McKenzie tornagyakorlatok és a gyógytorna

A McKenzie terápia alapos mozgásszervi vizsgálatra építő, gyors és hosszú távú eredményt biztosító, kifejezetten gyógyszermentes kezelési rendszere egy olyan aktív terápiás módszer, amely az egyénre szabott, lassú és kíméletes mozdulatokkal történő hatékony állapotjavításra és gyógyításra helyezi a hangsúlyt.

Maga a terápia egy több fázisból álló, összetett gyógyítási folyamat, amelyet lépésről-lépésre szakképzett gyógytornász kontrollál. Az alapjául szolgáló technika a mozgás, mozgatás közben jelentkező fájdalom intenzitásának folyamatos ellenőrzésén, a testhelyzetek és mozdulatok fájdalomra gyakorolt hatásának megfigyelésén nyugszik.

A McKenzie terápia alapos állapotfelméréssel kezdődik

Az alapos mozgásvizsgálattal egybekötött állapotfelmérést követően, a tünetek mozgás közbeni viselkedésének részletes kielemzése után, a módszer egyénre szabottan alkalmazható a végtagi ízületek, a nyaki, háti és ágyéki gerincszakasz, és az esetlegesen társuló kisugárzó mozgásszervi (panaszainak) panaszok enyhítésére, valamint az azokat kiváltó ok megszüntetésére.

A McKenzie terápiát illetőleg az annak szerves részeként szolgáló McKenzie gyógytornát azonban csak a Nemzetközi- vagy a Magyarországi McKenzie Intézet tanfolyamain végzett orvosok és gyógytornászok alkalmazhatják szakmai munkájuk során, akiket megtalál a gyógytornászom.hu McKenzie terapeutái között.

A McKenzie torna gyakorlatainak McKenzie terapeuta által összeállított, mechanikai diagnózison alapuló, egyénre szabott mozgássora több, mint egy egyszerű mozgásszervi tünetcsoportra, diagnózisra összeállított gyógytorna mozgásprogram.

A Mckenzie terápia mindig személyre szabott

A gyógytorna gyakorlati alapjaira építő, ám annál összetettebb rendszerű McKenzie módszer a sablonos tornagyakorlatok, mozdulatok ismétlésszám-központú, monoton végzése helyett az egyénre szabott, egyedi tüneteknek megfelelő, terapeuta állandó kontrollja mellett végzett, mozgás általi mozgásszervi állapotjavításra összpontosít.

A McKenzie torna tornagyakorlatainak lassú és pontos kivitelezése közben lényeges, hogy a Mckenzie gyógytornász és a páciens kölcsönösen együttműködve megfigyelje és megértse mikor melyik testhelyzet, mozdulat és gyakorlat, a legmegfelelőbb az adott panasz, probléma oldására, vagy fájdalomintenzitásának hatékony csökkentésére.

Ezzel az alapos vizsgálati módszerrel meghatározott különféle testhelyzetek, illetőleg az eme jótékony hatású testhelyzetekben végzett, adott mozgások hatására, a panaszok már az első terápiás alkalom után legalább észrevehetően, de kiváltó ok függvényében akár lényegesen is enyhülhetnek.

A pozitív változásokat előidéző mozdulatokból, mozgásokból McKenzie terapeuta által összeállított konkrét tornagyakorlat sor pedig már otthon is nyugodtan végezhető.

A McKenzie torna nem csak az adott diszfunkcióra, tünetre-, hanem személyre, egyedi panaszra is szabott speciális kezelési progra

A McKenzie terapeuta mindig a páciens állapotának, panaszainak megfelelően alkalmazza a gyógytorna mozdulatait, tornagyakorlatait.

Azonban az otthoni gyakorlatokat, mozdulatsorokat folyamatos, a terapeuta által meghatározott, és / vagy igény szerinti monitorozás mellett, a mozdulatok állapotra gyakorolt hatásának valamint a tünetek változásának rendszeres, gyógytornász általi ellenőrzésével, nyomon követésével szükséges végezni.

A szakképzett gyógytornász felügyeletével végzett Mckenzie terápia valamint a későbbiekben otthon, időszakos kontrollvizsgálatokkal kiegészítve végzett rendszeres, speciális gyógytorna hatására csökkennek a panaszok, megszűnnek a fájdalmas tünetek, javul az általános állapot.

A tünetek enyhülése, megszűnése, valamint a lehetőség szerinti teljes gyógyulás után a terapeuta javaslatot tesz a további rendszeresen végzendő, állapotmegőrző tornára, illetőleg az egészséges állapotot fenntartó életvitelre vonatkozólag.

A kiújuló problémák megelőzése érdekében a páciens szakszerű tanácsokat is kap a veszélyes mozdulatok elkerülésére, kiemelt hangsúlyt fektetve a kerülendő terhelési módokra és az ártalmas mozgásformákra.

A McKenzie torna árával valamint a személyre szóló McKenzie terápiával kapcsolatban felmerülő kérdéseivel forduljon nyugodtan szakképzett gyógytornászainkhoz, vagy időpont foglalásához vegye fel velünk a kapcsolatot itt!

2000-ben végzett a SOTe-n. Szakterületei: gerinc eredetű, és a nyak – vállövi panaszok kezelése, sportsérülések, a McKenzie terápia, a fascia terápia, és a funkcionális tréning, protézis műtétek, AC-, váll-, könyökficam, felső végtagi törés, zúzódás, húzódás, vongálódás, rotátorköpeny rekonstrukció az ágyéki gerincen végzett discectomia, decompressio, fúziós – stabilizációs műtétek, alsóvégtagi (főként a boka ízületi) ficam, zúzódás, húzódás, vongálódás.

Comments are closed.