keresztszalag

Keresztszalag/LCA műtét utáni gyógytorna – Így segít a gyógytornász

A keresztszalag/LCA műtétre keresztszalag szakadás esetén kerül sor. Ez az erős trauma nagyfokú fájdalommal jár, amely a még a műtétet követően is fennállhat. Az operáció csak az adott sérülést orvosolja, azonban a műtét utáni gyógytorna hosszú távon a térdízület stabilitását eredményezi. Ezzel többek között akár megelőzhet egy újabb sérülést is. Az alábbiakban összeszedtük, milyen eredményeket várhat a keresztszalag műtét utáni gyógytornától, hogyan segít a fizioterápia, hogyan zajlik egy ilyen kezelés, valamint milyen szövődményei lehetnek, ha a rehabilitációban nem kéri gyógytornász szakember segítségét.

Ortopéd szakorvossal is várjuk!

A Nyugati térnél, a Bajcsy-Zsilinszky úti rendelőnkben a gyógytornán felül orvosi segítséget is igénybe vehet! (Bajcsy-Zsilinszky út 72.) Dr. Pánti Zsombor Imre ortopéd szakorvos minden csütörtökön 08:30 és 11:30 között tudja fogadni Önt.

Gyógytorna garanciával!

Amennyiben az állapotfelméréssel (1. alkalom) nem elégedett, mert nem azt kapta tőlünk amire számított, és azt a helyszínen jelzi nekünk, akkor nem kell kifizetnie az első alkalom árát! Sőt, ha a panasza olyan jellegű amire a gyógytorna nem tud megoldást nyújtani, akkor is ingyenes volt az állapotfelmérés az Ön számára.

Így segít a gyógytornász keresztszalag/LCA műtét után

A keresztszalag/LCA műtét utáni gyógytornát befolyásolja a sérülés és a műtét típusa. Elülső keresztszalag szakadás esetén az első fázisban a fájdalom csökkentése, a műtéti graft védelme a legfontosabb szempont. Ez a szakasz a keresztszalag műtétet követően 3-5 hétig tart, s ezt a műtétet végző orvos határozza meg. A gyógytornának már ebben a fázisban lényeges szerepe van. A gyógytornász segít megelőzni az izmok befeszülését (azaz a kontraktúrák) és megakadályozni az izomsorvadást. A kórházi napokban erre mozgatógépeket használnak és a cél a 90°-os térdhajlítás a legoptimálisabb esetben a 2. hét végére, de legfeljebb a 6. hét végére.

A keresztszalag (LCA) műtét utáni rehabilitáció következő szakaszában már hangsúlyosabb gyógytorna gyakorlatok kerülnek bevezetésre. A 3-tól 10-12. hétig tartó időszakban egyik legfontosabb cél minél hamarabb elérni a végextenziót vagyis a teljes térdnyújtását, és a térdízület teljes mozgásterjedelmét. A terhelés megkezdése és fokozatos növelése feltétlen gyógytornász szakember felügyeletét igényli a megfelelő gyógyulás érdekében. Például vannak olyan tilos mozgások, melyek kerülendők, ezeket a gyógytornász szem előtt tartva állítja össze, személyre szabottan a gyógytorna feladatokat. Az izomerősítést ebben a szakaszban már el kell kezdeni, de a 6-8. hétig elsősorban zárt láncú (azaz olyan feladatok, ahol a talp érintkezik valamivel, pl.: padló, labda) gyakorlatokat kell végezni. Sporttevékenységként a terapeutájával egyeztetve választhatja: szobabiciklizést, gyors és hát úszást vagy a lépcsőzést.

A keresztszalag műtét utáni 12. héttől az elsődleges célja a megfelelő izomerő és stabilitás elérése, melyben nagy segítséget nyújthatnak az instabil felszínen végzett gyakorlatok. Itt is érdemes gyógytornász segítségét kérni, hiszen a célzott feladatok, valamint a fokozatosság betartása szakember segítségét igényli. Javasolt sporttevékenységek között itt már megemlíthetjük akár a futást is, amennyiben terapeutája is úgy ítéli meg, hogy állapota ehhez megfelelő.

Olyan térdspecialista gyógytornászt keres, aki megfizethető áron dolgozik és komplex kezelési tervet állít fel a keresztszalag műtéte után? Kérjen tőlünk visszahívást vagy jelentkezzen be online!

Gyógytornászaink akik keresztszalag műtét után segítenek

Ez történik, ha nem kér gyógytornát keresztszalag/LCA műtét után

A keresztszalag/LCA műtét utáni gyógytorna elmulasztása ebben az esetben valóban súlyos következményekkel járhat, hiszen a nem megfelelő időben elkezdett nem megfelelő terhelés hatására a frissen műtött területen a keresztszalag akár el is szakadhat, amely egy újabb műtéti beavatkozást igényel.

Kialakulhat továbbá térdízületi instabilitás az elgyengült izmok hatására, melynek következménye állandó térdpanaszok, valamint mivel a térdünk egyfajta tartó ízület, problémák jelentkezhetnek fentebbi területeken is (pl.: csípő, derék, hát, nyak).

Nem megfelelően rehabilitált LCA műtét után bizonyos sportokban (futás, intenzívebb csoportos órák) nehezen vagy egyáltalán nem tud majd részt venni.

ACL

Keresztszalag/LCA műtét utáni gyógytorna Budán

A Gyógytornászom.hu rendelője frekventált helyen a Batthyányi tér közelében helyezkedik el, csendes és nyugodt környezetben.

Rendelőnkben több éves szakmai tapasztalattal rendelkező gyógytornászok várják egy 1 órás, mindenre kiterjedő állapotfelmérésre. Olyan alapos kivizsgálásban lesz része, amilyet még soha nem tapasztalt! A gyógytornász fizikális vizsgálat során passzívan is megvizsgálja műtött térdének mozgásterjedelmét és a térd körüli izmok és lágyrészek állapotát. Ha szükséges speciális teszteket végez például az izomerő felmérése. Mindezek után egy személyre szabott terápiás terv kerül kidolgozásra.

Ezt követően megkezdődhez a célzott kezelés, a gyógytorna. Ebben a szakaszban először is, ha szükséges az Ön által választott gyógytornász a zsugorodott, letapadt lágyrészeket különböző manuális technikákkal, nyújtó gyakorlatokkal fellazítja. A kezelések során olyan feladatokat kap, amelyeket megtanul helyesen kivitelezni, s ezeket otthonában házi feladatként Önnek is el kell végeznie a hatékony felépülés érdekében. A terápia során az egyszerű gyakorlatoktól haladunk az egyre komplexebb, eszközökkel és proprioceptív (helyzetérzékelő) fejlesztéssel összekötött gyakorlatok felé annak érdekében, hogy a műtött térdízületet minden helyzetben stabilan tartsuk.

A közös munkának köszönhetően már néhány alkalom után érezni fogja, hogy a műtött térde stabilabbá válik, szabadabban végezhet guggolásokat, nem fog fájni az operált terület és hamar visszatérhet a kedvenc sportjához.

Nálunk, más rendelőkkel szemben a terápia árába a különböző manuálterápiás módszerek, gyógytorna, kinezio tape használat, amennyiben szükség van rá, beletartozik az alkalom díjába.

Néhány szó a keresztszalagról (LCA)

Az térdízületi szalagok fontos szerepet töltenek be a térd stabilizálásában.

A térdszalagok sérülését kiválthatja egy hirtelen irányváltoztatással járó mozdulat vagy egy ugrásból való rossz földet érés, esetleg hirtelen csavaró mozdulat főleg nagy intenzitású mozgásnál/sportnál. Az elülső keresztszalag sérülése leginkább a térdízületet érő külső csavaró hatásokat következtében jön létre. Leggyakrabban ez sportolás közben fordul elő. Ha nem melegített be megfelelően vagy egyáltalán nem, az azt jelenti, hogy nem készítette fel ízületeit sem a nagyobb terhelésre. Emiatt a hirtelen fellépő erőbehatások akár súlyos sérülések kialakulásához is vezethet. A térd körüli izomzat egyensúlyának felbomlása vagy a nem megfelelő mozgáskoordináció is növeli a térdszalag szakadások esélyét.

Keresztszalaf/LCA műtéten esett át? Kérjen időpontot hozzánk és segítünk!

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legprofibbak az Ön keresztszalag műtéte utáni rehabilitációban!  ↓