kibicsaklott boka

Kibicsaklott boka? Így segít a gyógytorna!

A kibicsaklott boka gyakori jelenség sportolók, túrázók körében, de előfordulhat a hétköznapokban is, például ha rosszul lép le a lépcsőről vagy az útpadkáról. A trauma igen heves fájdalommal jár és a boka mozgásának korlátozottságához vezet, éppen ezért fontos, hogy mihamarabb keressen fel egy tapasztalt gyógytornászt, aki speciális gyakorlatokkal segít visszaszerezni bokája egészségét.

Hogyan segíthet egy gyógytornász? Mi várható a torna hiányában? Mit is jelent a kibicsaklott boka és mit tehet Ön a trauma esetén? Az alábbiakban összefoglaltuk Önnek!

Ortopéd szakorvossal is várjuk!

A Nyugati térnél, a Bajcsy-Zsilinszky úti rendelőnkben a gyógytornán felül orvosi segítséget is igénybe vehet! (Bajcsy-Zsilinszky út 72.) Dr. Pánti Zsombor Imre ortopéd szakorvos minden csütörtökön 08:30 és 11:30 között tudja fogadni Önt.

Gyógytorna garanciával!

Amennyiben az állapotfelméréssel (1. alkalom) nem elégedett, mert nem azt kapta tőlünk amire számított, és azt a helyszínen jelzi nekünk, akkor nem kell kifizetnie az első alkalom árát! Sőt, ha a panasza olyan jellegű amire a gyógytorna nem tud megoldást nyújtani, akkor is ingyenes volt az állapotfelmérés az Ön számára.

Így segít a gyógytorna a kibicsaklott boka esetén

Már a pihenési idő alatt végezhet keringésjavító gyakorlatokat (pl.: óvatos bokamozgások, spicc-pipa, lábemelések), amelyek hatékonyan segítik a kibicsaklott boka miatt létrejött duzzanat csökkentését. Ezt követően egy tapasztalt gyógytornász különféle technikákkal támogathatja a boka teljes gyógyulását, valamint az ízület stabilitásának és mozgásterjedelmének visszaállítását.

A gyógytorna a mozgás által támogatja a bokasérülés utáni regenerációt, éppen ezért ez az egyik legtermészetesebb kezelési módszer. A pihentetés után fokozatosan kerülnek bevezetésre az aktív gyakorlatok, amelynek során gyógytornász felügyelete mellett történik meg a kibicsaklott boka terhelése

A gyógytornász különböző erősségű és jellegű gyakorlatokkal erősíti a boka körüli izmokat. Ezeknek a feladatoknak köszönhetően növekedhet a bokaízületet tartó izmok ereje, amelyek segítenek a megnyúlt bokaszalagokokat helyettesíteni, ezáltal stabilabb lehet a bokaízület. Ez akár a megelőzésben is fontos szerepet játszhat, ugyanis ha instabil a bokaízület, hamarabb érheti egy újabb sérülés.

További gyógytorna feladatok a boka egészségért

A gyógytornászok alkalmazhatnak még proprioceptív gyakorlatokat, valamint a funkcionális tréning feladatait is. A kezeléseket követően pedig kineziológiai tapasz felhelyezésével támogathatják az elért eredményt, csökkenthetik a duzzanatot és a fájdalmat, valamint tehermentesíthetik a bokaízületet.

Proprioceptív (más néven helyzetérzékelő) gyakorlatokkal a gyenge egyensúlyérzékelést fejleszthetik. Első lépésben a szakember stabil alátámasztási felületen megérezteti Önnel a helyes ízületi helyzeteket, majd a helyes testtartást is beállítja. Ha stabil felszínen már minden gyakorlat megfelelően megy, és az izomzata is kellőképpen megerősödött, ezt követően instabil felszínen gyakorolnak, ahol már több korrigáló mozgásra lesz szükség, így edzve a bokaízület stabilitásért felelős izmokat.

A funkcionális tréning lényege, hogy a testet egészként kezeli és a gyakorlatok egyszerre több izomcsoportra hatnak. A feladatok serkentik a vérkeringést, ezáltal javítják az állóképességet is, így javítja az izom teljesítőképességét. 

Akár már 1-2 napon belül igénybe veheti bokaspecialista gyógytornászunk segítségét! Tekintse meg szabad időpontjainkat és jelentkezzen be 1 kattintással! 

Ez történik, ha nem kezeli boka traumáját gyógytornász segítségével

Egy kezeletlen kibicsaklott boka a megváltozott terhelés miatt akár távolabbi területeken (például: térd, csípő, derék) túlterhelést és fájdalmat okozhat. Tehát nem csak a kibicsaklott boka mozgásterjedelme szűkülhet, és tapasztalhat állandó fájdalmat, hanem más területeken is jelentkezhet panasz.

A boka körüli szalagokra és izmokra helyeződik a legnagyobb terhelés, így egy esetleges sérülés után fontos a mielőbbi gyógyulásuk. A hatékony kezeléshez azonban a pihentetés nem mindig elég, és szakértő segítsége szükséges a boka teljes mozgásterjedelmének visszaállításához. 

Fontos megjegyezni, hogy az esetek többségében, ha sérülés érte a bokaízületet, az később bármikor megismétlődhet, azonban a gyógytorna ezek megelőzésére is nagy hangsúlyt fektet a gyógyulás alatt. 

Így zajlik a kibicsaklott boka gyógytornája

A Gyógytornászom.hu rendelőjében több éves tapasztalattal rendelkező gyógytornászaink a fent is bemutatott technikákkal kezelik a kibicsaklott bokát. Ehhez azonban az első alkalommal egy 1 órás állapotfelmérés során részletesen kikérdezzük a panaszáról. Olyan alapos kivizsgálásban lesz része, amilyet még soha nem tapasztalt! 

Az anamnézis felvétele után fizikális vizsgálattal felmérjük a bokaízület mozgásterjedelmét, valamint speciális tesztekkel a környező izmok és szalagok állapotát is. Ezek alapján kidolgozunk egy személyre szabott terápiás tervet, amelyet Önnel is ismertetünk.

Ez után következnek a már említett technikák, amelyeket fokozatosan vezetünk be, figyelve arra, hogy Önnek egyik feladat se okozzon fájdalmat. A gyakorlatokat, szem előtt tartva a helyes kivitelezést, alaposan betanítjuk Önnek, így azt otthonában is tudja majd alkalmazni, amely a gyógyulás sikeressége szempontjából elengedhetetlen. 

Névtelen terv - 2022-08-18T093658.919.png

Rendszeres kezeléseinknek köszönhetően lerövidíthetjük a gyógyulási időt és csökkenthetjük a fájdalmát. Módszereinknek alapján hosszú távú eredményeket is elérhetünk, például:

  • stabilabb lesz a bokája 
  • a körülötte lévő izomzat elég erős ahhoz, hogy kivédjen egy újabb bokasérülést
  • egyensúlyérzékelése is javulni fog, így biztonságosan közlekedhet majd egyenetlen talajon is

Állapotfelmérésre akár online is bejelentkezhet az Ön által választott gyógytornászunkhoz és néhány napon belül megkezdhetik a közös munkát. Nálunk a fent is említett kezelési technikák mind egy áron vannak, nem kell többet fizetnie például a funkcionális tréningért. Továbbá budai (Vitéz utca) és pesti (Bajcsy-Zsilinszky út) rendelőinkben SZÉP és Egészségpénztári kártyával is fizethet!

Néhány szó a boka traumájáról

A boka ízületünket igen nagy terhelés éri állás közben is, azonban a sportolás, túrázás során még inkább veszélynek lehet kitéve. Előfordulhat, hogy félrelépünk, vagy lecsúszik egy kőről a lábunk, ekkor beszélhetünk a kibicsaklott bokáról.

A sérülés igen fájdalmas lehet, amely már a trauma bekövetkeztekor jelentkezik. Később helyileg duzzanatot és mozgáskorlátozottságot tapasztalhat. 

A bokaficamról és rándulásról, valamint a szalagszakadásról már írtunk részletesebben, amelyeket az alábbi linkekre kattintva érhet el:

Bokaficam: oka, kezelései és felismerése

Bokarándulás – hogyan tud segíteni a gyógytornász?

Bokaszalag szakadás: Ezt tanácsolja a gyógytornász

Mit tehet, ha kibicsaklott a bokája?

Először is, fontos, hogy pihentesse a sérült végtagját. Polcolja fel, és szükség esetén használjon bokarögzítőt. Használhat bármilyen fájdalomcsillapító krémet, amelyek rendszerint a bőrre kenve hűsítő hatásuknak köszönhetően enyhítik a panaszokat. Ha nincs kéznél krém, jeges borogatást is alkalmazhat. Azonban mindig ügyeljen arra, hogy a jég és a bőre között helyezzen el egy száraz törölközőt, megelőzve ezzel a fagyási sérülést.

Pár nap pihentetést követően, keressen fel egy tapasztalt gyógytornászt, aki személyre szabott mozgásprogrammal segít visszaállítani a boka mozgástartományát és megelőzni a további sérüléseket.

Ha nem áll módjában azonnal lepihenni, mert épp túrázik a hegyekben, hasznos, ha van Önnél ragasztószalag, amellyel rögzítheti a bokát, és enyhén tehermentesítéssel tovább mehet. Az alábbi videóban bemutatják a boka megfelelő rögzítését ragasztószalag segítségével.

Kibicsaklott a bokája? Kérjen időpontot hozzánk online és segítünk!

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legprofibbak a bokasérülések után rehabilitációban!