jobb váll fájdalom

Jobb váll fájdalom: okai, tünetei, kezelése és gyógytornája

A jobb váll fájdalom mögött számos ok meghúzódhat, ennek diagnosztizálása nem könnyű feladat. Mivel a fájdalomhoz további tünetek is társulhatnak, érdemes minél hamarabb szakember segítségét kérni a kiváltó ok kezeléséhez.

Ha kíváncsi hogyan kezeli egy gyógytornász a vállfájdalmat, valamint, hogy terápia nélkül milyen további problémákat okozhat a vállpanasz, akkor ez a cikk Önnek szól! Ismertetjük továbbá a jobb váll fájdalom hátterében álló lehetséges okokat, valamint a hozzá társuló tüneteket és a kezelési módokat is.

Ortopéd szakorvossal is várjuk!

A Nyugati térnél, a Bajcsy-Zsilinszky úti rendelőnkben a gyógytornán felül orvosi segítséget is igénybe vehet! (Bajcsy-Zsilinszky út 72.) Dr. Pánti Zsombor Imre ortopéd szakorvos minden csütörtökön 08:30 és 11:30 között tudja fogadni Önt.

Gyógytorna garanciával!

Amennyiben az állapotfelméréssel (1. alkalom) nem elégedett, mert nem azt kapta tőlünk amire számított, és azt a helyszínen jelzi nekünk, akkor nem kell kifizetnie az első alkalom árát! Sőt, ha a panasza olyan jellegű amire a gyógytorna nem tud megoldást nyújtani, akkor is ingyenes volt az állapotfelmérés az Ön számára.

A jobb váll fájdalom speciális gyógytornája

A vállfájdalom esetén szedett nem szteroid alapú fájdalomcsillapítók csak rövidebb ideig hatásosak, és csakis a tünetet kezelik. A kiváltó ok kezelésére az egyik leghatékonyabb módszernek a gyógytorna bizonyult, amely a jobb váll fájdalmat okozó mozgásszervi problémát veszi kezelésbe.

A gyógytorna olyan természetes terápia, amely a mozgást használja fel, hogy támogassa a test öngyógyító folyamatait. Egy képzett, és tapasztalt gyógytornásznak módszerek széles tárháza áll rendelkezésére, hogy kezelje a vállfájdalmat.

Mind az eszközös, és mind az eszköz nélküli technikák bevethetőek a jobb váll fájdalmat kiváltó ok megszüntetésére. Lehetnek ezek vállövre alkalmazható stretching gyakorlatsorok, amelyekkel a váll körüli feszes izomzat lazítható, ezáltal a nyomás alatt lévő erek és idegek felszabadíthatóak. Már ez önmagában is fájdalomcsillapító hatással bír.

Funkcionális tréninggel helyreállítható a vállövet alkotó szövetek izomegyensúlya, amely által a vállízületben megfelelően mehet végbe a mozgás. Ezzel megelőzhető akár az ízületi porckopás is.

De akár a gyógytornász manuálisan is kezelésbe veheti a vállövet, amelyhez a manuálterápia kínál speciális fogásokat. A kezelések végén, az elért eredmény megtámogatására kineziológiai tapaszt is felhelyezhet a terapeuta, amely támogatja a helyes mozgásmintát, valamint fájdalom-és duzzanatcsökkentő szerepe is van.

A vállfájdalom és további panaszok gyógytorna nélkül

Gyógytorna nélkül nem csak a jobb váll fájdalom válhat krónikussá, és keserítheti meg a mindennapjait. A felborult izomegyensúly, a tartósan fennálló szöveti feszesség távolabbi területeken is okozhat problémát. Testünket izomláncok és a teljes szervezetet lefedő fascia hálózat alkotja, ezáltal minden-mindennel kapcsolatban áll.  Éppen ezért lehetséges, hogy kezelés nélkül, idővel alkari, csuklótáji vagy kezet érintő panaszai, esetleg nyaki fájdalmai lehetnek.

Az állandó izomfeszesség csökkenti a vállízület mozgásterjedelmét, ezért bizonyos mozdulatok kivitelezése nehézkessé, vagy akár lehetetlenné is válhatnak. Azonban minél több probléma áll fenn a gyógytorna megkezdésekor, annál több időt vesz igénybe a gyógyulás.

Gyógytorna jobb váll fájdalom esetén egy professzionális, budapesti rendelőben

A Gyógytornászom.hu rendelőjében első alkalommal egy 1 órás állapotfelmérést végzünk, amely során részletes felmérést végzünk az Ön jobb váll fájdalmával kapcsolatban. Olyan alapos kivizsgálásban lesz része, amilyet még soha nem tapasztalt! Ha szeretné gyógytornászát megválasztani, nálunk megteheti! Ide kattintva elolvashatja több éves szakmai tapasztalattal rendelkező szakembereink bemutatkozóját, és már néhány kattintással be is jelentkezhet hozzánk!

Az anamnézis felvétel során az alap adatokon kívül részletesen kikérdezzük Önt vállpanaszáról. Olyan kérdésekre számíthat, mint például: 1-től 10-es skálán milyen erősségű a fájdalma? Milyen jellegű ez a fájdalom? Mi enyhítette eddig a panaszt? Volt-e valami, ami fokozta a vállfájdalmat?

Az anamnézis után egy megtekintés és egy fizikális vizsgálat következik. Ez legtöbbször fehérneműben zajlik annak érdekében, hogy a teljes testről képet kapjunk, és felmérjük, hogy pontosan honnan eredhet a vállpanasz. A látottak alapján speciális teszteket végzünk a felkar és a vállöv körül, felmérjük a váll mozgásterjedelmét, valamint a vállövet, a kart, a mellkast és a hátat alkotó izmok feszességét. A gyógytornász ezalatt tájékoztatja Önt azokról, amiket tapasztal, és tájékoztatja a vizsgálófogásokról.

Az anamnézis, a megtekintés és a fizikális vizsgálat együttese alapján kidolgozunk egy egyéni terápiás tervet, amelyet Önnel is ismertetünk. Ebből megtudhatja, hogy milyen kezelésre számíthat, illetve a kezelések ütemezését is egyeztetjük Önnel.

Az állapotfelmérés végén megkezdjük a javasolt és ismertetett kezelést is. Bármilyen kezelésről vagy gyakorlatról is legyen szó, gyógytornászunk folyamatosan monitorozza az Ön fájdalmát, és ha szükséges, kis pihenőt tart a fogásban, vagy a gyakorlatban. A terapeuta által lediktált feladatokat helyesen kivitelezve betanítja Önnek, és házi feladatként adja fel. Fontos, hogy ezeket elvégezze, ugyanis csak így tartható fenn hosszú távon a kezelések során elért eredmény. Elmondható tehát, hogy a gyógytorna egy olyan terápia, amely a gyógytornász és a páciens közös munkáján alapul.

A vállfájdalom gyógytornája

A jobb váll fájdalom gyógytornája eredményeit már az első 2-3 kezelést követően megtapasztalhatja. A fájdalom jelentős mértékű csökkenésével a váll mozgásterjedelme is növekedhet, ezáltal az alapvető mozgások kivitelezése nem okoz majd gondot!

A Gyógytornászom.hu több éves szakmai tapasztalattal rendelkező gyógytornászait Budán, a Vitéz utcában, valamint Pesten, a Bajcsy-Zsilinszky úton is megtalálhatja. Rendelőnkben minden terápiás eljárás egy áron van, amelyet SZÉP és Egészségpénztári kártyával is fizethet!

Vállproblémával foglalkozó gyógytornászaink

Ezek a problémák okozhatnak jobb váll fájdalmat

A legtöbb probléma, amely a jobb váll fájdalom kiváltó oka lehet, megegyezhet a bal oldalon jelentkező panasz forrásával. Néhány, főként szervi probléma adhat speciálisan csak az egyik oldalra kisugárzó fájdalmat.

Bár nagyon ritka, mégis a jobb váll fájdalom esetén gondolni kell valamilyen emésztési problémára is. Leginkább az epehólyagot érintő megbetegedések esetén jelentkezhet panasz a jobb vállban is, ezt azonban egy egyszerű hasi ultrahang vizsgálattal ki lehet deríteni.

Leggyakrabban mozgásszervi okok húzódnak meg a jobb váll fájdalom mögött is. Ezek lehetnek akár az izmokat, az ízületet, az inakat vagy a csontokat érintő problémák is.

A vállízület vagy az itt tapadó ínszalagok és a nyáktömlő gyulladása heves fájdalommal járhat, amely az éjszakákat is megkeserítheti, és jelentős mértékben megnehezítheti a váll és a kar mozgásait.

Vannak csak a vállövet érintő betegségek is, mint például a rotátorköpeny szindróma és a befagyott váll. Míg az előbbi esetben a négy izom is érintett lehet, és okozhatja becsípődés, ínszalag szakadás, húzódás (majd ezt követően jelentkezhet gyulladás), addig az utóbbi esetben a lágyszöveteket érintő krónikus gyulladás okozza a tüneteket.

Lehet, hogy nem is gondolná, de a kezeletlen háti és nyaki problémák is kiválthatnak vállfájdalmat. Például a nyaki gerincsérv, amely a gerincből kilépő idegek elnyomásával provokálhat jelentős fájdalmat, annak lefutása mentén. De a sokat emlegetett gerincferdüléshez is társulhat vállfájdalom. A megváltozott, rossz testtartás miatt bizonyos izmok túlnyúlhatnak, míg másik berövidülhetnek, amely jellemzően a vállövet is érintheti.

De a vállkörüli vagy a vállat közvetlen érő traumák (ficam, rándulás, törés) is kiválthatnak hosszú távon fennálló fájdalmat abban az esetben, ha nem kapott megfelelő kezelést a rehabilitációs idő alatt.

Olyan magán gyógytornászt keres, aki szakszerűen kezeli jobb váll fájdalmát? Jelentkezzen be tapasztalt gyógytornászainkhoz!

A vállfájdalomhoz társuló további tünetek

A jobb váll fájdalom általában nem önálló tünetként jelentkezik, hanem számos más panasszal együtt nehezítheti meg a mindennapjait.

Gyulladás esetén például jelentkezhet duzzanat, bőrpír, tapintásra forró is lehet az érintett terület. Ezek mind funkciócsökkenést váltanak ki, azaz a vállát, így a karját nem a megszokott módon tudja használni (pl.: nehézkessé válhat a nadrág felhúzása, vagy a fésülködés).

Ha ez sokáig áll fenn, kialakulhat a váll merevsége is, amelyet legtöbbször a fej felett végzett mozgások közben, illetve hátra nyúláskor tapasztalnak az érintett páciensek.

A vállpanaszok sokszor járhatnak együtt nyaki, háti vagy lapocka körüli fájdalommal is, amely nem véletlen, ugyanis a váll körül futó izmok és lágyszövetek jelentős része ered ezekről a területekről, illetve a nyakcsigolyák között lépnek ki a kar beidegzéséért felelős képletek is. A nyak és a vállövi problémák együttesen akár fejfájást is produkálhatnak.

Idegi érintettség esetén nem ritka, hogy a fájdalom mellett zsibbadást, égő érzést, érzéskiesést is tapasztal.

Kezelési lehetőségek jobb váll fájdalom esetén

Először is fontos a kiváltó ok tisztázása, majd ezt követően a megfelelő kezelési módszer kiválasztása.

A legtöbb esetben konzervatív terápiás eljárásokkal megfelelően kezelhető a jobb váll fájdalom, valamint az ahhoz társuló egyéb panaszok, és az azt kiváltó ok. Ezek lehetnek:

  • gyógytorna és egyéb terápiás eljárásai
  • gyógymasszázs
  • fizikoterápia

Erősebb gyulladás esetén indokolt lehet a gyulladáscsökkentő gyógyszerek, injekció alkalmazása is.

Jobb váll fájdalma van? Kérjen időpontot hozzánk online!

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legprofibbak a jobb váll fájdalom kiváltó okának kezelésében!↓