Manuálterapeuta Budapest - Manuálterápia gyógytornász
Hívás!Bejelentkezés!
 • MANUÁLTERÁPIA: 17 ÉVE SEGÍTEK VÁLL, HÁT-, DERÉK- ÉS NYAKFÁJDALMON, BEFAGYOTT VÁLLON.

  Manuálterápiával és gyógytornával már néhány alkalom után csökkenhetnek fájdalmai! Ziglerné Szőke Rita –  gyógytornász / manuálterapeuta
  Hívja rendelőnket ezen a számon: ☏ 06/30 50-50-50-3
  vagy kérjen visszahívást az űrlap kitöltésével! ⇓

  Visszahívás
  Inkább időpontot foglalna? Itt jelentkezhet be hozzám! ⇓


  Rita szabad időpontjai >>

Ziglerné Szőke Rita – manuálterapeuta

 • Nyaki, háti, ágyéki gerinc problémái; porckorongsérv kezelése McKenzie és manuálterápiával
 • Nyaki gerinc felől induló fejfájás, szédülés csökkentése
 • Tartáskorrekció
 • Mozgásszegény életmód következtében kialakult statikai problémák kezelése
 • Befagyott váll (PHS)
 • Traumatológiai esetek: vállficam, váll-, könyök-, csuklótörések, kézsérülések, alsóvégtagi törések, térd- és bokaízületi szalagsérülések
 • Csípő- és térdízület degeneratív elváltozásai
 • Csípő- és térd protézis beültetés utáni rehabilitáció
 • 1998-2002: gyógytornász – SE EFK
 • 2004: McKenzie módszer A kurzus
 • 2005: McKenzie módszer B kurzus
 • 2007: Manuálterapeuta (Barvicsenko módszer)
 • 2010: Schroth terápia (Spine Art képzési központ)
 • 2012: Lágyrész manuálterápia, Trigger pont kezelés
 • Gyógytorna
 • Barvicsenko-féle manuálterápia
 • McKenzie módszer
 • Stretching
 • Trigger pont kezelés
 • Masszázs

Bejelentkezés Ritához!

Az elmúlt 17 évben rengeteg pácienssel dolgoztam együtt. Pályakezdő koromban a Nyírő Gyula kórház több osztályán, majd később a XIII. kerületi Egészségügyi Szolgálat szakrendelőjében. Itt főként reumatológiai, traumatológiai és ortopédiai betegségek széles tárházával sikerült találkoznom. 2007 óta manuálterapeutaként sok esetben tapasztaltam a McKenzie módszer és a manuálterápia kombinációjának látványos eredményekeit, akár már néhány találkozás után. Számomra egy kezelés sorozat többről szól, mint a gyógytorna. Együtt örülök a pácienssel a gyógyulásának, és élmény számomra megtapasztalni, hogy minden ember valami miatt különleges. “

Manuálterápia kérdések és válaszok - GYIK

Összegyűjtöttük a leggyakrabban ismételt kérdéseket a manuálterápia témában. Az első kérdésre a választ azonnal a kérdés alatt találja, a többi kérdésre pedig kattintva nyílik meg a válasz a kérdés alá.

 

 

A manuális technikák gyógyító célú használata évezredekre nyúlik vissza. Már Hippokrates is megemlíti az ízületekről szóló könyveiben. A manuálterápiában megtalálhatóak a csontkovácsolás, a kiropraktika és az oszteopátia különböző elemei. A XX. század közepére a fizioterapeuták szerte a világban kutatásokba, fejlesztésekbe kezdtek, így a gyógytorna, a manuálterápia napjainkra tudományos, orvosi szakmává nőtte ki magát.

 

manualterapia

 

A manuálterápia -mint a neve is mutatja-, kézzel végzett kezelés. A manuálterápia a támasztó (csontváz) -, és mozgatórendszer (izomzat) visszafordítható (pl. egy izom rövidülése) funkcionális működészavarainak, akut és krónikus elváltozásainak vizsgálatával és kezelésével foglalkozik. A manuálterápia gyakorlati részét Ön egyfajta masszázsnak érezheti, de attól mégis különbözik, mind a fogásokban mind a kivitelezésben. A masszázs az izmokat kezeli, elsősorban azokat az izmokat, ahol görcsösség van.

A manuálterapeuta kézzel végzett, speciális nyomásokkal, fogásokkal és húzásokkal helyreállítja a gerinc és a perifériás ízületek (alsó-, felső végtag) elváltozásait, mobilizálja a merev, mozgásában beszűkült ízületeket. A manuálterápia a szükséges fogásokat nem feltétlenül ott és csak ott végzi el, ahol Ön fájdalmat érez. Gyakran előfordul, hogy a fájdalom forrását egy másik területen kell keresni. Ha például Önnek a csípője fáj, előfordulhat, hogy ezt a fájdalmat nem is a csípőízülete, hanem az ágyéki gerincének a problémája okozza. A manuálterápia nem diagnózist kezel, hanem teljes egészében nézi a mozgatórendszert.

Különböző manuálterápiás irányzatok (Barvicsenko, Maitland, Mulligan…) léteznek, melyeknek közös pontja, hogy mindegyik csak a gyógytornával együtt hatékony.

 

A kezelést megelőző vizsgálat legalább annyira lényeges eleme a manuálterápiának, mint maga a kezelés. Azért is kiemelkedően fontos, mert bizonyos kórképeknél a manuálterápia csak részben vagy egyáltalán nem alkalmazható (oszteoporozis, trauma, tumor, akut ízületi gyulladások, gerincvelő kompresszió, nyaki ér problémák, kizáródott sérv, bizonyos gyógyszerek szedése, terhesség).

Az első alkalommal részletes, mindenre kiterjedő anamnézist (kikérdezés a jelenlegi és a korábbi panaszokról, az eddigi terápiákról, egyéb betegségekről, orvosi leletek -MRI, RTG, UH- megbeszélése…) veszünk fel. Utána következik a fizikális vizsgálat, melynek első lépése a megtekintés (inspectio), ehhez pedig szükséges, hogy Ön levetkőzzön. A megtekintés során ellenőrizzük a tartását, megfigyeljük testének statikai hibáit, asszimmtriáit. A következő lépésben feltérképezzük a gerincének és/vagy a végtagoknak az aktív mozgástartományát, figyelve a mozgás minőségére is (hogyan tudja kivitelezni a mozgást, kompenzál-e valahogyan). Utána teszteljük az izmainak és idegeinek állapotát speciális mozdulatokkal, tesztekkel.

Ezek ismeretében felállítjuk a diagnózist, kiválasztjuk a szükséges kezelési technikát, és kezeljük az adott struktúrát (izom, ízület, ideg). A problémának megfelelően különböző fogásokkal fájdalmat csillapítunk és mobilizálunk. Korrigáljuk az ízületeken belül, az ízület alkotórészei között kialakult pozíciós eltéréseket, az érintett ízületek megfelelő mozgásfunkcióját, tágítjuk a mozgáshatárait, oldjuk az izommerevséget. A kezelés alatt előfordulhat, hogy roppanó hangot hall, ennek nincsen különösebb jelentősége, ez a blokkolt ízület oldódásának a jele.

A kezelés után mindig visszaellenőrizzük a problémás struktúrát, ennek több okból is nagy a jelentősége. Egyrészt így Ön egyből láthatja a kezelés eredményét(mozgáshatára nagyobb lesz, a fájdalma csökken). Másrészt, ha az adott kezelés hatástalan, a gyógytornásza változtatni fog a technikán, vagy akár a kezelési terven.

A kezelés végén, az elért állapot megtartása érdekében önterápiás jelleggel, megadott ismétlésszámmal és gyakorisággal végzendő, aktív gyógytorna feladatokat fog kapni. Ezzel a panaszok kiújulását és a funkciózavar újbóli kialakulását akadályozzuk meg.

 

Bejelentkezem Manuálteápiára!

 

Gyakran felmerülő kérdés a páciensek között, hogy mozgásszervi problémájával manuálterapeutához vagy csontkovácshoz menjen-e.

A „csontrakás” vagy „csontkovácsolás” évszázadok óta létezik. Tapasztalati úton megszerzett tudáson alapuló, manuális, ízületi mobilizációs kezelési fogások rendszere. Természetesen a csontkovácsok között is találunk képzett, kiváló szakembert, de azt nem árt tudni, hogy a csontkovács mesterséget bárki űzheti, akár egy pár napos „tanfolyam” elvégzése után is.

 

manualterapia_manualterapia_vs_csontkovacs

 

Magyarországon nincsen az ÁNTSZ és az Orvosi Kamara által elismert csontkovács képzés, így jogilag nem elfogadott gyógyító tevékenység, nem rendelkezik szakmakóddal, nem számít egészségügyi tevékenységnek. Nem adható ki rá ÁNTSZ engedély sem, így felmerül a felelősség vállalás kérdése is. A csontkovácsok passzív technikáját nem egészíti ki az aktív mozgás, illetve az életmódbeli változtatás, így a csontkovács kezelése után átmenetileg bekövetkezhet a javulás, de tartós nem lesz, ha ugyanúgy terheljük a testünket. Többen közülük manipulációs technikákat is alkalmaznak, ami komoly veszéllyel is járhat. Magyarországon jogilag gerinc manipulációs technikákat csak orvos alkalmazhat!

A manuálterápia tanfolyam elkezdésének előfeltétele az orvosi vagy a gyógytornász diploma. A különböző manuálterápiás képzések Magyarországon akkreditáltak (Semmelweis Egyetemen, vagy más nemzetközi szervezet által indított képzések). A manuálterapeuta az első alkalommal anamnézist vesz fel, azt dokumentálja. Figyelembe veszi a szakorvos által felállított diagnózist. A fizikális vizsgálat elvégzése után funkcionális diagnózist hoz, amely alapján egyénre szabott kezelési tervet állít fel. A kezelést követően a páciens mobilizáló, nyújtó és stabilizáló gyakorlatokat kap az elért állapot megőrzésére.

 

Ha mozgásszervi panaszai vannak, és személyre szabott terápiás kezelésben kíván részt venni, keresse fel rendelőnket Budapesten, a Batthyány tér közelében! A rendelő tömegközlekedéssel és gyalogosan, illetve autóval is könnyen megközelíthető. Utóbbi esetében a parkolás sem szokott gondot okozni, a környező utcákban fog helyet találni!

Az időpontját online is le tudja foglalni, a foglalásról emailben kap tájékoztatást, illetve a kezelése előtt 24 órával fog kapni egy emlékeztető emailt is! Ha elakadna, telefonáljon, recepciósunk készséggel segít lefoglalni az időpontját!

 

manualterapia-budapesten_profiktol

 

A rendelőben többféle manuális terápiát (Barvicsenko, Maitland, McKenzie, Mulligan) is alkalmaznak tapasztalt gyógytornászaink. Mindenkinek megvannak a specifikus szakterületei, így problémájának, szimpátiájának megfelelően tud választani szakembert. Ha kérdése lenne a problémájával kapcsolatban, bátran hívja fel rendelőnket, vagy írjon emailt, ahol készségesen és gyorsan igyekszünk megválaszolni minden kérdését. Gyógytornászaink nem tüneti kezelést végeznek, az állapotfelméréskor felállítanak egy funkcionális diagnózist, és a probléma okát próbálják feltárni, a kezeléssel megszüntetni. Rendelőnkben a gyógytornászok csapatmunkában dolgoznak, probléma esetén konzultálnak egymással, és, ha a beteg érdekei úgy kívánják, akkor átirányítják munkatársukhoz, mert a legfontosabbat, a páciens gyógyulását tartják szem előtt. Tudjuk, hol ér véget a kompetenciánk, ha szükségét látjuk, szakorvoshoz irányítjuk!

A kezeléseinkért garanciát vállalunk. Ha az állapotfelméréskor, illetve az első kezeléskor azt látjuk, hogy nem tudunk segíteni, a problémája konzervatív úton nem kezelhető, a kifizetett kezelés árát visszatérítjük.

 

A manuálterápia páciens központú módszer. Szemlélete holisztikus, az embert teljes egészében vizsgálja, egyetlen egészként kezeli.

Amikor első alkalommal jön hozzánk, a részletes betegvizsgálattal feltérképezzük az egész mozgatórendszerét, ami azért fontos, mert gyakran előfordul, hogy a fájdalom forrását egy másik területen kell keresni, nem ott, ahol Önnek tünetei vannak. Az állapotfelmérés után meg tudjuk különböztetni, hogy elsősorban melyik struktúra (izom, ízület, ideg) a fájdalom okozója, és azt kezeljük. A kezelés így teljesen egyénre szabott.

A manuálterápiában gyógytornászként mobilizáló kezeléseket végzünk. A mobilizáláskor az adott ízületben mozgáskorlátozottságot okozó ellenállást lassú, ismétlődő, különböző amplitúdójú és erejű, passzív mozgatással szüntetjük meg. A módszer biztonságosabb, mint a manipuláció, ami Magyarországon egyébként is orvosi diplomához kötött.

Számos pozitív hatás mutatkozhat már az első manuálterápiás kezelést követően. A terápia hatására fájdalma akár azonnal, az adott technika alkalmazását követően csökkenhet, a mozgásterjedelme javulhat. A pácienseink azonban általában már egy régebbi, évek óta meglévő problémával fordulnak hozzánk, így általában pár alkalom szükséges a gyógyuláshoz. A kezeléseket hetente 1x célszerű elvégezni, a kezelés során elért állapotot pedig az otthon végzett aktív gyakorlatokkal próbáljuk stabilizálni.

 

manualterapia_fizioball_gerinctorna

 

Célunk, hogy Ön minél előbb független legyen a gyógytornászától. Amennyiben változtatni tud életmódján (odafigyel testtartására a munkája során, rendszeresen mozog…) is, a manuálterápia hatása tartós lesz. Ha újra előjönnek a fájdalmai, már tudni fogja, hogy milyen gyakorlatokkal tudja azokat csökkenteni, mire kell odafigyelnie. Így, ha időben cselekszik, előfordulhat, hogy saját magát meggyógyítja, és nem lesz újra szakemberre szüksége.

 

Bejelentkezem Manuálteápiára!

 

A manuálterápia bár nagyon hatékony tud lenni, természetesen ez sem egy csodamódszer. Nem lehet vele mindenkit meggyógyítani, és vannak olyan esetek, amikor csak korlátozottan, vagy egyáltalán nem is alkalmazhatjuk (kontraindikált).

A manuálterápiás kezelés lehet fájdalommentes, de az is természetes, ha a kezelés közben kellemetlenség, fájdalom alakul ki. Ha a kezelés után pár napig még mindig érezzük a fájdalmat, az is normális hatásnak tekinthető. Akinek alacsony a fájdalomküszöbe, azt természetesen a terapeuta is figyelembe fogja venni, azonban így csökkenhet a kezelés hatékonysága.

A manuálterápia hátrányához tartozik, hogy a kezelés speciális tudást igényel, amihez több évig tartó, magas költségekkel járó elméleti és gyakorlati továbbképzésen kell részt venni, és ez a terápia árában is megmutatkozik.

Az első alkalom (állapotfelmérés) sok időt vesz igénybe, ami a tényleges kezelés rovására megy, de az elsődleges, hogy megfelelő kezelési tervet készítsen gyógytornásza, mert így tudja csak igazán hatékonyan kezelni.

Az állapotfelmérés során felteszünk Önnek olyan speciális kérdéseket is, amelyek nem tartoznak szorosan a mozgásszervi problémájához. Ezek egyrészt azért fontosak, hogy teljes képet kapjunk az általános állapotáról, másrészt egyfajta elővigyázatosság is, hogy felmérjük a rizikófaktorokat, mert a manuálterápia alkalmazásának is vannak kontraindikációi, azaz bizonyos állapotoknál tilos alkalmazni:

 • oszteoporozis (számít, hogy enyhe vagy súlyos csontritkulásról van-e szó)
 • friss trauma utáni állapot (törés, ficam, szalagszakadás…)
 • daganatos megbetegedések
 • akut ízületi gyulladások
 • gerincvelő kompresszió, cauda equina kompresszió
 • nyaki ér problémák
 • kizáródott sérv
 • gyógyszerek (steroid, anticoagulánsok…)
 • releváns, akaratlan súlyvesztés
 • instabilitás
 • terhesség

 

A XX. század közepétől egyre több kutatást folytattak a manuálterápiát illetően, így napjainkban ez már egy tudományos alapokon nyugvó, elismert szakmává nőtte ki magát, mely az orvostudományhoz kapcsolódik. Ha helyes a funkcionális diagnózisunk, elsősorban akut esetben, már az első kezelés után megszűnik a fájdalom, a keringési zavar, és visszatér a normál passzív és aktív mozgásterjedelem. Egy krónikus problémánál nem várhatunk csodákat az első alkalommal, de a páciens már ekkor is megkönnyebbülést érezhet az adott területen, javulhat a mozgásterjedelme.

A manuálterápiás kezelés azonban nem tarthat túl sokáig. Ha Önnek pár alkalom után nem változik az állapota, akkor el kell gondolkodnia gyógytornászának a hozott diagnózis, a kezelési terv helyességén, vagy, hogy a megfelelő technikát alkalmazta-e. Ha manuálterápiával megszűnt a fájdalma, és az Ön mozgása újra a régi, akkor előtérbe kerül az aktív torna. Mindig ki kell egészíteni a kezeléseket egyszerű gyakorlatokkal.

 

manualterapia_hatekony gyakorlatok

 

Fontos, hogy a gyakorlatokat pontosan megtanulja, hogy azokat otthon megfelelően el tudja végezni. Az aktív gyakorlatok általában nyújtásokból, izomerősítésekből, önmobilizáló gyakorlatokból állnak. Ha rendszeresen végzi, beilleszti hétköznapjaiba, akkor a terápia hatása tartós lesz.

A manuálterápia hatékonyan alkalmazható:

 • gerinc (nyak, hát, derék) fájdalom esetén, porckorong problémáknál
 • gerinc eredetű végtag fájdalmak, zsibbadás esetén
 • alsó végtagi fájdalom és mozgáskorlátozottság esetén (boka, térd, csípő panaszok)
 • felső végtagi fájdalom és mozgáskorlátozottság esetén (befagyott váll, teniszkönyök, golfkönyök…)

 

A manuálterápia árakkal kapcsolatban kijelenthetjük, hogy ez az egyik legdrágább szolgáltatás a budapesti gyógytorna rendelőnkben. Ha megnézzük az egyes manuálterápia rendelőket, akkor azt is észrevehetjük, hogy a manuálterápiás kezelés általában külön kategóriaként szerepel az árlistán, általában 20-40%-kal drágábban mint a hagyományos aktív gyógytorna. Ennek oka gyógytornász részről valószínűleg az, hogy a manuálterápia képzettség megszerzése, a tapasztalatok elsajátítása sok pénzbe és időbe kerül a szakembereknek, illetve maga a kezelés is egy fizikailag megerőltető a gyógytornász részéről nagyon aktív kezelés.

Mi a gyógytornászom.hu rendelőjében azonban úgy gondoljuk, hogy pácienseinknek nem különböztetjük meg külön a manuálterápia árakat és nem is adjuk drágábban ezt a kezelést mint a gyógytorna kezelés más típusait. Egységes árat alkalmazunk minden kezelésre, mert így egyrészt áttekinthetőbb a páciensek részére másrészt kiszámíthatóbb is, hiszen nem minden esetben lehet azt tudni előre, hogy egy bizonyos panasznál szükség lesz-e manuálterápiás kezelésre. Mi nem részesítjük előnyben a manuálterápiát, csak azért, hogy drágább kezelést vegyenek igénybe a vendégeink, hanem minden esetben szakmai szempontok alapján, a páciensek egyedi kórképére alapozva, ugyanolyan egységes áron alkalmazzuk a manuálterápiát.

Az árlistánkat ide kattintva tudja elérni, amelyen látni fogja, hogy 1 féle kezelés árunk van, függetlenül attól, hogy az az alkalom tartalmaz-e majd éppen manuális fogásokat. Áraink a többi gyógytorna rendelőkhöz viszonyítva nagyon kedvezőek, ennek oka pedig az, hogy minél több embernek segíthessünk. Ráadásul bérletben vásárolva ezek az árak még kedvezőbbek, illetve a fizetés történhet nálunk egészségpénztár vagy akár a SZÉP kártya terhére is.

 

Magyarországon a manuálterápia képzés felsősokú gyógytornász vagy orvos képzéshez kötött. Több manuálterápiás képzés (Barvicsenko, Maitland, McKenzie, Dorn, Mulligan…) elérhető Magyarországon, ezek közül kiemelnénk az orosz és az ausztrál módszert.Ezek a képzések évekig tartanak, a tanulás mellett ugyanis sok gyakorlást kíván meg a hallgatótól, akinek így az egyes képzési modulok között lehetősége van a saját praxisában alkalmazni a módszert.

 

manualterapia-kepzesek

 

A Barvicsenko módszer a Holisztikus Medicina Alapítvány szervezésében, a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kar által akkreditált továbbképzésen, 2 év alatt, 8 kurzuson keresztül sajátítható el. A továbbképzés végén vizsgát tesznek a hallgatók, így okleveles manuálterapeuták lesznek.

A Maitland Koncepció szerinti manuálterápia oktatását Magyarországon a Nemzetközi Maitland Tanárok Társasága (IMTA – International Maitland Teacher’s Association) végzi. A továbbképzés több modulból áll, melyek egymásra épülnek. Magyarországon az első két szint érhető el. Az első modul 4 hétből áll, ahol magával a Maitland koncepcióval ismertetik meg a hallgatókat. A nagyon aprólékos betegvizsgálatról, a gerinc, a végtagok, valamint az ezekkel összefüggő idegi struktúrák vizsgálatáról és kezeléséről kapnak képet. A 2. kurzus célja a koncepció mélyebb megértése, a különböző struktúrák részletesebb vizsgálata, kezelése, az egyes tesztek alkalmazása, kiértékelése. Minden kurzuson mozgásszervi betegek is részt vesznek, akiket a Maitland koncepció szerint vizsgálnak és kezelnek, így a gyakorlatban is egyből alkalmazzák a módszert. A második kurzus végén a hallgatók vizsgát tesznek. Maitland továbbképzést végzett gyógytornászunk 8 éve alkalmazza a módszert.

 

Én 15 éve foglalkozom manuálterápiával. Kezdetben a Mckenzie módszer alapján dolgoztam, majd ehhez elvégeztem még egyéb manuálterápiás módszereket. 8 évvel ezelőtt kezdtem el tanulni a Maitland manuálterápiát, ami azóta a kezeléseim alapját képezi. A betegvizsgálata nagyon aprólékos, precíz, meg kellett hozzá tanulni másképp gondolkodni a gyógytornáról. A módszer nagy kihívás, mert már az Ön kikérdezése közben rá kell jönnöm (anélkül, hogy fizikálisan vizsgáltam volna), hogy milyen struktúrákat (ideg, izom, ízület) érinthet a probléma, mi lehet a fájdalom, mozgáskorlátozottság oka.

A manuálterápia azért képezi a kezeléseim alapját, mert nem konkrét diagnózisokat kezel, így gyakorlatilag minden olyan mozgásszervi problémánál alkalmazható, ahol nem áll a háttérben valamilyen kizáró ok, betegség (kontraindikáció).

A legtöbb új páciensnél elvárás, hogy a gyógytornász ne csak aktív gyakorlatokat mutasson, hanem a probléma okát is kezelje. Voltak azonban olyan pácienseim is, akik eddig csak a szakrendelőben kaptak gyógytornakezeléseket, ami sajnos a rendszerből fakadóan általában csoportos, aktív torna formájában valósultak meg. Ezek a pácienseim csodálkoztak, hogy alaposan megvizsgálom őket, és passzív technikákat is alkalmazok. Gyakorta meglepődtek, hogy már az első alkalommal, akár egy kezelési technikára (fogásra, rányomásra) jelentősen javult az állapotuk. Egy manuálterapeutának elvárása magával szemben, hogy már 1-2 alkalom után történjen valamilyen szintű állapotjavulás.

A kezeléseket hetente 1x tartom célszerűnek elvégezni, ennyi idő alatt kiderül, hogy hatásos volt-e, ahogy az is, ha nem érte el a kívánt hatást, és változtatni kell a kezelés menetén.

 

Bejelentkezem Manuálteápiára!

 

A Maitland koncepció egy páciens központú, strukturális eljárás, egy klinikai érvelésen alapuló módszer, mely az ízületi-, izom-, és idegrendszeri funkcionális rendellenességek teljeskörű vizsgálatát és kezelését foglalja magába. A módszer kifejlesztése Geoffrey D. Maitland nevéhez fűződik.

Az első alkalommal felvesszük az anamnézist, amit e módszerben szubjektív vizsgálatnak hívunk. Utána következik a részletes fizikális vizsgálat, aminek részeként megnézzük a páciens különböző ízületeinek aktív; passzív mozgástartományait, emellett pedig sok egyéb, speciális tesztet is csinálunk (izom-, ideg tesztek). A vizsgálattal megpróbáljuk analizálni a problémát, felkutatni a tüneteket, illetve megkeresni a tünetek forrásának, kialakulásának az okát.

A részletes betegvizsgálat után következik maga a kezelés, amely elsősorban passzív technikákkal, manuális fogásokkal történik. Fontos a páciens együttműködése, mert a fájdalmához, a tüneteihez mérten adagoljuk a speciális fogások erősségét, illetve, hogy az adott technikát hányszor végezzük. Fontos megjegyezni, hogy ha a páciens kis mozgásra is nagy fájdalmat érez, azt ebben a rendszerben fájdalom problémának hívjuk, akkor a mozgást megállítjuk, mert ilyenkor a páciens nem kezelhető. A módszer sajátossága a gondolkodásmódján túl, az újratesztelés. Ezzel visszajelzést kapunk a kezelésről, és ennek alapján folytatjuk vagy változtatunk a kezelés menetén. Ha a vizsgálatkor úgy találjuk, hogy az idegi struktúra is károsodott (korlátozott idegi elmozdulás, letapadás, gyulladás), akkor idegmobilizáló technikákat alkalmazunk.

A kezelés célja a fájdalom csillapítása, a funkcionális komponensek (ízületek, izmok, idegek) optimalizálása, ami azt jelenti, hogy specifikusan kezeljük a problémás struktúrát. A célunk még a mielőbbi funkcionális rehabilitáció (dinamikus, statikus minták tanulása, oktatás, tudatosság).

 

A Mulligan manuálterápia az új-zélandi Brian Mulligan fizioterapeuta nevéhez fűződik. 1995-ben jött létre az M.C.T.A (Mulligan Concept Teachers Association) nemzetközi szervezet. A Mulligan módszer relatív egyszerűsége, hatékonysága miatt az egyik fő manuálterápiás módszer lett Magyarországon. A módszer a fájdalommal járó, ízületi mozgásbeszűküléseket kezeli. Mulligan szerint, ha az ízületben van egy minimális pozíciós hiba, akkor azt kell korrigálnunk passzívan, miközben a páciens fájdalom nélkül kivitelezi a mozgást.

A páciensek körében érthetően népszerű a módszer, mert azt mindig fájdalommentesen kell végezni, ez a kulcsa annak, hogy a terápia valóban eredményes legyen, és a javulás hosszú távon következzen be.

 

manualterapia-Mulligan_manualterapia

 

Mulligan manuálterápiával történő kezelés alatt gyógytornásza a problémás ízületet finoman, egy bizonyos irányban elmozdítja, azt megtartja (ezzel az ízület visszakerül az optimális helyzetébe). Ebben a helyzetben kell Önnek mozgatnia a fájdalmas ízületét az eredetileg korlátozott mozgás irányába. A fájdalmas mozdulat azonban így kivitelezve már egyáltalán nem lesz fájdalmas, és a mozgáshatára is nőni fog. Ha szükséges, akkor gyógytornásza a mozgás végén egy plusznyomást ad majd az ízületre. Így az ízületi pozíciós hiba a gyógytornásza által végzett passzív mobilizáció és az Ön által kivitelezett aktív mozgás segítségével korrigálva lesz. Ezt a passzív-aktív mozgást ismételni kell párszor, és ha a kezelés eredményes, akkor Ön az adott fájdalmas mozgást már egyedül is könnyebben, fájdalommentesen, illetve nagyobb vagy teljes mozgáspályán tudja kivitelezni.

A kezelés alatt gyakran előfordul, hogy a terapeuta a nagyobb ízületek esetén hevederrel segíti a passzív technikát. A kezelést olykor kiegészíti tape felrakásával.

A terápia fontos része még az önterápia, mely könnyen megtanulható, gyorsan kivitelezhető, így otthon egyszerűen tudja Ön is gyakorolni, ezzel segítve a teljes gyógyulását.

 

A Barvicsenko-féle manuálterápiát egy orosz professzor, A. Anatolij Barvicsenko alapította. Ebben az irányzatban nem csak kézzel végezzük a terápiát, hanem a saját testsúlyunkat is felhasználjuk a fogások kivitelezéséhez.A gyógytornász tapintással állapítja meg, a mozgásrendszerben létrejött elváltozásokat.

Az ízületek mozgékonysága lehet:

 • csökkent
 • megnövekedett (azaz hypermobil)

A manuálterápiát a csökkent ízületi mozgások javítására használjuk, melyhez az izmok merevsége, fájdalmassága is társul. A Barvicsenko módszer a funkcionális ízületi blokk fogalmát használja erre, ami annyit jelent, hogy az adott ízületben a mozgás egy vagy több irányban reversibilisen, tehát visszafordíthatóan beszükült.

A manuálterápiás kezelés lényege, hogy egy teljeskörű mozgásvizsgálat során feltérképezi majd oldja ezeket a blokkokat. Ezzel helyreállítja az ízületek normál mozgathatóságát. A beteg fájdalma csökken, általános közérzete javul.

Kezelési technikái:

 • lágyrésztechnikák,
 • a mobilizáció előkészítésére
  különböző mobilizáló fogások: izomtecnikák, aktív és passzív bemozgató műveletek. Közös jellemzőjük, hogy az ízületi blokkokat lassan, fokozatosan, ritmikusan ismételt mozdulatokkal oldja.
 • manipuláció: az ízületi blokk oldására alkalmazott egyetlen, gyors mozdulattal végzett műfogás. Gerinc manipulációt azonban hazánkban csak orvos végezhet.

Sokakban van félelem, hogy a manuálterápia során hirtelen, erőszakos mozdulatokra kerül majd sor, de ez nem igaz. A legtöbb fogásra éppen az ellenkezője igaz.

A Barvicsenko-féle manuálterápia elsődlegesen a medence és a gerinc kisízületi blokkjainak kezelésében hasznos módszer. Ide irányul a legtöbb speciális műfogás. Ugyanakkor a nagyízületek, azaz a váll-, könyök-, csípő- és térdízület kezelését is jól kiegészíti.

 

A manuálterapeuta feladata a páciens életminőségének javítása, a fájdalom csökkentése, a beszűkült mozgástartományok helyreállítása, a rehabilitáció, valamint az oktatás, a prevenció, azzal a céllal, hogy a probléma kiújulását megelőzze.

A manuálterapeuta az első alkalommal egy részletes betegvizsgálatot végez. Ennek első részében egy beszélgetés zajlik gyakorlatilag, amiben Ön elmondja a panaszát, és a terapeutája célzott kérdéseket tesz fel a problémájára vonatkozóan, illetve specifikus kérdéseket az általános állapotával és egyéb betegségeivel kapcsolatban, hogy ki tudja szűrni a rizikófaktorokat, kontraindikációkat (vannak olyan kórképek, amelyek kizárják a manuálterápiás kezelést).

Már az anamnézis alatt rá kell jönnie gyógytornászának, hogy honnan eredhet az Ön panasza, mely struktúrái (izom, ízület, ideg) érintettek, milyen az elváltozásának súlyossága (fájdalom probléma, mozgáspálya probléma, vagy véghelyzeti fájdalom problémája), mi az elsődlegesen érintett mozgásirány, és mik lesznek a kezdeti terápiás technikák.

A manuálterapeuta felállít egy hipotézist, aminek alapján elkezdi a fizikális vizsgálatot. A fizikális vizsgálat célja, hogy reprodukáljuk a tüneteket, vizsgáljuk a fájdalmat, az érintett struktúrákat, a spazmust, az ellenállást az adott mozgáspályán. A manuálterapeuta a vizsgálatok alapján kezelési tervet készít, és elvégzi a kezelést. Egy technika alkalmazása végén újrateszteli a problémás struktúrát, és vagy folytatja a kezelést vagy –ha nem volt elég hatékony-, megváltoztatja a kezelési tervet.

A kezelés végén aktív gyakorlatot tanít be Önnek gyógytornásza, amit otthon el kell végeznie meghatározott ismétlésszámmal. A második találkozáskor Ön beszámol a pozitív vagy negatív változásokról, a manuálterapeuta újra elvégzi a szükséges teszteket, és elkezdi újra a kezeléseket. Ha a manuálterapeutája helyesen állította fel a funkcionális diagnózist és a kezelési tervet, akkor pár alkalom alatt be kell következnie a javulásnak!

 

Bejelentkezem Manuálteápiára!

 

Leggyakrabban munkánk során a gerinc, azon belül is elsődlegesen a derék fájdalmával találkozunk, gyakorlatilag a felnőtteknél nincs olyan, akit ne érintene ez a probléma legalább egyszer élete során. A mozgásszegény, ülő életmóddal leginkább az ágyéki szakaszt terheljük. A rossz testtartás vagy helytelen terhelés miatt a csigolyák közti kisízületekben blokkok alakulhatnak ki, ez korlátozza a mozgást. Ennek kompenzálására a szomszédos szegmensekben túlzott mozgás lesz, az izmok túlnyúlnak vagy jobban feszülnek, és kialakul a fájdalom. A gerinc csigolyái között lépnek ki az idegek, így gyakran alsó végtagba sugárzó tüneteket is okozhat az ágyéki gerinc problémája.

 

manualterapia-gerinc_felepitese

 

A nyaki gerinc eredetű panaszok szintén gyakoriak. Ha Önnek nemcsak a nyaka fáj, hanem a felső végtagjában is érez tüneteket, esetleg szédüléssel, fejfájással, fülzúgással is küzd, az idegi érintettségre utalhat. Utóbbi esetekben szakorvosi vizsgálatokra is szüksége van, hogy kizárják az egyéb, hasonló tüneteket okozó betegségeket is.

Az első alkalommal gyógytornásza alapos állapotfelmérést végez. A betegvizsgálat első lépése a megtekintés (inspectio), ehhez szükséges, hogy Ön levetkőzzön. Utána megnézzük az aktív mozgásainak (előre-, hátra-, oldalrahajlás, forgás) mennyiségét, minőségét. Ha a mozgással nem váltható ki a fájdalma, akkor a mozgás végén manuálterapeutája rányomást alkalmazhat a gerinc egyes csigolyáinál. Fontos, hogy reprodukáljuk a fájdalmát, hogy a megfelelő kezelést kapja az adott problémájára.

Ha szükséges, terapeutája még egyéb aktív teszteket végez el Önnel, neurológiai vizsgálatot (érzés-, izomerő, reflex vizsgálatok), illetve neurodinamikai teszteket. A következő lépés a gerincének tapintása (palpatio), amit összekötünk a passzív mozgásokat vizsgálatával. A vizsgálatok után elkészítjük a kezelési tervet, és elkezdjük a kezelést a kiválasztott technikával. A kezelés sokszor nem fájdalommentes, mert a terapeuta olyan irányokba mozgatja a csigolyákat, amik korlátozottak, de a kialakult ízületi blokkokat, feszességeket oldani kell.

Gerincpanaszaira, legyen az derékfájás, kisízületi probléma, lumbago, porckorongsérv, vagy az ezekkel összefüggő végtagokba sugárzó fájdalom, zsibbadás, izomerő gyengeség, a manuálterápia hatékony kezelést kínál.

 

A gerinc háti szakasza 12 csigolyából áll. Ebben a régióban ritkábban alakul ki fájdalom, mint a gerinc más szakaszán. Ez annak köszönhető, hogy a hát, a nyaki, illetve az ágyéki szakaszhoz képest merevebb, hisz a bordák stabilan tartják. A hátfájásnak különböző okai lehetnek:

 • gerincferdülés
 • Scheuermann-kór: a csigolyák fejlődési zavara következtében alakul ki, jellemzője a fokozott gerinc görbületek (púposabb hát, fokozott ágyéki homorulat), a gerinc merevsége, a fájdalom.
 • hanyag tartás: ennek oka a mozgásszegény életmód, a sok ülés
 • háti csigolyák elváltozásai (meszesedés)
 • porckorong sérv: ritkábban alakul ki ezen a szakaszon
 • ízületi gyulladás
 • traumás eredet: csigolya törése
 • megbomlott izom-egyensúly

 

manualterapia-rossz_tartas_gerincunknek

 

A betegvizsgálatkor gyógytornásza alaposan kikérdezi, majd megvizsgálja a háti gerincének a mozgásait aktívan és passzívan. Gyakran található a háti szakaszon merevebb rész, azonban ha kevésbé is, mint az ágyéki, nyaki szakaszon, a gerincnek itt is kell, hogy legyen mobilitása (mozgékonysága). A manuálterápiával általában mindig sikerül azonnal orvosolni a háti gerinc mozgásának beszűkülését (hátrahajlás, oldalra fordulás), bár ez a passzív kezelési technika, melynek során a terapeutája „rányom a csigolyára”, a legtöbb betegnél fájdalommal jár. A kezelés után viszont egyből megkönnyebbül a háta, sokkal könnyedebben fog tudni mozogni. A vizsgálatok, kezelések során általában a gerinc más szakaszán is találunk diszfunkciókat, ritkán korlátozódik a probléma egy gerincszakaszra. A háti gerinc felső szakasza funkcionálisan összefügg a nyaki gerinc alsó szakaszával, ezenkívül közvetlen kapcsolata van a bordákkal, ezért valószínűleg, ha háti fájdalma van, kezelése alatt sor kerül a nyak, a bordák manuálterápiájára is.

Amennyiben ülőmunkát végez, az eredményes terápia után kiemelten fontos, hogy változtasson az életmódján, így megelőzve a hátfájás kiújulását.

 

A gerincoszlop csigolyákból épül fel, és a csigolyák között található a porckorong. A porckorongsérv alatt azt értjük, amikor a porckorong (discus) belső, kocsonyás része kitüremkedik a külső rostos gyűrű felé. Ennek oka lehet a helytelen terhelés, a rossz testtartás, a túlerőltetés. A sérvnek több fázisát különböztetjük meg (protrusio, prolapsus, hernia). A sérv leginkább a 25-55 éves korosztályt érinti, mert ekkor még magasabb a porckorong víztartalma. A porckorongsérv általában nem hirtelen alakul ki, hanem egy hosszabb folyamat eredménye. Rosszabb esetben a kitüremkedő porckorong nyomhatja a csigolyák között kilépő idegeket, és ekkor az adott idegnek megfelelően kisugározhat a fájdalom az ágyéki gerincek megfelelően az alsó, illetve a nyaki gerinc porckorongsérve esetén a felső végtagba. Ezek mellett zsibbadás, érzéskiesés, izomerő csökkenés is létrejöhet.

Ha Önnél orvosa porckorongsérvet diagnosztizált, és konzervatív terápiát javasolt, rendelőnkben gyógytornásza mindent meg fog tenni, hogy mihamarabb meggyógyuljon. Az első alkalommal részletesen kikérdezi, és alaposan megvizsgálja. A fizikális vizsgálat aktív mozgásokból (előre-, hátra-, oldalrahajlás, forgás), passzív mozgásokból, neurológiai tesztekből (érzés-, izomerő, reflex vizsgálatok) áll, valamint gyógytornásza tesztelheti az idegeket speciális módszerrel (neurodinamika) is. A vizsgálat alapján funkcionális diagnózist hoz, és kezelési tervet készít. Az érintett gerincszakaszt gyógytornásza speciális fogásokkal, rányomásokkal fogja kezelni. Ez okozhat bírható fájdalmat, azonban az erős, idegi fájdalmat nem provokálhatja a terapeuta a kezelés alatt. Az egyes kezelési technikák között gyógytornásza mindig visszateszteli a vizsgálat során talált fájdalmas mozdulatot, így nyomon követhető azonnal a javulása.

A porckorongsérv egyik leghatásosabb aktív kezelési technikáját a McKenzie módszer adja. Porckorongsérv esetén gyakran adunk a betegeknek egyénre szabott, „McKenzie gyakorlatot”, melyeket rendszeresen, meghatározott ismétlésszámmal kell végezni otthon, a gyógyulás érdekében. Ezek a speciális gyakorlatok könnyen, kb fél perc alatt kivitelezhetőek, ellenben napjában többször kell majd végeznie a gyors gyógyulás érdekében.

 

Bejelentkezem Manuálteápiára!

 

Az életmódunkból fakadóan az egyik leggyakoribb mozgásszervi panasz a derékfájás, aminek egy fajtája a lumbágó. Gyakorlatilag ez nem egy kórkép, hanem egy tünet. Ilyenkor a gerinc alsó, lumbális szakaszán jelentkezik egy hirtelen, éles, nyilalló, intenzív fájdalom. Ha az itt kilépő ideg nyomás alá kerül, akkor a fájdalom kisugárzik a fenéken keresztül az alsó végtagba, de tünet lehet a zsibbadás, érzéskiesés, bizsergés is. A lumbágó okai:

 • a derék túlterhelése: hirtelen nehéz tárgy megemelése, sok ülés, „rossz” mozdulat
 • a gerinc egyoldalú terhelése: ilyenkor megbomlik az izom-egyensúly, nem lesz optimális az izmok működése, azaz nem tudják az izmai a gerincét stabilizálni
 • gerinc kisízületi gyulladás
 • gerinc ízületeinek kopása
 • porckorong elváltozásai

A derékfájdalom mellett jellemző a merevség, az izomfeszülés, a csökkent mozgástartomány. Lumbágó esetén előfordulhat, hogy Ön előrehajlás után nem tud felegyenesedni. A teste ilyenkor kényszertartást vesz fel, ezzel tehermentesíti a fájdalmas oldalt, védekezik a fájdalmas mozdulat ellen. Minden mozdulat fájdalmassá válik, a hátizmai megfeszülnek, ami látványos és jól kitapintható.

Az állapotfelméréskor gyógytornásza alaposan kikérdezi, majd megvizsgálja az aktív-passzív mozgását. Előfordulhat, hogy az előrehajlást egyáltalán nem, vagy csak kevéssé tudja kivitelezni a fájdalomtól, de ez nem jelenti azt, hogy nem kezelhető a problémája. Gyógytornásza látni fogja, ha valóban olyan akut állapotban van, hogy szakorvosi segítségre van szüksége. Gyógytornásza a manuálterápia eszközeivel mobilizálja a gerincét, így növelve annak mozgásterjedelmét. A hátizmok kezelésével, nyújtásával pedig csökkenthető az izomspazmus. Ha a fájdalom elmúlt, fontos a gerinc stabilizálása, melyhez az optimális has és hátizom együttműködése szükséges. Gyógytornásza a terápia végeztével felvilágosítást nyújt az emelés helyes technikájáról, a helyes ülésről, a helyes tartásról, amiket fontos lenne megfogadnia, hogy a jövőben elkerülje a lumbágó.

 

manualterapia-terdfajdalom

 

Az alsó végtagi ízületek (csípő, térd) teherviselő ízületek, így elsősorban az ízületi kopás érinti őket.  Az ízületi felszínek kopásának (arthrosis) kialakulásában szerepe lehet a genetikának, a terhelésnek, a túlsúlynak. Ha Önnek most kezd csak tüneteket okozni az arthrosis, akkor indítási fájdalmat tapasztal csak, és a nap folyamán, ahogy az ízület bejáratódik, a panaszai enyhülnek. Idővel azonban a fájdalma egyre erősebbé válik, már napközben, terhelésre (lépcsőn járás, járás) is jelentkezik, a csípő és térdízület mozgástartománya pedig ezzel párhuzamosan jelentősen beszűkülhet. Amikor már pihenés közben is fájdalmat érez, már csak a műtéti megoldás (protézis) jöhet szóba. A kezdeti szakaszban azonban manuálterápiával javítható/megőrizhető az ízület állapota, a fájdalom csökkenthető. Az elkopott porcot természetesen visszaépíteni nem tudjuk, de az ízületi kopást elősegítő okokat (optimális ízületi helyzetek, izmok optimális állapota, ízületi mozgásterjedelem megtartása…) tudjuk kezelni.

Rendelőnkben gyakoriak a következő térddel, csípővel kapcsolatos betegségek is:

 • térd meniscus sérülései
 • térd oldalsó-, keresztszalag sérülései
 • iliotibialis szindróma: fájdalom a térd külső oldalán (gyakori futóknál)
 • csípő bursitisek (nyáktömlő gyulladás)
 • izom-egyensúly zavarai
 • protézis műtétek utáni rehabilitáció

A csípő és a térd fizikális vizsgálatánál, ha lehetséges, az aktív mozgásokat mindig funkcióban, azaz testsúlyterheléssel vizsgáljuk. A beteg járását is mindig megfigyeljük, keressük a diszfunkciókat, asszimetriákat. A csípőízületi problémánál szükséges a medence, és az ágyéki gerinc vizsgálata is, mivel ezen testrészek mozgása összefügg.

Az ízületi kopás, a meszesedés az egyik leggyakoribb mozgásszervi megbetegedés, egy degeneratív folyamat, amit a manuálterápia sem tud megszüntetni. Az ennek következtében kialakult rossz ízületi helyzetet, mozgáskorlátozottságot, az izmok görcsösségét, feszességét, túlnyúlását, és az ezekből eredő fájdalmat azonban igen.

 

A boka egy teherviselő ízület, mely a lábszárcsontok és az ugrócsont találkozásánál található. A bokafájdalom oka lehet:

 • a boka instabilitása, mely nagyon gyakori, tünete lehet a gyakori ficam, fájdalom, gyengeség. Traumás eredetű (rándulás, ficam, törés, szalagszakadás), mely komoly fájdalommal jár. A bokaízület anatómiájából adódóan a leggyakrabban a külső szalagrendszer sérül. Ha valakinek volt már bokasérülése, sokkal nagyobb az esélye egy következőre a meggyengült szalag-, és izomrendszer miatt.
 • az Achilles-ín (összeköti a lábszárizmokat a sarokcsonttal) gyulladása, szakadása
 • reumatológiai betegségek (osteoartritis, osteochondritis, köszvény, rheumatoid artritis…). Ha a bokafájdalom oka betegség, akkor a szakorvos által kezelt alapbetegsége javulásával a boka panaszai is enyhülni fognak.
 • talpi bőnye gyulladása

Rendelőnkben leggyakrabban ficamos, rándulásos, illetve trauma utáni rehabilitációra szoruló betegekkel foglalkozunk. Trauma után elsődleges a mihamarabbi funkcionális tréning elkezdése! Manuálterápiával a trauma utáni rehabilitáció elején a konkrétan sérült részt nem tudjuk kezelni, de a környéki ízületek mobilizációját elkezdjük, amennyiben ez szükséges.

Ha Önnek régebbi bokasérülése még mindig problémát okoz, annak oka lehet az egykori nem megfelelő rehabilitáció. Például gyakori, hogy egy „banális” inverziós (boka aláfordul) trauma után nem kapott a beteg gyógytornát, és még fél-1 év múlva is mutatkoznak tünetek. Ilyen esetben gyógytornásza megvizsgálja, neurodinamikai tesztet is fog végezni, mely alapján kiderülhet, hogy a külbokánál futó ideg még nem regenerálódott. Ezt egy egyszerű neurodinamikai gyakorlattal hamar, eredményesen lehet kezelni. Emellett vizsgálatkor megnézi a boka mozgásterjedelmét, és ha csökkenést tapasztal, manuálterápiát fog alkalmazni, azaz az ízületeket mobilizálni fogja, mely a boka esetében nem, vagy kevés fájdalommal jár. A teljes mozgásterjedelem helyreállítása után a rehabilitáció egyik legfontosabb eleme a funkcionális, proprioceptív gyógytorna (instabil felületen végzett gyakorlatok) a későbbi sérülések megelőzése érdekében.

 

Bejelentkezem Manuálteápiára!

 

A vállízület környéke a lekomplikáltabb fájdalomterület, mert a váll komplexum több ízületet is magába foglal. A vállízület betegségeinél leginkább a megbomlott izom-egyensúly okozza a problémát, de általában egynél több forrása is lesz a fájdalomnak. Sokszor gerinc eredete is van, találunk idegi komponenst (nyakból, hátból, bordákból). Ha Önnek szimmetrikusan kezdődött a kar fájdalma, felmerül a gyanú, hogy a probléma forrását a nyaki gerinc területén keressük.

A vállízület nem teherviselő ízület, mint a csípő, vagy a térd, ezért az elsődleges problémát nem az ízület kopása okozza. Ellenben egy nagyon instabil ízület (az izületi fejhez képest a vápa kicsi), így az izmoknak nagy szerepük van a vállizület optimális működésében. Rendelőnkben előforduló leggyakoribb vállproblémák:

 • traumás eredetű (törés, ficam, rándulás, izomszakadás)
 • impingement szindróma
 • instabilitás (izom-egyensúly zavara)
 • befagyott váll szindróma
 • TOS szindróma

Az első alkalommmal -állapotfelmérés- részletesen kikérdezi gyógytornásza Önt a vállízületi problémájával kapcsolatban, majd alaposan megvizsgálja. A vállízület esetében több ízületet is meg fog vizsgálni, aktívan, majd passzívan is. Különböző izomteszteket fog elvégezni, amik tájékoztatást nyújtanak az izom állapotáról. Ha szükséges, a nyaki-, háti gerincet is megvizsgálja, és neurológiai, neurodinamikai teszteket is fog végezni. A vizsgálatok alapján felállít egy funkcionális diagnózist, és elkezdődik a kezelés. A kezelési tervnek megfelelően különböző ízületi mobilizációkat fog végezni, melyek lehetnek fájdalmasak, de hatásuk többnyire azonnal jelentkezik (nő a kar mozgásterjedelme, a fájdalom csökken). Tapasztalataink szerint a váll esetében alkalmazott Mulligan manuálterápia, főként a hevederrel végzett mobilizációi nagyon hatékonyak és fájdalommentesek. Az óra végén könnyen elvégezhető önmobilizáló gyakorlatokat fog kapni, melyeket otthon kell majd végeznie a mielőbbi gyógyulása érdekében.

 

A teniszkönyök (epicondylitis lateralis humeri) esetében egy krónikus gyulladásról van szó, amely nemcsak a nevéből adódóan teniszezőknél előforduló probléma. A fokozott fizikai igénybevétel következtében, ugyanazon mozgás állandó ismétlődésének eredményeként (ásás, emelés) több kisebb sérülés (mikrotrauma) alakul ki, minek következtében íngyulladás, kötőszöveti gyulladás, illetve csonthártyagyulladás lehetséges az izmok tapadási helyén. A teniszkönyök esetében az alkari feszítőizmok vannak erős igénybevételnek kitéve, minek következtében a tapadási helyükön  – a könyök külső oldalán található területen- begyulladnak.

 

manualterapia-teniszkonyok_fasli

 

Ha Ön ezzel a problémával küzd, akkor fokozódó fájdalmat érezhet az alkar feszítő izomzatában, a könyök külső oldalán, mely fájdalom sugározhat a karba, kézbe, ujjakba. A könyök nyújtása, a csukló és az ujjak hátrafeszítése, a tárgyak megfogása és felemelése fájdalommal, gyengeségérzettel (tárgyak elejtése) járhat. A könyök külső oldalának megnyomásakor erős fájdalmat érezhet, ekkor felmerül a csonthártya gyulladás gyanúja is.

A golfkönyök (epicondylitis medialis humeri) esetében a probléma hasonló, de ilyenkor a könyök belső felszíne nyomásérzékeny, gyulladt, a kézfej, az ujjak behajlítása jár intenzív fájdalommal. Ebben az esetben az alkar hajlítóizmai érintettek. Ha Ön ezzel a betegséggel küzd, akkor az előbbiek mellett tapasztalhatja, hogy nehézséget okoz, ha meg kell fogni egy tárgyat, kiesnek dolgok a kezéből, illetve erőtlen lehet a fogása.

Előfordul, hogy nem végzett semmilyen megerőltető mozdulatot, mégis fájdalmas a könyök területe. Ekkor felmerül a gyanú, hogy a könyökfájdalmának a forrása máshol keresendő (nyaki gerinc alsó szakasza).

A két kórkép kezelésében sokat tud segíteni a manuálterápia, a gyógytorna. Amit már megtehet, mielőtt szakembereinkhez fordulna, hogy próbálja meg tehermentesíteni a könyökét, helyezze az alkarját nyugalomba, és kerülje a megerőltető mozdulatokat.

Az első vizsgálatkor gyógytornásza funkcionális diagnózist állít fel, kizárja az egyéb, hasonló tünetekkel járó kórképeket. A könyökizület merevségét, mozgásának beszűkülését az izület mobilizálásával helyrehozza, a könyökizület blokkját oldja. Speciális nyújtó és erősítő gyakorlatokat, valamint önmobilizáló gyakorlatokat tanít be, melyet otthon kell végeznie. Ha megszűntek a panaszai, az elsődleges feladat a betegség kiújulásának megelőzése lesz, ami csak a kiváltó ok megszüntetésével érhető el. Gyógytornásza segítségével meg kell találni a túlerőltető vagy helytelen mozdulatot, és azt korrigálni.

Bejelentkezem Manuálteápiára!

Szerző: Markos Mónika

Hát-,gerinc- és derékfájásra az alábbi kezeléseket alkalmazom

McKenzie terápia

Gerincproblémák, porckorongsérv kezelése

Gyógytorna

mozgásszervi panaszokra, sportsérülésekre

Manuálterápia

A derék/nyak/hátfájdalom fogás-terápiája

Sportrehabilitáció

sportsérüléseket követő kezelés

Ezt mondják, akik hozzám járnak:

Rita az egyik legtapasztaltabb gyógytornász, akivel eddig dolgoztam, precízen jegyzetel és maximálisan odafigyel végig a gyakorlatokra, így szuper hatékonyan dolgozunk együtt, látványos eredményekkel fejlődöm. Változatosak az órák, így nem lehet megunni... Az árak teljesen megfelelőek, a szolgáltatás színvonala tökéletes, nagyon ajánlom!
Dorina Papagorasz
Gerincferdülésem és nyaki fájdalmak miatt kerestem fel Ritát és nagyon elégedett vagyok a kezeléssel. Korábban több orvosnál, kezelésen is voltam, de itt 60 percig csak velem foglalkoznak, és egy szakértő, alapos kezelést kaptam. Azóta érezhetően javultak a nyaki fájdalmaim. Mindenkinek ajánlom Ritát és a csapatot.
Antal Marcell
Köszönöm Szőke Rita álhatatos, professzionális gyógytornászi munkáját, és megértő, mindig odafigyelő emberi hozzámállását! Szeretek ide, erre a ritka rendezett, minőségi helyre gyógyulni járni, mert tényleg haladunk: itt komoly munka és elhivatott szakember kezei közt vagyok! Hálásan köszönöm!
Zágon MariannBudapest

Jelentkezzen be gyógytornára!

És lépjen velem a tartós gyógyulás útjára!
Ziglerné Szőke Rita – gyógytornász

 • Online naptárunkban 3 kattintással bejelentkezhet állapotfelmérésre!
 • Foglaljon egy Ön számára megfelelő időpontot,és jöjjön várakozás nélkül!
 • Ha kényelmesebb Önnek, akkor hívhat is minket! 06-30-50-50-50-3
 • Az első alkalommal, az állapotfelmérésen részletesen feltérképezzük panaszait, rámutatunk fájdalma okára, és az okot megcélzó egyéni kezelési tervet alakítunk ki Önnek.
 • Ezt követően érdemes heti 1 alkalommal jönnie hozzánk abban az időpontban, amikor Önnek kényelmes.
 • Pácienseink többségének már 10 alkalom elegendő a teljes gyógyuláshoz, ezért célszerű bérletben gondolkodnia.

Időpontot foglalok!