kulcscsonttörés

Kulcscsonttörés után – így segít a gyógytorna

A kulcscsont a szegycsontot és a lapockát köti össze, a mellkasunk felső részén található, és a vállöv felépítésében vesz részt. Kulcscsonttörés leggyakrabban sportolóknál vagy kisgyermekeknél fordul elő, és a trauma hirtelen, heves fájdalommal jár, amely a váll mozgatására fokozódik. A váll bedagadhat, sőt merevség érzetet is tapasztalhat, és mivel felületesen helyezkedik el a kulcscsont, ezért alapos áttapintással szinte rögtön diagnosztizálható a törés.

Hogyan segít ezek után a gyógytorna, és milyen szövődmények várhatók kezelés nélkül? Olvassa el cikkünket, amelyben a kulcscsonttöréssel kapcsolatos leggyakoribb kérdésekre is válaszoltunk!

Ortopéd szakorvossal is várjuk!

A Nyugati térnél, a Bajcsy-Zsilinszky úti rendelőnkben a gyógytornán felül orvosi segítséget is igénybe vehet! (Bajcsy-Zsilinszky út 72.) Dr. Pánti Zsombor Imre ortopéd szakorvos minden csütörtökön 08:30 és 11:30 között tudja fogadni Önt.

Gyógytorna garanciával!

Amennyiben az állapotfelméréssel (1. alkalom) nem elégedett, mert nem azt kapta tőlünk amire számított, és azt a helyszínen jelzi nekünk, akkor nem kell kifizetnie az első alkalom árát! Sőt, ha a panasza olyan jellegű amire a gyógytorna nem tud megoldást nyújtani, akkor is ingyenes volt az állapotfelmérés az Ön számára.

Így segít a gyógytorna kulcscsonttörés után

Kulcscsonttörés után már a rögzítés levételét követően érdemes elkezdeni a szakember által vezetett gyógytornát. A gyógytorna célja az izmok aktiválása személyre szabott gyakorlatokkal. Ez egy olyan természetes konzervatív terápiás módszer, amely a mozgás energiáját használja fel a sikeres gyógyulás érdekében.

Finom hajlításokkal és nyújtásokkal kezdődik meg a terápia, ugyanis ezek erőszakos kivitelezése esetén a fájdalom és a váll érzékenysége fokozódni fog. A nyújtás hatékonyan oldja a hosszantartó rögzítésnek kitett letapadt izomzatot, és jelentős mértékben enyhítheti az ebből fakadó fájdalmat. Az aktív gyakorlatok hozzájárulnak a sérült terület ízületeiben a teljes mozgásterjedelem visszanyeréséhez és azok stabilitásához.

A gyógytorna végzése kiemelten fontos az ellenoldali karon is, hiszen ez veszi át a sérült oldal funkcióit is, amely először nagy teherrel járhat, így az hamarabb elfárad, esetleg izomláz is kialakulhat. 

A gyógytornának további pozitív hatása a keringés serkentése, amelynek köszönhetően a sérült szövetek több oxigénhez és tápanyaghoz juthatnak, ezáltal a regeneráció is gyorsabban mehet végbe. 

Egy képzett gyógytornász a rögzítést követően egyéb technikákat is bevethet az Ön sikeres gyógyulása érdekében. Ilyen például az FDM terápia vagy a lágyrész mobilizáció, és a kinezio tape technika. Míg az előbbi kettő speciális fogásokkal oldja a lágy- és kötőszövetek letapadását/összenövéseit, utóbbi hozzájárul a vérkeringés javulásához és az esetleges kialakult vállduzzanat csökkentésében is jelentős szerepet játszik. 

A kulcscsonttörés szövődményei gyógytorna hiányában

Abban az esetben, ha kulcscsonttörés vagy az azt követő műtét után nincs rendszeresen átmozgatva a törött vállöv és a gyógytorna is elmarad, akkor megjelenhet a kar és a váll duzzanatával járó erős és állandó fájdalom, amely több hónapos, intenzív kezelést igényel. Kezeletlenül a kar izomzata sorvadásnak indulhat

Torna hiányában a váll instabil állapotba kerülhet, ezért például az emelések kivitelezése bizonytalanabbá válhat. Emellett pedig, ha a nyújtások elmaradnak, akkor a fájdalom is állandósulhat, hiszen a túl hosszú pihenésnek és immobilizációnak kitett izomzat lemerevedik. 

A letapadt izom elszoríthatja a sérült terület vérellátásáért és beidegzéséért felelős környező ereket és idegeket, és olyan tünetek jelenhetnek meg, mint például az érzészavar vagy a zsibbadás. A kialakult szövődmények gyógyulási ideje lényegesen hosszabb ideig tart, mint a kulcscsonttörés rehabilitációs ideje konzervatív terápiával.

Szeretné megelőzni a kulcscsonttörés utáni szövődmények kialakulását? Jelentkezzen be hozzánk online naptárunkon keresztül, és személyre szabott gyógytornával segítünk!

A kulcscsonttörés gyógytornája Budapesten egy professzionális magánrendelőben

A Gyógytornászom.hu budai (Vitéz utcai) és pesti (Bajcsy-Zsilinszky úti) rendelőjében több éves szakmai tapasztalattal rendelkező gyógytornászaink egy 1 órás, mindenre kiterjedő állapotfelmérést végeznek. 

Az Ön választott terapeutája először is részletesen kikérdezi Önt a kulcscsonttörés körülményeiről, átolvassa a műtétről vagy a balesetről szóló zárójelentését, valamint megtekinti a kulcscsontjáról készített röntgen felvételt.

Névtelen terv (37).png

Ez után egy fizikális vizsgálat következik, amelynek célja a sérült vállöv fizikális állapotának felmérése. Passzív kimozgatásokkal vizsgálja a sérült váll mozgásterjedelmét, miközben monitorozza az Ön fájdalmát

Fontos, hogy már a vizsgálatot is csak a fájdalomhatárig végezzük, ezért Ön bátran adjon visszajelzést az érzéseiről. Empatikus gyógytornászaink türelemmel állnak az Ön problémájához, mert a legfőbb céljuk az egészség visszaszerzése és annak megőrzése. Itt lényeges elem, hogy a végtag ép területeit és ízületeit is megvizsgáljuk, teljes képet kapva az aktuális állapotról

A fizikális vizsgálat után a gyógytornásza egy mozgásszervi diagnózist állít fel, amelyet egy személyre szabott terápiás terv felállítása követ. 

A gyógytorna kezelések során nyújtásokat és erősítéseket is végzünk. Minden esetben a könnyebb gyakorlatoktól haladunk a nehezebbek felé. A feladatokat részletesen betanítjuk Önnek. Ezeket otthonában házi feladatként el kell majd végeznie, ezzel is gyorsítva a gyógyulási időt. 

Úgy állítjuk össze a tornafeladatokat, hogy azok ne csak rövidtávon hozzanak eredményt, hanem hosszútávon is erősnek és stabilnak érezze a műtött vagy sérült vállövét. Ennek köszönhetően a gyógyulási idő lerövidülhet, a vállövében pedig kezelésről-kezelésre megtapasztalhatja a pozitív változásokat (könnyebb mozgás, fájdalom- és duzzanatcsökkenés). 

Rendelőnkben nem csak gyógytornakezelés vehető igénybe, lehetőség van még például tapeing technikára, lágyrész kezelésre és FDM terápiára is. Ezek ára azonban megegyezik a gyógytorna alkalmakéval, így nem jár Önnek plusz költséggel. Továbbá nálunk SZÉP Kártyával és Egészségpénztári Kártyával is fizethet!

Kulcscsonttörés – gyakori kérdések

Összeszedtük és megválaszoltuk a leggyakoribb kérdéseket a kulcscsonttöréssel kapcsolatban.

Kulcscsonttörés után rögzítőt kell hordani?

Igen, kulcscsonttörés után minden esetben kötelező a rögzítő alkalmazása. Mivel a kulcscsontot nem tudják begipszelni, ezért a vállat kötik fel, amely 6-12 hétig tarthat felnőttek esetében, gyermekeknél ez 3-6 hetet vesz igénybe.

Hogyan aludhat kulcscsonttörés esetén?

Semmiképp ne feküdjön az érintett oldali vállára. Ügyeljen rá, hogy vagy az ellenkező oldalán, vagy a háton fekve aludjon, elkerülve ezzel a csontvégek elmozdulását és helytelen összeforrását. 

Mi a teendő, ha kulcscsonttörés követően megműtötték? 

A műtétet követő 10-14. után konzervatív terápiát fog javasolni Önnek a szakorvos. Minden esetben javasolt minél hamarabb megkezdeni a szakember által vezetett gyógytornát, aki a gyakorlatokat – helyes kivitelezéssel – megtanítja Önnek, és a segíti az eredményes regenerációt, valamint a szövődmények kialakulásának megelőzését.

Meddig fáj a kulcscsonttörés?

Mivel a teljes gyógyulás, azaz a csontok összeforrása általában 9-24 hétig tart, a fájdalmat is legalább 9 hétig érezheti. Azonban ha szakember segítségével végzi a rehabilitációt, a fájdalma is hamarabb enyhülhet.

Lehet, hogy rosszul forrt össze a csont kulcscsonttörés után?

Ritka esetben, de sajnos előfordulhat, hogy rosszul forrnak össze a csontok. Ebben az esetben műtéti úton végezhetnek korrekciót, vagy helyi érzéstelenítés mellett a szakorvos újra eltöri a csontot, és kezdődik elölről a rögzítési időszak, majd a rehabilitáció.

Milyen gyógytorna gyakorlatokat kaphat kulcscsonttörés után?

Törés után rendkívül fontos, hogy megelőzzük a szövődményeket, és hogy a váll megfelelő funkcióját visszanyerjük. Éppen ezért erősítő gyakorlatokkal stabilizáljuk a vállövet, valamint nyújtásokkal oldjuk a rögzítés miatt letapadt izmokat. Szükség esetén további kezelési technikákat is bevethetünk a teljes és sikeres gyógyulás érdekében (pl.: FDM terápia).

Eltört a kulcscsontja? Kérjen időpontot hozzánk online és segítünk!

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legprofibbak a törés utáni rehabilitációban!