Lábközépcsont fájdalom kisokos: okok és kezelési módok

A lábközépcsont fájdalmat kevesen veszik komolyan, pedig ez ellen a panasz ellen nagyon könnyen tehetünk. A lábközépcsont fájdalmát legtöbbször a rossz lábbeli okozza, vagy a megváltozott terhelés a lábfejen. Ezeket az okokat hatékonyan orvosolja egy tapasztalt gyógytornász. Lássuk, mik lehetnek a lábközépcsont fájdalom kiváltó okai és kezelési módjai, valamint, hogy miért olyan hatékony a gyógytorna.

Ortopéd szakorvossal is várjuk!

A Nyugati térnél, a Bajcsy-Zsilinszky úti rendelőnkben a gyógytornán felül orvosi segítséget is igénybe vehet! (Bajcsy-Zsilinszky út 72.) Dr. Pánti Zsombor Imre ortopéd szakorvos minden csütörtökön 08:30 és 11:30 között tudja fogadni Önt.

Gyógytorna garanciával!

Amennyiben az állapotfelméréssel (1. alkalom) nem elégedett, mert nem azt kapta tőlünk amire számított, és azt a helyszínen jelzi nekünk, akkor nem kell kifizetnie az első alkalom árát! Sőt, ha a panasza olyan jellegű amire a gyógytorna nem tud megoldást nyújtani, akkor is ingyenes volt az állapotfelmérés az Ön számára.

Így segít a gyógytorna lábközépcsont fájdalom esetén

A lábközépcsont fájdalom kezelése a kiváltó októl függ. Legtöbbször konzervatív terápia is elég a tünetek enyhítésére és a kiváltó ok megszüntetésére.

A gyógytorna a legtermészetesebb módja a lábközépcsont fájdalom kezelésének, ugyanis a mozgást veszi alapul, amely mindig kéznél van. A torna során nyújtó és erősítő gyakorlatokkal állítjuk helyre a felborult izomerő egyensúlyt. A nyújtás lényeges a befeszült izmok ellazításában, az erősítés pedig stabilizáló hatással van a lábat alkotó ízületekre. Ezeknek köszönhetően a mozgás helyesen tud végbemenni, csökkentve ezzel a súrlódásokat a szövetek közt. A súrlódás csökkenésével a már kialakult gyulladások is enyhülnek, és megelőzhetjük az újabbak létrejöttét.

A gyógytornának keringés fokozó hatása is van, amely a sérült terület oxigén ellátását, ezáltal a gyógyulását segíti elő például, ha a lábközépcsont fájdalom háttérben húzódás, zúzódás vagy törés áll.

A gyógytornász szakember további kezelési technikákat is alkalmazhat az Ön gyógyulása érdekében. Ilyen például a kineziológiai tapasz felhelyezése, amely segít enyhíteni a fájdalmat, és ha duzzanat jött létre a lábfejben, annak csökkentésében is jótékony szerepet játszik. A stretching gyakorlatok olyan speciális technikák, amelyek kifejezetten a lábfejet alkotó izmokat nyújtják.

Olyan gyógytornászt keres, aki türelemmel és empátiával kezeli az Ön fájdalmát? Olvassa el terapeutáink bemutatkozóját egy kattintással és válassza ki, kihez szeretne jönni!

Ha a lábközépcsont fájdalom nincs kezelve gyógytornával

Gyógytorna kezelés hiányában a lábközépcsont fájdalom állandósul, és az ebből eredő izomgörcsök miatt csomók alakulnak ki. A fájdalom miatt megváltozik a terhelés, és ez a felborult egyensúly további, akár távolabbi területeken is kiválthat tüneteket (például bokában, vádliban, térdben, csípőben). Minél hamarabb kerül sor fizioterápiás kezelésre, annál könnyebb lesz a lábközépcsont fájdalom pontos kiváltó okát kideríteni.

Lábközépcsont fájdalom kezelése gyógytornászainkkal

Így zajlik a lábközépcsont fájdalom gyógytornája

Ha mozgásszervi probléma áll a lábközépcsont fájdalom hátterében, először is fontos kideríteni a pontos okot, majd ez után következhet a szakember által vezetett, célzott gyógytorna.

Rendelőnkben az ok kiderítése egy 1 órás állapotfelméréssel kezdődik, amely során részletesen kikérdezzük a panaszairól, mióta állnak fenn a tünetek, mire erősödik, mire enyhül, illetve, hogy emlékszik-e kiváltó okra? Az állapotfelmérésnek része egy fizikális vizsgálat, amely a láb mozgásai mellett a teljes test vizsgálatára kiterjed. Ez azért fontos, mert ha bárhol statikai probléma lép fel a testben, az kihatással lehet távolabbi területekre is. Ezzel tehát elősegítjük a valódi ok tisztázását.

Ha megtaláltuk az okot és felállítottuk a mozgásszervi diagnózist, egy egyéni kezelési terv kidolgozása következik. Ez alapján kezdődik meg a gyógytorna, amely aktív és passzív gyakorlatsorokból áll. Lábközépcsont fájdalom esetén legfontosabb a láb kisizületeinek mobilizálása, illetve izmainak-kötőszöveteinek nyújtása izmainak nyújtása, amelyre stretching technikát alkalmazunk.

A nyújtó technikák mellett az erősítésre is nagy hangsúlyt fektetünk, amellyel az izomegyensúlyt állítjuk helyre, ezáltal elősegítve az ízületekben a helyes mozgás létrejöttét. A kezelésnek ezen a részén olyan izomzat kialakításán dolgozunk, amely hosszú távon biztosítja, hogy egy újabb lábközépcsont fájdalom ne alakuljon ki. Tapasztalt gyógytornászaink életmód tanácsokkal is ellátják Önt, amelyek betartásával elkerülheti egy újabb panasz kialakulását.

Pácienseink közül 10-ből 7 ember már az első alkalmak után érzi a fájdalom enyhülését, és később is jelentős javulásról számolnak be. Könnyedebb a mozgásuk, nagyobb sétákat is képesek megtenni, és nem félnek egy újabb fájdalom kialakulásától sem.

Rendelőnkben több éves tapasztalattal rendelkező gyógytornászaink közül választhat terapeutát, akiknek bemutatkozóját  elolvashatja a honlapunkon. Akár már holnap megkezdheti nálunk a gyógytornát. Továbbá nálunk SZÉP kártyával vagy Egészségpénztári kártyával is fizethet!

lábközépcsont

A lábközépcsont fájdalom okai

A lábközépcsontok (latinul: metatarsus) rövid, csöves csontok és öt ilyen csont található egy lábfejben. A fájdalma mögött számos ok meghúzódhat. Az alábbiakban csoportokba szedtük a lehetséges kiváltó tényezőket, a leggyakoribbaktól haladunk a legritkább okok felé.

A láb deformitásai okozta lábközépcsont fájdalom

A bütyök, a kalapácsujj, vagy a sarkanytú mint gyakori deformitások is okozhatnak panaszt a lábközépcsontok területén. A kialakult deformitásokat javítani legtöbbnyire műtéttel lehet sikeresen, de a terápia elengedhetetlen része a gyógytorna is

A lábközépcsont fájdalom statikai elváltozásból eredő okai

A túl alacsony (lúdtalp) vagy a túl magas lábboltozat következtében is kialakulhat lábközépcsont fájdalom, amely előbbi esetben a terhelés eloszlás felborulása következtében okoz fájdalmat, utóbbi esetben a feszes izmok miatt alakul ki panasz. Ezeket a kiváltó okokat hatékonyan lehet kezelni gyógytorna segítségével.

Ide sorolhatók a sarokcsont pozíciójából adódó eltérések. A feszes achilles ín miatt dőlhet befele a sarok befele (varus állásba), vagy a gyenge lábszárizmok miatt kifele is (valgus állás, amely közismert nyelven a lúdtalpat takarja). Ez is mind a lábfej statikai viszonyának megváltozásához és a talajreakciós erők elnyelésének romlásához vezet.

A rossz cipő okozta lábközépcsont fájdalom

Nem csak a túl szoros, hanem a túl laza cipő, valamint a magas sarkú cipő is kiválthat lábközépcsont fájdalmat. Hosszú távon egyéb problémákat is okozhatnak a lábfejen (például: bütyök, csontkinövések, ízületi gyulladás, ideggyulladás). Egy szakképzett gyógytornásztól erre a problémára is kaphat tanácsokat.

Fájdalom sérülés miatt

A bokaficam, zúzódás, vagy a lábközépcsont törése is okozhat fájdalmat.

Anyagcsere betegségek

Az ízületi gyulladással járó köszvény és a rheumatoid artritisz a láb kisízületeit is érintheti. Továbbá a rheumatoid artritisz következtében akár a láb deformitása is okozhat fájdalmat.

A lábközépcsont fájdalom egyéb tünetei

Ha ízületi vagy kötőszöveti gyulladással állunk szemben, akkor tapasztalható éjszakai vagy hajnali ízületi fájdalom, amit reggel ízületi merevség követ. Az első néhány lépés ezért igen fájdalmas, de ezután enyhülést érezhet.

Kiadós séta, vagy a talpat ért huzamosabb megterhelés fájdalmat vált ki a lábközépcsontban is.

Fontos megjegyezni ugyanakkor hogy a lábfej panaszai eredhetnek egy fentebbi ízület problémájából. Gyakori például a gyenge csípő- és térd körüli izmokból adódó terhelési lánc megváltozása, melyet a boka- lábfej is elszenvedhet. A gyakorlatban a lábközépcsont területén észlelt panaszokkal érkező pácienseket több fentebbi területen is szükséges megkezelni, és helyreállítani a testben felborult egyensúlyi viszonyokat.

A lábközépcsont fájdalom kezelési módjai

Összességében elmondható, hogy a panaszt konzervatív úton eredményesen lehet kezelni. Mivel főként a feszes vagy éppen a gyenge izomzat áll a fájdalom háttérben, hatékonyan kezelhető gyógytornával, gyógymasszázzsal és fizikoterápiával (lökéshullám terápiával). Valamint életmód változtatással is jelentős mértékben csökkenthető a fájdalom, ez jelentheti például a rendszeres testmozgás bevezetését és a megfelelő lábbeli kiválasztását is.

Lábközépcsont fájdalma van? Kérjen időpontot hozzánk és segítünk!

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legprofibbak az Ön lábpanaszának gyógyításában!  ↓