Foglaljon időpontot gyógytorna állapotfelmérésre!


A tünetek kezelgetése helyett végre maradandó javulást szeretne elérni?

Csak válassza ki, hogy a Budai vagy Pesti rendelőnk lenne Önnek kényelmesebb:

A gombok megnyomása után azonnal látja szabad állapotfelmérés időpontjainkat, amelyek közül az Önnek megfeleőt rögtön online le is tudja foglalni!

Miért hozzánk forduljon ízületi gyulladásával?

 • Állapotfelmérésünk részletes, így pontosan lokalizáljuk az ízületi gyulladása okát és típusát.
 • Gyógytorna tervünk személyre szabott, így nem csak panaszához, de Önhöz is igazítjuk.
 • Garanciát vállalunk: Ha nem a gyógytorna a megoldás a fájdalmaira, vagy az 1. alkalommal nem elégedett, nem kell fizetnie!
 • Gyógytornászaink tapasztalt, empatikus és segítőkész szakemberek, akik csak Önre figyelnek.
 • Pesti (Nyugati téri) és Budai (Batthyány téri) rendelőnkbe ide kattintva: online bejelentkezhet, így várakozás nélkül tudjuk fogadni.
 • Rendelőnk értékelése pácienseink által 4,9 csillagos!

Ortopéd szakorvossal is várjuk!

A Nyugati térnél, a Bajcsy-Zsilinszky úti rendelőnkben a gyógytornán felül orvosi segítséget is igénybe vehet! (Bajcsy-Zsilinszky út 72.) Dr. Pánti Zsombor Imre ortopéd szakorvos minden csütörtökön 08:30 és 11:30 között tudja fogadni Önt.

Gyógytorna garanciával!

Amennyiben az állapotfelméréssel (1. alkalom) nem elégedett, mert nem azt kapta tőlünk amire számított, és azt a helyszínen jelzi nekünk, akkor nem kell kifizetnie az első alkalom árát! Sőt, ha a panasza olyan jellegű amire a gyógytorna nem tud megoldást nyújtani, akkor is ingyenes volt az állapotfelmérés az Ön számára.

Milyen eredményt várhat a gyógytornától?

 • Az ízületi fájdalom jelentős mértékben enyhülhet.
 • Az ízület mozgástartománya növekedhet, ezáltal könnyebbé válhatnak a hétköznapi mozgások.
 • Jelentős mértékben lerövidítheti az ízületi gyulladás gyógyulási idejét.
 • Rheumatoid arthritisz esetén a gyulladásos folyamat lelassulhat.
 • Oldódhat az ízületi merevség.
 • A keringés fokozásával csökkenhet az ízület duzzanata.
 • A panaszok csökkenésével problémamentesek lehetnek az éjszakák is.

Pácienseink általában már az első néhány alkalom után javulásról számolnak be, a teljes gyógyuláshoz szükséges időt viszont nehéz látatlanban előre meghatározni.

Ha úgy dönt, hogy velünk indul el a gyógyulás útján, akkor 5 és 10 alkalmas bérletünkkel még kedvezőbb árat érhet el, illetve rendlőinkben fizethet Egészségpénztárral és SZÉP kártyával is!


Ízületeink aktív alkotóelemei a testünknek, emiatt a komoly igénybevétel miatt nagyon sérülékenyek tudnak lenni. Ha reggelente merevnek érzi az ízületeit, nehezen teszi meg az első lépéseket, vagy tapasztalta már, hogy beduzzadt például a térde, esetleg be is pirosodott, akkor ez a cikk Önnek szól! Elmondjuk mi is az ízületi gyulladás, részletezzük a kiváltó okokat és a tüneteit, valamint kitérünk a kezelési módokra és arra, miért hatékony kezelési mód a gyógytorna.

Mi is az ízületi gyulladás?

Az ízületek a csontok közötti kapcsolódásában játszanak fontos szerepet. Kettő vagy több csontból állhatnak, a csontok végein helyezkedik el az ízületi porc, az összeköttetésért az ízületi tok és a szalagok felelősek, valamint az ízületi tokon belül ízületi folyadék is található. Az ízületi gyulladásnál valójában a tok belsején lévő hártya gyullad be, amely az ízületi folyadék felszaporodásához vezet, ettől duzzad be és fájdul meg a panaszos terület.

ízületi

Az ízületi gyulladásnak sok oka lehet

Hogy mitől alakul ki gyulladás az ízületben, annak számos oka lehet. Mindenképp szükséges egy szakorvosi vizsgálat ennek kiderítésére. Az alábbiakban kifejtjük az okokat.

Fertőzések

Leggyakrabban valamilyen bakteriális fertőzés okozza a gyulladást. Ha baktérium kerül az ízületbe, ott gennyes gyulladást okozhat (szeptikus arthritis). Abban az esetben, ha a gyulladás csak az inakat érinti, íngyulladásról beszélünk.

Autoimmun betegség

A steril gyulladással járó ízületi problémát az immunrendszer megbetegedése okozza, azaz a Rheumatoid Arthritis. Ez a gyulladásos folyamat hosszantartó, krónikus állapot, amely idővel az ízületek deformitásához vezet. Amellett, hogy a test bármelyik ízületét érinti, és komoly fájdalommal jár, jelentősen korlátozza a mozgást az érintett területen.

Anyagcserezavar

Ha anyagcserezavar okoz ízületi gyulladást, akkor mindenképpen a köszvény nevű betegségre gondolunk. Ez a kóros folyamat a nátrium-urát (azaz húgysav) kristályok kicsapódását okozza az ízületben. Heves, hirtelen fellépő és nagyon erős fájdalommal, más néven köszvényes rohamokkal jár. Kezelés nélkül is elmúlnak ezek a rohamok, azonban sokkal tovább tarthat a gyulladás és a fájdalom, ezért ilyen esetben mindenképpen forduljon szakemberhez! A krónikussá váló gyulladás roncsolja az ízületeket, és ezt a folyamatot sokkal nehezebb visszafordítani.

Túlterhelés

Amikor az ízület több terhelést kap, mint amennyit elbírna, akkor végső tünetcsoportként megjelenhet ízületi gyulladás. Beszélhetünk abszolút túlterhelésről, amely azt jelenti, hogy valóban túlterheltük az ízületet (pl.: ház felújítás, komolyabb sportteljesítmény után) anélkül, hogy azt hozzászoktattuk volna a nagyfokú terheléshez. Ezzel szemben egy, már sérült vagy elcsúszott ízületnek (pl.: lúdtalp, porckopás a térdben) a normál napi terhelés is árthat, ezt nevezzük relatív túlterhelésnek.

Sportolóknál is gyakran előfordul, ha hibásan terhelik az ízületet, így nem megfelelő a mozgás minősége. Futóknál általában térdfájdalom, a súlyokkal edzőknél pedig vállfájdalom jelentkezik.

Porckopás

A porcok kopása degeneratív ízületi gyulladáshoz (osteoarthritis) vezethet. Ez a folyamat krónikus fájdalom és mozgáskorlátozottsággal jár. Jellemzően időskorban jelentkezik, de a túlsúly ízületre gyakorolt negatív hatásai is okozhatják.

Az ízületi gyulladásnak több fajtája van

 1. Akut ízületi gyulladás: a gyulladás hirtelen jelentkezik és 6 hétig tart.
 2. Porckopásos ízületi gyulladás: ha egy ízületben már létrejött a porckopás és így túlterhelik, akkor gyulladás jelenhet meg.
 3. Rheumatoid arthritises gyulladás: ez az autoimmun betegség általános ízületi gyulladást okoz, és az egész szervezetet érinti.

Ezek az ízületi gyulladás tünetei

Általános tünetei, amelyek minden gyulladásnál megjelennek:

 • általános gyengeség
 • rossz közérzet
 • hőemelkedés/láz
 • ízületi merevség

Ezek az általános tünetek leginkább az autoimmun, anyagcserezavar vagy a gyulladásos eredetű betegség okozta ízületi gyulladás esetén jelennek meg.

Helyi tünetek:

 • az ízület duzzadt
 • a panaszos terület piros
 • a gyulladás helye meleg
 • az ízület nem mozgatható (funkciókiesés)

Főként a túlterhelésből, sportból adódó gyulladásokra jellemzőek a helyi tünetek.

Ízületi gyulladást kezelő gyógytornászaink

Ezt kell tudni az ízületi gyulladás kezelésről

Elsődleges szempont, hogy pihentesse, hűtse a gyulladt ízületet. Alkalmazhat helyileg krémeket, gyógynövényeket/gyógyteákat és egyéb fájdalom- és gyulladáscsökkentő szereket is. Ha néhány nap múlva sem szűnnek a panaszok, érdemes orvoshoz menni. Ha szükséges, az orvos gyógyszeres terápiát alkalmaz, amelynek lényege a fájdalom és a gyulladás csökkentése helyileg alkalmazott, szteroidos injekcióval. Amikor a fájdalmat és a gyulladást sikerült enyhíteni, esetleg megszüntetni, gyógytornát és fizikoterápiát javasol a kezelőorvos.

Enyhült, esetleg elmúlt a gyulladás és a fájdalom? Kérjen időpontot gyógytornára!

Gyógytorna nélkül az ízület újra begyulladhat

A gyógytornának lényeges szerepe van az újabb gyulladás kialakulásának megelőzésében. Abban az esetben, ha az ízület mozgása továbbra is rosszul megy végbe, és nincs meg a kellő izomerő az ízület stabilizálásához, az újabb kóros folyamatokhoz vezet. Az ízület újra és újra be fog gyulladni.

Rheumatoid arthritis esetén a deformitások megelőzésében lényeges szerepet játszik a fizioterápia.

ízület-gyógytorna

A gyógytorna szerepe a gyulladás csökkenése után

A gyógytorna egy aktív folyamat, amelynek során a gyógytornász és Ön közösen dolgoznak azon, hogy a gyógyulás sikeres legyen. Az ízületi gyulladás esetében a cél a megfelelő izomerő kialakítása, a terhelés harmonikussá tétele és az ízület stabilitása a mozgás által, amely a természetes és bármikor bevethető. Ezek a célok mind hozzájárulnak az ízület fiziológiás működéséhez, így megakadályozva egy újabb gyulladás és fájdalom létrejöttét.

Rendelőnkben több éves tapasztalattal rendelkező gyógytornászok közül választhat, akiknek bemutatkozóját elolvashatja honlapunk, és online be is jelentkezhet hozzájuk. Akár már holnap tudjuk Önt fogadni, hogy mihamarabb megkezdhessük a prevenciót. Az első alkalom egy 1 órás állapotfelmérés, ahol részletesen kikérdezik Önt a panaszairól, majd fizikális és mozgásvizsgálattal az ízületei állapotát mérik fel, teljes képet kapva a probléma forrásáról. Ha vannak orvosi leletei, azt is hozza magával, ugyanis ez is nagy segítséget nyújthat a probléma gyökerének megtalálásában. Gyógytornászunk megtalálja az ízületi gyulladásának az okát, és ennek az oknak a kezelésére egy személyre szabott terápiás tervet állít fel. Ez után a kezelések alatt végzett gyakorlatokat pontosan betanítja Önnek, figyelve a helyes kivitelezésre és a fájdalomra. Empatikus gyógytornászaink a tornák alatt monitorozzák az Ön rezdüléseit, és ha fájdalmat okoz egy adott mozdulat, akkor azt egy kímélőbb feladattal helyettesítik. A megtanult feladatokat otthonában is végeznie kell, de ha elakadt vagy valamiben bizonytalan, kérheti gyógytornásza online segítségét is.

Szükség esetén egyéb kezelési technikákat is alkalmazunk, például manuálterápia, tapeing technika, ezek azonban nem járnak plusz költséggel, nálunk minden egy áron van!

Ízületi panaszai vannak? Kérjen visszahívást és segítünk! 

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink legprofibbak az Ön ízületi panaszainak gyógyításában!  ↓

 >

Az ízületi gyulladás terápiája – Minden kérdésére válaszoltunk!

Mint minden mozgásszervi probléma esetén, az ízületi gyulladással is érdemes orvoshoz fordulni, ha pihentetésre, illetve otthoni kezelésre nem szűnnek a panaszok. De mi is az ízületi gyulladás?

Ízületeink aktív alkotóelemei a testünknek, jelentős szerepet játszanak a mozgásban, és emiatt a komoly igénybevétel miatt nagyon sérülékenyek tudnak lenni. Ha az ízületi tokot borító belső hártyán kóros folyamatok indulnak meg, akkor ízületi gyulladásról beszélünk.

A gyulladásnak igen heves helyi és általános tünetei lehetnek. Például éjszakai ízületi fájdalom, a panaszos terület mozgásának csökkenése, duzzanata, helyileg bőrpír, melegség, esetleg általánosságban láz, fáradékonyság jelentkezhet. 

Az ízületi gyulladás lehet akut vagy krónikus, és utóbbi formájában különböző ízületi betegségekről (pl.: rheumatoid arthritiszről) beszélhetünk. Míg akut esetben a tünetek legfeljebb 6 hétig állnak fenn, addig a krónikus ízületi gyulladás tünetei inkább periodikusan jelentkeznek.

Mivel a gyulladás hátterében álló okok igen szerteágazóak lehetnek ezért a diagnózist minden esetben reumatológus szakorvos állítja fel, aki már az első alkalommal javaslatot tesz a kezelésekre is. Szükség esetén góckutatást is elrendelhet, amely különböző, összetett vizsgálatokból áll, azonban segít tisztázni az ízületi gyulladás kiváltó okát.

A kezelés a fájdalom-és gyulladáscsökkentők alkalmazása mellett leginkább konzervatív úton történik, gyógytornával és fizikoterápiával. Műtétre csak ritka esetben kerül sor, azonban ezt követően, a rehabilitációs időszakban a szakorvos konzervatív terápiát rendel el.

Az alábbi blokkban összeírtunk minden fontos tudnivalót az ízületi gyulladásról. Csak kattintson arra a címre, amelyik érdekli és a válasz már meg is nyílik!

1. Hogyan épül fel egy ízület és mit is jelent az ízületi gyulladás?

Az ízületek a csontok közötti kapcsolódásában, valamint a mozgásban játszanak fontos szerepet. Kettő vagy több csontból állhatnak, a csontok végeit ízületi porc fedi, amelynek súrlódásmentes elmozdulását az ízületi folyadék (latinul: synovia) teszi lehetővé. Az ízesülő felszínek között található az ízületi rés, ezt pedig az ízületi tok veszi körül. Ez a tok termeli az előzőekben is említett ízületi folyadékot, valamint védi az összeköttetést. Az egészet kívülről az ízületi szalagok tartják össze, valamint támogatják a csontvégek mozgékonyságát.

Az ízületi felszíneket tekintve megkülönböztethetünk homorú (ízületi árok), illetve domború (ízületi fej) csontvégeket.  

Névtelen terv - 2022-06-08T115414.065.png

Ízületi gyulladás (arthritisz) esetén a tok belső hártyás rétege érintett.

Az ízületi gyulladásnál valójában a tok belső felszínét borító hártya gyullad be, amely az ízületi folyadék felszaporodásához vezet, ettől duzzad be és feszül az érintett terület, és ez vezet a fájdalom kialakulásához is. Abban az esetben, ha a gyulladás csak az inakat érinti, íngyulladásról beszélünk.

Ízületi gyulladást diagnosztizáltak Önnél? Kérjen visszahívást és segítünk!

2. Milyen típusai lehetnek az ízületi gyulladásnak?

Az ízületi gyulladás különböző módokon jelentkezhet, például lehet akut vagy krónikus, illetve kötődhet porckopáshoz, valamint gyakori formája lehet a sokízületi gyulladás (rheumatoid arthritisz). 

Akut és krónikus ízületi gyulladás

Az akut ízületi gyulladásra jellemző, hogy a tünetek hirtelen alakulnak ki, igen hevesek lehetnek, azonban a folyamat általában 6 hétig tart. 

Ezzel szemben krónikus/heveny gyulladás esetén a tünetek jelentős mértékben tovább állhatnak fenn, amely az ízület károsodását is okozhatja.

Porckopáshoz köthető ízületi gyulladás

Az ízületben kialakult porckopás kezelés nélkül, valamint folyamatos terhelés hatására ízületi gyulladást generálhat.

Névtelen terv - 2022-06-08T114848.919.png

Rheumatoid arthritis

A reumatoid arthritisz (röviden RA), olyan autoimmun megbetegedés, amely egy állandó, steril gyulladást tart fenn az ízületekben. Ez a krónikus állapot idővel az ízületek deformitásához vezet. A probléma a test bármely ízületét érintheti, akár egyszerre többet is, és jellemző, hogy az ízületek károsodása soha nem egyoldalú, általában mindkét oldalon, szimmetrikusan alakul ki.

Névtelen terv - 2022-06-08T115232.181.png

Rheumatoid arthritisz okozta panaszai miatt minél hamarabb gyógytornászra van szüksége? A Gyógytornászom.hu szakemberével már 2-3 napon belül megkezdheti a tornát! Jelentkezzen be online!

Arthritis psoriatica (AP)

Ez az aszimmetrikusan jelentkező, krónikus szisztémás gyulladásos folyamat az ízületi érintettségen túl a bőrön psoriasisos elváltozásokkal jár. Nők esetében leginkább a kézujjak végperceinek ízületi gyulladását okozza, míg a férfiaknál a gerinc kisízületei érintettek. 

Az ízületi gyulladásos esetek 20%-át teszik ki az arthritis psoriaticában szenvedő páciensek. A betegség diagnózisa és kezelése is egyelőre komoly kihívást jelent, ugyanis differenciáldiagnózissal először el kell különíteni egyéb ízületi gyulladásos megbetegedésektől (pl.: rheumatoid arthritisz, köszvény). Majd ezt követően elengedhetetlen az alapos bőr-, belgyógyászati, valamint kardiológiai vizsgálat a betegség teljes feltárása érdekében. Azonban a korai diagnózis kiemelten fontos a szövődmények megakadályozása érdekében.

(https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28148584/)

3. Mi okozhat ízületi gyulladást?

Az ízületi gyulladásnak számos oka lehet. Az alábbiakban kifejtjük ezeket az okokat, valamint kitérünk a rheumatoid arthritisz lehetséges rizikófaktoraira is.

Fertőzések okozta gyulladás

Az akut, valamint a krónikus ízületi gyulladás hátterében leggyakrabban valamilyen bakteriális fertőzés áll. Ha valamilyen oknál fogva (pl.: sérülés vagy operáció során) baktérium kerül az ízületbe, ott gennyes gyulladás (szakszóval szeptikus arthritis) keletkezhet. 

A fertőzéses esetek körülbelül 1%-át vírusok okozzák, amelyek leggyakoribb okai világszerte a parvovírus, a hepatitis B és C, valamint a HIV.

(https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27037381/)

Autoimmun betegség és rheumatoid arthritisz

Az immunrendszer problémáihoz köthető ízületi gyulladást steril gyulladásnak is nevezik, azonban az ezek hátterében álló ok egyelőre ismeretlen. A sokízületi gyulladásként is ismert rheumatoid arthritist is valamilyen autoimmun betegség váltja ki. 

Névtelen terv - 2022-06-08T115135.488.png

Ízületi gyulladás anyagcserezavar miatt

Az ízületi gyulladások hátterében álló anyagcserezavar leggyakrabban a köszvény lehet. Ez a folyamat az ízületekben a nátrium-urát (azaz húgysav) kristályok kicsapódásához vezet. Heves, hirtelen fellépő és nagyon erős fájdalommal, más néven köszvényes rohamokkal jár. Kezelés nélkül is elmúlnak ezek a rohamok, azonban sokkal tovább tarthat a gyulladás és a fájdalom, ezért ilyen esetben mindenképpen forduljon szakemberhez! A krónikussá váló gyulladás roncsolja az ízületeket, és ezt a folyamatot sokkal nehezebb visszafordítani.

Túlterhelés és a gyulladás kapcsolata

Az ízületek túlterhelése esetén is kialakulhat ízületi gyulladás. Ebben az esetben beszélhetünk abszolút túlterhelésről, amely azt jelenti, hogy valóban túlterheltük az ízületet (pl.: ház felújítás, komolyabb sportteljesítmény után) anélkül, hogy azt hozzászoktattuk volna a nagyfokú terheléshez. Ezzel szemben egy, már sérült vagy elcsúszott ízületnek (pl.: lúdtalp, porckopás a térdben) a normál napi terhelés is árthat, ezt nevezzük relatív túlterhelésnek.

Névtelen terv - 2022-06-08T114855.468.png

Sportolás következtében túlterhelte ízületét és gyógytornászt keres, aki szakértelemmel kezeli panaszát? Tekintse meg naptárunkat és jelentkezzen be online az Önnek megfelelő szabad időpontra!

Porckopás – az egyik leggyakoribb kiváltó ok

A porckopás degeneratív ízületi gyulladáshoz (szakszóval osteoarthritis) vezethet. Ez a folyamat krónikus fájdalommal és az érintett terület mozgáskorlátozottságával jár. Leginkább időskorban jelentkezik, azonban fontos megemlíteni, hogy akár a túlsúly ízületre gyakorolt negatív hatásai is kiválthatják.

Ezek lehetnek a reumatoid arthritisz rizikófaktorai

Azt már az előzőekben is említettük, hogy a reumatoid arthritisz kiváltó oka általában autoimmun eredetű, amelynek a hátterét egyelőre nem ismerjük, ezért az alábbiakban összegyűjtöttük azokat a tényezőket, amelyek szerepet játszhatnak a betegség kialakulásában:

 • Genetika: abban az esetben, ha a családban már előfordult reumatoid arthritisz, akkor a betegség nagy valószínűséggel öröklődhet.
 • Nem: nemek esetében a reumatoid arthritisz sokkal gyakrabban érinti a nőket, mint a férfiakat.
 • Fertőzések: bizonyos fertőző betegségek is növelhetik a reumatoid arthritisz kialakulásának esélyét. Ilyen lehet például az Epstein-Barr vírusfertőzés, amely a herpeszvírusok közé tartozik. 
 • Egyéb: az RA rizikófaktorai lehet még a dohányzás és a túlsúly is.

4. Az ízületi gyulladás 8 vezető tünetei

Az ízületi gyulladásnak lehetnek általános (azaz az egész szervezetet érintő), valamint helyi tünetei. Ebben a fejezetben a sokízületi gyulladás, valamint az arthritis psoriatica tüneteire külön is kitérünk. 

Általános tünetek

 • általános gyengeség
 • rossz közérzet
 • hőemelkedés/láz
 • ízületi merevség

Ezek az általános tünetek leginkább az autoimmun, anyagcserezavar vagy a gyulladásos eredetű betegség okozta ízületi gyulladás esetén jelennek meg.

Helyi tünetek

 • az ízület duzzadt
 • a panaszos terület piros
 • a gyulladás helye meleg
 • az ízület nem mozgatható (funkciókiesés)

Főként a túlterhelésből, sportból adódó ízületi gyulladásokra jellemzőek a helyi tünetek megjelenése.

Névtelen terv - 2022-06-08T114833.843.png

A sokízületi gyulladás (rheumatoid arthritisz) tünetei

A reumatoid arthritisz azért is speciális, mert jellemző ra, hogy a tünetek periodikusan jelentkeznek. Az egyik időszakban a tünetek fellángolnak, ezt nevezzük exarbációnak, míg a következő időszakban a tünetek szinte teljesen megszűnnek, amit remissziónak nevezünk. Az alábbi tünetek enyhébb és súlyosabb formái utalhatnak a reumatoid arthritiszre:

 • fájdalom, amely lehet állandó is, de a fellángoláskor igen erős lehet az ízületi fájdalom
 • ízületi merevség, amely a gyulladás miatt jön létre
 • duzzanat a felszaporodott ízületi folyadék miatt
 • az ízület csökkent funkciója a merevség, emiatt pedig a mozgásterjedelem beszűkülése miatt
 • ízületi deformitás 

Ezek lehetnek az arthtitis psoriatica tünetei

A diagnózis kritériumai között szerepel, hogy az alábbi tünetek 40 éves kor előtt jelentkeznek, valamint legalább három hónapja fennállnak:

 • bemozgatásra enyhülő, éjszakai-hajnali derékfájdalom
 • aszimmetrikusan jelentkező ízületi gyulladás a kézujjak utolsó végpercein, vagy az alsó végtagokon
 • terhelésre/nyomásra az ínak, szalagok tapadási helyei érzékenyek, fájdalmasak
 • pikkelysömör a körmökön
 • kéz-/lábujjak duzzanata
 • nem mozgásszervi panaszok: szívbillentyűk, nagy erek érintettsége, bőr, bélrendszer, szem gyulladása

A legtöbb ízületi gyulladás nem csak heves és mindennapos fájdalommal jár, hanem emiatt szorongás, valamint gyakori esetben depresszió is megjelenhet. Azonban ez az állandó szorongás és stressz negatív hatással lehet a perifériás és a központi idegrendszerre, és olyan fokú érzékenységet (szenzitizációt) alakíthat ki, amely a tünetek súlyosbodásához vezethet.

(https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30669892/)

A fenti tüneteket megkeserítik a mindennapjait? Kérjen visszahívást, és több éves szakmai tapasztalattal rendelkező gyógytornászunk segít Önnek!

5. Ízületi gyulladás esetén ezt teheti otthon – a gyógytornász 5 legfontosabb tanácsa

 1. Elsődleges szempont, hogy pihentesse, hűtse a gyulladt ízületet
 2. Kerülje a cukorban, telített zsírokban, és finomított szénhidrátokban gazdag ételeket, ugyanis ezek fenntarthatják a gyulladást, 
 3. Alkalmazhat helyileg krémeket, gyógynövényeket/gyógyteákat és egyéb fájdalom- és gyulladáscsökkentő szereket is. 
 4. Ha néhány nap múlva sem szűnnek a panaszok, érdemes orvoshoz menni. Ha szükséges, az orvos gyógyszeres terápiát alkalmaz, amelynek lényege a fájdalom és a gyulladás csökkentése helyileg alkalmazott, szteroidos injekcióval. 
 5. Amikor a fájdalmat és a gyulladást sikerült enyhíteni, esetleg megszüntetni, gyógytornát és fizikoterápiát javasol a kezelőorvos.

Olyan magán gyógytornászt keres, aki megfizethető áron dolgozik? Tekintse meg árlistánkat, majd jelentkezzen be hozzánk állapotfelmérésre!

6. Az ízületi gyulladás diagnosztikája

Amellett, hogy az szakorvos (rheumatológus) alaposan kikérdezi Önt panasziról, valamint fizikális vizsgálatot is végez, a diagnózis felállításához elengedhetetlen, hogy megtalálják a kiváltó okot, amely alapján elindulhat a gyulladás megfelelő kezelése.

Abban az esetben, ha az anamnézis, valamint a fizikális vizsgálat során nem derült ki egyértelműen az ízületi gyulladás hátterében álló ok, akkor annak további tisztázására góckutatást rendel a reumatológus szakember. A hosszadalmas folyamat az alábbi vizsgálatokból áll:

 • vérvétel, laborvizsgálat
 • fogorvosi góckutatás
 • fül-orr-gégészeti vizsgálat
 • ultrahang: mellkasi és hasi
 • röntgen
 • széklet, vizelet mintavétel
 • urológiai konzultáció
 • szükség esetén további szakemberek bevonása

7. Az ízületi gyulladás 5 fő kezelési módja

Abban az esetben, ha az otthoni, konzervatív terápiára sem szűnt meg a gyulladás, a reumatológus szakorvos az alábbi kezelési eljárásokkal kezelheti az ízületi problémát:

Reumatológiai ellátás

Az első és legfontosabb lépcső az ízületi gyulladás kezelésében a reumatológus szakorvos által végzett kivizsgálás, aki már az első alkalommal további terápiát ír elő a problémára

Szükség esetén az általa javasolt kezelések mellett elrendelheti a góckutatás megkezdését, amely labor, képalkotó, valamint társszakmák által végzett vizsgálatokból áll.

A kezelési alkalmak végeztével a szakorvos a kontrollvizsgálat alatt elemzi a góckutatás eredményeit, valamint felméri az Ön aktuális állapotát.

Fájdalomcsillapítás és gyulladáscsökkentés gyógyszeres úton

Ízületi gyulladás esetén minden esetben szükség van gyógyszeres terápiára, amelyekkel a tüneteket enyhíteni lehet. Ha olyan súlyos a gyulladás, hogy a nonszteroid alapú fájdalomcsillapító krémek és gyógyszerek sem segítenek, szteroid injekciót rendelhet el a szakorvos, amelyet általa meghatározott ütemben, az érintett ízület területére ad be. 

Emellett szteroid alapú tablettákat is javasolhat, amelynek adagolását mindenképpen az előírt módon végezze!

Ma már elérhető Magyarországon is egy modernebb kezelési forma, a biológiai terápia, amely a gyermekkori krónikus ízületi gyulladás esetén is bevethető. 

Fizikoterápia

A fizikoterápia különböző, eszközös kezelési eljárásokkal csökkenti a gyulladást. A helyileg ható terápiák közül az ízületi problémákra ajánlott a lökéshullám, a lézerterápia, valamint az ultrahangos kezelés. Lássuk ezeket részletesebben:

A lökéshullám egy mesterségesen létrehozott akusztikus hullám, amely nagy távolságra képes energiát eljuttatni a szervezetben. A bőr felszínét nem megsértve, bejutnak a szervezetbe és az adott helyen kifejtik fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatásukat. A kezelendő területre kontakt gélt visznek fel, ez segíti a hullámok akadálymentes továbbjutását a bőrön keresztül az izmokba és a csontokba. Ez után egy kezelőfej segítségével bejuttatják a hanghullámokat a sérült területre. 

A lézerterápia lényege, hogy természetes folyamatokkal kezelje az ízületi gyulladás tüneteit. Lágylézer alkalmazásával elősegítik a bőralatti sejtek nyugalmát, valamint lokálisan csökkentik a fájdalmat és a gyulladást. 

Ultrahang terápiával, szintén kontaktanyag (azaz gél) segítéségével a bőrön keresztül bejuttatva a hanghullámokat azok hőt, valamint egyfajta mikromasszázst generálva fájdalomcsillapító és értágító hatással rendelkezik. 

Névtelen terv - 2022-06-08T120024.358.png

Leghatékonyabb konzervatív terápia: gyógytorna

A gyulladás csökkenése után megkezdődhet a konzervatív terápia, amelynek fő eleme a gyógytorna. Segítségével hatékonyan megelőzhetőek az újabb gyulladások, valamint a sérülésből, porckopásból vagy a túlterhelésből adódó ízületi panaszok megfelelően rehabilitálhatóak. 

A gyógytorna nem csak akut ízületi gyulladások esetén segíthet. A krónikus ízületi gyulladások (RA, PA) kezelésében is jelentős szerepet játszik, ugyanis speciális gyakorlatokkal növeli az ízület mozgásterjedelmét, ezáltal a csökkenti annak merevségét és így a deformitások kialakulásának esélyét.

Műtéti indikációk

Az ízületi gyulladások kezelését igen ritka esetben végzik műtéti úton. A bakterális fertőzésből eredő gyulladás esetén tárhatják fel, és tisztíthatják ki az érintett ízületet, azonban ezt is csak körültekintően alkalmazzák, ugyanis gyulladt terület műtétileg nem kezelhető. Az operációt követően minden esetben gyógytorna szükséges a rehabilitációs időszakra, hogy a panaszos ízület megfelelően gyógyuljon, és visszanyerje normál funkcióját.

Több éves szakmai tapasztalattal rendelkező gyógytornászt keres, aki már 2-3 napon belül tudja Önt fogadni? Foglaljon időpontot online!

8. Az ízületi gyulladás kezelése gyógytornával

Az ízületi gyulladás elsődleges terápiája a pihentetés, valamint a fájdalom-és gyulladáscsökkentő gyógyszerek, krémek alkalmazása. A gyulladás enyhülését követően minél hamarabb érdemes megkezdeni a mozgásterápiát a szövődmények megelőzése érdekében. A reumatoid arthritisz esetén az exarbációs (fellángolás) és remissziós (tünetmentes) időszakban is fontos szerepet játszik a gyógytorna. 

Névtelen terv - 2022-06-08T120008.630.png

A gyógytorna természetesen úton kezeli az ízületi gyulladást, ugyanis a mozgást használja fel, hogy serkentse a test öngyógyító folyamatait. A gyógytornászok az alábbi módszereket alkalmazzák a tünetek enyhítésére, valamint a további problémák megelőzésére:

Aktív tornagyakorlatok

A gyógytorna egy aktív gyakorlatai során a gyógytornász és Ön közösen dolgoznak azon, hogy a gyógyulás sikeres legyen. Az ízületi gyulladás esetében a gyógytorna erősítő gyakorlatainak a célja a megfelelő izomerő kialakítása, a terhelés harmonikussá tétele és az ízület stabilitása. Ezek a célok mind hozzájárulnak az ízület fiziológiás működéséhez, így megakadályozva egy újabb gyulladás és fájdalom létrejöttét. Az erősítő gyakorlatok serkentik a keringést, amely az ízületi gyulladás gyógyulását gyorsítja, és az ebből fakadó duzzanat csökkentésében is jelentős szerepet játszik.

Nyújtó gyakorlatok

A kezelések során alkalmazott stretching (nyújtás) segítségével lazítható a megfeszült izomzat. Az alapos és helyesen kivitelezett nyújtó technikának köszönhetően javulhat a szövetek vérellátása, normalizálódhat a panaszos ízület mozgásterjedelme, és a fájdalom is megszűnhet. A lazább szövetek terhelés hatására is kímélik a problémás ízületet, ezáltal a porckopás, mint a gyulladás egyik lehetséges szövődménye is megakadályozható.

Névtelen terv - 2022-06-08T115227.678.png

Speciális kezelési eljárások

A mindenki által is ismert gyógytorna feladatokon túl egy tapasztalt és képzett gyógytornász számos modern technikát is bevethet az eredményes gyógyulás érdekében (pl.: kineziológiai tapaszolás). Ahhoz, hogy a megfelelő módszert válassza ki a szakember, egy állapotfelmérést végez, amely során teljes képet kap az Ön problémájáról, ezáltal pedig személyre szabott módon választja ki a gyógyuláshoz szükséges terápiás eljárást.

A kinesio tape egy speciális ragasztóval ellátott szalag, amelyet a gyógytornászok helyeznek fel az érintett területre. A módszer nem csak a fájdalomcsillapításban lehet hatékonyan, hanem a nyirok- és vérkeringés fokozásával segít csökkenteni a gyulladást, stabilizálja az ízületet és tehermentesíti a sérült szöveteket.

Látható tehát, hogy a gyógytorna komplex módon segíti a csípőízületi gyulladás szövődménymentes gyógyulását. 

Megfizethető áron keres nagy szakmai tapasztalattal rendelkező gyógytornászt? Tekintse meg árlistánkat, majd foglaljon időpontot online!

9. Az ízületi gyulladás szövődményei kezelés nélkül

A gyógytornának lényeges szerepe van az újabb gyulladás kialakulásának megelőzésében. Abban az esetben, ha az ízület mozgása továbbra is rosszul megy végbe, és nincs meg a kellő izomerő az ízület stabilizálásához, az újabb kóros folyamatokhoz, porckopáshoz vezethet. 

Kezelés nélkül tehát a gyulladás elhúzódhat, vagy újra fellángolhat, hanem annak megszűnése után is egy állandó ízületi fájdalom maradhat. Ha még ez után sem fordul gyógytornász szakemberhez a fájdalom miatt a szövetek folyamatos túlfeszülésben maradhatnak, ez pedig újabb panaszok kialakulását okozhatja. A porckopás is szintén a merev izmok, szalagok miatt bekövetkezett megváltozott terhelés következménye. Ez a probléma később nagyobb eséllyel csak műtéti eljárással gyógyítható. 

Mivel szöveteink egy összefüggő rendszert alkotnak, ezért minden-mindennel összefüggésben áll. Ha egy ponton bármilyen eltérés alakul ki, az más területekre is jelentős hatással lehet. Például az egészséges ízületek is panaszossá válhatnak, ugyanis nehezen bírják a megnövekedett terhelést, az izmok pedig befeszülnek, és máshol is jelentkezhet fájdalom, valamint izomerő csökkenés. Például az ellenoldalon, vagy az érintett oldal egyéb ízületeiben. Több probléma kezelése azonban jelentős mértékben növelheti a gyógyulási időt

Rheumatoid arthritis esetén gyógytorna hiányában az ízületi merevség fokozódhat, a deformitások hamarabb kialakulhatnak, és olyan mértékűek lehetnek, hogy komoly akadályt jelenthetnek a mindennapok tevékenysége során.

Szeretné megelőzni az ízületi gyulladás szövődményeit? Kérjen visszahívást és segítünk!

10. Így zajlik a gyógytorna állapotfelmérés ízületi gyulladás esetén

Rendelőnkben több éves tapasztalattal rendelkező gyógytornászok közül választhat magának terapeutát. Szakembereink bemutatkozóját elolvashatja honlapunk, és online be is jelentkezhet már néhány kattintással! Már néhány napon belül tudjuk Önt fogadni, hogy mihamarabb megkezdhessük az ízületi gyulladás kezelését

Anamnézis felvétellel a teljes képért

Az első alkalom egy 1 órás állapotfelmérés, ahol részletesen kikérdezzük Önt a panaszairól, hogy teljes képet kapjon a probléma forrásáról. Ha vannak orvosi leletei, azokat is hozza magával, ugyanis ez is nagy segítséget nyújthat az anamnézis felállításában. Olyan alapos kivizsgálásban lesz része, amilyet még soha nem tapasztalt!

Fizikális vizsgálat és speciális tesztek

Az anamnézis felvétele után következik a megtekintés és a fizikális vizsgálat, amely során a látottak alapján a gyógytornász speciális teszteket végez, hogy megvizsgálja a problémás ízület mozgásait, valamint a környező izmok állapotát is felméri. Szakemberünk nem csak a panaszos területen, hanem a teljes testen is elvégzi ezeket a vizsgálatokat annak érdekében, hogy megtalálja az ízületi gyulladás kiváltó okát. 

Névtelen terv - 2022-06-08T114844.473.png

Diagnózis és terápiás terv felállítása

Mindezek alapján a terapeuta egy mozgásszervi diagnózist állít fel, majd egy személyre szabott terápiás tervet dolgoz ki, amelyet Önnel is ismertet. Ebből Ön is megtudhatja, hogy mi lehet a probléma forrása, milyen kezelésekre és hány alkalomra lesz szüksége a gyógyuláshoz.

Rendszeres gyógytorna kezelések

Ez után megkezdődik a gyógytorna. A kezelések alatt végzett gyakorlatokat pontosan betanítja Önnek, figyelve a helyes kivitelezésre és a fájdalomra. Empatikus gyógytornászaink a kezelések alatt monitorozzák az Ön rezdüléseit, és ha fájdalmat okoz egy adott mozdulat vagy fogás, akkor azt egy kímélőbb feladattal/fogással helyettesítik. Az izmok erősítésénél és nyújtásánál az Ön állapotát és fejlődését figyelembe véve fokozatosan kerülnek bevezetésre az újabb és magasabb szintű gyakorlatok. A megtanult feladatokat otthonában is végeznie kell, azonban ha elakadt vagy valamiben bizonytalan, nálunk kérheti gyógytornásza online segítségét is.

Szükség esetén egyéb kezelési technikákat is alkalmazunk, például manuálterápia, taping technika, ezek azonban nem járnak plusz költséggel, nálunk minden egy áron van!

Pácienseink közül 10-ből 7 ember már az első alkalom után jelentős mértékű javulásról számol be. Rendszeres gyógytornával pedig akár már 5 alkalom után a fájdalom megszűnésével, valamint a panaszos ízület mozgástartományának visszanyerésével újra egészséges és panaszmentes lehet a mozgás. 

A Gyógytornászom.hu szakembereit Budán, a Vitéz utcában, valamint Pesten, a Bajcsy-Zsilinszky úton is megtalálhatja. Rendelőinkben SZÉP és Egészségpénztári kártyával is fizethet!

11. Jelentkezzen be gyógytornára!

Amennyiben Önnél is ízületi gyulladást diagnosztizáltak és rendszeres gyógytornára van szüksége, jöjjön el a Gyógytornászom.hu rendelőjébe egy egyéni állapotfelmérésre! Egy kezelés ára nálunk csak 13.900 forintba kerül! 

Személyesen Budapest 2. kerületében, a Batthyány tér közelében, a Vitéz utca 9. vagy az 5. kerületben a Bajcsy-Zsilinszky út 72. szám alatt várjuk világos, csendes, modern rendelőnkben. A Gyógytornászom.hu szakemberei több éves szakmai tapasztalattal rendelkeznek, így biztosan megfelelő kezelést kaphat

Rendelőnkben fizethet készpénzzel, bankkártyával, SZÉP kártyával (OTP, MKB, K&H) és bizonyos egészségpénztári kártyákat is elfogadunk (OTP, MKB, Patika, Prémium, Tempo). 

Időpontot foglalni lehet telefonon a 06-30-50-50-50-3 számon (9 és 17 óra között) vagy oldalunkon keresztül online. Igény esetén visszahívást vállalunk. 

Rendelőnk könnyen megközelíthető a fő tömegközlekedési eszközökkel, valamint autóval is. Termeink jól felszereltek, kényelmes kezelőágyak állnak rendelkezésre. 

Csapatunk folyamatosan továbbképzi magát különböző tanfolyamokon, hogy vendégeinknek a leghatékonyabb, leggyorsabb eredménnyel járó kezelést tudjuk nyújtani. Minden alkalommal maximálisan odafigyelünk az egyénre, az alapos, részletes kikérdezésre, hogy minél pontosabb képet kapjunk nem csak a hátfájásról, hanem a vendég életkörülményeiről is. 

Nálunk lehet kérdezni, sőt! Ha nem ért valamit, bizonytalan abban, hogy mi miért van, mit miért csinálunk, mindenképp kérdezzen! Arra törekszünk, hogy minél részletesebben elmagyarázzuk a kezelést, a problémájához vezető okokat és hogy mit lehet tenni a csökkentése, megszüntetése érdekében.

Pácienseink ezt írják az ízületi gyulladás gyógytornánkról


Mi történik a bejelentkezés után?


 • Ha már tudja, hogy pontosan mikor / kihez szeretne jönni, akkor gyógytornászaink naptárába, akár most azonnal online foglalhat időpontot.
 • Ha úgy érzi, hogy beszélne velünk a bejelentkezés előtt élő szóban, akkor ide kattintva visszahívást is kérhet tőlünk.
 • Mindkét esetben kolléganőink telefonon visszahívják Önt és pontosítják a részleteket, megbeszélik a kérdéseket.
 • Az első kezelés egy 60 perces részletes állapotfelmérés, amely során mozgástesztekkel és teljes testi vizsgálattal mérjük fel fájdalma(i) okát és pontos helyét.
 • Ezt követően gyógytornásza elkészíti személyes terápiás tervét, amely célzottan az Ön panaszát veszi kezelésbe.
 • Gyógytornászunk minden alkalommal segít Önnek a gyakorlatok pontos végrehajtásában és ha kell bármikor tudnak változtatni.
 • Illetve segítünk Önnek az otthon végezhető gyakorlatok kivitelezésében is!

gerincferdülés