Bemutatkozó: Hargitai Zsófia – gyógytornász


Szakterületeim

 • akut sérülések (bokaficam, izomhúzódás, beállt nyak stb.)
 • nyakfájás, izomfeszülésből eredő fejfájás (pl. előre helyezett fejtartás, ülő életmód okozta nyakfájdalom, cervicobrachialgia)
 • hátfájdalom, lapockatáji panaszok izomfeszülés és izomdiszbalanszok kialakulása miatt
 • derékfájás (lumbágó, lumboischialgia, piriformis szindróma, izom vagy kötőszövet eredetű fájdalom)
 • deréktáji gerincsérv kezelése (protrúzió, discus hernia)
 • ortopédiai és traumatológiai műtétek utáni rehabilitáció (pl. törések, szalagszakadás, csípő-vagy térdprotézis műtét)
 • ülőmunka okozta panaszok kezelése
 • sportrehabilitáció és funkcionális tréning hobbi sportolóknak megelőzésként vagy sérülés után sportba visszatérés céljából
 • idősek esésmegelőző, szinten tartó tornája (átmozgatás, erősítés és egyensúlyfejlesztés)
 • gátizom tréning/intim torna a záróizmok megerősítésére pl. incontinentia esetén

Tanulmányaim

 • 2010-2012 EFEB Üzleti Szakközépiskola – Gyógymasszőr képzés
 • 2012-2016 SE-ETK Gyógytornász-fizioterapeuta Bsc képzés
 • 2015 Funkcionális elasztikus Taping
 • 2017 A lymphoedema komplex kezelése
 • 2017 McKenzie A modul (ágyéki gerinc)
 • 2018 Anatomy Trains I. modul
 • 2018 Craniomandibularis terápia alaptanfolyam
 • 2018 Mulligan Manuálterápia I. modul
 • 2018 Neurodinamika tanfolyam
 • 2018-2019 Fascia Disztorziós Modell I-II-III. modul
 • 2019 Funkcionális tréning a terápiában és a sportrehabilitációban
 • 2022 Hegkezelés
 • 2022 Máj-epe viscerális kezelés (máj-epe problémák kezelése)
 • 2022 Állkapocsízületi diszfunkciók fizioterápiája (fülzúgás, szorítás, fájdalom)

Kezeléseim

 • Funkcionális tréning
 • Gyógytorna
 • Kinesio Taping
 • Lágyrész-és fascia kezelések
 • McKenzie terápia deréktáji gerincsérv kezelésére
 • SMR hengerezés
 • Sportrehabilitáció
 • Stretching
 • Triggerpont terápia
 • Hegkezelés
 • Máj-epe viscerális terápia
 • Állkapocsízületi problémák kezelése 

Leggyakrabban ezekkel a panaszokkal fordulnak hozzám


Porckorong problémák

Gerincünk csigolyákból és a köztük elhelyezkedő porckorongokból áll. A porckorong úgy viselkedik, mint egy gumilabda: ha felülről vagy alulról éri nyomóerő, akkor ellaposodik, ha pl. balra hajolunk, bal oldalt összenyomódik, és jobb oldalra tolódik. Ha sok időt töltünk egy helyzetben (pl. ülünk, állunk egész nap), a porckorong képes fokozatosan valamelyik irányba kimozdulni, majd tartósan ebben az új helyzetben rögzülni. Tünetet akkor okozhat, ha a porckorong elmozdulása ideget vagy más lágyrészt, pl. szalagot helyez nyomás alá. Megjelenhet helyi és/vagy kisugárzó fájdalom, lábzsibbadás, érzéketlenség, súlyosabb esetben az izomerő csökkenése is.

Így segít a McKenzie a porckorong problémákon.

A McKenzie módszer célja, hogy a kimozdult porckorongot visszaállítsuk eredeti helyére. Részletes állapotfelmérést követően megkeressük azt az irányú mozgást, ami a tüneteket javítja. A páciensnek megtanítjuk (életmódbeli tanácsok mellett), hogyan végezze otthon a számára megfelelő gyakorlatot, mellyel a tünetei tartósan csökkennek, végül meg is szűnnek.

Nyak-és vállfájdalom

A nyak-és váll körüli izmok fájdalmát leggyakrabban nem a „helytelen testtartás” okozza, bár sokszor ezt hibáztatjuk. Oka sokkal inkább a hosszan tartó egy testhelyzetben eltöltött idő, legyen az bármilyen pozíció, hiszen egész nap egyenes háttal se lehet ülni. Tünetei a nyak és a váll (csuklyásizom) feszülése, merevsége, fájdalma, de előfordulhat karba sugárzó fájdalom, zsibbadás is. Esetenként a nyakmozgások is korlátozottá válhatnak.

Így segít a gyógytorna a nyak-vállfájdalmon.

A feszes, zsugorodott izmok Triggerpont terápiával kilazíthatóak. Ez a kedvező állapot nyújtással, a gyengült izmok erősítésével és a megfelelő életmódbeli változtatásokkal tartósan fenntartható.

Derékfájdalom

Derekunk fájdalmának rengeteg oka lehet, ezek közül leggyakoribb az ülőmunka, stressz, mozgásszegény életmód, egyoldalú terhelés (pl. aszimmetrikus sport), hirtelen nagy erőkifejtés (nehéz tárgy emelése) vagy a gerinc porckorongjainak előboltosulása, sérve. A fájdalom lehet helyi vagy kisugárzó (farizomba, csípőbe vagy lábba). Megjelenhet mellette zsibbadás, érzéskiesés, beszűkülhetnek a derék mozgásai is.

Így segít a gyógytorna a derékfájdalmon.

A fájdalom reflexes úton izomfeszülést hoz létre, vagyis a környező izmok védekezésként megfeszülnek. Ezeket az izmokat fascia technikákkal, Triggerpont kezeléssel kilazítjuk. A fokozatosan felépített gyógytorna gyakorlatokkal, nyújtással és hengerezéssel újra mozgékonnyá és fájdalommentessé tehető a derék.

Hátfájdalom

A hát a nyak és a derék közötti szakaszt jelenti. Különböző képletek okozhatják a fájdalmát: a hátcsigolyák közötti mozgás beszűkülése, a hátizmok túlfeszülése hosszantartó görnyedt testtartás miatt, a mozgás hiánya, vagy a légzőmozgások felületessé válása. A fájdalomérzet általában szúró vagy feszülő. Jelentkezhet háti merevség, a légzőizmok érintettségekor mély be-vagy kilégzés közben kialakuló fájdalom.

Így segít a gyógytorna a hátfájdalmon.

A túlfeszült izmok különböző lágyrésztechnikákkal lazíthatóak. Amelyik izom túlfeszült, sokszor egyben gyengült is, ezért ezek erősítésével, légzésérintettség esetén a helyes légzés megtanításával kezelhető a hátfájdalom. Életmódbeli tanácsokkal segítünk, hogy a fájdalom ne térhessen vissza.

Sportsérülések megelőzése, kezelése

Hobbi sportolóknál különösen fontos, hogy az esetleges sérüléseket megelőzzük, hiszen ha szívesen sportolunk, nem szeretnénk sokáig kimaradni belőle. Szerencsére egyre többen felismerik, hogy ha pl. futni szoktak, nem elég csak futni: meg kell teremteni a stabil alapokat hozzá. Sokszor azonban csak a sérülés – izomhúzódás, bokaficam, szalag szakadás stb. után találkozunk a sportolókkal, melynek oka lehet az ízület instabilitása, túlterhelés, vagy a bemelegítés és nyújtás hiánya.

Így kezelhetőek a sportsérülések.

Akár megelőzésről, akár kezelésről legyen szó, funkcionális tesztekkel felmérjük, melyek azok az izmok, amik nem megfelelően működnek. Ezek alapján személyre és állapotra szabott, fokozatos mozgásterápiát végzünk, sok-sok eszközzel, egyensúly-és koordinációfejlesztő gyakorlattal.

Műtétek utáni rehabilitáció

Minden mozgásszervi műtét után elengedhetetlen a rehabilitáció ahhoz, hogy a műtött testrészünket újra panaszmentesen tudjuk használni. A műtét után általában meghatározott időre rögzítésre kerül a sérült végtag vagy testrész, nem szabad azt mozgatni. Amikor a rögzítés lekerül, duzzanattal, hegekkel, nehéz mozgathatósággal, fájdalommal szembesülhetünk, ami elsőre ijesztő lehet.

Így segít felépülni a gyógytorna a műtét után.

A kezdeti duzzanat csökkenthető keringésjavító tornával, alkalmazunk passzív mozgatást, lágyrészlazítást a feszes izmok oldására. Később óvatos aktív mozgásokat végzünk, hegkezeléssel pedig fellazítjuk a heggel összetapadt szöveteket a mozgástartomány visszanyerésére. A rögzítés miatt elmerevedett izmokat nyújtjuk, az állapot javulásával pedig fokozatosan nehezedő gyakorlatokkal erősítjük a rögzítés során legyengült izmokat.

Idősek általános állapotát javító, senior torna

Idővel minden ember teste öregszik: romlik a látás, hallás, fáradékonyabbak leszünk, bizonytalanabbul járunk, izmaink átmérője és csontállományunk fokozatosan csökkenni kezd. Ezek okolhatóak azért, hogy megnő a kisebb-nagyobb balesetek, elesések, törések (combnyaktörés, felkarcsont törés, alkartörés) száma. Ebbe nem kell beletörődni!

Így segít a senior torna a balesetek elkerülésében.

Sorba vesszük, mik azok a mindennapi tevékenységek, amik esetleg problémát jelentenek (pl. ülésből felállás, hosszabb séta stb.) Az ezekre adott célzott, de egyszerű gyakorlatok – melyek a meglévő izomerőt növelik, fejlesztik az egyensúlyérzéket – segítenek abban, hogy energikusabbnak, a járásban biztosabbnak, fiatalosabbnak érezze magát, sőt, az időskori sérüléseket minél tovább elkerülje vagy abból gyorsabban épüljön fel.

Felismerte tüneteit a felsorolásban?


Több év tapasztalatával segítek Önnek ebben! Jelentkezzen be egy részletes állapotfelmérésre és kezdjünk el közösen foglalkozni a tartós gyógyulásával.

Az alábbi gomb megnyomásával megnyithatja online naptáramat, amelyből csak választania kell egy Önnek is megfelelő időpontot:

1-3 munkanapon belül tudom fogadni!

További panaszok, amelyeket gyógytornával kezelek


Pácienseim ezt írják a munkámról:


Mi történik a bejelentkezés után?


Állapotfelmérésünk egy 60 perces részletes vizsgálat, így pontos képet kap teste állapotáról.

GARANCIÁT vállalunk, azaz ha nem volt elégedett, vagy nem a gyógytorna a megfelelő Önnek, akkor NEM KELL FIZETNIE! (Bővebben a garanciánkról!)

Miután lokalizáltuk fájdalmai okát, elkészítjük Önnek a személyre szabott terápiás tervét. Utána közösen megállapítjuk a gyógytorna alkalmak optimális gyakoriságát és már kezdődhet is a gyógyulás felé vezető út.

Az alkalmakon figyelünk Önre és fájdalomküszőbére illetve nagy gondosságot fordítunk a gyakorlatok helyes kivitelezésére.

Rendelőinkben SZÉP kártyával, egészségpénztárral, és bankkártyával is tud fizetni, illetve 5 és 10 alkalmas bérleteinkkel még kedvezőbb árat érhet el.

Pesten A Nyugati tér közelében a Bajcsy-Zsilinkszky út 72. alatt talál meg minket, Budán pedig a Batthyány térhez közel a Vitéz u.9. alatt várjuk magánrendelőnkben.

Hargitai Zsófia – gyógytornász