Foglaljon időpontot gyógytorna állapotfelmérésre!


A tünetek kezelgetése helyett végre maradandó javulást szeretne elérni?

Csak válassza ki, hogy a Budai vagy Pesti rendelőnk lenne Önnek kényelmesebb:

A gombok megnyomása után azonnal látja szabad állapotfelmérés időpontjainkat, amelyek közül az Önnek megfeleőt rögtön online le is tudja foglalni!

Miért hozzánk forduljon lábfej fájdalmával?

 • Állapotfelmérésünk részletes, így pontosan lokalizáljuk a lábfej fájdalom okát és típusát.
 • Gyógytorna tervünk személyre szabott, így nem csak panaszához, de Önhöz is igazítjuk.
 • Garanciát vállalunk: Ha nem a gyógytorna a megoldás a fájdalmaira, vagy az 1. alkalommal nem elégedett, nem kell fizetnie!
 • Gyógytornászaink tapasztalt, empatikus és segítőkész szakemberek, akik csak Önre figyelnek.
 • Pesti (Nyugati téri) és Budai (Batthyány téri) rendelőnkbe ide kattintva: online bejelentkezhet, így várakozás nélkül tudjuk fogadni.
 • Rendelőnk értékelése pácienseink által 4,9 csillagos!

Ortopéd szakorvossal is várjuk!

A Nyugati térnél, a Bajcsy-Zsilinszky úti rendelőnkben a gyógytornán felül orvosi segítséget is igénybe vehet! (Bajcsy-Zsilinszky út 72.) Dr. Pánti Zsombor Imre ortopéd szakorvos minden csütörtökön 08:30 és 11:30 között tudja fogadni Önt.

Gyógytorna garanciával!

Amennyiben az állapotfelméréssel (1. alkalom) nem elégedett, mert nem azt kapta tőlünk amire számított, és azt a helyszínen jelzi nekünk, akkor nem kell kifizetnie az első alkalom árát! Sőt, ha a panasza olyan jellegű amire a gyógytorna nem tud megoldást nyújtani, akkor is ingyenes volt az állapotfelmérés az Ön számára.

Milyen eredményt várhat a gyógytornától?

 • A lábfej fájdalom enyhülhet és a kezelések végére meg is szűnhet.
 • Visszatérhet kedvelt sportjához.
 • Újra nagyobb sétákat is megtehet.
 • A lábfej mozgástartománya növekedhet.
 • A kellemetlen érzet elmúlhat.
 • A kiváltó ok kezelésbe kerülhet.
 • Javulhat a közérzete.
 • Olyan életmód tanácsokat kap, amelyekkel elkerülheti egy rossz lábbeli kiválasztását.

Pácienseink általában már az első néhány alkalom után javulásról számolnak be, a teljes gyógyuláshoz szükséges időt viszont nehéz látatlanban előre meghatározni.

Ha úgy dönt, hogy velünk indul el a gyógyulás útján, akkor 5 és 10 alkalmas bérletünkkel még kedvezőbb árat érhet el, illetve rendlőinkben fizethet Egészségpénztárral és SZÉP kártyával is!


A csípőfájdalom terápiája – Minden kérdésére válaszoltunk!

A lábfej fájdalom leggyakrabban túlterhelés következménye, amely adódhat egy hosszú és megerőltető gyaloglásból/futásból vagy a kiegyensúlyozatlan járásból. Az is előfordulhat, hogy valamilyen betegség áll a hátterében, például reumatoid arthritisz, köszvény, cukorbetegség, vagy olyan elváltozások, amelyek a lábfejet érintik (pl.: bütyök, kalapácsujj).

Mivel számos kiváltó oka lehet a lábfej fájdalomnak, ezért a hozzá társuló tüneteket is igen változatosak lehetnek. 

A lábfej fájdalom ellen akár életmód változtatással is könnyen tehetünk, és minden esetben elsődlegesen konzervatív terápiával orvosolják a problémát. A panaszt kiváltó okot azonban a leghatékonyabban egy tapasztalt, empatikus gyógytornász tudja kezelni. 

A gyógytorna nem csak a tünetet kezeli hatékonyan, hanem a lábfej fájdalom kiváltó okát is célzott módon szünteti meg. A módszernek köszönhetően a lábfej fájdalma nem csak rövid időre múlik el, ugyanis a rendszeres torna hosszú távon is biztosítja a panaszmentességet.

Gyógytorna kezelés hiányában a lábfej fájdalom okozta megváltozott terhelés akár távolabbi területeken is okozhat tünetek.

Az alábbi blokkban összeírtunk minden fontos tudnivalót a lábfej fájdalomról. Csak kattintson arra a címre, amelyik érdekli és a válasz már meg is nyílik!

1. A lábfej anatómiája

Lábfejünket 26 csont, 33 ízület, és több mint 120 izom, valamint ezek mellett szalagok és idegek hálózata alkotja. 

A csontokat az alábbi csoportokra oszthatjuk:

 • lábtőcsontok (7 db)
 • lábközépcsontok (5 db)
 • lábujj csontok (14 db – míg a nagylábujjat csak 2 csont alkotja, addig a többit 3 darab)

A csontokat több, mint 100 szalag és több, mint 20 izom fogja össze és felelős a mozgásukért.

A lábfej szerkezetét tekintve kétféle lábboltozatot különböztethetünk meg:

 • Hosszanti boltozat: a sarokcsonttól a lábujjak tövéig ér, minden lábujjhoz tartozik egy-egy hosszboltozat
 • Haránt boltozat: a lábujjak alatt helyezkedik el, a vízszintes talpi párna alatt.

A boltozatokat a talpunkat alkotó izmok és szalagok stabilizálják, így biztosítva megfelelő rugalmasságot a lábnak.

Névtelen terv - 2022-09-28T121759.591.png

Egy áltagos ember egy átlagos napon 8.000-10.000 lépést tesz meg. Talpunk az egyik legleterheltebb testrészünk, hiszen teljes testsúlyunk itt oszlik el álláskor és járáskor. Éppen ezért rendkívül fontos, hogy rugalmassága mellett stabil is legyen.

Több éves szakmai tapasztalattal rendelkező gyógytornászt keres? Olvassa el szakembereink bemutatkozóit és jelentkezzen be hozzánk online!

2. A lábfej fájdalom okai

A lábfej fájdalom jelentkezhet időszakosan vagy állandósult formában is. Terhesség esetén, továbbá 40 éves kor felett a talp fokozatosan elkezd szélesedni, ezzel párhuzamosan a lábfej boltozata pedig megsüllyed, amely szintén panaszokat okozhat.

A túl magas sarkú cipő rendszeres viselése is növeli a lábfej fájdalom, valamint a lábfej elváltozások kialakulásának kockázatát, ugyanis az emelt sarok természetellenes tartásba kényszeríti a lábfejet és a talp izmait valamint tartós viselés esetén megrövidíti az Achilles inat és a vádli izomzatát.

A talpon végigfutó talpi ideg jóindulatú daganata (Morton-neuroma) is járhat a talpba és lábfejbe sugárzó fájdalommal, amely szintén gyakrabban alakul ki a nem megfelelő cipők tartós viselésével.

A napokon belül nem enyhülő, gyakran végtagzsibbadásos tünetekkel járó lábfej fájdalom végtagi keringési zavarok figyelmeztető jele is lehet (pl. vénás eredetű problémák, cukorbetegség) épp úgy, mint a reumás arthritiszé vagy egyéb, gerinc eredetű problémáké.

Ha tehát a fájdalom lokálisan alakul ki, azt az alábbi, lábfejet érintő elváltozások és egyéb problémák okozhatják:

2.1. Sarkantyú okozta lábfej fájdalom

A sarkantyú jellemzően a sarokcsonton, az izmok eredésénél kialakuló meszes felrakódások. 

A csontkinövések szabad szemmel nem láthatóak, de akár 1-1,5 cm-esek is lehetnek, és ha kezeletlenül, hosszú ideig fennáll ez a probléma, akkor a láb más részein is kialakulhatnak ilyen felrakódások.

Két helyen jelentkezhet: a sarokcsont talpi felszínén, amelyet talpi sarkantyúnak nevezünk, illetve – a szakszóval Haglund-sarok, – amely a lábszárizom ínjának eredésénél, azaz az Achilles ínnál alakul ki.

Talpi sarkantyú esetén az alábbi tünetek fordulhatnak elő:

 • a panasz terhelés hatására jelentkezik
 • jellemzően sarok talpi részén tapasztalhatja a fájdalmat
 • minden lépés fájdalmas lehet
 • idővel dudor is kialakulhat

Haglund-sarok (vagy hátsó sarkantyú) esetén ezeket a tüneteket tapasztalhatja:

 • heves fájdalom az Achilles ín környékén
 • a terület érintésre érzékeny
 • nem megfelelő lábbeli viselése esetén az Achilles ín területe kivörösödik
 • idővel dudor is kialakulhat

2.2. Lábfej és sarokfájdalom

A sarokfájdalom sokak számára ismerős lehet.

Hátterében leggyakrabban az alábbi problémák állnak:

 • talpi bőnye gyulladása (plantar fasciitis)
 • sarkantyú
 • cukorbetegség
 • talpi alagút szindróma
 • sarokcsont törése
 • egyéb okok: nem megfelelő lábbeli használata, helytelen testtartás

Mindegyik probléma komoly hatással van a talp és a vádli izmaira, valamint az Achilles ínra, s ezek akár gyulladást is kialakíthatnak a sarokcsontnál. 

Bármi is váltja ki a fent ismertetett okok közül a sarokfájást, a gyógytornász specialista megtalálja azt és célzott kezelést alkalmaz a megszüntetésére. Jelentkezzen be hozzánk állapotfelmérésre!

2.3. Leggyakoribb ok: lúdtalp

A lúdtalp olyan statikai eltérés miatt kialakult probléma, amely a lábboltozatok gyengeségéből/hiányából ered. Az életkor alapján megkülönböztethetünk gyermekkori, serdülőkori és felnőttkori lúdtalpat.

A lúdtalp hátterében leggyakrabban izomgyengeség húzódik meg. Előfordulhat, hogy valamilyen mozgásszervi probléma vagy akár sérülés miatt csökken a láb teherbírása, ez pedig a lábboltozat süllyedéséhez vezet. 

Kevésbé súlyos okok miatt is kialakulhat lúdtalp, például: rossz cipő viselése, amely a helytelen irányú terhelés miatt gátolhatja a láb normál funkciójának létrejöttét. 

Jellegzetes, szemmel is látható tünete a lúdtalpnak, a lapos lábfej, valamint, hogy a láb belső oldala teljesen rásimul a talajra. A hárompontos alátámasztás megbomlását az alábbi panaszok jelezhetik még:

 • duzzadt láb
 • merev lábfej
 • sarokfájdalom
 • kifelé borult sarok
 • a lábujjhegyre állás fájdalmat okoz
 • ínhüvelygyulladás a talpban

Jó hír azonban, hogy rendszeres és személyre szabott gyógytornával a lúdtalp hatékonyan kezelhető, ugyanis az a kiváltó okot célozza meg!

Névtelen terv - 2022-09-28T121819.268.png

2.4. Bokaficamot követő lábfej fájdalom

A bokaficam esetén az ugrócsont (ízületi fej) kimozdul az ízületi árokból, részlegesen vagy teljesen elhagyja azt, és általában visszatér, csak instabilitás marad a megnyúlt szalagok miatt a helyén. Súlyos esetben akár a bokaszalag is sérülhet, elszakadhat.

Ránézésre a boka területe olyan lehet, mintha a lábszárcsont elmozdult volna a helyéről oldalirányba, ekkor véraláfutás is jelentkezhet. Gyógyulási ideje általában négy-hat hét

Közepesen súlyos esetben a boka környékén duzzanat is jelentkezik, valamint a sérülést intenzív fájdalom is kíséri. Előfordulhat a szalagok részleges vagy teljes szakadása és a mozgástér beszűkülése is. Ennek gyógyulási ideje akár három hónap is lehet, és szakszerű segítséget igényel. 

Névtelen terv - 2022-09-28T121919.555.png

Bokaficama volt? Kérje tapasztalt gyógytornász segítségét a gyors és eredményes gyógyuláshoz! Jelentkezzen be hozzánk állapotfelmérésre!

2.5. Achillesz-ín problémái és a lábfej fájdalom kapcsolata

A vádli (latinul musculus triceps surae) a lábszár hátsó részén található 3 fejű vastag izom, amely a sarokcsonton tapad. Ezt a tapadást az Achilles ín teszi lehetővé. Leggyakoribb problémája a gyulladás és a szakadás. Lássuk ezeket részletesebben:

Achilles ín gyulladása

Jellemzően sportolóknál szokott előfordulni ez a probléma, azonban az Achilles ín gyulladás kialakulása mögött számos rizikófaktor állhat.

Az Achilles gyulladás tünetei leginkább a sarokcsont fölött 3-4 cm-rel jelentkeznek, ritkán közvetlenül a sarokcsont fölött. 

Leggyakoribb tünet reggel, ébredéskor vagy pihenés után tapasztalt merev lábszár és az Achilles ín érzékenysége, fájdalma. Ez azonban később enyhülhet, ahogy a láb bejáródik.

A boka mozgása beszűkül, járás közben előfordulhat recsegő hang.

Krónikus gyulladás esetén az Achilles ín környéke bepirosodik, megduzzad és meleggé válik. 

Achilles ín szakadása

Achilles szakadás szintén sporttevékenységhez köthető, amikor is nagy irányváltoztatással járó mozdulatot teszünk vagy hirtelen indulunk el. Leginkább a 35-50 éves korosztálynál szokott előfordulni.

Az Achilles szakadás jellemző tünetei:

 • hirtelen bekövetkező, heves fájdalom a lábszár hátsó részén
 • reccsenő hang a sérülés pillanatában
 • pattanó érzés az Achilles területén 
 • az érintett terület duzzanata
 • a végtag mozgása korlátozott
 • a vádli izomzata megváltozhat, csomóssá/görcsössé válik

Mindkét probléma esetén segítségére lehet egy több éves szakmai tapasztalattal rendelkező gyógytornász, aki komplex módon szünteti meg a panaszokat.

2.6. Bütyök és kalapácsujj okozta lábpanaszok

A bütyök és a kalapácsujj szintén gyakran jár lábfej fájdalommal, ugyanis kisugárzó panaszokat is adhatnak.

Az alábbiakban összegyűjtöttünk néhány fontos tudnivalót ezekről a problémákról.

Bütyök

A bütyök a nagylábujj alapízületénél jelentkező csontos kitüremkedés. Kialakulása során a harántboltozat süllyedése miatt bizonyos csontok eltolódnak alaphelyzetükből, amelynek hatására az első lábközépcsont kifelé mozdul, s így a nagylábujj a többi lábujj felé mutat.

Ez a probléma leggyakrabban a nőket érinti, ugyanis a magas sarkú cipő viselése igen komoly szerepet játszik a bütyök kialakulásában.

A bütyök jellemző tünetei legtöbbször szemmel láthatóak, valamint az alábbiakat tapasztalhatja:

 • folyamatos vagy időszakos nagylábujj fájdalom
 • a nagylábujj alapízületénél jelentkező, a másik láb irányába mutató dudor
 • duzzanat (ha begyullad az érintett ízület vagy a közeli nyáktömlő – bursitis)
 • bőrpír (szintén a gyulladás hatására jelentkezik)
 • az I. és II. lábujj közötti tyúkszem
 • a nagylábujj mozgáskorlátozottsága 
 • járási nehezítettség 

Kalapácsujj

A kalapácsujj a nagyujjat kivéve bármelyik lábujjon előfordulhat. A folyamat a lábujjakat feszítő és hajlító izmokat érinti, amely során az izomegyensúly felbomlik. A lábujj alapperce megemelkedik, míg a középperc lesüllyed, innen ered a kalapács elnevezés. Leggyakrabban a második és a harmadik lábujjon alakul ki.

Nők esetében kilencszer gyakrabban fordul elő ez a probléma, mint a férfiaknál, ez pedig a szűk, magas sarkú cipő viselésére vezethető vissza.

Mivel a kalapácsujj következtében a láb statikája felbomlik, ezáltal a terhelés egyenetlenül oszlik el, így a jellegzetes tüneten kívül, különböző egyéb problémák is jelentkezhetnek a lábfejen:

 • bőrkeményedések, vízhólyagok vagy tyúkszemek jelennek meg a talpon, lábujjakon
 • járási nehezítettség a deformitás miatt
 • mozgásbeszűkülések a lábfejen (főként a feszítés válik korlátozottá)
 • lábfej fájdalom

Amennyiben tehát bütyök vagy kalapácsujj okozza a lábfej fájdalmát, érdemes felkeresnie egy gyógytornászt, aki megtanítja Önnek a helyesen kivitelezett gyógytornát, ezáltal visszaállíthatja a megfelelő statikát, és megelőzheti a későbbi szövődmények kialakulását. Komplex gyógytorna terápiával jelentős javulást érhet el, ezáltal megakadályozhatja a további állapotromlást is.

Névtelen terv - 2022-09-28T121859.314.png

2.7. Rheumatoid arthritisz

A rheumatoid arthritisz (röviden RA), olyan autoimmun megbetegedés, amely egy állandó, steril gyulladást tart fenn az ízületekben. Ez a krónikus állapot idővel az ízületek deformitásához vezet. A folyamat során valójában a tok belsejében lévő hártya gyullad be, amely hatására az ízületi folyadék felszaporodik, végül pedig a panaszos terület beduzzad és fájdalom jelentkezik.

A reumatoid arthritisz a test bármely ízületét érintheti, és akár egyszerre többet is. Fontos megjegyezni, hogy az ízületek károsodása soha nem egyoldalú, általában mindkét oldalon, szimmetrikusan alakul ki.

A rheumatoid arthritiszre jellemző, hogy a tünetek periodikusan jelentkeznek. Az egyik időszakban a tünetek fellángolnak, ezt nevezzük exarbációnak, míg a következő időszakban a tünetek szinte teljesen megszűnnek, amit remissziónak nevezünk. Az alábbi tünetek enyhébb és súlyosabb formái utalhatnak a reumatoid arthritiszre:

 • fájdalom, amely lehet állandó is, de a fellángoláskor igen erős lehet az ízületi fájdalom
 • ízületi merevség, amely a gyulladás miatt jön létre
 • duzzanat a felszaporodott ízületi folyadék miatt
 • az ízület csökkent funkciója a merevség, emiatt pedig a mozgásterjedelem beszűkülése miatt
 • ízületi deformitás 

2.8. Köszvény és cukorbetegség

Az ízületi gyulladás hátterében köszvény is állhat. Ez az anyagcserezavar az ízületekben a nátrium-urát (azaz húgysav) kristályok kicsapódásához vezet, így ciszták is kialakulhatnak a láb kisízületeiben. 

Heves, hirtelen fellépő és nagyon erős fájdalommal, más néven köszvényes rohamokkal jár. Kezelés nélkül is elmúlnak ezek a rohamok, azonban sokkal tovább tarthat a gyulladás és a fájdalom, ezért ilyen esetben mindenképpen forduljon szakemberhez! A krónikussá váló gyulladás roncsolja az ízületeket, és ezt a folyamatot sokkal nehezebb visszafordítani.

A cukorbetegség szövődménye a neuropátia (idegi sérülés) és egyéb, perifériás keringési zavarok. Ezek szintén okozhatnak lábfej fájdalmat. Cukorbetegek esetén ki kell emelni a túlsúlyt is, amely szintén rizikófaktora lehet a láb túlterhelésének és az emiatt kialakuló fájdalomnak.

3. A lábfej fájdalom diagnosztikája

Ha az alapos kivizsgálás nem talál gerinc eredetű okot a lábfej fájdalom háttérében, feltételezhető, hogy valamiféle egyszeri, nagyobb megterhelés, például hosszadalmas állás esetleg futás vagy egy kényelmetlen cipő tartós viselése okozhatja a problémát. 

Névtelen terv - 2022-09-28T122151.503.png

Gyakran azonban nem egy önálló kórképről van szó, hanem fájdalmas tünetek együtteséről. Kiváló példa erre az isiász, amely esetén a derék fájdalma bizonyos fokig lesugározhat valamelyik lábba, akár egészen a lábfejig. 

Mindkét láb érintettsége esetén valószínűbbek az olyan gerinc eredetű betegségek, mint az ágyéki gerinccsatorna szűkület vagy a csigolya elcsúszás, amelyek többnyire mindkét lábfejben panaszt okoznak.

Olyan magánrendelőt keres, ahol SZÉP vagy akár Egészségpénztári kártyával is fizethet? Jelentkezzen be hozzánk, mi ezeket is elfogadjuk!

4. A lábfej fájdalom kezelési módszerei

Az alábbiakban bemutatjuk a lábfej fájdalom fő terápiás módszereit.

4.1. Gyógyszerek, kenőcsök fájdalom esetén

A lábfej fájdalom tüneti terápiájaként alkalmazható nem szteroid, gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító gyógyszerek és kenőcsök vény nélkül kaphatóak a gyógyszertárakban. A leggyakrabban használt tabletták és kenőcsök a diklofenák hatóanyag tartalmú Diclofenac Dolo vagy Diclac gél.

Az ibuprofen és az aspirin hatóanyag tartalmú gyógyszerek hatásosak lehetnek a lábfej fájdalom kezelésében. Egyaránt hatékonyak a fájdalom és a gyulladás csökkentésében is.

4.2. Gyógytorna technikák a lábfej fájdalom megszüntetésére

A gyógytorna az egyik alapvető képességünket veszi alapul, a mozgást, ezért az egyik legtermészetesebb módja a lábfej fájdalom kezelésének

A gyógytorna során egyaránt alkalmazunk nyújtó és erősítő gyakorlatokat is. Az erősítő gyakorlatokkal állítjuk helyre a felborult izomerő egyensúlyt, nyújtással pedig elsősorban lazítjuk a befeszült izmokat

Névtelen terv - 2022-09-28T122144.691.png

A gyógytornának további pozitív hatása a keringés serkentése, amelynek köszönhetően a fájdalom hamarabb enyhülhet, és a gyulladás is csökkenhet. A fokozott vérkeringés további jótékony hatása, hogy jelentős mértékben növelheti a panaszos terület oxigén ellátását, ezáltal elősegítheti annak regenerálódását.

Előfordulhat, hogy a lábfej izmaiban túlterhelés hatására csomók alakulnak ki, amelyek heves és kisugárzó fájdalmat okozhatnak. Az izompólyának ez egy védekezési módszere annak érdekében, hogy megakadályozza a túlfeszülést. Ezek a csomók kívülről nem láthatóak, nyomásukra nem csak helyileg, hanem attól távolabbi, meghatározott területre sugárzik ki a fájdalom. A trigger pont terápia ezeket a csomókat célzott módon kezeli. 

A terápia lényege, hogy a befeszült izmokban a kialakult izomcsomókat kitapintva, azokra enyhe nyomást helyezve feloldja és megszüntesse a fájdalmat okozó köteget

A lábfej fájdalom hátterében meghúzódó, igazolt, gerinc eredetű probléma fennállása esetén is javasolt a gyógytorna elkezdése, a fájdalom csökkentése illetőleg a kiváltó ok megszüntetés érdekében.

gyógytorna célja ilyen esetekben az ideggyökök felszabadítása, a csigolyák mobilitásának és a gerinc statikájának helyreállítása, valamint a gerinc környéki izmok, mély törzsizmok és a láb izomzatának erősítése a további állapotromlás és az esetleges idegsebészeti műtét elkerülésének érdekében.

Olyan gyógytornászt keres, aki megfizethető áron dolgozik? Tekintse meg árlistánkat és jelentkezzen be hozzánk online!

4.3. Fizikoterápiás eljárások lábfej fájdalomra

Számos fizikoterápiás eljárás létezik, amelyeket szakorvosi javaslatra igényelhet. A lábfej fájdalom kezelésében hatékony lehet a masszázs és a lökéshullám terápia.

A masszázs során a terapeuta kézzel kivitelezett, speciális fogásokat hajt végre a bőr felületén. Erre a mechanikus ingerre alakul ki a szervezet válaszreakciója, amelyet fizikális gyógyhatásnak nevezünk.

A masszázs célja a panaszos terület izmainak és lágyrészeinek fellazítása, a helyi keringés serkentése, ezáltal a fájdalom csökkentése. Ezen túl az érintésnek köszönhetően oldódik a stressz, emiatt a test könnyebben ellazul és egy relaxált állapotba kerül.

Névtelen terv - 2022-09-28T121925.514.png

A lökéshullám egy mesterségesen létrehozott akusztikus hullám, amely nagy távolságra képes energiát eljuttatni a szervezetben. A hullámok a bőr felszínét nem megsértve, bejutnak a szervezetbe és az adott helyen kifejtik fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatásukat. A kezelendő területre kontakt gélt visznek fel, ez segíti a hullámok akadálymentes továbbjutását a bőrön keresztül az izmokba és a csontokba. Ez után egy kezelőfej segítségével bejuttatják a hanghullámokat a sérült területre. 

4.4. Orvosi módszerek, amelyekkel megszűntethető a lábfej fájdalom

Az orvosi beavatkozás kétféle módon történhet: injekciós terápiával vagy műtéti megoldással.

Szteroidos injekciót legtöbbször a gyulladt területre adnak be, amely gyorsan enyhítheti a lábfej fájdalmat okozó gyulladást (Achilles-ín, talpi bőnye). Ezek használata azonban csak évi 2-3 alkalommal ajánlott, ugyanis az ennél többször alkalmazott injekciók gyengíthetik az szalagokat, amelynek következtében könnyebben alakulhat ki szalagszakadás. 

Operációra igen ritka esetben kerül sor. Ha a konzervatív terápiával nem értek el javulást, akkor a kiváltó ok műtéti megoldása javasolt. Ez azonban komoly beavatkozásnak számít, és a szervezetnek is megterhelő lehet. A posztoperatív időszakban a sikeres rehabilitáció érdekében mindenképpen javasolt gyógytornász által vezetett és célzott gyógytorna végzése.

Olyan gyógytornászt keres, aki empátiával fordul Ön felé és eredményesen tudja kezelni a lábfej fájdalom kiváltó okát? Nálunk jó helyen jár! Jelentkezzen be online az 1 órás, részletes állapotfelmérésre!

5. Ezeket teheti otthonában lábfej fájdalom esetén

Gyógytornászunk 7 fontos tanácsa, amelyeket betartva, akár Ön is csökkentheti lábfej fájdalmát.

 • Jegelje a fájdalmas területet! Ez egyúttal csökkenti a gyulladást és a fájdalmat is. Naponta 20 percre helyezzen jeges tasakot vagy hideg vizes törölközőt a fájdalmas területre, és pihentesse végtagját. Mindenképp ügyeljen arra, hogy a tasak és a bőre közé helyezzen egy száraz textíliát, hogy elkerülje a bőr fagyásos sérülését.
 • Kenegesse hűsítő, izomlazító krémmel lábát, és szedjen vény nélkül kapható fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő gyógyszert!
 • A cipőválasztásnál az alábbiakra figyeljen: ne legyen kitaposott, legyen megfelelő méretű, nem túl szűk, és ne legyen magas a sarka.
 • Tehermentesítse a panaszos lábát! A nap folyamán többször pihenjen meg.
 • Naponta végezzen nyújtást! A stretching nagyon sokat segíthet, ugyanis a feszes izmok lazításával a fájdalom is mérséklődhet. 
 • Masszírozza át lábfejét és lábszárát egy kiadós nap után! A masszázshoz használhatja a kezét, de akár segítségére lehet egy teniszlabda is, vagy egy kisebb SMR henger, amely kifejezetten a kisebb, túlfeszült izmok lazítására készült, és a masszázs is sokkal könnyebben kivitelezhető ezzel az eszközzel. Használható még erre a célra kifejlesztett trigger labda, amely a feszes izmokban kialakult csomók kimasszírozását, oldását segítik.
 • A gyógytornásza által feladott házi feladatokat mindenképp végezze el!

6. Így segít a gyógytorna lábfej fájdalom esetén

A lábfej fájdalom kezelése a kiváltó októl függ. Legtöbbször konzervatív terápia, gyógytorna is elég a tünetek enyhítésére és a kiváltó ok megszüntetésére. 

A gyógytorna a legtermészetesebb módja a lábfej fájdalom kezelésének, ugyanis a mozgást veszi alapul, amely mindig kéznél van és az egyik legalapvetőbb képességünk. 

A torna során nyújtó és erősítő gyakorlatokkal állítjuk helyre a felborult izomerő egyensúlyt. A nyújtás lényeges a befeszült izmok ellazításában, majd ezt követően az erősítéssel elérjük az optimális stabilizációt, amely a lábat alkotó ízületekre pozitív hatással lesz. 

Névtelen terv - 2022-09-28T122137.246.png

A gyógytornászok által alkalmazott komplex kezelésnek köszönhetően a mozgás helyesen megy végbe a lábon és a lábfejben, csökkentve ezzel a szövetek közötti súrlódásokat. A súrlódás csökkenésével a már kialakult gyulladások is enyhülnek, és megelőzhetjük az újabbak létrejöttét.

A gyógytornának keringés fokozó hatása is van, amely akkor is jótékony hatással van a lábfejre, ha annak fájdalmát sérülés (törés, zúzódás) váltotta ki. Ez a fokozott vérkeringés ugyanis növeli a traumás terület oxigén ellátását, ezáltal elősegíti annak gyógyulását.

Egy tapasztalt gyógytornász egyéb kezelési technikákat is alkalmaz a kezelések során, ilyen például a kineziológiai tapasz felhelyezése, amely serkenti a gyulladásos/sérült terület keringését, stabilizálja az izmokat, ízületeket, ezáltal csökkenti az irritációt, valamint enyhíti a fájdalmat.

Talptornával a lába egészségéért

A talptorna gyógytornászok által összeállított gyakorlatsor, amelyet nem csak lúdtalp esetén alkalmazhatnak, hanem egyéb, lábfej fájdalommal járó problémák esetén is. Ezt a gyógytornász betanítja Önnek, és otthonában napi rendszerességgel kell végezni a sikeres gyógyulás érdekében.

Olyan gyógytornászt keres, aki türelemmel és empátiával kezeli az Ön lábfej fájdalmát? Jelentkezzen be hozzánk!

7. A lábfej fájdalom gyógytorna nélkül

Gyógytorna kezelés hiányában a lábfej fájdalom állandósul, és az ebből eredő izomgörcsök miatt izomcsomók alakulhatnak ki. 

Hosszú távon nem csak a lábfej panaszok állandósulnak majd, hanem ezek a statikai problémák a teljes testre kihathatnak. Testünk egy összefüggő rendszer, amely az izmainkkal és a szalagokkal összeköttetésben állnak egymással. 

Ezért lehetséges, hogy kezeletlenül a lábfej fájdalom lábszár-és/vagy térdpanaszokat, sőt derékfájdalmat is okozhat. Tehát érdemes elkezdeni a most még jelentéktelennek tűnő panaszainak okát kideríteni, ugyanis minél később kezdik el kezelni a problémát, annál nehezebb lesz megtalálni a pontos kiváltó okot, ez pedig hosszabb gyógyulási időt vesz igénybe. 

Olyan magán gyógytornászt keres, aki érti a problémáját és az okot is kideríti? Foglaljon hozzánk online időpontot!

8. Így zajlik a gyógytorna lábfej fájdalom esetén

A Gyógytornászom.hu budai (Vitéz utca) és pesti (Bajcsy-Zsilinszky út) rendelőiben fontosnak tartjuk kideríteni a lábfej fájdalom hátterében álló pontos okot, majd ez után következhet a szakember által vezetett, célzott gyógytorna.

Rendelőnkben az ok kiderítése egy 1 órás állapotfelméréssel kezdődik, amely során részletesen kikérdezzük a panaszairól, mióta állnak fenn a tünetek, mire erősödik, mire enyhül, illetve, hogy emlékszik-e kiváltó okra? 

Az állapotfelmérésnek része egy fizikális vizsgálat, amely a láb mozgásai mellett a teljes test vizsgálatára kiterjed. Ez azért fontos, mert ha bárhol statikai probléma lép fel a testben, az kihatással lehet távolabbi területekre is. Ezzel tehát elősegítjük a valódi ok tisztázását.

Ha megtaláltuk az okot és felállítottuk a mozgásszervi diagnózist, egy egyéni kezelési terv kidolgozása következik, amelyet Önnel is ismertetünk.

Ez után következnek a már említett technikák, amelyeket fokozatosan vezetünk be, figyelve arra, hogy Önnek egyik feladat se okozzon fájdalmat. A gyakorlatokat, szem előtt tartva a helyes kivitelezést, alaposan betanítjuk Önnek, így azt otthonában is tudja majd alkalmazni, amely a gyógyulás sikeressége szempontjából elengedhetetlen. 

A nyújtó technikák mellett az erősítésre is nagy hangsúlyt fektetünk, amellyel az izomegyensúlyt állítjuk helyre, ezáltal elősegítve az ízületekben a helyes mozgás létrejöttét. A kezelésnek ezen a részén olyan izomzat kialakításán dolgozunk, amely hosszú távon biztosítja, hogy egy újabb lábfej fájdalom ne alakuljon ki. Tapasztalt gyógytornászaink életmód tanácsokkal is ellátják Önt, amelyek betartásával elkerülheti egy újabb panasz kialakulását.

Névtelen terv - 2022-09-28T122134.557.png

Rendszeres kezeléseinknek köszönhetően lerövidíthetjük a gyógyulási időt és csökkenthetjük a fájdalmát. Módszereinknek alapján hosszú távú eredményeket is elérhetünk, például:

 • rövid idő alatt csökkenhet a fájdalma
 • könnyebb lesz a lábfej mozgása
 • nagyobb sétákat is megtehet majd

Állapotfelmérésre akár online is bejelentkezhet az Ön által választott gyógytornászunkhoz és néhány napon belül megkezdhetik a közös munkát. Nálunk a fent is említett kezelési technikák mind egy áron vannak, nem kell többet fizetnie például a manuálterápiáért. Továbbá nálunk SZÉP vagy Egészségpénztári kártyával is fizethet!

9. Jelentkezzen be gyógytornára!

Amennyiben Önt is állandó lábfej fájdalom gyötri és rendszeres gyógytornára van szüksége, jöjjön el a Gyógytornászom.hu rendelőjébe egy egyéni állapotfelmérésre! Egy kezelés ára nálunk csak 11.500 forintba kerül! 

Személyesen Budapest 2. kerületében, a Batthyány tér közelében, a Vitéz utca 9. vagy az 5. kerületben a Bajcsy-Zsilinszky út 72. szám alatt várjuk világos, csendes, modern rendelőnkben. A Gyógytornászom.hu szakemberei több éves szakmai tapasztalattal rendelkeznek, így biztosan megfelelő kezelést kaphat

Rendelőnkben fizethet készpénzzel, bankkártyával, SZÉP kártyával (OTP, MKB, K&H) és bizonyos egészségpénztári kártyákat is elfogadunk (OTP, MKB, Patika, Prémium, Tempo). 

Időpontot foglalni lehet telefonon a 06-30-50-50-50-3 számon (9 és 17 óra között) vagy oldalunkon keresztül online. Igény esetén visszahívást vállalunk. 

Rendelőnk könnyen megközelíthető a fő tömegközlekedési eszközökkel, valamint autóval is. Termeink jól felszereltek, kényelmes kezelőágyak állnak rendelkezésre. 

Csapatunk folyamatosan továbbképzi magát különböző tanfolyamokon, hogy vendégeinknek a leghatékonyabb, leggyorsabb eredménnyel járó kezelést tudjuk nyújtani. Minden alkalommal maximálisan odafigyelünk az egyénre, az alapos, részletes kikérdezésre, hogy minél pontosabb képet kapjunk nem csak a hátfájásról, hanem a vendég életkörülményeiről is. 

Nálunk lehet kérdezni, sőt! Ha nem ért valamit, bizonytalan abban, hogy mi miért van, mit miért csinálunk, mindenképp kérdezzen! Arra törekszünk, hogy minél részletesebben elmagyarázzuk a kezelést, a problémájához vezető okokat és hogy mit lehet tenni a csökkentése, megszüntetése érdekében.

Pácienseink ezt írják a lábfej fájdalom gyógytornánkról


Mi történik a bejelentkezés után?


 • Ha már tudja, hogy pontosan mikor / kihez szeretne jönni, akkor gyógytornászaink naptárába, akár most azonnal online foglalhat időpontot.
 • Ha úgy érzi, hogy beszélne velünk a bejelentkezés előtt élő szóban, akkor ide kattintva visszahívást is kérhet tőlünk.
 • Mindkét esetben kolléganőink telefonon visszahívják Önt és pontosítják a részleteket, megbeszélik a kérdéseket.
 • Az első kezelés egy 60 perces részletes állapotfelmérés, amely során mozgástesztekkel és teljes testi vizsgálattal mérjük fel fájdalma(i) okát és pontos helyét.
 • Ezt követően gyógytornásza elkészíti személyes terápiás tervét, amely célzottan az Ön panaszát veszi kezelésbe.
 • Gyógytornászunk minden alkalommal segít Önnek a gyakorlatok pontos végrehajtásában és ha kell bármikor tudnak változtatni.
 • Illetve segítünk Önnek az otthon végezhető gyakorlatok kivitelezésében is!

gerincferdülés