Foglaljon időpontot McKenzie terápia állapotfelmérésre!


A tünetek kezelgetése helyett végre maradandó javulást szeretne elérni?

Csak válassza ki, hogy a Budai vagy Pesti rendelőnk lenne Önnek kényelmesebb:

A gombok megnyomása után azonnal látja szabad állapotfelmérés időpontjainkat, amelyek közül az Önnek megfeleőt rögtön online le is tudja foglalni!

Miért hozzánk forduljon problémájával?

 • Állapotfelmérésünk részletes, így pontosan lokalizáljuk problémája okát és típusát.
 • Gyógytorna tervünk személyre szabott, így nem csak panaszához, de Önhöz is igazítjuk.
 • Garanciát vállalunk: Ha nem a gyógytorna a megoldás a fájdalmaira, vagy az 1. alkalommal nem elégedett, nem kell fizetnie!
 • Gyógytornászaink tapasztalt, empatikus és segítőkész szakemberek, akik csak Önre figyelnek.
 • Pesti (Nyugati téri) és Budai (Batthyány téri) rendelőnkbe ide kattintva: online bejelentkezhet, így várakozás nélkül tudjuk fogadni.
 • Rendelőnk értékelése pácienseink által 4,9 csillagos!

Ortopéd szakorvossal is várjuk!

A Nyugati térnél, a Bajcsy-Zsilinszky úti rendelőnkben a gyógytornán felül orvosi segítséget is igénybe vehet! (Bajcsy-Zsilinszky út 72.) Dr. Pánti Zsombor Imre ortopéd szakorvos minden csütörtökön 08:30 és 11:30 között tudja fogadni Önt.

Gyógytorna garanciával!

Amennyiben az állapotfelméréssel (1. alkalom) nem elégedett, mert nem azt kapta tőlünk amire számított, és azt a helyszínen jelzi nekünk, akkor nem kell kifizetnie az első alkalom árát! Sőt, ha a panasza olyan jellegű amire a gyógytorna nem tud megoldást nyújtani, akkor is ingyenes volt az állapotfelmérés az Ön számára.

Milyen eredményt várhat a McKenzie terápiától?

 • Elsajátíthatja a helyes testtartást, valamint megtanulja, hogyan óvhatja meg a gerincét.
 • A fájdalom jelentős mértékben csökkenhet.
 • A kisugárzás az esetek legnagyobb százalékában megszűnik.
 • Visszatérhet a könnyű és panaszmentes hétköznapokba.

Pácienseink általában már az első néhány alkalom után javulásról számolnak be, a teljes gyógyuláshoz szükséges időt viszont nehéz látatlanban előre meghatározni.

Ha úgy dönt, hogy velünk indul el a gyógyulás útján, akkor 5 és 10 alkalmas bérletünkkel még kedvezőbb árat érhet el, illetve rendlőinkben fizethet Egészségpénztárral és SZÉP kártyával is!

A McKenzie torna, hivatalos nevén a McKenzie féle Mechanikai Diagnózis és Terápia (MDT) nemzetközileg elismert és elfogadott módszer a gerinc- és a végtagfájdalmak vizsgálatában és kezelésében. Abban az esetben, ha hosszú távon arra törekszik, hogy terapeuta nélkül is hatékonyan tudjon tornázni, ajánljuk Önnek az alábbi cikket. Összefoglaltuk, mik a terápia pozitív hatásai, leírtuk, mire számíthat egy ilyen kezelésen, valamint általánosságban is beszélünk a módszerről.

A McKenzie torna pozitív hatásai

A Mckenzie terápia egy olyan gyógytorna módszer, amely mindig személyre szabott, és célzott módon enyhíti, valamint szünteti meg a gerinc eredetű panaszokat. Főként gerincsérv esetén javasolt terápiás módszer, de hatékony a végtagi fájdalmak kezelésében is.

Bár a gyógytorna gyakorlati alapjaira épít, ám annál összetettebb rendszerű a McKenzie módszer. A sablonos tornagyakorlatok, mozdulatok ismétlésszám-központú, monoton végzése helyett az egyénre szabott, egyedi tüneteknek megfelelő, terapeuta állandó kontrollja mellett végzett, mozgás általi mozgásszervi (főként gerinc eredetű problémák) állapotjavításra összpontosít.

A McKenzie torna gyakorlatainak lassú és pontos kivitelezése közben lényeges, hogy a gyógytornász és a páciens kölcsönösen együttműködve megfigyelje és megértse mikor melyik testhelyzet, mozdulat és gyakorlat, a legmegfelelőbb az adott panasz, probléma oldására, vagy fájdalomintenzitásának hatékony csökkentésére.

Ezzel az alapos vizsgálati módszerrel meghatározott különféle testhelyzetek, illetőleg az eme jótékony hatású testhelyzetekben végzett, adott mozgások hatására, a panaszok már az első terápiás alkalom után legalább észrevehetően, de kiváltó ok függvényében akár lényegesen is enyhülhetnek.

A pozitív változásokat előidéző mozdulatokból, mozgásokból McKenzie terapeuta által összeállított konkrét tornagyakorlat sor pedig már otthon is nyugodtan végezhető.

A módszer lényege az önkezelés, és célja, hogy a páciens minél hamarabb a terapeuta felügyelete nélkül is, magabiztosan el tudja végezni a tornagyakorlatokat. Ennek köszönhetően a kialakult pozitív, egészséges állapot hosszútávon is fenntartható, és a további állapotromlás elkerülhető.

A megfelelően összeállított és rendszeresen végzett tornagyakorlatokkal nagy százalékban elkerülhető gerincsérv esetén a műtéti beavatkozás. Abban az esetben, ha már túl van a beavatkozáson, a rehabilitációs időszakban is hatékony kezelést nyújthat egy szakképzett terapeuta. A posztoperatív időszakban a torna elősegíti a gyors felépülést, megelőzve a heg körül kialakuló letapadásokat és támogatja a műtét által helyreállított állapotot.

Gyógytornászaink akik segítenek a McKenzie torna elsajátításában

Olyan, képzett McKenzie terapeutát keres, aki empátiával és türelemmel segít Önnek a gyógyulásban? Tekintse meg szabad időpontjainkat és jelentkezzen be online!

Így zajlik egy McKenzie módszeren alapuló kezelés

A McKenzie terápiát illetőleg az annak szerves részeként szolgáló McKenzie gyógytornát azonban csak a Nemzetközi- vagy a Magyarországi McKenzie Intézet tanfolyamain végzett orvosok és gyógytornászok alkalmazhatják szakmai munkájuk során, akiket megtalál a gyógytornászom.hu McKenzie terapeutái között.

A McKenzie terápia egy alapos mozgásvizsgálattal egybekötött állapotfelméréssel kezdődik. Míg egy orvosi konzultáció átlagosan 9 percig tart, addig a Gyógytornászom.hu rendelőjében ez 1 órát vesz igénybe! A mozgásvizsgálat lényege, hogy a tüneteket mozgás közbeni viselkedését elemezzük ki. Ennek is köszönhető, hogy a módszer egyénre szabottan alkalmazható. Hatékonyan enyhíti a végtagi ízületek, a nyaki, háti és ágyéki gerincszakasz, és az esetlegesen társuló kisugárzó mozgásszervi (panaszainak) panaszokat. Hatásának köszönhetően akár a kiváltó okot is megszüntetheti.

Az összegyűjtött információk alapján személyre szabott gyakorlatokat írunk elő. Ezeket általában naponta, a gyógytornász utasításainak megfelelően végre kell hajtani. Ez azért nagyon fontos, mert a naponta végzett, nagy ismétlésszám rövidebb idő alatt hoz eredményeket, mint a heti 1-2 kezelés, amit a terapeuta alkalmaz.

A kezelések végén ellátjuk tanácsokkal arra vonatkozóan, hogy hogyan tudja kímélni a panaszos területet, valamint, hogy melyek a támogatott és az átmenetileg tilos mozgások.

Pácienseink közül 10-ből 7 ember jelentős javulásról számol be az első kezelések után, valamint  magabiztosan végzik a betanított feladatokat terapeutától függetlenül is.

McKenzie torna
Senior physiotherapist working with an old female patient.

Mi a McKenzie terápia?

A terápia alapos mozgásszervi vizsgálatra építő, gyors és hosszú távú eredményt biztosító, kifejezetten gyógyszermentes kezelési rendszer. Egy olyan aktív terápiás módszer, amely az egyénre szabott, lassú és kíméletes mozdulatokkal történő hatékony állapotjavításra és gyógyításra helyezi a hangsúlyt.

A McKenzie terápiáról itt írtunk egy részletes összefoglalót.

Maga a terápia egy több fázisból álló, összetett gyógyítási folyamat, amelyet lépésről-lépésre szakképzett gyógytornász kontrollál. Az alapjául szolgáló technika a mozgás, mozgatás közben jelentkező fájdalom intenzitásának folyamatos ellenőrzésén, a testhelyzetek és mozdulatok fájdalomra gyakorolt hatásának megfigyelésén nyugszik.

A terapeuta mindig a páciens állapotának, panaszainak megfelelően alkalmazza a gyógytorna mozdulatait, tornagyakorlatait. A terapeuta ezek során megtanítja Önnek a feladatokat, figyelve azok helyes kivitelezésére, hogy azokat utána otthonában, magabiztosan Ön is el tudja végezni.

Azonban az otthoni gyakorlatokat, mozdulatsorokat folyamatos monitorozás mellett szükséges végezni. Fontos továbbá a mozdulatok állapotra gyakorolt hatásának valamint a tünetek változásának rendszeres, gyógytornász általi ellenőrzése.

A szakképzett gyógytornász felügyeletével végzett McKenzie terápia, valamint a későbbiekben otthon, időszakos kontrollvizsgálatokkal kiegészítve végzett rendszeres torna kimenetele pozitív. Hatására a panaszok csökkennek, megszűnnek a fájdalmas tünetek, javul az általános állapot.

A tünetek enyhülése, megszűnése, valamint a lehetőség szerinti teljes gyógyulás után a terapeuta javaslatot tesz a további rendszeresen végzendő tornára. Életmód tanácsadással pedig az egészséges állapotot fenntartó életvitel kialakításában segít.

A kiújuló problémák megelőzése érdekében a páciens szakszerű tanácsokat is kap a veszélyes mozdulatok elkerülésére. Kiemelt hangsúlyt fektetünk a kerülendő terhelési módokra és az ártalmas mozgásformákra.

McKenzie gyógytornászt keres? Kérjen időpontot online!

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legprofibbak az Ön panaszának gyógyításában!  ↓

McKenzie terápia – Minden kérdésére válaszoltunk!

Az alábbi blokkban összegyűjtöttük a leggyakrabban ismételt kérdéseket McKenzie terápia témában. Csak kattintson arra a címre, amelyik érdekli és a válasz már meg is nyílik!

1. Mi az a McKenzie torna, vagy McKenzie terápia?

Mindkét elnevezés használatban van a Robin McKenzie által kifejlesztett McKenzie féle Mechanikai Diagnózis és Terápia (MTD) módszerre. Több, mint harminc éve széles körben alkalmazzák mozgásszervi fájdalmak enyhítésére és a mozgásszervrendszer területeinek vizsgálatára. A nemzetközi vizsgával rendelkező McKenzie terapeuták képesek felismerni a gerincben, ízületekben, izmokban, illetve a hozzájuk tartozó területeken jelentkező panaszok okát. Ennek köszönhetően képesek hatékony kezelési tervet készíteni nemcsak a panaszok kezelésére, hanem a problémák kiváltó okának megszüntetésére is.

A McKenzie módszer aktívan bevonja a pácienseket is a gyógyulási folyamatba azzal, hogy a kezelés részeként a páciensek otthon is könnyen kivitelezhető, hatékony és személyre szabott gyakorlatokat kapnak. Segítségével gyorsan, gyógyszerek nélkül csökkenthető a fájdalom és a zsibbadás. Így olyan gerincbántalmak esetében is nagy segítséget nyújthat, melyek hátterében nem gyulladás, hanem valamilyen mechanikai eredet húzódik meg. Akár a műtéti beavatkozás is elkerülhető a segítségével.

A pontos diagnózis felállítását egy mechanikus vizsgálat segíti. Ennek segítségével megállapítható, hogy a módszer hatékony lesz-e a vizsgált betegnél és sok esetben nincs szükség külön képalkotó vizsgálatokra, például MRI-re sem. A diagnózis felállítását követően elkészíthető a kezelési terv, melyben a speciális, manuális fogásokat a páciensek által otthon, önállóan is könnyen kivitelezhető gyakorlatsorokkal ötvözi a terapeuta.

A McKenzie terápiának fontos része, hogy a páciens megtanulja magát kezelni és ne függjön a terapeutától. Ezáltal nemcsak a gyógyulás, hanem a hosszú távú fájdalom és tünetmentesség is elérhető.

2. A McKenzie torna eredete, története

A McKenzie torna megalkotója, Robin Anthony McKenzie, aki 1931-ben született Aucklandben. Tanulmányait a Wairarapa Főiskolán végezte, hallgatói éveit az Otago Egyetemen töltötte, és az Új-Zélandi Fizioterápiai Iskolában diplomázott Dunedinben 1952-ben. Különösen a gerinc-rendellenességek megértése iránt mutatott nagy érdeklődést, munkássága pedig az egész világon elismerésre került. Az általa kifejlesztett kezelési mód miatt számos kitüntetést kapott különböző országok orvosi és tudományos közösségeitől.

Forradalmi megközelítése abban állt, hogy azt feltételezte, hogy minden mozgásszervi fájdalom mechanikai eredetű. Elmélete szerint tehát minden fájdalom összefügg a hétköznapi mozgásunkkal, rossz tartásunkkal. Elméletének bizonyításában egy véletlen klinikai megfigyelés segítette. Ezután szisztematikusan vizsgálni kezdte az egyszerű mozgások és pozíciók derékfájdalmakra tett hatásait. Fokozatosan kialakult egy tiszta vizsgálati folyamat, amely ma a McKenzie terápia alapja.

Az 1970-es évekre alaposan kidolgozta elveit, és ismertté vált az Egyesült Államokban, ahol nagy lelkesedéssel alkalmazták elgondolásait. A kitüntetések sem várattak magukra sokáig. McKenzie-t meghívták az Egyesült Királyságba, több európai országba, illetve Japánba és Kínába is.

Hamarosan világossá vált, hogy egyedül nem képes minden megkeresésnek eleget tenni és gyógyítani is. Elengedhetetlen lett tehát, hogy tudását másnak is átadja, így 1982-ben megalapította a McKenzie Intézetet. Ez mára huszonnyolc alintézettel működik.

mckenzie_nemzetközi logo

Feltalálta továbbá az egyedülálló McKenzie Derékpárnát és a McKenzie Nyakpárnát, ezek a fájdalom kiújulásának megelőzésében segítenek.

3. McKenzie torna árak

4. McKenzie gyakorlatok és tévhitek

Gyakori tévhitek

A McKenzie módszer csak a gerinc esetében használható

A McKenzie torna megkezdéséhez szükséges vizsgálati módszer, illetve gyakorlatok a végtagokat érintő panaszok esetén is alkalmazhatóak. McKenzie szerint a fájdalom összefügg hétköznapi mozgásunkkal, rossz tartásunkkal. A gondolatmenetét bármelyik ízületre vonatkoztathatjuk, ehhez csak a sajátosságait, felépítését, működését kell ismernünk.

Nem használunk manuálterápiát 

A McKenzie terápia középpontjában elsősorban az oktatás és az önterápia áll. Így a beteg otthon, gyógytornász segítsége nélkül is képes kezelni panaszait. A mobilizáció és a manipuláció azonban mind részei az erőkifejtési fokozatoknak. Amennyiben szükségesnek ítéljük, a vizsgálat, és a kezelések során is alkalmazunk manuálterápiát.

A McKenzie torna pár homorítós (extenziós) gyakorlatból áll

A McKenzie torna során nem egy sablonos gyakorlatsort alkalmazunk. A páciens panaszai, az egyes mozdulatok, gyakorlatok végzése közben adott fizikai reakciói segítenek a diagnózis felállításában. Meg kell találnunk, hogy az adott állapotban mi a leghatékonyabb segítség a páciensnek.

Mivel az emberek többsége sokat, rossz tartással, görnyedt derékkal ül, ezért gyakran a homorítás a panaszokat enyhítő irány. Emiatt alakult ki az a tévhit, hogy a McKenzie módszer a hátrahajlásos gyakorlatokról szól. A homorítás sok embernek segít, de nem mindenkinél ez a gyógyulást hozó irány! Fontos az is, hogy a gyakorlatot megfelelő sebességgel végezzük, megfelelő ideig tartsuk ki, kössük össze légzéssel. A személyre szabott terápiához elengedhetetlen a szakszerű irányítás, egy képzett McKenzie terapeuta segítsége.

Csak véghelyzeti, ismételt mozgásokból áll 

A megtartott (statikus) pozíciók, és a mozgáspálya különböző tartományaiban végzett mozgások is részei az erőkifejtési fokozatoknak. Ezekről a terapeuta dönt a visszajelzések alapján.

Csak egy gyakorlatsor 

A módszer alapos vizsgálatra épül, és a vizsgált személy aktuális állapota határozza meg a kezelést. A vizsgált irányra adott fájdalom jellegzetességei jelzik, hogy mely gyakorlatok lesznek jótékony, illetve káros hatásúak. Mivel ez gyorsan változhat, fontos a visszajelzés, a folyamatos kommunikáció. A terapeuta így megteheti a szükséges módosításokat, hatékonyabb, eredményesebb lehet a közös munka. A diagnosztizálást és terápiát csak a McKenzie Intézet képzésein résztvevő diplomás szakemberek (gyógytornászok, orvosok) folytathatják.

mckenzie_torna-gyogytorna_gyakorlatok

Akut fájdalom esetén nem alkalmazható

Egy terapeuta az akut fájdalmak esetén is segíthet. Ilyenkor nem a mozgásterápián, inkább a kerülendő, veszélyes mozdulatok megállapításán és kerülésén van a hangsúly. Ha erős fájdalmakkal küzd, az sem mindegy, milyen pozíciót választ a pihenésre. Ezen kívül hasznos életmódbeli tanácsokat is kaphat a szakembertől arra vonatkozóan, meddig pihenjen és mennyire terhelheti magát a hétköznapokban. A mozgásszervi problémák esetén olyan általános tevékenységek, mint a járás, ülés, vagy vezetés is komoly kihívást jelenthetnek. Általánosságban mondhatjuk, hogy minél hamarabb találkozunk, annál könnyebb kezelni a fájdalmat. 

5. Kinek ajánlott a McKenzie torna?

Ha az alábbi kérdésekre legalább 4 igen a válasz, az Ön panaszain nagy eséllyel segíthet a McKenzie módszer:

 • Van a nap folyamán fájdalommentes időszaka? Már tíz perc is számít!
 • A fájdalom a térd fölötti, vagy a könyöke fölötti területekre korlátozódik?
 • Az elmúlt év során többször is előfordult, hogy fájt a dereka / nyaka?
 • Hosszan tartó előre hajlás vagy görnyedés közben, illetve közvetlenül utána erősödik a fájdalma? Ágyazás, porszívózás, mosogatás, hajmosás, kertészkedés után jelentkezik a fájdalom?
 • Hosszan tartó ülés vagy ülésből felállás fokozza panaszait? TV nézés, vagy számítógépes munka után erősödnek panaszai?
 • Fájdalmát egy bizonyos tevékenység váltja ki és elmúlik, amikor abbahagyja? Például porszívózás, vagy mosogatás?
 • Erősödik a fájdalma nyugalomban, és inkább enyhül mozgás közben?
 • A hason fekvésre szűnnek deréktáji panaszai? Ha egy percig rosszabbul érzi magát, de aztán a fájdalom megszűnik, a kérdésre igen a válasz.
 • Enyhébbnek érzi a derékfájdalmát, amikor sétál?

Ha 3 vagy annál kevesebb kérdésre válaszolt igennel, lehet, hogy speciális vizsgálatra van szüksége. Vegye fel a kapcsolatot egy McKenzie terapeutával, vagy szakértő orvossal.

Amennyiben az alábbi panaszokat tapasztalja:

 • isiász
 • ízületi fájdalom a csípőkben vagy fenékben, vállakban vagy felkarokban
 • nehéz az előre hajolni a derekában lévő merevség vagy fájdalom miatt
 • derékban vagy nyakban kezdődő fájdalom, mely úgy tűnik, hogy a fenékbe, illetve vállakba sugárzik
 • időszakos bizsergés vagy zsibbadás a lábakban vagy kezekben
 • sajgó fájdalom a könyökökben vagy térdekben, melyen a helyi kezelések nem segítettek,akkor valószínű, hogy képzett McKenzie terapeuta támogatására van szüksége.

Vegye fel velünk a kapcsolatot telefonon a 06 30 50 50 50 3-as telefonszámon, vagy foglaljon időpontot online McKenzie terapeutáinkhoz!

6. A McKenzie torna előnyei

A McKenzie terápia alapelve: „Figyelj a betegre!”.  Mindig aktuális állapotot kezelünk, a közeli, napi panaszoktól haladunk a távolabbi események felé célirányos kérdésekkel. Az Ön élethelyzetét, szokásait figyelembe véve, személyre szabottan állítjuk fel a terápiás tervet, hogy az tartható, vállalható legyen.

A vizsgálat megbízható, biztonságos. A panaszok várható lefolyása, kimenetele pár konzultáción belül meghatározható. Ha úgy látom, a McKenzie torna önmagában kevés panaszai megszüntetéséhez, kiegészítő módszert javaslok. Rendelőnkben jól képzett, tapasztalt gyógytornászok dolgoznak. Kiegészítjük egymás tudását, ami konzervatív terápiával kezelhető, arra általában találunk megoldást. A legtöbb mozgásszervi probléma gyógytorna segítségével hatékonyan kezelhető.  Előfordulhat azonban, hogy szakorvosi segítségre is szükség van a panaszok enyhítésében. Ebben az esetben a megfelelő szakértőhöz irányítjuk.

A McKenzie módszer az önkezelésre helyezi a hangsúlyt. Így a kezdeti alkalmak után a páciens terapeuta segítsége nélkül is képes kezelni fájdalmait. A McKenzie terápia fontos eleme tehát az oktatás. Ennek során megtanítjuk az összefüggések megismerésére, a test jelzéseinek értelmezésére, ha ezek teendőt igényelnek, a megoldások keresésére. Célunk a visszaesés megelőzése, ami önkezeléssel elérhető.

McKenzie tornával a tünetek általában már azelőtt megszüntethetők, mielőtt súlyossá válhatnának. Csökkenti, elkerüli a műtéti beavatkozások gyakoriságát. Emellett sikeresen alkalmazható a műtét utáni rehabilitációban is, segíti a gyors és rugalmas sebgyógyulást, megelőzi a letapadásokat.

Költséghatékony, mivel sokszor már pár kezelés jelentős javulást hoz, és nem szükséges heti 2-3 alkalommal gyógytornán megjelenni. Mivel minimális az eszközigénye, a gyakorlatokat otthonában is könnyedén elvégezheti.

7. A McKenzie torna hátrányai

A diagnosztizálást és terápiát csak a McKenzie Intézet képzésein résztvevő diplomás szakemberek végezhetik. Ez megmutatkozik a kezelés díjazásában is.  

Nem elég hetente néhány alkalommal elvégezni a terapeuta által előírt gyakorlatokat. Meghatározott gyakorisággal és ismétlésszámmal minden nap, akár az egész nap folyamán végezni kell őket a kívánt hatás elérése érdekében. Ez vonatkozik a munkahelyre és otthonra is. Ennek hiányában nem lesz hatékony a terápia.

Mivel gyakran 1-2 mozdulat a házi feladat, sokan monotonnak érzik, mások örülnek, hogy nem kell bonyolult tornasorokat betanulni.

Az első vizsgálat elég hosszadalmas. A diagnózis és a pontos kezelési terv felállításában fontos szerepet játszanak az ön saját megfigyelései is. A McKenzie terapeuta által feltett kérdésekre így sokan úgy érzik, nehéz válaszolni. A hosszasan fennálló panaszokat szinte megszokjuk, az tűnik fel, ha egy nap arra ébredünk, hogy eltűntek. A hozzánk érkező pácienseket ezért, hacsak nem sürgős ellátást igényelnek, az első alkalom előtt tájékoztatjuk a konzultáció menetéről.

McKenzie terápia: hogyan néz ki az első vizsgálat?

Az első vizsgálat során fontos, hogy pontosan kideríthessük, milyen mozdulatok okozzák a fájdalmat. Ehhez provokálnunk kell az érintett irányokat is, így lehetnek olyan feladatok, amik fokozzák panaszait. Célunk viszont minden esetben az, hogy távozáskor jobban érezze magát.

A McKenzie tornának fontos része az önterápia. Ezért elengedhetetlen a páciens és a terapeuta közti gördülékeny kommunikáció. Ha ez hiányzik, nehézkes lehet a kezelés.

Ha szívesebben végez irányított tornát, nehéz egyedül rávennie magát a gyakorlásra, más módszer jobb választás lehet. Nagyon fontos, hogy nem számon kérni, megcsináltatni szeretnénk a feladatokat. Ez az Ön élete, Önre kell szabni a terápiát, végül pedig az ön gyógyulása a cél. 

8. Mi a véleményem a McKenzie tornával kapcsolatban?

A McKenzie rendszer megbízható, biztonságos vizsgálati, és logikus kezelési módszerei miatt nagyon hatékony, általában gyors, és eredményes változásokat hoz. Habár a köztudatban a gerincsérv gyógymódjaként él, minden mozgásszervi problémára sikeresen alkalmazható. A nyaki- és deréktáji panaszok enyhítése mellett a váll fájdalmainak kezelésében is rendkívül hatékony. A pácienseink visszajelzései alapján pár nap, 1-2 kezelés is jelentős javulást okozhat a passzívabb technikákkal szemben.

Rendelőnkben az első találkozáskor alapos kikérdezéssel kezdünk. Ha már járt szakembernél, vannak leletei, ezeket is átnézzük, átbeszéljük. Bármilyen panasza van, az állapotfelmérés elengedhetetlen.

McKenzie vizsgálati lapja nagyon logikus, egymásra épülő kérdései segítik gyorsan kizárni a terápia szempontjából lényegtelen információkat. Válaszait piros, sárga, zöld színekkel jelöljük. Ez is segít a megfelelő módszer megtalálásában és a kezelési terve történő beépítésében. Az állapotfelmérés során az is kiderül, szükséges-e más szakember bevonása a gyógyuláshoz. 

gerincsérv - gyógytorna

McKenzie gyakorlatokat kiegészíthetjük egyéb technikákkal, például idegmobilizálással, tape felhelyezésével, a lágyrészek lazításával, SMR gyakorlatokkal, amiket nem feltétlenül a fájdalmas területen alkalmazunk.

Fontosnak tartom a megfelelő mennyiségű és minőségű információ átadását, oktatását, és egy reális cél kitűzését is. Legtöbben tartunk, félünk az ismeretlentől, a fájdalomtól. Sokszor feltesszük magunkban a kérdést: vajon lehet-e legalább hasonló életminőségünk, mint régen, mielőtt a tüneteink megjelentek. Ha megismerjük a panaszaink okát, viselkedésének mintáját, megtapasztaljuk, hogy hatni tudunk rá, ha időben lépünk akár teljesen meg is szüntethetjük. Ez a magabiztosság segít átlendülni a negatív gondolatokon. 

9. Budapesti McKenzie torna lehetőségek

Ha szakképzett, megbízható gyógytornászt keres Budapesten, rendelőnk tökéletes választás lehet az ön számára. Gyógytornászaink mindannyian részt vettek a Magyarországi McKenzie Intézet képzésén. Ezen kívül több, nemzetközileg is elismert manuális terápia alkalmazásában is jártasak, például Bravicsenko, Maitland, McKenzie, Mulligan. Ha funkcionális tréningre, rágóízületi terápiára, vagy fascia terápiára van szüksége, szintén találhat rá szakembert Batthyány tértől nem messze található rendelőnkben! Nemcsak a gyógyulásban tudjuk segíteni, a megelőzésben és az edzettség fenntartásában is.

A magas színvonal, a naprakészség fontos számunkra, így folyamatosan képezzük magunkat. Habár betegeinket egyénileg kezeljük és fontos számunkra a diszkréció, hiszünk a csapatmunkában. Tisztában vagyunk azzal, hogy melyik területen ki a legerősebb, leghatékonyabb, megvitatjuk a komplikáltabb eseteket, kiegészítjük egymás tudását.

Munkánk koordinálásában nagy segítséget nyújt recepciós munkatársunk, aki szintén egészségügyi szakember. Minden felmerülő kérdés, megoldásra váró helyzet esetén bizalommal fordulhat hozzá is. Ha nem biztos benne, hogy a McKenzie torna lenne-e a legmegfelelőbb megoldás az ön számára, hívja bizalommal hétköznap 9-17 óra között a 06 30 50 50 50 3-as telefonszámon!

A Gyógytornászom.hu Vitéz utcai rendelője központi helyen, a Batthyány tér közelében található. Autóval, és tömegközlekedéssel is könnyen megközelíthető. A parkolás általában nem okoz nehézséget, pár percnyi sétával pedig elérhető az M2-es metró, a 4-es, 6-os és 17-es villamos.

Az épület akadálymentesített. 4 jól felszerelt kezelőhelységünk, 10 tapasztalt, jól képzett gyógytornászunk, és kényelmes várótermünk mellett családias hangulat várja.

Minden hétköznap 8-20 óráig, valamint friss szolgáltatásként szombat délelőttönként is fogadjuk a hozzánk érkezőket. Rendelőnkben készpénzes, bankkártyás, SZÉP- és egészségpénztári kártyás (MKB, OTP, Patika, Prémium, Tempo) fizetésre is lehetőség van. Ezen kívül 5 és 10 alkalmas bérlet váltására is lehetőséget adunk.

Az időpont egyeztetés gördülékenyen zajlik. Bejelentkezhet online, az időpontfoglaló rendszeren keresztül (www.gyogytornaszom.hu), e-mailen (rendelo@gyogytornaszom.hu) vagy telefonon (+3630/50-50-50-3). Ha kérdése van, kérje visszahívásunkat és egy munkatársunk hamarosan felveszi önnel a kapcsolatot. A foglalástól számítva akár már néhány napon belül fogadni tudjuk!

10. Mi a McKenzie torna célja?

 • a fájdalom, kisugárzás csökkentése, megszüntetése
 • a fájdalommentes, teljes mozgáspálya mielőbbi visszaállítása
 • elérni, hogy a páciens képes legyen önmaga kezelésére
 • a helyes tartás, az ízület- és gerincvédelem megtanítása
 • a lehető leggyorsabban visszatérni a mindennapi élethez
 • hosszú távú panaszmentes állapot elérése
 • a fájdalom és mozgásbeszűkülés kiújulásának megelőzése
 • műtétek után segíti a gyors és rugalmas sebgyógyulást, valamint
 • a letapadások megelőzését.

11. Hogyan zajlik egy McKenzie torna alkalom?

A McKenzie terápia négy lépése: 

 1. Vizsgálat
 2. Csoportba sorolás, osztályozás
 3. Kezelés
 4. Megelőzés

Vizsgálat

Első alkalommal részletes vizsgálati lapot készítünk. Rögzítjük a tüneteit, illetve a tünetek változásait. Feltérképezzük a fájdalom kiváltó okait, erősségét, kiterjedését, természetét, például napszaki ingadozását, mutat-e következetességet, az életmódbeli sajátosságokat, például munkahelyzet, sporttevékenység. Ezek mind befolyással lehetnek mozgásszervrendszerünk általános állapotára. A részletes kórtörténet felállítása után következik a fizikális vizsgálat, melynek során megfigyeljük:

 • hogyan reagálnak a panaszok a különféle testhelyzetekben,
 • a mozgások hatására,
 • van-e olyan irány, amire a fájdalom és annak kisugárzása csökken vagy megszűnik.

Más vizsgálatokhoz képest a McKenzie terápia nem egyetlen mozdulatot, inkább ismételt mozgásokat használ. Ahhoz, hogy kideríthessük, milyen mozdulat okozza a fájdalmakat, olyan mozdulatokat is végeznünk kell, melyek növelhetik és csökkenthetik fájdalmát, vagy épp teljesen hatástalanok lesznek rá.

Az, hogy a panaszok és mozgásterjedelem hogyan változik a vizsgálat során, információt nyújt a terapeutának a probléma csoportba sorolásához.

A kórtörténete és a fizikai vizsgálat alapján megállapíthatjuk az elváltozások súlyosságát is, azokat a kizáró tényezőket, amelyek nem teszik lehetővé a McKenzie torna alkalmazását. Ha ilyet tapasztalunk, segítünk a páciensnek megfelelő szakembert találni panaszai kezelésére.

Ilyen lehet:

 • kémiai fájdalom (állandó, csillapíthatatlan, erős),
 • gyulladás, fertőzés
 • friss törés
 • daganatos megbetegedések
 • súlyos csontritkulás
 • bizonyos neurológiai jelek
 • autoimmun gyulladásos betegség
 • minden mozgás rontja, vagy a periférián erősíti a tüneteket
 • pszichés zavar, együttműködés hiánya.

Csoportba sorolás

1., A mechanikai fájdalom 3 alcsoportba sorolható:

 • Derangement Szindróma: Ez a leggyakoribb forma. Esetében az ízület mozgását mechanikai okok akadályozzák. Általában bizonyos mozdulatokra jelentkezik a páciens által leírt érzékenység, fájdalom. Megfelelő kezeléssel a fájdalom gyorsan csökkenthető, terapeuta segítségével pedig a panaszok hosszú távon is enyhíthetők.
 • Diszfunkciós Szindróma: A szövetek letapadása, rövidülése, hegesedése okozza, működési zavarral jár. Gyakran krónikus, visszatérő a panasz. Jellegzetessége, hogy a mozgáspálya beszűkül, a mozgástér határához közelítve pedig fájdalom jelentkezik. A javulás üteme lassabb, mivel a sérült, letapadt lágyrészeket mozgatjuk, rendezzük újra (remodellálás), és a kezelések kellemetlenebbek lehetnek.
 • Poszturális Szindróma: Tartászavar következtében, a hosszan tartó, megváltozott terhelésre kialakuló tünetek jellemzik. Az ízfelszínek, izmok, szalagok is érintettek lehetnek. A fájdalmas tartás korrigálásával általában a panaszok is megszűnnek, mivel megszűnik a szövetekre ható terhelés.

2., Egyéb alcsoportok, amit nem ezzel a módszerrel kezelünk.

 • súlyos patológiák,
 • nem-mechanikai okok,
 • valódi krónikus fájdalom, stb.

Mivel minden csoportnak pontos klinikai meghatározása van, egyszerű azonosítani.

Kezelés 

A különböző problémák jellegzetességeit figyelembe véve a betegek egyéni terápiában részesülnek. Speciális gyakorlatokkal, kitartott pozíciókkal, szükség esetén manuális technikákkal segítjük gyógyulásukat. 

 • Derangement Szindróma esetén: mivel a megfelelő mozgás hatására a fájdalom a gerinc középvonalába visszahúzódik, centralizál, illetve intenzitása jelentősen / tartósan csökken, a páciens ezeket végzi.
 • Diszfunkciós Szindrómánál: olyan gyakorlatokat adunk, amik a szöveti szerkezetében sérült lágyrészek elváltozásait rendezik.
 • Poszturális Szindrómánál: a tartáskorrekció, a szövetekre ható véghelyzeti terhelés elkerülése, megszüntetése a célunk.
mckenzie-terápia-gyakorlatok

Összegezve:

 • Az összegyűjtött információk alapján személyre szabott gyakorlatokat írunk elő. Ezeket általában naponta 5-6 X végre kell hajtani. Ez azért nagyon fontos, mert a naponta végzett, nagy ismétlésszám rövidebb idő alatt hoz eredményeket, mint a heti 1-2 kezelés, amit a terapeuta alkalmaz.
 • Ellátjuk tanácsokkal arra vonatkozóan, hogy melyek a támogatott és az átmenetileg kerülendő testhelyzetek, testtartások.
 • Amennyiben nehezebben reagáló problémával állunk szemben, több alkalomra lehet szükség, de a cél az, hogy a lehető legkevesebb kezeléssel a leghatékonyabb ellátást nyújthassuk.

Megelőzés 

A McKenzie torna fontos része az önterápia. Így nemcsak a heti 1-2 kezelés alkalmával, hanem otthonában is sokat tehet gyógyulásáért. Szakképzett terapeutánk megtanítja mindenre, ami ahhoz szükséges, hogy eredményesen kezelhesse magát és megelőzhesse a panaszai esetleges kiújulását. Segítünk az életmódváltásban, hogy az esetlegesen visszatérő tüneteket önállóan, gyorsan megoldhassa. Fontos felkészítenünk arra is, hogy a kezdetben kerülendő, tilos mozgásokat mikor, és milyen formában kezdheti újra. Ez elengedhetetlen a teljes gyógyuláshoz.

12. A McKenzie terapeuta feladata

A McKenzie terapeuta első feladata az ön gyógyulása felé vezető úton az alapos vizsgálat és diagnózis felállítása. Ennek során feltérképezzük fájdalma kiváltó okait, erősségét, kiterjedését, természetét és életmódbeli sajátosságait. Az is sokat elárulhat egy szakképzett terapeutának, hogy fájdalma milyen napszakban, vagy tevékenység közben jelentkezik, illetve mutat-e következetességet.

A kórtörténetet felvétele után fizikális vizsgálatot végzünk. Jórészt ismételt mozgásokkal, esetenként manuális technikák alkalmazásával megállapítjuk azokat az irányokat, amik provokálják, csökkentik a panaszait, vagy épp nincsenek rá hatással.

Az így nyert információk alapján meghatározzuk, hogy melyik mechanikai csoportba tartozik pillanatnyi állapota. Amennyiben arra a következtetésre jutunk, hogy tünetei mögött nem mechanikai okok állnak, terápiás javaslatokat teszünk, a megfelelő szakemberhez irányítjuk.

Ha a McKenzie terápia mellett döntünk, felállítjuk a személyre szabott terápiás tervet, és megkezdjük a közös munkát. Speciális gyakorlatokkal, kitartott pozíciókkal, szükség esetén manuális technikák alkalmazásával segítjük gyógyulását. A kezelésnek fontos része az önterápia, így megtanítjuk mindenre, amire szüksége lehet a panaszok kiújulásának megelőzéséhez.

13. Akut szakaszban lehet-e McKenzie tornázni

A fájdalom akut szakaszában fontos a pihentetés és a fájdalom csillapítása. Ilyenkor is segíthet azonban egy McKenzie terapeuta. Ebben a szakaszban elsődleges feladat azoknak a testhelyzeteknek a megtalálása, amik a legkevésbé fájdalmasak és a leginkább pihentetőek. Eldöntjük milyen mozdulatokat, terheléseket tanácsos elkerülni, mi lehet veszélyes, esetleg tilos.

Hasznos életmódbeli tanácsokat adunk arra vonatkozólag, hogy mennyit érdemes pihenni, mozogni. Hogyan tudja módosítani a mindennapos terhelését – fekvés, járás, ülés, vezetés. Milyen gyakorlatokkal kezdheti a mozgásterápiát, és várhatóan mikor.

Általánosságban mondhatjuk, hogy minél hamarabb találkozunk, annál könnyebb kezelni a fájdalmat. A nyugalomba helyezés, a keringés javítása, a szövetek lazítása csökkentik a panaszokat.

14. Milyen panaszokra jó a McKenzie torna

A McKenzie terápia a mechanikai eredetű panaszok célzott terápiája.

Sikeresen alkalmazhatjuk, amikor az ízületi elmozdulás mechanikai okok miatt akadályozott. Egy gerincsérv például nyomást gyakorol környezetése, ezáltal fájdalmat, zsibbadást, érzékelési zavart okoz. A megfelelő gyakorlatok segítségével azonban nemcsak csökkenthetőek a panaszok, hanem a kitüremkedő sérv is kezelhető.

Ugyanez a helyzet áll fenn akkor is, amikor az ízületen belül részben vagy egészen leszakad, esetleg elszabadul, és beakad például egy porcdarabka. A szövetek letapadása, rövidülése, hegesedése működési zavarokat okoz. A panasz gyakran krónikus, visszatérő, beszűkülést okoz a mozgáspályán fájdalommal is járhat. Ilyenkor fontos feladat az izmok, ízületek mobilizációja például izomrövidülés, vagy ízületi tok gyulladása esetén.

A tartászavar, a hosszan tartó, megváltozott terhelés következtében az ízületek felszíne, izmok, szalagok túlterheltek, feszesek, fájdalmasak lehetnek. A tartás korrigálásával általában a panaszok is megszűnnek, mivel megszűnik a szövetekre ható terhelés. A hanyagtartás gyógytorna segítségével hatékonyan korrigálható. Foglaljon időpontot Budapesti rendelőnkbe és néhány napon belül fogadni tudjuk!

14.1. McKenzie torna és hátfájás

A hátfájás gyakori panasz, az emberek 80%-át érinti valamilyen formában élete során.

A gerinc háti szakasza 12 csigolyából áll és szerves egységet alkot a bordákkal, valamint a szegycsonttal. Felső szakasza szoros összefüggésben áll a nyak alsó csigolyáival. Emiatt bármilyen funkcionális (működési) vagy strukturális (szerkezeti) hiba panaszt, kisugárzó fájdalmat okozhat a háti fájdalmon túl akár a karokban, a lábakban, a mellkasban vagy a hasban is.

A lágyrész például:

 • izom,
 • kötőszövet eredetű hátfájás,
 • a hanyag tartás,
 • a mozgásszegény életmód,
 • a sok üléskövetkeztében kialakult statikai változások, az izomegyensúly felborulásának eredménye.

A csontos képleteket érintő elváltozások közé soroljuk például:

 • a gerincferdülést,
 • a Scheuermann-kórt,
 • a meszesedést – kopást,
 • a traumás behatást – törést,
 • a kisízületek gyulladását.

Belső szervi okai is lehetnek, pld. a vese- és nőgyógyászati problémák. Gerincsérv ritkán alakul ki ezen a területen.

Gyakran a fájdalom oka egy hirtelen mozdulat, fordulás hatására bekövetkező húzódás vagy rándulás, mivel ennek a szakasznak jelentősen korlátozott a mozgáspályája.

Állapotfelméréskor a McKenzie módszer szerint részletes kikérdezés után fizikális vizsgálatot végzünk. Az aktív gyakorlatok részeként különböző irányokban végzett mozgásokat kérünk Öntől. Rögzítjük, hogy ezeket képes-e teljes mozgáspályán elvégezni, illetve jelez-e panaszt bárhol a kivitelezés közben. Tapintással is ellenőrizzük az érintett szakasz, és a hozzá tartozó funkcionális egység ruganyosságát. Ha szükségesnek látjuk, megtartott helyzetekkel tesztelünk, esetleg képalkotó eljárást javaslunk, például röntgenvizsgálat.

A kezelés több lépésből állhat. Először mobilizáljuk a feszes területeket, a háti-, nyaki gerincet és a bordák területét. Ezután következik a meggyengült szakaszok erősítése és a tartáshibák korrigálása. Életmódbeli tanácsokat is adunk, melyekkel gyorsítható a rehabilitáció és megelőzhető a panaszok visszatérése. Komolyabb fájdalmak esetén manuálterápiát, esetleg gyógyszeres kezelést, orvosi vizsgálatot javaslunk.

14.2. McKenzie torna és derékfájás

mckenzie_torna-derekfajasra

A deréktáji fájdalom az egyik leggyakoribb panasz. Öt felnőttből négyet érint legalább egyszer valamilyen formában élete során.

Az ágyéki gerinc, a medenceöv, és a csípő komplex rendszert alkotnak, megfelelő erőt, támasztékot és mozgékonyságot adva a testnek. Csontok, csigolyák, ízületek, idegek, szalagok, izmok, egyéb képletek alkotják ezt az egységet, melynek minden eleméből jöhet fájdalom. Míg az izmok, szalagok sérülése elég jó ütemben regenerálódik, a porckorong elváltozásainak több időre lehet szüksége. A fájdalom lefolyása, mintája segíti a diagnózis és a megfelelő kezelési mód felállítását.

A fájdalom jellege nagyon változatos lehet, a tompa, sajgó fájdalomtól az éles, égő, zsibbadó, mély, csillapíthatatlan érzésig bármi előfordulhat. Társulhat hozzá görcsös merevség, kényszertartás, akár mozgásképtelenség is. Kezdődhet hirtelen, egy rossz mozdulat hatására, vagy kialakulhat lassan, más tünetekkel kísérve.

A fájdalmat többféleképpen csoportosíthatjuk, McKenzie terápia szempontjából. A két leggyakoribb típusa a mechanikai eredetű és a radikuláris (gyöki eredetű) fájdalom.

Mechanikai fájdalom esetén a fájdalom forrása a gerinc, és a környező szövetek, vagyis a csontok, izmok, szalagok, ízületek, vagy a porckorongok. Jelentkezhet a deréktájékon, gyakran sugárzika farizmok, az alsó végtag felé. Lehet szimmetrikus vagy egyoldali, néha „vándorolhat”.

A radikuláris fájdalom például a klasszikus idegbecsípődésként emlegetett isiász. Az ülőideg irritálódik, melynek következtében begyulladhat. A fájdalom követi az ideg lefutását részben, vagy teljesen. Általában egyoldali, égő, éles érzés, amihez gyengeség, érzéketlenség is társulhat.

Mivel a McKenzie terápia a mechanikai fájdalmat kezeli, a radikuláris eredetnél kezdetben szelídebb technikákkal kezdünk, hogy a leghatékonyabban tudjuk segíteni a célirányos, személyre szabott terápiát.

Ha a kórtörténet mechanikai eredetre utal, megkezdjük a McKenzie terápiát. Az alapos vizsgálat után következik a csoportba sorolás, osztályozás, majd a kezelés speciális gyakorlatokkal, kitartott pozíciókkal, szükség esetén manuális technikák alkalmazásával.

Természetesen fontos felderíteni azt is, hogy milyen okok vezettek a kialakult állapothoz. A cél minden esetben a hosszú távú panaszmentes állapot elérése, a panaszok kiújulásának megelőzése. A McKenzie tornában emiatt fontos szerep jut az önterápiának is, amihez a kezelések során minden szükséges tudást átadunk önnek.

14.3. McKenzie torna és gerincsérv

A gerinc csigolyákból épül fel, amik között porckorongok találhatók. A porckorongot rostos – porcos gyűrűk, és a középen elhelyezkedő kocsonyás anyag alkotja. Az egészséges porckorongok ruganyosak, folyadékkal teltek, így ellenállnak a terheléseknek.

A kor előrehaladtával, veszítenek víztartalmukból, dehidrálódnak, és már kevésbé tudnak alkalmazkodni a külső behatásokhoz. Ilyenkor egy nagyobb terhelés, ami lehet egy hirtelen, rossz mozdulat, emelés, bemelegítés nélküli edzés, hosszas megerőltetés, apróbb, vagy akár nagyobb sérüléseket okozhat a rostos szerkezetben. Repedések keletkeznek, a porckorong deformálódik, a kocsonyás anyag utat talál magának, tovább gyengíti a rostokat és végül teljesen átszakítja őket és kitüremkedik.

A porckorongsérv okozhat fájdalmat helyileg, vagy kisugárzó tünetekkel is járhat.

A tünetek attól függnek, hogy hol alakult ki a kitüremkedés, nyomás alá kerültek-e kilépő idegek, illetve ha igen, milyen mértékű a nyomás. A fájdalom mellett előfordulhat zsibbadás, érzékelési zavar, izomgyengeség is.

Amennyiben széklet-, illetve vizelettartási, indítási zavart tapasztal, súlyos állapotra utalhat, sürgős ellátást igényel! Ha a mozgató és érző funkciókban gyors romlást tapasztal (érzéketlenséget, bénulást), vagy folyamatos kezelés hatására sem történik javítás, műtétre lehet szükség. A gerincsérv azonban jól reagál a mozgásterápiára, egyre kisebb számban igényel műtéti eljárást. A fájdalom enyhítésére gyógyszeres kezelést is alkalmazhatunk, így a szakemberek szoros együttműködése elengedhetetlen.

A gerincsérv kezelésének egyik leghatékonyabb aktív, konzervatív módja a McKenzie módszer. Ha a páciensek általában bizonyos mozdulatokra jeleznek érzékenységet, fájdalmat, jó eséllyel alkalmazható náluk a McKenzie terápia. Ha van kisugárzó tünet, a megfelelő mozgás hatására a gerinc középvonalába visszahúzódik, centralizál, illetve intenzitása jelentősen / tartósan csökken.

mckenzie_terapia_gerincserv

A kezelés során gyors, akár azonnali fájdalomcsökkenés várható. Ha megtaláljuk a megfelelő mozgásirányt, a páciens az ehhez kapcsolódó gyakorlatokat végzi naponta, nagy ismétlésszámmal. Ezek hatására a kocsonyás anyag visszahúzódik a porckorongon belüli helyére, középre. Ezzel azonban még nem elégszünk meg, hiszen ahhoz, hogy a rostok regenerálódhassanak, ideális helyzetet kell teremteni, és azt fenn is kell tartani.

A McKenzie terápiával pozícionáljuk a porckorongot, rendezzük a tartást, ahol szükséges lazítunk és / vagy erősítünk, így újra megteremtjük a statikai egyensúlyt, és elérhetjük a tartós panaszmentességet.

14.4. McKenzie torna vállfájásra

A váll és az azt körülvevő izmok és inak egy rendkívül mozgékony és összetett rendszert alkotnak. A karok széles mozgáspályán képesek mozogni, viszont ennek hátránya is van. Ez a nagyfokú mozgásterjedelem könnyen vezethet stabilitási problémákhoz. A túlterhelés következtében fájdalom, gyulladás is kialakulhat. A fájdalom helyét és kiváltó okát sokszor nehéz pontosan beazonosítani, mivel gyakran összetett problémák okozzák. A vállfájdalmak konzervatív terápiájában hatékonyan kombinálom a McKenzie módszert a Mulligan manuálterápiával, a fascia terápiával és a funkcionális tréninggel. Így célzottan kezelhető a fájdalom forrása és hamarabb enyhülhetnek a tünetek.

Ha Önnek a vállba, felkarba sugárzó fájdalom, zsiborgás, zsibbadás a fő panasza, az ok valószínűleg nem a vállízületben, hanem a nyaki gerinc területén keresendő. A McKenzie módszer mechanikus vizsgálata segít a gyors diagnózis felállításában, és fájdalma akár már az első kezelést követően csökkenhet. A tartós fájdalommentesség viszont akkor várható, ha rendezzük a felborult statikai egyensúlyt.

A vállízület optimális működése nagyban függ a lapockák helyzetétől is, mivel ideális esetben stabil alapot adnak a mozgásokhoz. Ha a lapockák nem tudják ellátni stabilizáló funkciójukat, a váll – vállövi komplexum nem tud hatékonyan működni, ez előbb – utóbb sérüléshez vezethet.

A sérülés, túlterhelés következtében kialakuló fájdalmak jelentős része a rotátorköpenyből ered, ami a vállízület stabilitását biztosítja. Ha karját csak nehezen, fájdalmasan tudja oldalra emelni, előfordulhat, hogy ez okozza panaszait.

A rotátorköpeny gyakran az ismétlődő, egyoldalú terhelések hatására egyszerűen elfárad, elhasználódik. Ha az izomhoz tartozó ín ilyenkor meszesedik, begyulladhat, felrostozódhat, végül pedig elszakadhat. Hajlamosítanak rá azok a tevékenységek, amik sok emeléssel, fej fölötti tartott helyzetekkel járnak. Testépítők és küzdősportot űzők körében ezért gyakori ez a sérülés.

Ínszakadás esetén a konzervatív terápia mellett szóba jön a műtéti kezelés is. Gyakran kezdünk gyógytornával, és ha nem hozza a várt eredmény, a halasztott műtéti megoldást javasoljuk. Első lépésként helyre kell állítanunk a vállízület aktív és passzív mozgásait. Ehhez mobilizáljuk a szöveteket és az ízületeket manuális technikákkal. Ilyen például a fascia terápia, a McKenzie módszer és a Mulligan manuálterápia, valamint az óvatosan végzett gyakorlatok.

Kiegészítő kezeléseket is alkalmazhatunk például lézer terápia, kinesio tape, SMR. Emellett fontos célunk a rotátorköpeny dinamikus stabilizáló képességének fejlesztése, rehabilitációja stabilizáló, erősítő gyakorlatokkal.

Ha vállát minden irányban fájdalmas mozgatni, nyugalmi fájdalma van, és jelentős korlátozottságot tapasztal, az ízületi tok lehet a panaszok okozója. Az erős fájdalom miatt beszűkülhet a végtag mozgástere, a környező izmok is megrövidülhetnek. A kiváltó okot gyakran nem sikerül kideríteni, sajnos ez a probléma hosszadalmas gyógyulási folyamatot igényel. 

A terápia során fő célunk a mozgásterjedelem javítása a szövetek és az ízületek mobilizálásával, majd amint lehetséges, az izomerősítés célirányos gyakorlatokkal.

A korral járó degenerációs folyamatok, az ízületi porc kopása, víztartalmának csökkenése természetes folyamat. Az ártalmatlan ropogó hangoktól kezdve a komoly fájdalmakig bármilyen formában jelentkezhet. A stressz, a mozgásszegény életmód kerülésével Ön is lassíthatja ez a folyamatot. Jellegzetes tünete a kezdetben reggel, illetve a terheléskor jelentkező fájdalom. Ha esetleg később gyulladás alakul ki, a fájdalom éjszaka is jelentkezhet. Ebben az esetben fontos célunk a mozgásterjedelem javítása, megtartása, a környező izmok erejének fejlesztése.

A McKenzie módszer a műtét utáni rehabilitáció során is alkalmazható kiegészítő terápiaként. Segítségével a sebgyógyulás gyorsabb, rugalmasabb folyamat lehet.

14.5. McKenzie torna nyakfájásra

Életünk jelentős részét ülő helyzetben töltjük. Az iskolában, utazás és munka közben, otthon is nagyon sokat ülünk, gyakran monitor előtt. Nem meglepő tehát, hogy a tartós nyaki fájdalmak fő oka a helytelen ülésre vezethető vissza. Az okostelefonok elterjedése még inkább rontott a helyzeten, használatukkor gyakran lehajtott fejjel ülünk, állunk.

Régen a magasan, nyújtózva dolgozók, tartósan fölfelé nézők, például villanyszerelők, festők voltak a legérintettebb csoport a nyaki fájdalmak tekintetében. Ezzel szemben ma az ülő munkát végzők, és sajnos egyre gyakrabban a fiatalok panaszkodnak nyakfájásra.

A helyes ülés beállítása nem kifejezetten nehéz, viszont annak megtartása annál inkább. A megszokott, rossz tartás a gerinc egészén okozhat eltéréseket, a helyes pozíció fenntartása pedig plusz energiát igényel. Legalábbis a kezdetekben.

A másik nagy csoport a fekvés, alvás közbeni rossz pozíció következtében kialakuló fájdalom. Bár a felgyorsult világunknak köszönhetően nem jellemző a napi 8 óra alvás, életünk kb. harmadát mégis ezzel töltjük. Gyakran említik pácienseim, visszatérő panaszként, hogy elaludták a nyakukat.

Ideális helyzetben a matrac és a párna kellően kemény ahhoz, hogy megtámasszon, és elég puha ahhoz, hogy pihentető testhelyzetet biztosítson. Igyekezzen olyan matracot és párnát választani, ami kellően megtámasztja gerincét és nyakát alvás közben. Ha matracán horpadások, egyenetlenségek találhatók, ideje lecserélni, ilyenkor ugyanis nem képes többé megfelelő alátámasztást nyújtani.

Véleményem szerint az ülés és a fekvés rendezése kiemelt helyet érdemel a tartásrendezés és az életmódbeli tanácsok tekintetében. Gyakran már a helyes pozíció felvétele is jelentősen csökkentheti a fájdalmakat. A nyaki fájdalmakhoz gyakran társulhat fejfájás, szédülés, hányinger és fülcsengés is.

Ha ki kellene emelnem egy testtájat, ahol tartós fájdalom alakulhat ki a lelki okok, a stressz miatt, akkor az a nyak és a vállak régiója lenne.

Természetesen a nyaki fájdalmak kezeléséből sem maradhat ki a McKenzie terápia. A mozgásszerveket érintő panaszok, de különösen a gerincet és a vállakat érintő tünetek enyhítésében ez az egyik leghatékonyabb módszer. Segítségével rendezhető a nyaki gerinc környékén eredő, a vállba, a karok és a lapockák irányába sugárzó fájdalom, zsibbadás is.

14.6. McKenzie torna isiászra

Az isiász, ülőideg gyulladás, ülőidegzsába a nervus ischiadicusról (ülőideg) kapta a nevét. A modern ember népbetegségének számít, amit az ülő életmód hozott magával. Nem önálló kórképként tekintünk rá, hanem a gerinc ágyéki szakaszából eredő fájdalmak, tünetek együtteseként.

A fájdalom jellegzetesen követi az ideg vonalát, így a derék, farizom, a comb hátsó része, valamint a térd és a boka külső oldala és a lábfejek is érintettek lehetnek. Kiterjedése változó, köhögés, tüsszentés, hasprés, illetve bizonyos tesztek hatására a fájdalom fokozódhat. Ez amiatt van, hogy az idegen ilyenkor megnő a nyomás.

mckenzie_terapia-isiasz

Oka egészen változatos lehet, így itt is nagyon fontos a személyre szabott kezelés.

Konzervatív terápiával jól karban tartható. Az akut szakban, a gyógyszeres terápia közben fő feladatunk azoknak a helyzeteknek a megtalálása, amik a legkevésbé fájdalmasak. Meghatározzuk a kerülendő és tilos mozgásokat, valamint hogy milyen gyakorlatokkal kezdhetjük majd a mozgásterápiát.

Gyakran használunk szöveti technikákat, masszázst, amik célja a feszességek oldása, a keringés javítása az érintett területen. A McKenzie módszer speciális mozdulatai a gyulladás következtében letapadt ideg mobilizációjában is nagy szerepet játszanak. Szükség esetén azonban más módszereket is alkalmazunk.

A fájdalom csillapításának egyik hatékony módja a célzott gyulladáscsökkentő injekció használata. Ezzel pontosan a fájdalom kiindulópontjába juttatható a hatóanyag. Fontos, hogy isiász esetén komplex kezelést kapjon, ne csak a tüneteket kezeljék. Ha kimarad a mozgásterápia, a javulás csak átmeneti lesz, a panaszai kiújulhatnak, a fájdalmak visszatérhetnek.

14.7. McKenzie torna lumbágóra

A lumbágó az egyik leggyakoribb mozgásszervi panasz. Nagymértékben képes befolyásolni a munkaképességet és az életminőséget. Az isiászhoz hasonlóan nem önálló kórképként, hanem tünetegyüttesként tekintünk rá.

Fájdalmas lehet az alsó háti szakasz, az ágyéki gerinc, a keresztcsont, illetve az ezen a területen elhelyezkedő izmok, inak és kötőszövetek.

Előfordulása nem korhoz kötött, minden korosztály érintett lehet. Gyakrabban fordul elő idősebb korban a degenerációk miatt, és kismamáknál a hormonális változások következtében kialakuló kötőszöveti folyamatok, és a súlynövekedés hatására.

A lumbágó az alsó gerincszakasz túlterhelésére, működési zavarára utal. Nem okoz érzészavart, és a fájdalom nem sugárzik az alsó végtagok felé. Köhögés, tüsszentés, hasprés, illetve bizonyos tesztek hatására azonban kiváltható a fájdalom.

A hátizmok hirtelen fellépő, rossz mozdulat hatására jelentkező fájdalma gyakran okoz kényszertartást. A deréktájék nyomásra, ütögetésre érzékeny lehet. Kialakulhat lassan, fokozatosan, az évek alatt egyre komolyabb fájdalmakat okozva, vagy egy rossz mozdulat hatására is.

A fájdalom reggel a legerősebb, majd később a nap folyamán enyhül, „bejáratódik”. Hátterében az egyoldalú terhelés, a kényszertartások, az izomerő egyensúly megbomlása áll. Gyakran több hétig, akár hónapokig is elhúzódik. Ha nem sikerül otthoni módszerekkel javítani állapotán, mihamarabb forduljon szakemberhez, mielőtt fájdalma krónikussá válna!

Az első lépés mindig a pontos diagnózis felállítása. Akut esetben pihentetés, a fizikai aktivitás csökkentése a feladatunk. A McKenzie terápia és egyéb manuálterápiás módszerek jelentős javulást hozhatnak a fájdalom csillapításában, és a kényszertartás megszűntetésében. A tartás rendezésével, a stabilizáló, erősítő, nyújtó és lazító gyakorlatok rendszeres végzésével a probléma jól karban tartható. A panaszok akár végleg meg is szűnhetnek.

Fontos a tünetek kiújulásának megelőzése. Az ízületvédelem, az ideális súly megtartása, a mozgásszegény életmód kerülése, a helyes étrend, a dohányzás csökkentése / elhagyása mind segítenek ebben.

15. McKenzie gyógytornászok

Pácienseink ezt írják a McKenzie tornánkról


Mi történik a bejelentkezés után?


 • Ha már tudja, hogy pontosan mikor / kihez szeretne jönni, akkor gyógytornászaink naptárába, akár most azonnal online foglalhat időpontot.
 • Ha úgy érzi, hogy beszélne velünk a bejelentkezés előtt élő szóban, akkor ide kattintva visszahívást is kérhet tőlünk.
 • Mindkét esetben kolléganőink telefonon visszahívják Önt és pontosítják a részleteket, megbeszélik a kérdéseket.
 • Az első kezelés egy 60 perces részletes állapotfelmérés, amely során mozgástesztekkel és teljes testi vizsgálattal mérjük fel fájdalma(i) okát és pontos helyét.
 • Ezt követően gyógytornásza elkészíti személyes terápiás tervét, amely célzottan az Ön panaszát veszi kezelésbe.
 • Gyógytornászunk minden alkalommal segít Önnek a gyakorlatok pontos végrehajtásában és ha kell bármikor tudnak változtatni.
 • Illetve segítünk Önnek az otthon végezhető gyakorlatok kivitelezésében is!