háti gerincsérv

Háti gerincsérv – ezért olyan hatékony a gyógytorna

Nyaki és ágyéki gerincsérv. Sokszor halljuk ezeket a diagnózisokat. Sokan nem is tudják, hogy a háti szakaszon is kialakulhat gerincsérv. Bár ritka problémáról van szó, mégis fontos megemlíteni, ugyanis mielőbb gyógytornára van szükség háti gerincsérv diagnózisa esetén. Mivel ebben az esetben a műtét kockázatos lehet, a célzott konzervatív terápia segíthet. 

De hol is alakulhat ki pontosan a háti gerincsérv? Miért jöhet létre ezen a szakaszon is sérv, és milyen tüneteket produkálhat? Hogyan segít a gyógytorna, és annak hiányában mi várható? Ezekre a kérdésekre válaszoltunk alábbi cikkünkben.

Ortopéd szakorvossal is várjuk!

A Nyugati térnél, a Bajcsy-Zsilinszky úti rendelőnkben a gyógytornán felül orvosi segítséget is igénybe vehet! (Bajcsy-Zsilinszky út 72.) Dr. Pánti Zsombor Imre ortopéd szakorvos minden csütörtökön 08:30 és 11:30 között tudja fogadni Önt.

Gyógytorna garanciával!

Amennyiben az állapotfelméréssel (1. alkalom) nem elégedett, mert nem azt kapta tőlünk amire számított, és azt a helyszínen jelzi nekünk, akkor nem kell kifizetnie az első alkalom árát! Sőt, ha a panasza olyan jellegű amire a gyógytorna nem tud megoldást nyújtani, akkor is ingyenes volt az állapotfelmérés az Ön számára.

A háti gerinc anatómiája

A háti gerincünk a nyak és a derék között található. Mivel a hátcsigolyák oldalsó részei a bordákkal is összekapcsolódnak, ez a szakasz elég merev. Ennek oka a létfontosságú belső szervek védelme (szív, tüdő).

Ez a szakasz rugószerű mozgásra képes, amely a csigolyák közti porckorongok összenyomódásából adódik (például akkor, amikor ugrálunk). A legnagyobb mozgás a hátban az oldalra hajlás

Nem is gondolnánk, mennyi különböző betegség okozhat a háti szakasz területén kialakuló panaszokat. Egyesek ismertebbek lehetnek, mint például a gerincsérv, vagy más gerincbetegség (pl.: Scheuermann betegség, gerincferdülés) miatti fájdalom. Fontos megjegyezni, hogy a háti gerincsérv a sérvek legritkább formája, az esetek 2 százalékában fordul elő.

Ezért jöhet létre gerincsérv a háti szakaszon

A háti gerincsérv kialakulásában általában szerepet játszik valamilyen erős külső hatás, például hirtelen csavarodás, vagy nehéz súly megemelése

Névtelen terv (5).png

Ezeket a tünetek jelezhetik a háti gerincsérvet

A háti gerincsérv tünetei változóak. Kezdetben, a porckorong előboltosulása (protrúzió) miatt tompa nyomásérzet (a hátban) és végtagi zsibbadás alakulhat ki. Előrehaladott állapotban, a végtagokban is tapasztalható heves, éles fájdalom jelentkezhet. 

A fájdalom mindig egyoldalú! Az oldal dominanciája valamint lokalizációja aszerint alakul, hogy melyik szegmentumban alakult ki a sérv. 

Mivel a háti szakaszon kialakuló gerincsérv leggyakrabban a háti-ágyéki átmenetben alakul ki, ezért érintett lehet az egyik, vagy mind a két alsó végtag. Ekkor az alsó végtagi zsibbadás mellett érzészavar, égő érzés vagy épp érzéktelenség, súlyos esetben mozgászavar és gyenge izomműködés, bénulás valamint széklet és vizelettartás kontrolljának zavara is jelentkezhet. 

Ez tipikusan műtéti indikációt jelent, azonban mivel a gerinccsatorna ezen a szakaszon nagyon szűk, és kisebb mozdulatra is sérülhet a gerincvelő, ezért az operáció kockázata igen magas.

A háti gerincsérv az állandó hátfájdalom mellett erős mellkasi fájdalommal is járhat. Mivel ezek a tünetek a szív, a tüdő és a gyomor betegségeivel is összekeverhetőek, így érdemes minél hamarabb orvoshoz fordulni velük. Ha bebizonyosodott, hogy sérvről van szó, akkor sem a műtét az egyetlen esélyünk a gyógyulásra.

Olyan gerincspecialistára van szüksége, aki érti a problémáját és 2-3 napon belül tudja fogadni? Tekintse meg szabad időpontjainkat és jelentkezzen be online!

Ezért olyan hatékony a gyógytorna háti gerincsérv esetén

A háti gerincsérvet legtöbbször konzervatív úton kezelik. Ehhez elengedhetetlen a szakember által vezetett, célzott és személyre szabott gyógytorna. A gyógytornászok által alkalmazott legelterjedtebb és legeredményesebb kezelési módszer a McKenzie torna. A módszer lényegét egy mechanikai diagnózis felállítása és a kiváltó ok terápiája adja. Célja, hogy a háti gerincsérv esetén elmozdult porckorongot visszatornázza a helyére, így elérve, hogy a nyomás alatt lévő idegek és képletek felszabaduljanak. A torna alapját meghatározott irányú, ismételt mozgások képezik. 

Mindezek mellett a gyógytornász alkalmazhat még idegmobilizációs gyakorlatokat és manuálterápiát. 

Az idegmobilizáció (vagy neurodinamika) számos idegi eredetű panasz esetén bevethető, és olyan speciális fogásokat tartalmaz, amelyekkel hatékonyan feloldhatók a nyomás alá került idegek, s az ezáltal okozott problémák gyógyíthatók, így háti gerincsérv esetén is bevethető.

A manuálterápia az egész test kezelésére alkalmas, így segíthet háti gerincsérvből adódó panaszok esetén is. A háti gerinc csigolyái kisebb-nagyobb szalagokkal, porckorongokkal, kisízületekkel, izmokkal kapcsolódnak egymáshoz. Ezek bármelyike kiválthatja a problémát. Két csigolya között létrejöhet mozgás beszűkülés, ami azt jelenti, hogy az adott szakasz valamiért kevésbé mozog. Ezt a manuálterápia ízületi blokknak nevezi. 

Azonban a tünetek enyhülésével és megszűnésével nem ér véget a gyógytorna. A terapeuták fontosnak tartják, hogy ez az állapot hosszú távon fennálljon. Ekkor kezdődik meg a funkcionális gyógytornával a gerincstabilizáló izmok erősítése, amelynek eredménye, hogy a csigolyák a helyes pozícióba maradnak, és terhelés hatására sem jelentkezik diszfunkció. 

A gyógytorna segítségével kialakul a helyes testtartás, valamint a tornában alkalmazott izomerősítő gyakorlatok segítségével a panaszmentesség hosszú távon megőrizhető.

A gyógytorna nemcsak a kezelésben, hanem a megelőzésben is hatásos módszer. Egy gyógytornász olyan gyakorlatsort állíthat össze az Ön számára, ami tökéletesen megfelel erőnléti állapotának és figyelembe veszi tüneteit. 

Gyógytorna segítségével akár már néhány alkalom után enyhülhetnek, vagy meg is szűnhetnek panaszai.

A háti gerincsérv szövődményei kezelés hiányában

A háti gerincsérv gyógytorna hiányában további állapotromláshoz vezethet. A kocsonyás mag fokozott előboltosulásával, valamint a rostos gyűrű elszakadásával kizáródhat a gerincsérv, ez pedig súlyos tüneteket okozhat. 

Az is előfordulhat, hogy egy hirtelen mozdulatra heves fájdalommal jelennek meg a komoly tünetek jelennek meg (pl.: a lábak bénulása, széklet és vizelet inkontinencia).

Ha ez megtörtént, akkor sajnos a magas kockázattal járó műtétet sem lehet elkerülni.  Azonban az operációt követően is javasolni fognak Önnek gyógytornát a rehabilitációs időszakban, ugyanis ez a kezelési módszer támogatja a leghatékonyabban a gerince hosszú távú egészségét

Gyógytorna állapotfelmérés menete háti gerincsérv esetén

A Gyógytornászom.hu budai (Vitéz utca) és pesti (Bajcsy-Zsilinszky út) rendelőiben az ok kiderítése egy 1 órás állapotfelméréssel kezdődik, amely során olyan alapos kivizsgálásban lesz része, amilyet még nem tapasztalt

Első alkalommal részletesen kikérdezzük a panaszairól az anamnézis felvétel során. Az állapotfelmérésnek része egy fizikális vizsgálat, amely a hát mozgásai mellett a teljes test vizsgálatára kiterjed. Ez azért fontos, mert ha bárhol statikai probléma lép fel a testben, az kihatással lehet távolabbi területekre is. Ezzel tehát elősegítjük a valódi ok tisztázását.

Ha megtaláltuk az okot és felállítottuk a mozgásszervi diagnózist, egy egyéni kezelési terv kidolgozása következik. Ez alapján kezdődik meg a gyógytorna, amely McKenzie módszer gyakorlataiból, valamint a kiegészítő kezelési módszerekből áll. Manuálterápiával főként a csigolyablokkokat tudjuk sikeresen oldani speciális, kézzel kivitelezett műfogásokkal, valamint ezzel együtt alkalmazzuk az idegmobilizációt is.

A passzív, lágyrész technikák mellett az erősítésre is nagy hangsúlyt fektetünk, amellyel az izomegyensúlyt állítjuk helyre és javítjuk a testtartást, ezáltal elősegítve az ízületekben a helyes mozgás létrejöttét. A kezelésnek ezen a részén olyan izomzat felépítésén dolgozunk, amely hosszú távon biztosítja panaszmentességet.

Pácienseink közül 10-ből 7 ember már az első alkalmak után érzi a hát- és mellkasi fájdalom enyhülését, és később is jelentős javulásról számolnak be. Könnyedebb a mozgásuk, a testtartásuk is javul, valamint a zsibbadás is enyhül.

Rendelőnkben több éves tapasztalattal rendelkező gyógytornászaink közül választhat terapeutát, akiknek bemutatkozóját elolvashatja a honlapunkon. Akár már 2-3 napon belül megkezdheti nálunk a gyógytornát. Továbbá a fent is felsorolt, különböző kezeléseink nem járnak Önnek plusz költséggel, nálunk minden egy áron van és SZÉP vagy Egészségpénztári kártyával is fizethet!

Háti gerincsérvet diagnosztizáltak Önnél? Kérjen időpontot hozzánk online és segítünk!

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legprofibbak a gerincsérv okozta panaszok kezelésében!