A kéztő alagút szindróma kezelése gyógytornával

A kéztő alagút szindróma általában a domináns kézen jelentkezik, és leggyakrabban a nőket érinti. A kéz fájdalmával és zsibbadásával járó kórkép mögött számos ok meghúzódhat, amelyek gyógytornával hatékonyan kezelhetőek, ugyanis mozgásszervi panaszt a mozgás által gyógyít.

De milyen módszerekkel segít a gyógytorna és ennek hiányában mi várható? Hogyan zajlik egy ilyen kezelés? Mi is a kéztő alagút szindróma, mi okozza és milyen tünetei lehetnek? Hogyan diagnosztizálják, ha felmerül a gyanú? Ezekre a kérdésekre választ kaphat, ha tovább olvass.

Ortopéd szakorvossal is várjuk!

A Nyugati térnél, a Bajcsy-Zsilinszky úti rendelőnkben a gyógytornán felül orvosi segítséget is igénybe vehet! (Bajcsy-Zsilinszky út 72.) Dr. Pánti Zsombor Imre ortopéd szakorvos minden csütörtökön 08:30 és 11:30 között tudja fogadni Önt.

Gyógytorna garanciával!

Amennyiben az állapotfelméréssel (1. alkalom) nem elégedett, mert nem azt kapta tőlünk amire számított, és azt a helyszínen jelzi nekünk, akkor nem kell kifizetnie az első alkalom árát! Sőt, ha a panasza olyan jellegű amire a gyógytorna nem tud megoldást nyújtani, akkor is ingyenes volt az állapotfelmérés az Ön számára.

A gyógytorna komplex módszerei kéztő alagút szindróma esetén

A kéztő alagút szindrómának az egyik leghatékonyabb kezelési módja a gyógytorna, amely komplex módon veszi kezelésbe az idegeket érintő, mozgásszervi problémákat. Ez a mechanoterápiának is nevezett eljárás a mozgást veszi alapul, amely a mindennapunk részre, és állandóan kéznél van, ezáltal serkenti a test öngyógyító folyamatait.

A gyógytornának köszönhetően akár az alagút szindróma kiváltó oka is kezelhető. Speciálisan a kezet és az alkart érintő nyújtó és erősítő gyógytorna gyakorlatok célzottan szüntetik meg az alagút szindróma hátterében álló problémát is.

Egy szakképzett gyógytornász a tornán kívül egyéb technikákat is bevethet a sikeres kezelés érdekében. Ilyen például az idegmobilizációs technika, amely eredményeként a blokkolt idegek felszabadulhatnak, csökkenhet a gyulladás és a fájdalom, valamint növekedhet a mozgásterjedelem.

További pozitív hatás lehet még a keringés serkentése, az izomrostok méretének és erejének növelése, mindezzel fokozva a rugalmasságot és az izomerőt is. Eredményeként fejlődik a kéz és az alkar állóképessége, ezáltal csökkenti a túlterhelés veszélyét, amely az alagút szindróma egyik fő kiváltó oka lehet.

Összességében: a gyógytorna pozitív hatásait tekintve, nem csak a kéztő alagút szindróma panaszai fognak enyhülni, hanem hosszútávon a közérzetében is nagyfokú, pozitív változást tapasztalhat.

Több éves szakmai tapasztalattal rendelkező gyógytornászt keres, aki szakszerűen kezeli a kéztő alagút szindrómáját? Jelentkezzen be hozzánk!

A kéztő alagút szindróma szövődményei gyógytorna kezelés hiányában

Gyógytorna hiányában a kéztő alagút szindróma tünetei felerősödhetnek, ezáltal az éjszakáit is megkeserítheti, s kialvatlanná válhat.

Mivel az érintett idegek funkciója elvész, az általuk ellátott izmok sem tudnak működni. Mozgás hiányában azonban bizonyos idő elteltével könnyen létrejöhet izomsorvadás. Emiatt lehetséges, hogy alapvető tevékenységeket nem fog tudni ellátni a mindennapjai során. Az izomsorvadás kezelése sok hosszabb folyamat, emiatt a gyógyulási idő kitolódhat.

Lehetséges, hogy olyan erőssé válnak a tünetek, hogy a műtéti beavatkozás már elkerülhetetlen lesz. Az operációt követő rehabilitációs időszakban is elengedhetetlennek számít a személyre szabott gyógytorna kezelés, amelynek segítségével az elért állapot hosszú távon fenntartható.

Kéztő alagút szindrómát kezelő gyógytornászaink

Így zajlik a kéztő alagút szindróma gyógytornája egy magán gyógytorna rendelőben

A Gyógytornászom.hu budai, Batthyány térhez közeli, valamint a pesti, Nyugati térnél található rendelőjében több éves szakmai tapasztalattal rendelkező gyógytornászaink várják Önt professzionális kezelésre. Szakembereinkhez már 2-3 napon belül kaphat időpontot, így minél hamarabb megkezdhetik a közös munkát az Ön gyógyulásának érdekében.

Első alkalommal olyan alapos kivizsgálásban lesz része, amilyet még soha nem tapasztalt. Amíg egy szakorvosnál a konzultáció ideje átlagosan 9 perc, addig nálunk az állapotfelmérés 1 óráig tart! Ez alatt a terapeuta az Ön funkcionális állapotát méri fel. Először részletesen kikérdezi Önt az alagút szindróma okozta panaszairól, például mikor jelentkezett először tünet, milyen jellegű a fájdalma, mire enyhül vagy erősödik, illetve a zsibbadás állandó vagy időszakos? Ezt követően fizikális vizsgálattal funkcionális teszteket végez, amellyel felméri a kéz és a kar ízületeinek mobilitását, valamint az izomzat és a lágyrészek állapotát. Megvizsgálja a kart/lábat alkotó izmok izomerejét, és feszességét is speciális tesztekkel.

A kapott eredmények alapján egy mozgásszervi diagnózist állítunk fel, majd egy egyéni terápiás terv kidolgozása következik az alagút szindróma okának és tüneteinek kezelésére.

Csak az alapos kivizsgálás után kezdődhet meg a gyógytorna, illetve az azt kiegészítő idegmobilizáció és szükség esetén további technikák bevetése. Kiemelendő, hogy nálunk minden kezelés egy áron van!

A mozgást a gyógytornásza figyelemmel követi és, ha kell, korrigál a helyes kivitelezés érdekében, mert csak ebben az esetben lesznek hatékonyak a feladatok. Házi feladatként olyan gyakorlatok ad fel Önnek, amelyek kivitelezése teljes mértékben helyes. Az otthon végzett feladatok elengedhetetlenek a közös munka sikerességéhez.

Már az első néhány kezelést követően érezni fogja, hogy a kéz és alkar fájdalma elkezd csökkenni, a kézzsibbadás mérséklődik, és hétről-hétre érezheti a gyógytorna pozitív hatásait.

Tudta? Rendelőnkben nem csak bankkártyával és készpénzzel fizethet, hanem SZÉP Kártyát és Egészségpénztári Kártyát is elfogadunk.

Kéztő alagút szindróma kisokos

Megválaszoljuk a kéztő alagút szindrómájával kapcsolatos leggyakoribb kérdéseket.

Mi az alagút szindróma?

Főként a végtagokon, bizonyos idegek szalagok, izmok és csontok által alkotott árkokban futnak. Ha ezek az idegek valamilyen oknál fogva tartósan nyomás alá kerülnek, az különböző tüneteket okozhat.

A kéztő alagút szindrómája (Carpal Tunnel Szindróma) esetén három ideget érintettségéről beszélhetünk:

 • a nervus medianus (középideg)
 • a nervus ulnaris (singcsonti ideg)
 • és a nervus radialis (orsó ideg).

Kéztő alagút szindróma esetén leggyakrabban a középideg érintett, amely a nyaki gerinctől egészen a csuklóig fut, és nem csak az alkar hajlító izmának beidegzéséért felelős, hanem a kéz izmainak mozgatását is neki köszönhetjük.

kéztő alagút szindróma fájdalma

Miért alakul ki a kéztő alagút szindrómája?

A kéztő alagút szindróma leggyakrabban a nőket érinti, és a domináns kézen szokott megjelenni. A kiváltó okok között számos problémát említhetünk:

 • fizikai túlterhelés
 • gyulladás
 • csontkinövés
 • tumor
 • vérömleny
 • sérülés
 • törés
 • csont- és ízületi fejlődési rendellenesség

Milyen tünetei vannak a kéztő alagút szindrómának?

Az alábbi tünetek jelezhetnek kéztő alagút szindrómát:

 • a kéz zsibbadása: kezdetben időszakos, főként nappal jelentkezik, később éjszaka is, majd állandósulhat
 • éles fájdalom: a kézben/alkarban
 • érzészavar
 • az ujjak és a tenyér gyengesége
 • erőtlen fogás
 • csukló duzzanat
 • nyomásérzékeny csukló
 • száraz kézbőr
 • fájdalmas csukló mozgatása: felfelé kisugározhat (könyök, váll, nyak)

Hogyan diagnosztizálják a kéztő alagút szindrómát?

Az orvosi vizsgálat során fizikális vizsgálattal és képalkotó eljárásokkal megállapítják, hogy alagút szindróma áll-e a tünetei hátterében. A szakember fizikális vizsgálattal felméri a csukló, kéz mozgathatóságát, illetve hogy nyomásra érzékeny-e. Ezt követően különböző képalkotó vizsgálatokat rendel el. Például röntgen vizsgálattal ki lehet zárni egyéb kiváltó okokat, mint például az ízületi gyulladást. Ultrahang vizsgálattal az idegtörzsek és idegpályák állapotát mérik fel. Idegvezetéses vizsgálattal pedig apró elektromos ingert vezetnek az idegekbe és vizsgálják, hogy történik-e lassulás az alagútban.

Kéztő alagút szindrómája van? Jelentkezzen be hozzánk online!

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legprofibbak az Ön alagút szindrómájának gyógyításában! ↓