manuálterápia

Kinek ajánlott a manuálterápia?

A manuálterápia egy speciális, mobilizáló fogásokkal dolgozó módszer, mellyel eredményesen lehet kezelni a mozgásszervi fájdalmakat, akut és krónikus elváltozásokat, a végtagok és a gerinc környéki izmok és a gerinccsigolyák közti ízületek problémáit.
A terapeuta kezei segítségével erőhatást gyakorol az érintett ízületekre és csontokra, sokszor egész súlyával ránehezedik. Lazítja a merev, mozgásukban korlátozott izületeket, izmokat, ezáltal csökkenti a fájdalmat.
A terápiás terv kidolgozása során a szakember személyre szabottan választja ki a páciens számára legmegfelelőbb műfogásokat. Csak szakképzett, diplomás orvos vagy gyógytornász folytathat ilyen terápiát.

Ortopéd szakorvossal is várjuk!

A Nyugati térnél, a Bajcsy-Zsilinszky úti rendelőnkben a gyógytornán felül orvosi segítséget is igénybe vehet! (Bajcsy-Zsilinszky út 72.) Dr. Pánti Zsombor Imre ortopéd szakorvos minden csütörtökön 08:30 és 11:30 között tudja fogadni Önt.

Gyógytorna garanciával!

Amennyiben az állapotfelméréssel (1. alkalom) nem elégedett, mert nem azt kapta tőlünk amire számított, és azt a helyszínen jelzi nekünk, akkor nem kell kifizetnie az első alkalom árát! Sőt, ha a panasza olyan jellegű amire a gyógytorna nem tud megoldást nyújtani, akkor is ingyenes volt az állapotfelmérés az Ön számára.

Milyen panaszokra ajánlott a manuálterápia?

Nyak-, váll-, derék- vagy hátfájdalom sok esetben ízületi fájdalmakkal van összefüggésben. Ilyen esetben eredményes lehet a manuálterápia.

Az irodai ülőmunka és a mozgásszegény életmód következtében ezen tünetek egyike szinte minden 30 év feletti embernél megjelenik. Így ezekkel a panaszokkal gyakran fordulnak hozzánk.

Amennyiben Önnek gyakori becsípődéses panaszai vannak, gyakori nyak vagy végtagfájdalma van, vagy csak nehezen tud leguggolni, előrehajolni, emelni, abban az esetben ezek a tünetek a porckorongok kopására utalhatnak, a manuálterápiával viszont megelőzhető a problémák súlyosbodása, a porckorongsérv kialakulása.

A fejfájás, szédülés, fülzúgás szintén a mozgásszegény életmódot élő emberek gyakori panasza, ami hatásosan enyhíthető ezzel a módszerrel.

Nyakmerevség, fejfájás, szédülés

A sok üléssel járó életmódunk során a nyakunk izmai elmerevednek, megrövidülnek. Reggelente fejfájással, elfeküdt nyakkal ébredünk. Az alkalmankénti tüneteket gyakran váltja fel állandósult fájdalom, szédülés.

Már néhány kezelés után ellazulnak a görcsös izmok, ezáltal jelentősen javul a keringés. A gyakrolatok helyes elsajátítása után azokat bármikor végezhetjük, amikor szükségét érezzük.

Hát, csípő és derékfájdalom

Egy hirtelen mozdulatkövetkeztében, vagy akár fokozatos mozgásbeszűkülés okán is jelentkezhet fájdalom a háton a derék vagy csípőtájékon.

Egy állapotfelmérés során a manuálterapeuta szakember feltérképezi az izomrendszer állapotát.
Speciális műfogásokkal, valamint nyújtó és erősítő gyakorlatokkal segít helyreállítani az izomegyensúlyt.

A manuálterápia előnyei

A módszer hatékonysága már egy kezelés után is azonnal érezhető, a fájdalom csökken, az izom és az izület fellazul. Természetesen nem múlik el minden problémánk varázsütésre, de gyógytornával együtt alkalmazva hosszú távon nagyon eredményesnek mondható ez a terápia. Fő előnye, hogy nem szükséges semmilyen beavatkozás, vagy gyógyszeres kezelés, ez nagyon jó hír a természetes gyógymódok kedvelőinek.

A terápia általában nem annyira fájdalmas, de sokszor járhat fájdalommal.

Manuálterápiával foglalkozó gyógytornászaink

A manuálterápia hátrányai

Csak mozgásszervi fájdalmakat tudunk kezelni ezzel a módszerrel.
Javasoljuk, hogy ha bárminemű mozgásszervi fájdalmat tapasztal, először forduljon orvoshoz, ahol meg tudják állapítani, haszon lehet-e Önnek a manuálterápia.

A manuálterápia nem csontkovácsolás!

Ma már egyre többen tisztában vannak azzal is, hogy a manuálterápia egyáltalán nem azonos a csontkovácsolással, bár mindkét módszer fő célja ugyanaz, enyhíteni a mozgásszervi fájdalmakat.

A modern manuálterápia több műfogása is a csontkovácsolás kézmozdulatain alapul.

A manuálterápia a csontkovácsolással szemben tudományos alapokra építkezik. A terapeuta átfogó anatómiai ismeretekkel rendelkezik és a kezelést is ezen a tudása alapján dolgozza ki.

A manuálterápiát csak szakképesítéssel rendelkező orvos vagy gyógytornász végezheti.

A manuálterapeuta, szemben a csontkováccsal, nem fog hozzá egyből a páciens ízületeit „ropogtatni”, hanem csak alapos vizsgálat és terápiás terv kidolgozása után végez kezelést.

Az úgynevezett gerincmanipulációs műfogásokat az érvényben lévő magyar törvényi szabályozás szerint kizárólag orvos végezheti.

Manuálterápia kezelés Budapesten

Rendelőnk a Batthány térnél található, a Vitéz u. 9. szám alatt. Hétfőtől péntekig, 9-20 óráig vagyunk nyita.
Bejelentkezhet hozzánk telefonon, és online, egyszerűen a weboldalunkon található naptárra kattintva és foglalja le az Önnek tetsző szabad időpontot. Előtte ne felejtse el kiválasztani a legördülő menüből a gyógytornával foglalkozó szakemberünket.

Hogyan zajlik egy kezelés?

A manuálterápia kezelés egy alkalommal 50 percig tart.

Első alkalommal egy állapotfelmérés zajlik, amely elengedhetetlen a diagnózis felállításához és megfelelő kezelési módszer kidolgozásához.

A vizsgálat során a terapeuta megtekinti a beteg kórtörténetét, előzetes betegségeit, majd alapos vizsgálatot végez, amely során megfigyeli a beteg mozgását és megmozgatja a fájó testrészt.

Ezután jön a személyre szabott, egyéni kezelési terv felállítása az Ön aktuális állapotához, egyéni céljaihoz, időbeosztásához igazodva.

A manuálterápia hatása

Elsődlegesen a fájdalomcsillapítás a cél. Ha a fájdalom a megfelelő manuálterápiás kezelés hatására elmúlt, a kezelés olyan gyógytorna gyakorlatok elsajátításával folyatódik, amit a páciensnek otthon is végeznie kell, hogy megelőzze a fájdalom újbóli megjelenését.

A manuálterápiának nagyon eredményes fájdalomcsökkentő hatása van, a gerinc körüli ízületek fájdalma esetén.

A manuálterapeuta mindig a probléma forrását keresi, célja, hogy a kiváltó okokat kezelni tudja, ezáltal csökkenjen a fájdalom. Ha megszűnik a mozgáskorlátozottság és helyreáll a normál mozgástartomány, akkor az izomgörcs és feszesség oldódik, ezáltal csökken a fájdalomérzet is.
Enyhülhet a fejfájása, szédülése és fülzúgása.
Javulhat az ízületek mozgása, újra képes lesz kivitelezni olyan mozdulatokat, ami eddig nehezére esett.
Amennyiben nincsen panasza, de keveset mozog, ülőmunkát végez, érdemes elmennie egy manuálterapeutához, hogy feltérképezze a mozgásszervrendszerét, és megtanuljon olyan gyakorlatokat, önmobilizációkat, amikkel meg tudja előzni, hogy fájdalma alakuljon ki.

Manuálterapeutát keres panaszára? Kérjen időpontot és segítünk! 

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legprofibbak az Ön speciális panaszának gyógyításában!  ↓