ízületi gyulladás

Ízületi gyulladás – kezelése, okai és tünetei: A gyógytornász válaszol

Ízületeink aktív alkotóelemei a testünknek, emiatt a komoly igénybevétel miatt nagyon sérülékenyek tudnak lenni. Ha reggelente merevnek érzi az ízületeit, nehezen teszi meg az első lépéseket, vagy tapasztalta már, hogy beduzzadt például a térde, esetleg be is pirosodott, akkor ez a cikk Önnek szól! Elmondjuk mi is az ízületi gyulladás, részletezzük a kiváltó okokat és a tüneteit, valamint kitérünk a kezelési módokra és arra, miért hatékony kezelési mód a gyógytorna.

Kérjen visszahívást tőlünk!

Milyen eredményeket várhat a gyógytornától?

 • A fájdalom jelentős mértékben csökkenhet.
 • A gyulladás tünetei enyhülhetnek.
 • A gyógyulási idő lerövidülhet.
 • Az ízület mozgásterjedelme növekedhet.
VH kérő form - cikkbe
First

Mi is az ízületi gyulladás?

Az ízületek a csontok közötti kapcsolódásában játszanak fontos szerepet. Kettő vagy több csontból állhatnak, a csontok végein helyezkedik el az ízületi porc, az összeköttetésért az ízületi tok és a szalagok felelősek, valamint az ízületi tokon belül ízületi folyadék is található. Az ízületi gyulladásnál valójában a tok belsején lévő hártya gyullad be, amely az ízületi folyadék felszaporodásához vezet, ettől duzzad be és fájdul meg a panaszos terület.

ízületi

Az ízületi gyulladásnak sok oka lehet

Hogy mitől alakul ki gyulladás az ízületben, annak számos oka lehet. Mindenképp szükséges egy szakorvosi vizsgálat ennek kiderítésére. Az alábbiakban kifejtjük az okokat.

Fertőzések

Leggyakrabban valamilyen bakteriális fertőzés okozza a gyulladást. Ha baktérium kerül az ízületbe, ott gennyes gyulladást okozhat (szeptikus arthritis). Abban az esetben, ha a gyulladás csak az inakat érinti, íngyulladásról beszélünk.

Autoimmun betegség

A steril gyulladással járó ízületi problémát az immunrendszer megbetegedése okozza, azaz a Rheumatoid Arthritis. Ez a gyulladásos folyamat hosszantartó, krónikus állapot, amely idővel az ízületek deformitásához vezet. Amellett, hogy a test bármelyik ízületét érinti, és komoly fájdalommal jár, jelentősen korlátozza a mozgást az érintett területen.

Anyagcserezavar

Ha anyagcserezavar okoz ízületi gyulladást, akkor mindenképpen a köszvény nevű betegségre gondolunk. Ez a kóros folyamat a nátrium-urát (azaz húgysav) kristályok kicsapódását okozza az ízületben. Heves, hirtelen fellépő és nagyon erős fájdalommal, más néven köszvényes rohamokkal jár. Kezelés nélkül is elmúlnak ezek a rohamok, azonban sokkal tovább tarthat a gyulladás és a fájdalom, ezért ilyen esetben mindenképpen forduljon szakemberhez! A krónikussá váló gyulladás roncsolja az ízületeket, és ezt a folyamatot sokkal nehezebb visszafordítani.

Túlterhelés

Amikor az ízület több terhelést kap, mint amennyit elbírna, akkor végső tünetcsoportként megjelenhet ízületi gyulladás. Beszélhetünk abszolút túlterhelésről, amely azt jelenti, hogy valóban túlterheltük az ízületet (pl.: ház felújítás, komolyabb sportteljesítmény után) anélkül, hogy azt hozzászoktattuk volna a nagyfokú terheléshez. Ezzel szemben egy, már sérült vagy elcsúszott ízületnek (pl.: lúdtalp, porckopás a térdben) a normál napi terhelés is árthat, ezt nevezzük relatív túlterhelésnek.

Sportolóknál is gyakran előfordul, ha hibásan terhelik az ízületet, így nem megfelelő a mozgás minősége. Futóknál általában térdfájdalom, a súlyokkal edzőknél pedig vállfájdalom jelentkezik.

Porckopás

A porcok kopása degeneratív ízületi gyulladáshoz (osteoarthritis) vezethet. Ez a folyamat krónikus fájdalom és mozgáskorlátozottsággal jár. Jellemzően időskorban jelentkezik, de a túlsúly ízületre gyakorolt negatív hatásai is okozhatják.

Az ízületi gyulladásnak több fajtája van

 1. Akut ízületi gyulladás: a gyulladás hirtelen jelentkezik és 6 hétig tart.
 2. Porckopásos ízületi gyulladás: ha egy ízületben már létrejött a porckopás és így túlterhelik, akkor gyulladás jelenhet meg.
 3. Rheumatoid arthritises gyulladás: ez az autoimmun betegség általános ízületi gyulladást okoz, és az egész szervezetet érinti.

Ezek az ízületi gyulladás tünetei

Általános tünetei, amelyek minden gyulladásnál megjelennek:

 • általános gyengeség
 • rossz közérzet
 • hőemelkedés/láz
 • ízületi merevség

Ezek az általános tünetek leginkább az autoimmun, anyagcserezavar vagy a gyulladásos eredetű betegség okozta ízületi gyulladás esetén jelennek meg.

Helyi tünetek:

 • az ízület duzzadt
 • a panaszos terület piros
 • a gyulladás helye meleg
 • az ízület nem mozgatható (funkciókiesés)

Főként a túlterhelésből, sportból adódó gyulladásokra jellemzőek a helyi tünetek.

Ízületi gyulladást kezelő gyógytornászaink

Ezt kell tudni az ízületi gyulladás kezelésről

Elsődleges szempont, hogy pihentesse, hűtse a gyulladt ízületet. Alkalmazhat helyileg krémeket, gyógynövényeket/gyógyteákat és egyéb fájdalom- és gyulladáscsökkentő szereket is. Ha néhány nap múlva sem szűnnek a panaszok, érdemes orvoshoz menni. Ha szükséges, az orvos gyógyszeres terápiát alkalmaz, amelynek lényege a fájdalom és a gyulladás csökkentése helyileg alkalmazott, szteroidos injekcióval. Amikor a fájdalmat és a gyulladást sikerült enyhíteni, esetleg megszüntetni, gyógytornát és fizikoterápiát javasol a kezelőorvos.

Enyhült, esetleg elmúlt a gyulladás és a fájdalom? Kérjen időpontot gyógytornára!

Gyógytorna nélkül az ízület újra begyulladhat

A gyógytornának lényeges szerepe van az újabb gyulladás kialakulásának megelőzésében. Abban az esetben, ha az ízület mozgása továbbra is rosszul megy végbe, és nincs meg a kellő izomerő az ízület stabilizálásához, az újabb kóros folyamatokhoz vezet. Az ízület újra és újra be fog gyulladni.

Rheumatoid arthritis esetén a deformitások megelőzésében lényeges szerepet játszik a fizioterápia.

ízület-gyógytorna

A gyógytorna szerepe a gyulladás csökkenése után

A gyógytorna egy aktív folyamat, amelynek során a gyógytornász és Ön közösen dolgoznak azon, hogy a gyógyulás sikeres legyen. Az ízületi gyulladás esetében a cél a megfelelő izomerő kialakítása, a terhelés harmonikussá tétele és az ízület stabilitása a mozgás által, amely a természetes és bármikor bevethető. Ezek a célok mind hozzájárulnak az ízület fiziológiás működéséhez, így megakadályozva egy újabb gyulladás és fájdalom létrejöttét.

Rendelőnkben több éves tapasztalattal rendelkező gyógytornászok közül választhat, akiknek bemutatkozóját elolvashatja honlapunk, és online be is jelentkezhet hozzájuk. Akár már holnap tudjuk Önt fogadni, hogy mihamarabb megkezdhessük a prevenciót. Az első alkalom egy 1 órás állapotfelmérés, ahol részletesen kikérdezik Önt a panaszairól, majd fizikális és mozgásvizsgálattal az ízületei állapotát mérik fel, teljes képet kapva a probléma forrásáról. Ha vannak orvosi leletei, azt is hozza magával, ugyanis ez is nagy segítséget nyújthat a probléma gyökerének megtalálásában. Gyógytornászunk megtalálja az ízületi gyulladásának az okát, és ennek az oknak a kezelésére egy személyre szabott terápiás tervet állít fel. Ez után a kezelések alatt végzett gyakorlatokat pontosan betanítja Önnek, figyelve a helyes kivitelezésre és a fájdalomra. Empatikus gyógytornászaink a tornák alatt monitorozzák az Ön rezdüléseit, és ha fájdalmat okoz egy adott mozdulat, akkor azt egy kímélőbb feladattal helyettesítik. A megtanult feladatokat otthonában is végeznie kell, de ha elakadt vagy valamiben bizonytalan, kérheti gyógytornásza online segítségét is.

Szükség esetén egyéb kezelési technikákat is alkalmazunk, például manuálterápia, tapeing technika, ezek azonban nem járnak plusz költséggel, nálunk minden egy áron van!

Ízületi panaszai vannak? Kérjen visszahívást és segítünk! 

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink legprofibbak az Ön ízületi panaszainak gyógyításában!  ↓

 >