Kerülje el a gerincsérvet szakember által vezetett gerinctornával!

A gerincsérv vagy porckorongsérv maga a porckorong előboltosulása, amely a nyak, a hát vagy a derék mozgáskorlátozottságával és/ vagy heves fájdalmával valamint zsibbadással, érzéskieséssel illetve egyéb neurológiai tünetekkel járhat

Porckorongsérv a gerinc teljes szakaszán, bárhol kialakulhat

Az érintett gerincszakasztól függően a nyaki porckorongsérvet a legtöbbször erőteljes nyaki fájdalom, nyaki merevség, és olykor felsővégtagba sugárzó fájdalom kíséri. Az ágyéki gerincszakaszi porckorong-előboltosulást derékfájdalom, valamint gyakran a farpofákban, illetve az alsóvégtagban érezhető fájdalom, zsibbadás jelezheti. A kitüremkedett porckorong nyomhatja a csigolyatestek közül kilépő ideggyököt, a gerincvelőt, feszítheti az ízületi tokot a kiboltosulás irányától függően.

A porckorongsérv már rövid idő alatt életminőség-romláshoz, munkaképtelenséghez vezethet

Az állandósult tompa vagy éles fájdalom, valamint a fájdalomtól való félelem következtében kialakuló kényszertartás izomgörcshöz, izomfeszüléshez vezet.

Ezáltal további, a mozgáskészség beszűkülését, akadályozását eredményező, kisugárzó fájdalmat generál, amely állapot akár rövid idő alatt életminőség-romláshoz és munkaképtelenséghez vezethet. A gerinctorna célja ilyen esetben a terhelés megszüntetése, a kiboltosulás visszahúzása.

Mindaddig, amíg a kitüremkedő porckorong burka ki nem szakad és annak kocsonyás állománya ki nem bújik a csigolyák között a porckorongsérv mértéke speciális gerinctorna gyakorlatokkal csökkenthető, a kitüremkedés visszafordítható, valamint a nyomás alatt lévő idegek okozta fájdalom és zsibbadás megszüntethető. Amennyiben mégis kiszakad és műtéti indikáció nem áll fenn, úgy ez módszer kiváló lehetőséget biztosít, hogy a kiszakadt rész ne tapadjon le az adott idegszövetre, illetve a letapadást is lehetséges kezelni a Mckenzie módszerrel és idegmobilizációs gyakorlatokkal.

Azonban jobb, ha már a gerincprobléma első jeleivel a gyogytornaszom.hu szakembereihez fordul, a gerincsérv kialakulása ugyanis rendszeresen végzett gerinctornával elkerülhető, megelőzhető.

A porckorongsérv rizikófaktorainak csökkentésével is tehet gerince egészségéért

A porckorongsérv kialakulásának megelőzéséhez tudnunk kell, hogy azt többnyire a tartósan egyoldalú terhelés és túlerőltetés váltja ki és kialakulása hosszabb folyamat eredménye.

Leggyakoribb rizikófaktorai, egyéni kockázati tényezői a túlsúly, a tartási rendellenességek, az egyéni genetikai hajlamosító adottságok, a jellemzően instabil gerincszakaszok, valamint az alsó végtagi rövidülés, amelyeket olyan fizikai tényezők is befolyásolhatnak, mint a tartós, nehéz fizikai munka, a gyakori hajolgatás, a nehéz súlyok egyoldali, vagy törzscsavarással járó emelgetése és a mozgásszegény, ülő életmód.

A porckorongsérv kialakulása nem csak a rizikófaktorok csökkentésével valamint a kornak, alkatnak és aktuális fizikális állapotnak megfelelő rendszeres mozgással előzhető meg, porckorongjai egészségéért szakember által vezetett gerinctornával és kiegyensúlyozott, idegeskedéstől, stressztől mentes életvitellel is sokat tehet.

Az egészséges, panaszmentes állapot kulcsa a rendszeres testmozgáson túl az alkatnak és kornak megfelelő testtömeg megtartása és a gerinckímélő életmód kialakítása.

A porckorongsérv kialakulása rendszeresen végzett gerinctornával megelőzhető

A napi szintű rossz testtartás, hajolgatás illetőleg az ülő vagy nehéz fizikai munka hatására a gerinc csigolyák kimozdulhatnak természetes helyzetükből, így a gerinc elveszítheti stabilitását, melyet nem feltétlen jelez azonnal fájdalom.

Érdemes már a kezdeti deréktájéki, háti vagy nyak és vállövi diszkomfortérzet, vagy a kisugárzó panaszok megjelenésekor szakemberhez fordulni így a porckorongsérv biztonsággal megelőzhető.

A szakember által vezetett gerinctorna elsősorban a medence valamint a gerinc egészséges statikájának visszaállítását célozza meg a görcsös, feszes izomzat kis és nagymozgások általi lazításával, nyújtásával, az ízületek mobilitásának a javításával valamint a mozgatórendszer felborult izom-egyensúlyának helyreállításával.

A rendszeresen végzett gerinctorna megerősíti a mély hátizmokat, amelyek így erőteljesebben tartják helyükön a nyaki, háti és ágyéki csigolyákat ugyanakkor rugalmasabban és határozottabban pozícionálják a gerincoszlopot.

A még időben elkezdett, egyénre szabott gerinctornával megelőzhető a különböző gerincpanaszok megjelenése, elkerülhető a porckorongsérv kialakulása és visszaállítható a gerinc egészséges állapota.

Válassza Ön is a gyogytornaszom.hu szakemberei által vezetett gerinctornát életminősége mielőbbi javításához, panaszai hatékony és tartós megszüntetéséhez!

Gyógytornász és Mckenzie terapeuta, 9 év tapasztalattal. A Semmelweis Egyetemen végzett 2010-ben. Szakterületei: Térd és boka sérülések, Deréktáji, háti- és nyaki gerinc akut és krónikus panaszai, gerincműtétek utáni rehabilitáció, Műtétek, balesetek utáni rehabilitáció. Tartáskorrekció, Neurológia: Stroke terápiája, Egyensúly, koordináció fejlesztés, időseknek esésprevenció és senior torna.

Comments are closed.