízületek és szalagok fokozatosan elmeszesednek, idővel a mellkas és a gerincoszlop mozgásai beszükülnek. A beteg háta, dereka merev, egyre kevésbé tud lehajolni, a mellkas tágulása korlátozott, a hát görbülté válik.   További panaszok: csípőízületben, szeméremcsontban, vagy más nagy ízületben szintén gyulladás és fájdalom léphet fel, valamint szorulás jelentkezhet a mellkasban, hőemelkedés, étvágytalanság, testsúlycsökkenés, fáradékonyság. 

Így segít a gyógytorna a Bechterew kóron!

Időben elkezdett gyógytornával, tartási- és légzési gyakorlatok rendszeres következetes gyakorlásával nagy mértékben lassítható a folyamat a munka képesség tovább fenntartható, a teljes rokkantság megelőzhető. Különböző nyújtó gyakorlatokkal növelhető a gerinc mobilitása. Megfelelő izmok célzott erősítésével pedig a betegség okozta rossz tartás kialakulása javítható.

Felismerte tüneteit a felsorolásban?


Több év tapasztalatával segítek Önnek ebben! Jelentkezzen be egy részletes állapotfelmérésre és kezdjünk el közösen foglalkozni a tartós gyógyulásával.

Az alábbi gomb megnyomásával megnyithatja online naptáramat, amelyből csak választania kell egy Önnek is megfelelő időpontot:

1-3 munkanapon belül tudom fogadni!

További panaszok, amelyeket gyógytornával kezelek


Pácienseim ezt írják a munkámról:


Mi történik a bejelentkezés után?


Állapotfelmérésünk egy 60 perces részletes vizsgálat, így pontos képet kap teste állapotáról.

GARANCIÁT vállalunk, azaz ha nem volt elégedett, vagy nem a gyógytorna a megfelelő Önnek, akkor NEM KELL FIZETNIE! (Bővebben a garanciánkról!)

Miután lokalizáltuk fájdalmai okát, elkészítjük Önnek a személyre szabott terápiás tervét. Utána közösen megállapítjuk a gyógytorna alkalmak optimális gyakoriságát és már kezdődhet is a gyógyulás felé vezető út.

Az alkalmakon figyelünk Önre és fájdalomküszőbére illetve nagy gondosságot fordítunk a gyakorlatok helyes kivitelezésére.

Rendelőinkben SZÉP kártyával, egészségpénztárral, és bankkártyával is tud fizetni, illetve 5 és 10 alkalmas bérleteinkkel még kedvezőbb árat érhet el.

Pesten A Nyugati tér közelében és az Oktogonnál talál meg minket, Budán pedig a Batthyány térhez közel várjuk magánrendelőnkben.

Fáczán Kata – gyógytornász