jobb bordaív alatti fájdalom

Jobb bordaív alatti fájdalom? – gyógytornász válaszol

A jobb bordaív alatti fájdalom hátterében nem minden esetben áll szervi probléma. Mivel nem önálló tünetről van szó, hanem mindig társulnak hozzá egyéb jelek is, így most megmutatjuk, hogy hogyan tudja megkülönböztetni a szervi és az izomeredetű problémát.

Továbbá ajánljuk cikkünket, ha nem csak a kiváltó okokra kíváncsi, hanem ha az is érdekli, hogyan segít a gyógytorna, és annak hiányában mi várható.

Ortopéd szakorvossal is várjuk!

A Nyugati térnél, a Bajcsy-Zsilinszky úti rendelőnkben a gyógytornán felül orvosi segítséget is igénybe vehet! (Bajcsy-Zsilinszky út 72.) Dr. Pánti Zsombor Imre ortopéd szakorvos minden csütörtökön 08:30 és 11:30 között tudja fogadni Önt.

Gyógytorna garanciával!

Amennyiben az állapotfelméréssel (1. alkalom) nem elégedett, mert nem azt kapta tőlünk amire számított, és azt a helyszínen jelzi nekünk, akkor nem kell kifizetnie az első alkalom árát! Sőt, ha a panasza olyan jellegű amire a gyógytorna nem tud megoldást nyújtani, akkor is ingyenes volt az állapotfelmérés az Ön számára.

Ezek lehetnek a jobb bordaív alatti fájdalom okai

A bordák a mellkas felépítésében, illetve az itt található szervek védelmében játszanak fontos szerepet. A jobb bordaív alatt helyezkedik el a máj és az epehólyag, amelyek problémái ezen a területen, valamint kisugárzó pontokra (pl.: váll, hát) adhatnak fájdalmat.

Szervi probléma esetén nem önálló tünetként jelentkezik a fájdalom, ugyanis a májproblémákhoz társulhat étvágytalanság, láz, gyengeség, fogyás, a has duzzadása, a vizelet, valamint a bőr vagy a szemfehérje sárgás elszíneződése. Ezek mind olyan súlyos tünetek, hogy elkerülhetetlen az orvosi beavatkozás

Az epehólyag és az epevezeték betegségeit szintén a jobb bordaív alatti fájdalom jelezheti, amely zsíros, nehéz ételek fogyasztása után, valamint éjszaka jelentkezik. Az epegörcsnek is nevezett, hirtelen jelentkező, erős, éles fájdalom  epekőre általi elzáródásra utalhat, amely sürgős beavatkozást igényel!

A belekben jelentkező problémák, például a nyombélfekély okozta fájdalom szintén jobb bordaív alatti panaszokat okoz, amelyek az étkezést követően 3 óra elteltével jelentkezik, összefüggésben az emésztés fázisával. 

Az ezen az oldalon, a bordát ért sérülések (pl.: törés, zúzódás, repedés) szintén komoly fájdalommal járhatnak, csakúgy, mint az itt található izmok húzódása, görcse vagy gyulladása. Jó hír azonban, hogy ezek igen hatékonyan kezelhető problémák konzervatív terápiás úton, gyógytornával

Honnan tudhatja, hogy izom eredetű panasz áll a jobb bordaív alatti fájdalom hátterében?

A bordaközi izmok, amelyek a légzésben játszanak fontos szerepet, sérülés hatására túlfeszülhetnek vagy túlnyúlhatnak, esetleg meg is csavarodhatnak, vagy akár el is szakadhatnak. 

Ha tehát az alábbi tüneteket is tapasztalja, akkor nagy valószínűséggel izom eredetű problémáról lehet szó:

  • az éles fájdalom nem csak a bordák között jelentkezik, hanem a hátban is
  • közvetlen a sérülés után tapasztalható szúró fájdalom a mellkasban/hátban
  • feszes, merev hátizmok
  • a bordák érzékenysége
  • a fájdalom fokozódhat: köhögéskor, tüsszentéskor vagy mélyebb légvételkor, esetleg bizonyos mozdulatokra, fizikai aktivitásra

Gyógytorna módszerek izom eredetű jobb bordaív alatti fájdalom esetén

A gyógytorna az egyik leghatékonyabb konzervatív terápiás módszer a jobb bordaív alatti fájdalom izom eredetű kiváltó okának kezeléséhez. Ez a kezelési eljárás az egyik legalapvetőbb képességünket, a mozgást veszi alapul, amely által serkenti a test öngyógyító folyamatait. 

A gyógytornászok célja, hogy csökkentsék a mindennapokat megkeserítő fájdalmat, emellett pedig oldják a feszes izmokat, és serkentsék a keringést.

A kezelések különböző gyakorlatokból állhatnak: egyaránt lehetnek nyújtó és erősítő feladatok is, ezáltal komplexen gyógyítja a jobb bordaív alatti fájdalom kiváltó okát vagy szükség esetén segíti az eredményes rehabilitációt. Az erősítő gyakorlatokkal a gyenge izomzat tónusa fokozható, ezáltal ereje növelhető, míg nyújtással a merev izmok és ízületek kerülnek fellazításra

A gyógytornának további pozitív hatása a keringés serkentése, amelynek köszönhetően a sérült szövetek több oxigénhez és tápanyaghoz juthatnak, ezáltal a regeneráció is gyorsabban mehet végbe. 

Akár manuális technikákkal is segítheti a gyorsabb gyógyulást egy szakképzett gyógytornász. Például lágyrész mobilizációval a mindent körülölelő fasciát kezeli, ezáltal oldja az merev izmokat. Ehhez masszázsfogásokat kombinál húzásokkal, csúsztatásokkal, majd pedig speciális kimozgatásokkal. 

Manuálterápiával, azaz kézzel kivitelezett, speciális fogásokból álló technika többek között hatékonyan feloldhatók a bordablokkok. A kezelés során, míg a gyógytornász aktívan, addig a páciens passzívan dolgozik. A módszer pozitív hatása, hogy helyreállítja a csigolyák és a bordák közötti kisízületek statikáját, amely jelentős fájdalomcsökkenést és funkciójavulást eredményezhet.

Névtelen terv - 2022-12-02T104243.472.png

Olyan gyógytornászt keres, aki empátiával és türelemmel fordul a problémája felé? Olvassa el terapeutáink bemutatkozóit és jelentkezzen be online!

Ezeket tapasztalhatja, ha nem igényel gyógytornát

Gyógytorna hiányában a jobb bordaív alatti fájdalom állandósulhat, és a fájdalom akár az éjszakáit is megzavarhatja, amely kialvatlanságot eredményezhet. 

Az izom és ízületi problémák kezelés nélkül további panaszok kialakulásához vezethetnek. A bordák merevségével a mellkas mozgásai szűkülhetnek, ezáltal nehezebbé válhat a légzés. 

Sérülést követően, gyógytorna nélkül a gyógyulási idő kitolódhat, és lehetséges, hogy a tartós pihenés, fekvés miatt szövődmények is kialakulhatnak (pl.: tüdőgyulladás).

Így zajlik a gyógytorna állapotfelmérés jobb bordaív alatti fájdalom esetén

Ha mozgásszervi probléma áll a jobb oldali bordaív alatti fájdalom hátterében, először is fontos kideríteni a pontos okot, majd ez után következhet a szakember által vezetett, célzott gyógytorna terápia.

Rendelőnkben az ok kiderítése egy 1 órás állapotfelméréssel kezdődik, amely során olyan alapos kivizsgálásban lesz része, amilyet még nem tapasztalt! Első alkalommal részletesen kikérdezzük a panaszairól, mióta állnak fenn a tünetek, emlékszik-e kiváltó okra? Az állapotfelmérésnek része egy fizikális vizsgálat, amely a mellkas és a bordák mozgásai mellett a teljes test vizsgálatára kiterjed. Ez azért fontos, mert ha bárhol statikai probléma lép fel a testben, az kihatással lehet távolabbi területekre is. Ezzel tehát elősegítjük a valódi ok tisztázását.

Ha megtaláltuk az okot és felállítottuk a mozgásszervi diagnózist, egy egyéni kezelési terv kidolgozása következik. Ez alapján kezdődik meg a gyógytorna, amely aktív és passzív gyakorlatsorokból áll. Jobb bordaív alatti fájdalom esetén legfontosabb a mell-, és a bordaközti izmok nyújtása, amelyre stretching technikát alkalmazunk. Az izmok lazítását szintén segíti a fascia terápia, amely a csontokat és belső szerveket összekötő kötőszövetes lemez kezelésén alapul. Manuálterápiával főként a bordablokkokat tudjuk sikeresen oldani speciális, kézzel kivitelezett műfogásokkal. 

A nyújtó technikák mellett az erősítésre is nagy hangsúlyt fektetünk, amellyel az izomegyensúlyt állítjuk helyre és javítjuk a testtartást, ezáltal elősegítve az ízületekben a helyes mozgás létrejöttét. A kezelésnek ezen a részén olyan izomzat felépítésén dolgozunk, amely hosszú távon biztosítja, hogy egy újabb jobb bordaív alatti fájdalom ne alakuljon ki.

Pácienseink közül 10-ből 7 ember már az első alkalmak után érzi a fájdalom enyhülését, és később is jelentős javulásról számolnak be. Könnyedebb a mozgásuk és a légzésük, és nem félnek egy újabb fájdalom kialakulásától sem.

A Gyógytornászom.hu terapeutáit már nem csak Budán a Batthyány térhez közel érheti el, hanem akár Pesten, a Nyugati térnél található rendelőnkben is igénybe veheti gyógytorna szolgáltatásainkat. Nálunk minden kezelés megegyezik egy alkalom gyógytorna árával, és ezt az összeget akár SZÉP és Egészségpénztári kártyával is fizetheti!

Fájdalmat érez a jobb bordaív alatt? Kérjen időpontot hozzánk online!

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legprofibbak az borda körüli problémák kezelésében!