lábszár fájdalom

Lábszár fájdalom – így segít a gyógytorna

A lábszár fájdalom igen változatos módon jelentkezhet, és a hátterében is számos ok meghúzódhat. Ha Ön is tapasztalja ezt a nappalokat vagy akár az éjszakákat is megkeserítő problémát, akkor ajánljuk alábbi cikkünket, amelyben összefoglaltuk a lábszár fájdalom kiváltó okait, valamint megtudhatja, hogy hogyan segít a gyógytorna, és annak hiányában milyen további panaszok várhatóak.

Ortopéd szakorvossal is várjuk!

A Nyugati térnél, a Bajcsy-Zsilinszky úti rendelőnkben a gyógytornán felül orvosi segítséget is igénybe vehet! (Bajcsy-Zsilinszky út 72.) Dr. Pánti Zsombor Imre ortopéd szakorvos minden csütörtökön 08:30 és 11:30 között tudja fogadni Önt.

Gyógytorna garanciával!

Amennyiben az állapotfelméréssel (1. alkalom) nem elégedett, mert nem azt kapta tőlünk amire számított, és azt a helyszínen jelzi nekünk, akkor nem kell kifizetnie az első alkalom árát! Sőt, ha a panasza olyan jellegű amire a gyógytorna nem tud megoldást nyújtani, akkor is ingyenes volt az állapotfelmérés az Ön számára.

Ezek lehetnek a lábszár fájdalom kiváltó okai

A lábszár fájdalom hátterében számos ok meghúzódhat. Éppen ezért fontos, ha néhány napon belül nem múlik a fájdalom pihentetésre, vagy non-steroid alapú gyógyszerek hatására, forduljon orvoshoz, aki kivizsgálja a problémát.

Ha a lábszár fájdalom gyermeknél fordul elő, akkor akár a növekedés is okozhatja a panaszt. Ebben az esetben a fájdalom főként éjszaka jelentkezik. 

A térdben vagy akár a bokában kialakult porckopások is okozhatnak fájdalmat a lábszárban. De a probléma hátterében akár a térdhajlatban felgyülemlett folyadékkal telt ciszta, azaz a Baker ciszta is állhat.

Bizonyos problémák alapos bemelegítéssel és lenyújtással megelőzhetőek, így a lábszár fájdalom is elkerülhető. Ezek lehetnek kisebb húzódások, vagy az izomláz kialakulása a vádliban, amelyek jellemzően fizikai megterhelés után jelentkeznek. 

A lábszár fájdalmát okozhatja csonttörés, vagy valamilyen csontot is érintő gyulladásos folyamat (pl.: csonthártyagyulladás), illetve tumoros megbetegedések is. 

A lábszár fájdalom egyik vezető oka lehet az érszűkület, amely a lábikrában (vádliban) okoz elsőként tünetet. Az összeszűkült verőerek kevesebb oxigént tudnak szállítani a szövetekhez, amelyet szervezetünk izomfájdalommal jelez. Mivel mozgás hatására növekszik az izom oxigén igénye, ezért a fájdalom is ezzel arányosan növekszik. Az érszűkületet éppen ezért „kirakatnéző betegségnek” is nevezik, ugyanis fő tünete, hogy járáskor, 50-100 méter után a lábfájdalom olyan mértékűvé válik, hogy a páciensnek muszáj megállnia, mert ekkor a fájdalom megszűnik. További tünet lehet még a hideg végtag, valamint a pulzus csökkenése/megszűnése a lábszáron.

A visszér-tágulat szintén okozhat lábszárban kialakuló fájdalmat. A visszaáramló folyadék mennyisége okozhatja a panaszokat, amelyek hosszantartó állás vagy ülés után, esetleg este jelentkeznek. A láb bedagad, megfeszül, és akár éjszakai görcsöt is okozhat. Látható tünetet is produkálhat: a lábszáron kidudorodnak a visszerek, amelyek szabad szemmel is láthatóak. 

Fontos, hogy amennyiben felmerül a gyanú keringési problémára, minél hamarabb forduljon orvoshoz, ugyanis a fentebb említett problémák komoly szövődményekkel járhatnak!

A gyakran emlegetett isiász vagy lumbágó is okozhat lábszár fájdalmat az idegek mentén. Mivel a gerincvelői idegek nyomás alá kerülnek, ezért azok lefutása mentén fájdalom alakulhat ki. Ezek a kórképek komolyabb tüneteket is okozhatnak, például a láb zsibbadását, tehát mindenképpen érdemes szakemberhez fordulni a mielőbbi kezelés megkezdéséhez!

Így segít a gyógytorna lábszár fájdalom esetén

A gyógytorna a mozgáson alapul, amely az egyik legalapvetőbb képességünk, ezért a legtermészetesebb módja a mozgásszervi eredetű lábszár fájdalom kezelésének. A probléma kezelése tehát nagyban függ a kiváltó októl

A gyógytorna során egyaránt alkalmazunk nyújtó és erősítő gyakorlatokat is. Az erősítő gyakorlatokkal állítjuk helyre a megváltozott terhelés következtében felborult izomerő egyensúlyt. 

Nyújtással pedig elsősorban lazítjuk a befeszült izmokat, majd ezt megtámogatva az erősítő gyakorlatokkal elérjük a láb optimális stabilizációját, amely pozitív hatással lesz a lábat alkotó ízületekre. 

A gyógytorna által alkalmazott komplex kezelésnek köszönhetően a mozgás helyesen megy végbe a láb ízületeiben, ezáltal csökkentve a szövetek közötti súrlódásokat, mikrosérüléseket. Ennek kiküszöbölésével a már kialakult gyulladások is enyhülhetnek.

A gyógytornának további pozitív hatása a keringés serkentése, amely akkor is jótékony hatással van a lábszárra, ha annak fájdalmát sérülés (törés, zúzódás) váltotta ki. Ez a fokozott vérkeringés jelentős mértékben növelheti a traumás terület oxigén ellátását, ezáltal elősegítheti annak gyógyulását.

Egy megfelelően képzett gyógytornász további kezelési technikákat is alkalmazhat az Ön eredményes gyógyulása érdekében. Előfordulhat, hogy a lábszár fájdalom hátterében a fascia disztorziója áll, erre nyújt megoldást az FDM terápia, ugyanis manuális (kézzel kivitelezett) fogásokkal hat a kötőszövetre. A módszer akár azonnali javulást is eredményezhet, ugyanis amint a fascia spazmusa (feszülése) csökken, a kötőszövet immobilizációja is oldódik. 

További kezelési eljárás lehet az SMR masszázs terápia, amely egy hengeres eszköz segítségével oldja az izompólyákban kialakult feszülést, letapadást. Ez a típusú masszázs a gyógytornász betanítása után otthon is végezhető, azonban szakember irányítása mellett a módszer hatékonyabb lehet. 

A kineziológiai tapasz felhelyezése is segíthet enyhíteni a lábszár fájdalmat, és ha trauma következtében duzzanat jött létre a lábszáron, annak csökkentésében is jótékony szerepet játszik. 

Névtelen terv - 2022-06-27T115301.297.png

Egy manuálterápiát is végzett gyógytornász pedig hatékonyan veszi kezelésbe, speciális, kézzel kivitelezett fogásokkal a derék eredetű problémák okozta lábszár fájdalmat.

Olyan magán gyógytornászt keres, aki már néhány napon belül tudja Önt fogadni és megfizethető áron dolgozik? Tekintse meg árlistánkat és jelentkezzen be hozzánk!

A lábszár fájdalom szövődményei gyógytorna nélkül

Gyógytorna kezelés hiányában a lábszár fájdalom állandósulhat, amely állandó feszes állapotban tarthatja az izmokat, amiből különböző területeken izomcsomók alakulhatnak ki. 

A fájdalom következtében megváltozik a terhelés, és ez a felborult egyensúly további, akár távolabbi területeken is kiválthat tüneteket (például bokában, vádliban, térdben, csípőben). 

A megváltozott terhelés miatt, az ellenoldali lábát jobban igénybeveszi, amelyben nem csak izomláz, de akár új panaszok is jelentkezhetnek. 

Minél hamarabb kerül sor fizioterápiás kezelésre, annál könnyebb lesz a lábszár fájdalom pontos kiváltó okát kideríteni és kezelni azt, így a gyógyulási idő jelentősen lerövidül.

Így zajlik a gyógytorna lábszár fájdalom esetén egy professzionális budapesti magánrendelőben

A Gyógytornászom.hu budai (Vitéz utcai) és pesti (Bajcsy-Zsilinszky úti) rendelőjében több éves szakmai tapasztalattal rendelkező gyógytornászaink a legfontosabbnak tartják, hogy személyre szabott módon történjen a lábszár fájdalom terápiája.

Rendelőnkben éppen ezért a fájdalom hátterében álló ok kiderítése egy 1 órás állapotfelméréssel kezdődik, amely során részletesen kikérdezzük a panaszairól. A kikérdezést egy fizikális vizsgálat követi, amely speciális izom teszteket foglal magába, és a lábszár ízületeinek mozgása mellett a teljes test vizsgálatára kiterjed. Ezzel az alapos vizsgálattal tehát elősegítjük a valódi ok tisztázását. Kérjük, orvosi leleteit minden esetben hozza magával, ugyanis azokat is áttanulmányozzuk. 

Ha megtaláltuk az okot arra egy mozgásszervi diagnózist állítunk fel, amely alapján összeállítunk az Ön számára egy személyre szabott terápiás tervet, amelyet Önnel is ismertetünk. Ebből megtudhatja, hogy milyen feladatokra számíthat, illetve a kezelések ütemezését is egyeztetjük Önnel.

Mindezek alapján kezdődik meg a gyógytorna, amely a már fent is részletezett erősítő és nyújtó gyakorlat sorokból áll. Lábszár fájdalom esetén legfontosabb a láb izmainak nyújtása, amelyre stretching technikát alkalmazunk. 

A nyújtó technikák mellett az erősítésre is nagy hangsúlyt fektetünk, amellyel az izomegyensúlyt állítjuk helyre, ezáltal elősegítve az ízületekben a helyes mozgás létrejöttét. A kezelésnek ezen a részén olyan izomzat kialakításán dolgozunk, amely hosszú távon biztosítja, hogy egy újabb lábszár fájdalom ne alakuljon ki. Tapasztalt gyógytornászaink életmód tanácsokkal is ellátják Önt, amelyek betartásával elkerülheti egy újabb panasz kialakulását.

Már az első 2-3 alkalom után érezheti a lábszár fájdalom enyhülését, és kezelésről-kezelésre megtapasztalhatja a gyógytorna jótékony hatásait. Könnyedebbé válhat a mozgás és akár hosszabb sétákat is megtehet.

Rendelőnkben gyógytornászaink közül akár Ön is választhatja a terapeutát! Ehhez nem kell mást tennie, mint a gyógytornászaink bemutatkozóját elolvasni a honlapunkon, majd online vagy telefonos visszahívást kérve bejelentkezni hozzá. Tovább előny, hogy nálunk SZÉP kártyával vagy Egészségpénztári kártyával is fizethet és minden kezelés egy áron van!

Lábszár fájdalommal küzd? Jelentkezzen be online és segítünk!

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legprofibbak a lábszár panaszok kezelésében!  ↓