Bemutatkozó: Havasi Lilla – gyógytornász / manuálterapeuta


Szakterületeim

 • Ülő életmódból és helytelen testtartásból adódó gerincproblémák, ergonómiai tanácsadás
 • Akut és krónikus derékfájdalom (alsó végtagba sugárzó fájdalom, lumbago, lumboischialgia, instabilitás, kisízületi kopás, porckorongsérv)
 • Akut és krónikus nyak- vállövi fájdalom (felső végtagba sugárzó fájdalom, cervicobrachialgia)
 • Gyermekkori gerincproblémák kezelése (gerincferdülés, Scheuermann kór, lapos hát)
 • Gerincműtét utáni rehabilitáció (discectomia, fusios műtétek)
 • Porckopásos folyamatok progressziójának csökkentése (csípőízületi, térdízületi kopás)
 • Ortopédiai műtétekre való felkészítés és műtét utáni rehabilitáció (csípő- és térdprotézis beültetés, arthroszkópos térdműtétek)
 • Traumás térdműtét utáni rehabilitációja (keresztszalag pótlás, meniscus sérülések)
 • Ínhüvelygyulladás kezelése (teniszkönyök, golfkönyök)
 • Senior torna (általános átmozgatás és erősítés, egyensúly tréning, esés megelőzés)

Tanulmányaim

 • 2011-2016 Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar Zalaegerszegi Képzési Központ, Gyógytornász szakirány
 • 2016, 2017 McKenzie A, B tanfolyam (a lumbalis, cervicalis, thoracalis gerinc mechanikai eredetű problémáinak kezelése)
 • 2018 R-Med Akadémia, Funkcionális Tréning a terápiában és a sportrehabilitációban
 • 2018 Viszen Kft, Perifériás neurális struktúrák multidiszciplinális kezelése
 • 2019 Viszen Kft. Ízületek lokális stabilitása L gerinc-medence-csípőízület I. modul
 • 2019 3NS TEX-Kinematic taping alap képzés
 • 2019 Viszen Kft.-Mulligan manuálterápia I. modul, II modul
 • 2020 ISST-Schroth terápia
 • 2020 3NS TEX nyaki gerinc vizsgálata különös tekintettel a szegmentális instabilitásra
 • 2021 Oriolus Med FDM- fascia disztórziós modell
 • 2021- Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar, Fizioterápia Mester

Kezeléseim

 • McKenzie Módszer
 • Schroth terápia
 • Funkcionális tréning
 • Szegmentális stabilizáció
 • Mulligan Manuálterápia
 • Idegmobilizáció
 • Stretching mobilizáció
 • Kinematic taping kezelés
 • Lágyrész és fascia technikák, FDM
 • Triggerpont terápia
 • Ergonómiai tanácsadás

Leggyakrabban ezekkel a panaszokkal fordulnak hozzám


Nyak- és vállövi panaszok

A nyaki szakaszt funkcionálisan nehéz lenne elkülöníteni a vállövtől, hiszen számos olyan izom van, ami összeköti őket eredésükön keresztül a tapadásukig. A leggyakrabban előforduló panaszos terület a köznyelven ismert csuklyás izomzat. Az ülő életmód és a folyamatosan lefelé irányuló tekintetünk (számítógép, telefon használat) következtében egyes izmaink rövidülnek míg mások túlnyúlnak. A folyamatos nyújtásban lévő izmok feszessé válnak, amit a stressz tovább ronthat és akár fejfájáshoz is vezethet.

Nyak- és vállövi panaszokÍgy segít a gyógytorna a nyak- és vállövi panaszokon

A feszes izomzatok oldása különböző lágyrész technikával könnyen kezelhető, de emellett a nyaki panasz esetén fontosnak tartom a relaxációt is. A kötőszövetek helyreállítása után legjobban a légzéssel egybekötött lazító gyakorlatokkal és manuális fogásokkal lehet elérni a teljes relaxációt.

Hátpanaszok

A különböző gerinc szakaszoknak más és más feladata van, de amiben mindegyik közös, hogy a stabilitás mellett rugalmassággal is kell rendelkezniük. A háti szakasz esetében kisebb a mozgás lehetősége, hiszen elsősorban a bordákkal ízesülve a stabilitás és az életfontosságú szervek védelme a feladata. Amennyiben a háti szakasz merevvé és mozgásában korlátozottá válik az kihatással lesz a légzésünkre, hiszen a bordakosár nem tud belégzésnél megfelelően tágulni így légzésünk felületes lesz, melynek következtében romlik az oxigén felvétel.

Így segít a gyógytorna a hátpanaszokon

A háti szakasz mobilitásának javítására és annak megőrzésére a kötőszövet minőségének ellenőrzése után, elsősorban dinamikus légzéssel összehangolt gyakorlatok végzése szükséges. A mobilitás mellett, fontos a tartás korrekcióra is figyelmet szentelni és annak megtartása érdekében célzott hátizom erősítő feladatokat végezni, hogy az elért eredmény megőrizhető legyen.

Derékfájdalom

A derékfájdalom kialakulásáért számos tényező felelős. Az idő előrehaladtával szervezetünk fokozatos öregedési folyamaton megy keresztül, mely során veszít folyadéktartalmából és rugalmasságából. Ez a folyamat olyan degeneratív változásokat okozhat, amitől szöveteink érzékenyebbé és sérülékenyebbé válhatnak. A gerinc esetében csökken a porckorongok víztartalma, ami elvékonyodáshoz és csökkent teherbíráshoz vezet.

Így segít a gyógytorna a derékfájdalmon!

Célunk a mobilitás és rugalmasság megőrzése mellett, egy olyan törzsizomfűző kialakítása, ami legyen szó a hétköznapi tevékenységekről, sportolásról, megterhelő fizikai aktivitásról védelmet biztosítson az esetleges sérülések elkerülésben. ”

Gerincferdülés

A gerincferdülés azaz scoliosis a gerinc kóros deformitása, ami a gerinc tér három irányába történő változását jelenti. Leggyakrabban előforduló gerincferdülés az úgynevezett idiopatias scoliosis (80%), melynek pontos kiváltó okát nem ismerjük. Megjelenése és progressziója általában a gyors növekedési életszakaszokban történik (5-8, 10-12év). A gerinc oldalirányú görbülését a csigolyák tengelyük körüli elcsavarodása kísérheti, mely a háti szakaszon bordapúp, az ágyéki szakaszon ágyékipúpként jelenik meg.

Így segít a Schroth terápia a gerincferdülésen.

Mint ahogy nincs kint egyforma gyerek nincs két egyforma gerincferdülés sem. A Schroth terápia középpontjában a háromdimenziós korrekció és az irányított légzés áll, amivel a besüppedt területek kiemelését célozzuk meg. A maximális korrekció elérése után a megbomlott izomegyensúly helyreállítása és a korrigált tartás stabilizálása a cél. A feladatok mellett nagy szerepe van még a megrövidült izmok, lágyrészek nyújtásának, a gyengült izmok erősítésének, és a túlerőltetettek lazításának.

Gerincműtét utáni rehabilitáció

Tapasztalatom alapján, mire valaki odáig eljut, hogy már az egyetlen megoldás a gerincműtét krónikus fájdalmai megszüntetésére, előtte hosszasan fennálló, évekig visszatérő panaszokkal, fájdalommal és a mozgástól való félelemmel töltötték a mindennapokat.

Így segít a gyógytorna a rehabilitációban!

A gerinc műtét után a panaszok és kínzó fájdalmak megszűnését követően legfontosabb feladat a védelmifázisok betartása (6 hét-3 hónap) a szövet gyógyulása, fusio (csavaros stabilizálás) esetén a csontosodás és stabil rögzítés megfelelő átépülése érdekében. A következő lépés a terhelés fokozatos visszaépítése, a mozgástól való félelem leépítése, amit egyénre szabott kezelések útján tudunk elérni.

Ergonómia, életmódbeli tanácsadás

A mai rohanó világban sokszor nincs lehetőségünk preventíven elég figyelmet szentelni a testi és lelki egészségünkre, hiszen nincs rá időnk, ezt az ismerősen csengő mondatot halljuk számtalanszor. Sajnos csak akkor kezdünk el foglalkozni egészségünkkel, amikor már a szervezet jelzéseket küld felénk, hogy baj van. Így gyógytornászként elsődleges célom, hogy bevarázsoljam a mozgás szeretetét a mindennapokba.

Így segít a tanácsadás!

Ha már a mozgást sikerült napi tevékenységeink közé beépíteni, ami legyen 30-60 perc, a nap hátralévő részében rengeteget tehetünk még azért, hogy megőrizzük testi egészségünket. Az ülőmunka és még inkább a home office elterjedésével, hosszas órákra, vagy akár egésznapra a számítógép előtt kell merev ülő testhelyzetben dolgoznunk. Amennyiben ez elkerülhetetlen nem mindegy hogyan és leginkább milyen minőségben töltjük a munkaidőnket.

Felismerte tüneteit a felsorolásban?


Több év tapasztalatával segítek Önnek ebben! Jelentkezzen be egy részletes állapotfelmérésre és kezdjünk el közösen foglalkozni a tartós gyógyulásával.

Az alábbi gomb megnyomásával megnyithatja online naptáramat, amelyből csak választania kell egy Önnek is megfelelő időpontot:

1-3 munkanapon belül tudom fogadni!

További panaszok, amelyeket gyógytornával kezelek


Pácienseim ezt írják a munkámról:


Mi történik a bejelentkezés után?


Állapotfelmérésünk egy 60 perces részletes vizsgálat, így pontos képet kap teste állapotáról.

GARANCIÁT vállalunk, azaz ha nem volt elégedett, vagy nem a gyógytorna a megfelelő Önnek, akkor NEM KELL FIZETNIE! (Bővebben a garanciánkról!)

Miután lokalizáltuk fájdalmai okát, elkészítjük Önnek a személyre szabott terápiás tervét. Utána közösen megállapítjuk a gyógytorna alkalmak optimális gyakoriságát és már kezdődhet is a gyógyulás felé vezető út.

Az alkalmakon figyelünk Önre és fájdalomküszőbére illetve nagy gondosságot fordítunk a gyakorlatok helyes kivitelezésére.

Rendelőinkben SZÉP kártyával, egészségpénztárral, és bankkártyával is tud fizetni, illetve 5 és 10 alkalmas bérleteinkkel még kedvezőbb árat érhet el.

Pesten A Nyugati tér közelében és az Oktogonnál talál meg minket, Budán pedig a Batthyány térhez közel várjuk magánrendelőnkben.

Havasi Lilla – Schroth terapeuta / manuálterapeuta