köpöly terápia

Köpöly terápia – a gyógytorna kiegészítő módszere

Biztosan Ön is látott már valakit akinek a háta/teste tele van pingponglabdányi vörös foltokkal. Ez a köpöly. A köpöly a gyógytornászok által is alkalmazott kiegészítő terápia, amely mechanikai inger segítségével, természetes úton kezeli a mozgásszervi problémák kiváltó okát. Ehhez egy kis, harang formájú eszközre van szükség, amelynek számos jótékony hatása ismert.

De mi is pontosan a köpöly és milyen típusai léteznek? Mikor alkalmazható, és mikor nem ez a módszer? Milyen pozitív hatásai lehetnek, és hogyan zajlik egy ilyen kezelés? Ezekre a kérdésekre választ kaphat, ha tovább olvas.

Ortopéd szakorvossal is várjuk!

A Nyugati térnél, a Bajcsy-Zsilinszky úti rendelőnkben a gyógytornán felül orvosi segítséget is igénybe vehet! (Bajcsy-Zsilinszky út 72.) Dr. Pánti Zsombor Imre ortopéd szakorvos minden csütörtökön 08:30 és 11:30 között tudja fogadni Önt.

Gyógytorna garanciával!

Amennyiben az állapotfelméréssel (1. alkalom) nem elégedett, mert nem azt kapta tőlünk amire számított, és azt a helyszínen jelzi nekünk, akkor nem kell kifizetnie az első alkalom árát! Sőt, ha a panasza olyan jellegű amire a gyógytorna nem tud megoldást nyújtani, akkor is ingyenes volt az állapotfelmérés az Ön számára.

Mi a köpöly?

A fizioterápia nem manuális technikái közé tartozik a köpölyözés. A gyógytornászok erre külön tanfolyamot végeznek el, amely során elsajátíthatják a hatékony köpölyözési technikákat.

Az alábbi képen látható, harangok formájú csészék (szilikon vagy üveg) és vákuumpisztoly szükséges a kezelés kivitelezéséhez. Ezekkel az eszközökkel vákuumot képeznek a bőrön, amellyel egyfajta masszázst végeznek az érintett területen, ugyanis a felületes szöveteket eltávolítják a mélyebb szövetektől.

Nem teljesen fájdalommentes technikáról van szó, azonban a köpöly pozitív hatásait tekintve, megéri a kúraszerű terápiák felvétele. Fontos tudni, hogy a kezelések után jelentkező kerek, piros, később lilás foltok minden esetben megjelenhetnek, ez egy normális szöveti reakció. Ez a vérömleny azonban 3-4 nap alatt felszívódik.

Köpöly terápia típusai – milyen változatai léteznek?

A köpölyözésnek 3 típusa ismert:

Álló köpöly: az érintett területen vákuum alá helyezett harangok 10-15 percig maradnak fenn, amíg a páciens nyugalomban fekszik. Bár látványos nyoma marad a köpölynek (kerek, piros, később lila foltok), ez a típusú kezelés mégis csak minimális fájdalommal jár.

Mozgással kombinált álló köpöly: a felhelyezés után különböző, egyszerű mozgásokat kell végeznie a páciensnek, ezáltal a köpöly hatása fokozódik. Itt már fokozottabb lehet a fájdalom, mégis a tűréshatárig végeznie kell a gyakorlatokat, ugyanis csak így érhető el a kívánt hatás.

Csúszó köpöly: vákuumpisztoly nélkül, szilikonos köpöllyel szokás végezni. Egy haranggal, olaj vagy olaj nélkül elcsúsztatjuk az izom lefutásával megegyezően vagy arra merőlegesen, a vákuum alatt lévő köpölyt a bőr felületén. Ezzel a típussal nagyobb terület is kezelhető és a szívóhatás manuális állíthatósága miatt a páciens fájdalomtűréséhez igazítható a kezelés intenzitása.

csúszóköpöly

Olyan gyógytornászt keres, aki már 2-3 napon belül meg tudja kezdeni Önnél a köpöly terápiát? Tekintse meg szabad időpontjainkat, és jelentkezzen be online az Önnek megfelelőre!

Mikor alkalmazható a köpöly terápia?

Az alábbi esetekben segíthet a köpöly terápia:

 • izommerevség
 • izomláz megelőzése
 • szöveti letapadások
 • hát-, váll-, derék- és csípőfájdalom
 • fejfájás, nyakfájdalom, migrén
 • hegek kezelése
 • mozgásterjedelem beszűkülése
 • ízületi gyulladások
 • nyirokpangás, ödémák
 • cellulitisz esetén (fogyókúra)
 • szorongás, stressz

Mikor nem alkalmazható a köpöly terápia?

Az alábbi esetekben kontraindikált lehet a köpöly használata:

 • akut betegség
 • láz
 • sérült bőrfelület
 • vérzékenység
 • vénagyulladás
 • véralvadásgátló szedése
 • szívelégtelenség
 • daganatos megbetegedés
 • várandósság
 • akut fertőzéses állapotokban

Milyen pozitív hatásai vannak a köpöly terápiának?

Talán nem is gondolná, de ez az egyszerű eszköz különböző szempontokból (pl.: fascia, idegrendszer) is számos jótékony hatást fejt ki.

Legismertebb tulajdonsága, hogy hatékonyan lazítja az izmokat. Ez azonban további jelentős változáshoz vezethet, például:

 • növekszik az ízületek mozgásterjedelem
 • rugalmasabbá válnak az izmok
 • javul a terület keringése, ezáltal több oxigénhez és tápanyagokhoz jutnak a szövetek.

Remekül oldja a szöveti letapadásokat, ezért is fordulhat elő, hogy legtöbbször lilás folt marad a köpöly helyén. Ezt a pozitív hatását kihasználva, a hegkezelésben is előszeretettel alkalmazzák a szakemberek.

Csökkenti a zsibbadást és a kisugárzó fájdalmat azáltal, hogy lazítja a felületes fasciát, így a bőr beidegződéseiben kialakult blokkok is oldódnak.

Mivel a köpöly erős mechanikai ingernek számít, ezért olyan úton hat az idegrendszerre, amely által csökkenhet a szorongás és a stressz.

A köpöllyel javítható a helyzetérzékelés (propriocepció), ezáltal az elakadt mozgások vagy az egyensúlyérzékelés zavarai korrigálhatók.

Összességében, a szöveti oldás hatására a nyirokpangások, ödémák is csökkenhetők.

Látható tehát, hogy a köpöly sok ponton hat a szervezetre, ezáltal komplex módon és természetes úton kezeli a kialakult problémákat.

Így zajlik a köpöly terápia egy professzionális budapesti magánrendelőben

A Gyógytornászom.hu több éves szakmai tapasztalattal rendelkező gyógytornászai az első alkalommal egy 1 órás állapotfelmérést végeznek, amelynek során a panaszt kiváltó ok feltárása a cél. Az állapotfelmérés első lépcsőfoka az anamnézis felvétel. Ennek során részletesen, mindenre kiterjedően kikérdezik Önt a panaszáról, annak első megjelenéséről, jellegéről, egyéb kórelőzményekről, kedvelt mozgásformákról, tehát mindenről, amely segít, hogy a gyógytornász teljes képet kapjon a probléma forrásáról.

Az anamnézis felvétel után következik a megtekintés. Fontos kiemelni, hogy az állapotfelmérés ezen szakasza fehérneműben történik annak érdekében, hogy a testen kialakult eltérések láthatóvá váljanak. A gyógytornász minden irányból megvizsgálja a testtartást, az ízületek helyzetét, illetve már itt megfigyeli a vázizomzat állapotát. Miközben az észrevételeit lejegyzeteli, Önnel is megosztja, hogy mit lát. Ha eltérést talált, részletesen elmagyarázza, pontosan hogyan is kell ezt elképzelni, és hogy miért alakulhatott ez ki.

A megtekintést fizikális vizsgálat követi. A fizikális vizsgálat a panaszos területtől függően történhet állva, ülve és fekve is. A terapeuta olyan funkcionális teszteket végez, amelyekkel felméri az adott ízület és izomcsoport állapotát. Vizsgálja többek között az izomerőt, az ízületek mozgásterjedelmét, az izmok feszességét, nyújthatóságát.

Ha megtaláltuk az okot az előzetes vizsgálatokkal, a gyógytornász a kapott eredmények alapján egy mozgásszervi diagnózist állít fel. Erre alapozva a gyógytornász egy személyre szabott terápiás tervet dolgoz ki, amelyet szintén egyeztet Önnel, így részletesen megismerheti a kezelés menetrendjét.

Az állapotfelmérés végén a kezelés is elkezdődik. Néhány bemelegítő aktív gyakorlat, majd passzív átmozgatást és izomlazítást követően a köpölyök is felkerülnek. Szakképzett gyógytornászunk az Ön panaszától függően dönti el, hogy milyen típusú köpölyt fog alkalmazni, amelyről még a felhelyezés előtt tájékoztatást kap. Empatikus terapeutáink folyamatosan monitorozzák a fájdalmát, így nem kell aggódnia, hogy a tűréshatárt átlépve komoly fájdalomban lesz része a kezelések során.

köpöly harangok

A köpöly terápiának köszönhetően már 2-3 alkalom után érezheti a panaszai enyhülését, amelyeknek köszönhetően a mindennapok könnyebbé és fájdalommentessé válhatnak és a gyógyulási idő is lerövidülhet.

A Gyógytornászom.hu csapatát már nem csak a Vitéz utcában (Buda) találhatja meg, hanem a Bajcsy-Zsilinszky úton (Pest) is várják Önt gyógytornászaink, ahol SZÉP és Egészségpénztári kártyával is fizethet!

Köpöly terápiára van szüksége? Kérjen időpontot hozzánk online!

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legprofibbak a köpöly által végzett kezelésben! ↓