kézsérülés

Kézsérülés után: így segít a gyógytornász

Igen gyakran szenvedhetünk kézsérülést. Gondoljunk csak a vágásokra, kisebb rándulásokra, ficamokra, vagy akár a kéztörésekre. Kezünk a legfontosabb számunkra, a mindennapok során állandóan szükségünk van rá. Ezért is fontos, hogy egy sérülés után gyógytornásszal rehabilitáljuk végtagunkat. Az alábbi cikkben összegyűjtöttük a kéz gyógytornájával kapcsolatos tudnivalókat, valamint egy kézsérülés kisokost is összeállítottunk.

Ortopéd szakorvossal is várjuk!

A Nyugati térnél, a Bajcsy-Zsilinszky úti rendelőnkben a gyógytornán felül orvosi segítséget is igénybe vehet! (Bajcsy-Zsilinszky út 72.) Dr. Pánti Zsombor Imre ortopéd szakorvos minden csütörtökön 08:30 és 11:30 között tudja fogadni Önt.

Gyógytorna garanciával!

Amennyiben az állapotfelméréssel (1. alkalom) nem elégedett, mert nem azt kapta tőlünk amire számított, és azt a helyszínen jelzi nekünk, akkor nem kell kifizetnie az első alkalom árát! Sőt, ha a panasza olyan jellegű amire a gyógytorna nem tud megoldást nyújtani, akkor is ingyenes volt az állapotfelmérés az Ön számára.

Így segít a gyógytornász kézsérülés után

Abban az esetben, ha a kézsérülés ellátása műtéti beavatkozást igényel, fontos tudnia, hogy már az operáció előtt is erősítheti a környező izmokat, csuklóját és könyökét. De a kézműtét után mihamarabb érdemes megkezdeni a gyógytornát. Ha a kéz izmai újra megerősödnek, az ideghálózat is hamarabb regenerálódik, így a finommozgásokat is könnyebb lesz kivitelezni. De az erősítés mellett a nyújtás is nagyon lényeges elem a funkciók visszanyerése szempontjából.

A gyógytorna általános jótékony hatása, hogy serkenti a vérkeringést, ezáltal nő a szövetek oxigén ellátása. Ez a folyamat elősegíti a szövetek regenerálódását és a kézen kialakult hegeket is fellazítja. Mindez hozzájárul a kézsérülés következtében létrejött duzzanat csökkenéséhez is, ugyanis a vérkeringés mellett a nyirokkeringés is fokozódik, amely az ödéma (felgyülemlett folyadék) elvezetésében lényeges szerepet játszik. Ezzel a folyamattal természetes úton a fájdalom is mérséklődni fog.

Nem elhanyagolható pozitív hatása továbbá, hogy a gyógytorna gyakorlatok fokozzák az kéz és az alkar izomrostjainak méretét és erősségét, valamint az inak és az izomrostok hosszát, növelve mindezzel az izmok rugalmasságát és erejét is. Ezáltal fejlődik a kéz és az alkar állóképessége.

Kijelenthető, hogy akármilyen kézsérülése is volt, a leghatékonyabb rehabilitációt gyógytornával érhetjük el, amely hosszantartó, egészséges kézmozgásokat biztosít. Mindezek mellett kiemelendő, hogy végig egy szakember felügyeli a tornák kivitelezését, és hiba esetén korrigálja a mozgást, segítve ezzel az akadálymentes gyógyulást.

A kézsérülés szövődményei gyógytorna nélkül

Kézsérülés után, ha elmarad a gyógytorna az a mozgástartomány beszűküléséhez vezethet, amelynek következtében az ujjak kinyújtása és behajlítása nehezítetté válik. Ha a kéz ebben az állapotban rögzül, az izmok sorvadásnak indulhatnak, így a fogása egy erőtlenebbé válhat. Ez a gyógyulási idő kitolódásával jár, és akár több hónapig is nélkülöznie kell majd a kéz funkcióit.

Ha túl sok idő telik a trauma és a gyógytorna között, előfordulhat, hogy olyan letapadások és zsugorodások alakulnak ki a kéz és az alkar izomzatában, amik nem feltétlenül visszafordíthatóak.

Nem akar heteket várni kézsérülés után a megfelelő gyógytornászra? Tekintse meg szabad időpontjainkat és kérjen időpontot online! Már akár 2-3 napon belül tudjuk Önt fogadni!

Így zajlik a kézsérülés gyógytornája

A Gyógytornászom.hu rendelőjében lehetősége van arra, hogy Ön válasszon tapaszalt, kedves és empatikus gyógytornászaink közül, akihez akár már 2-3 napon belül kaphat időpontot és megkezdheti a gyógytornát.

Az 1 órás állapotfelmérés alatt részletesen kikérdezzük Önt panaszairól, megvizsgáljuk a kezét és a kézízület mozgásait, valamint ha volt a kézsérüléséről orvosi lelet, akkor azt is átnézzük.

kézsérülés gyógytornája

Ezek után egy személyre szabott terápiás tervet követve a gyógytornászunk felügyelete mellett megkezdődik a kézsérülés utáni gyógytorna. A kezelés általában passzív gyakorlatokkal kezdődik, melynek során a gyógytornász fogja mozgatni a sérült ízületet. Az átmozgatás után pedig az aktív gyakorlatoké a főszerep. Először a terapeutája fogja megmutatni az elvégzendő gyakorlatokat, ez után az ő felügyelete mellett kell Önnek is elvégeznie, miközben a fájdalomról is adhat visszajelzést. A fájdalmat okozó gyakorlatok mindig helyettesítjük kímélőbb gyakorlatokkal, ugyanis a cél itt a fájdalom enyhítése, nem annak kiváltása. Azonban a szövetek megnyújtása bizonyos fokú kellemetlenséggel járhat, ezt azonban empatikus gyógytornászaink monitorozzák és ha szükséges, mérséklik a gyakorlatok erősségét. Továbbá szakképzett gyógytornászunk korrigálja Önt és visszajelzést ad a kivitelezés helyességéről.

Már 3-4 gyógytorna alkalom után érezni és tapasztalni fogja, hogy kezét könnyebben és újra fájdalom nélkül tudja használni a hétköznapokban.

Rendelőnkben nem csak gyógytornakezelés vehető igénybe, lehetőség van még például tapeing technikára, manuálterápiára és stretchingre is. Ezek ára azonban megegyezik a gyógytorna alkalmakéval, így nem jár Önnek plusz költséggel. Továbbá nálunk SZÉP Kártyával és Egészségpénztári Kártyával is fizethet!

Kézsérülés utáni felépülés gyógytornászainkkal

A kézsérülés kisokos

A leggyakoribb kézsérülések a vágás, rándulás, ficam és a törés. Az alábbiakban néhány szóban összefoglaljuk az ezekkel kapcsolatos tudnivalókat.

Vágás

Ha elvágta a kezét, fontos megvizsgálni annak mélységét, ugyanis egy mély vágás könnyen érinthet ideget. Idegi érintettség esetén érzéskiesést és zsibbadást tapasztalhat. Ha megvágta az ujját vagy a kezét és ilyen tüneteket tapasztal, mindenképpen forduljon szakemberhez, ugyanis ennek ellátása orvosi beavatkozást igényel!

Rándulás, ficam

Sportolás vagy valamilyen baleset következtében rándulhat meg vagy ficamodhat ki az ujjunk. Érdemes odafigyelni erre a sérülésre, ugyanis rándulás vagy ficam után olyan komolyabb szövődmények is előfordulhatnak, amelyek hosszú távon a kezünk mozgását veszélyeztethetik. Ha ezekben az esetben nem kerül sor kézműtétre, csak rögzítőt kap, akkor is érdemes figyelnie kezének épségére. A kézrögzítőben az izmok, inak, szalagok elgyengülhetnek, zsugorodhatnak is, amely negatív hatással van a sejtek oxigén és tápanyag ellátottságára. Már ebben a stádiumban is megkezdhet egy tapasztalt gyógytornász által összeállított, könnyed gyógytornát, hogy a levétel után hatékonyabb legyen a gyógyulási folyamat. A rögzítés levétele után, ha a fájdalma csökkent, megkezdheti szakképzett gyógytornász felügyelete mellett az intenzív kéztornát.

Törés

Leggyakoribb törések az  ujjtörés, kisujjtörés, radius (orsócsont) törés és a kézközépcsont törés. Ha ezek a törések elmozdulással jöttek létre (tehát a tört végek nem illeszkednek egymáshoz), műtéti megoldásra van szükség. Ennek során a törést helyre teszik, azaz a csontokat az anatómiai helyzetükbe állítják vissza. Ez után rögzítő alkalmazásával akadályozzák meg, hogy ez a korrekció elmozduljon. Ha elmozdulás nélküli törésről van szó, akkor gipsszel/rögzítővel stabilizáljak a sérült végtagot annak érdekében, hogy az összeforrás pontosan megtörténjen. Mindkét típusú törésnél a rögzítő levétele után megkezdődhet a rehabilitáció, azaz a gyógytorna, amelynek célja a teljes mozgástartomány és a kéz izomerejének visszanyerése.

Kézsérülése volt? Kérjen időpontot hozzánk online és segítünk!

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legprofibbak a kézsérülés utáni rehabilitációban!  ↓