gerinctorna

Gerinctorna: kerülje el a gerincsérvet szakember által vezetett tornával!

A gerincsérv vagy porckorongsérv maga a porckorong előboltosulása, amely a nyak, a hát vagy a derék mozgáskorlátozottságával és/ vagy heves fájdalmával valamint zsibbadással, érzéskieséssel illetve egyéb neurológiai tünetekkel járhat. A panaszra hatékony megoldást jelent a gerinctorna.

Ortopéd szakorvossal is várjuk!

A Nyugati térnél, a Bajcsy-Zsilinszky úti rendelőnkben a gyógytornán felül orvosi segítséget is igénybe vehet! (Bajcsy-Zsilinszky út 72.) Dr. Pánti Zsombor Imre ortopéd szakorvos minden csütörtökön 08:30 és 11:30 között tudja fogadni Önt.

Gyógytorna garanciával!

Amennyiben az állapotfelméréssel (1. alkalom) nem elégedett, mert nem azt kapta tőlünk amire számított, és azt a helyszínen jelzi nekünk, akkor nem kell kifizetnie az első alkalom árát! Sőt, ha a panasza olyan jellegű amire a gyógytorna nem tud megoldást nyújtani, akkor is ingyenes volt az állapotfelmérés az Ön számára.

Porckorongsérv a gerinc teljes szakaszán, bárhol kialakulhat

Az érintett gerincszakasztól függően a nyaki porckorongsérvet a legtöbbször erőteljes nyaki fájdalom, nyaki merevség, és olykor felsővégtagba sugárzó fájdalom kíséri. Az ágyéki gerincszakaszi porckorong-előboltosulást derékfájdalom, valamint gyakran a farpofákban, illetve az alsóvégtagban érezhető fájdalom, zsibbadás jelezheti. A kitüremkedett porckorong nyomhatja a csigolyatestek közül kilépő ideggyököt, a gerincvelőt, feszítheti az ízületi tokot a kiboltosulás irányától függően.

A porckorongsérv már rövid idő alatt életminőség-romláshoz, munkaképtelenséghez vezethet

Az állandósult tompa vagy éles fájdalom, valamint a fájdalomtól való félelem következtében kialakuló kényszertartás izomgörcshöz, izomfeszüléshez vezet.

Ezáltal további, a mozgáskészség beszűkülését, akadályozását eredményező, kisugárzó fájdalmat generál, amely állapot akár rövid idő alatt életminőség-romláshoz és munkaképtelenséghez vezethet. A gerinctorna célja ilyen esetben a terhelés megszüntetése, a kiboltosulás visszahúzása.

Mindaddig, amíg a kitüremkedő porckorong burka ki nem szakad és annak kocsonyás állománya ki nem bújik a csigolyák között a porckorongsérv mértéke speciális gerinctorna gyakorlatokkal csökkenthető. Ezáltal a kitüremkedés visszafordítható, valamint a nyomás alatt lévő idegek okozta fájdalom és zsibbadás megszüntethető. Amennyiben mégis kiszakad és műtéti indikáció nem áll fenn, úgy ez módszer kiváló lehetőséget biztosít, hogy a kiszakadt rész ne tapadjon le az adott idegszövetre. Illetve a letapadást is lehetséges kezelni a Mckenzie módszerrel és idegmobilizációs gyakorlatokkal.

Azonban jobb, ha már a gerincprobléma első jeleivel a gyogytornaszom.hu szakembereihez fordul, a gerincsérv kialakulása ugyanis rendszeresen végzett gerinctornával elkerülhető, megelőzhető.

A porckorongsérv rizikófaktorainak csökkentésével is tehet gerince egészségéért

A porckorongsérv kialakulásának megelőzéséhez tudnunk kell, hogy azt többnyire a tartósan egyoldalú terhelés és túlerőltetés váltja ki és kialakulása hosszabb folyamat eredménye.

Leggyakoribb rizikófaktorai, egyéni kockázati tényezői a túlsúly, a tartási rendellenességek, az egyéni genetikai hajlamosító adottságok és a jellemzően instabil gerincszakaszok. Továbbá az alsó végtagi rövidülés, amelyeket olyan fizikai tényezők is befolyásolhatnak, mint a tartós, nehéz fizikai munka, a gyakori hajolgatás, a nehéz súlyok egyoldali, vagy törzscsavarással járó emelgetése és a mozgásszegény, ülő életmód.

A porckorongsérv kialakulása nem csak a rizikófaktorok csökkentésével valamint a kornak, alkatnak és aktuális fizikális állapotnak megfelelő rendszeres mozgással előzhető meg, porckorongjai egészségéért szakember által vezetett gerinctornával és kiegyensúlyozott, idegeskedéstől, stressztől mentes életvitellel is sokat tehet.

Az egészséges, panaszmentes állapot kulcsa a rendszeres testmozgáson túl az alkatnak és kornak megfelelő testtömeg megtartása és a gerinckímélő életmód kialakítása.

Gerinctornát kezelő gyógytornászaink

Gerinctorna segítségével megelőzhető a porckorongsérv kialakulása

A napi szintű rossz testtartás, hajolgatás illetőleg az ülő vagy nehéz fizikai munka hatására a gerinc csigolyák kimozdulhatnak természetes helyzetükből. Ezáltal a gerinc elveszítheti stabilitását, melyet nem feltétlen jelez azonnal fájdalom.

Érdemes már a kezdeti deréktájéki, háti vagy nyak és vállövi diszkomfortérzet, vagy a kisugárzó panaszok megjelenésekor szakemberhez fordulni.

A szakember által vezetett gerinctorna elsősorban a medence valamint a gerinc egészséges statikájának visszaállítását célozza meg. Ezt pedig a görcsös, feszes izomzat lazításával, nyújtásával, az ízületek mobilitásának a javításával valamint a mozgatórendszer felborult izom-egyensúlyának helyreállításával éri el.

A rendszeresen végzett gerinctorna megerősíti a mély hátizmokat, amelyek így erőteljesebben tartják helyükön a nyaki, háti és ágyéki csigolyákat. Ugyanakkor rugalmasabban és határozottabban pozícionálják a gerincoszlopot.

A még időben elkezdett, egyénre szabott gerinctornával megelőzhető a különböző gerincpanaszok megjelenése, elkerülhető a porckorongsérv kialakulása és visszaállítható a gerinc egészséges állapota.

Válassza Ön is a gyogytornaszom.hu szakemberei által vezetett gerinctornát életminősége mielőbbi javításához, panaszai hatékony és tartós megszüntetéséhez!

Porckorongsérve van? Kérjen visszahívást és segítünk! 

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legprofibbak az Ön gerincpanaszának gyógyításában!  ↓