nyakfájás

Nyakfájás – 8 tünet, amikor mindenképpen kezelni kell

Nyakfájást már alighanem mindenki tapasztalt életében az egyszerű elalvás miatti fájdalomtól, ami jellemzően egy-két nap alatt elmúlik, az elhúzódó problémákig. A nyak testünk egyik legbonyolultabb, egyben legérzékenyebb része is. A nyaki gerinccsigolyák mozgékonyságuk mellett hatalmas terhelésnek vannak kitéve minden nap. Ezt a helytelen testtartás, vagy a képernyő előtti ülőmunka tovább növelheti. Mikor van szó átmeneti kellemetlenségről és mikor érdemes mindenképp kezelni a nyakfájást? Összegyűjtöttük azt a nyolc tünetet, amivel mindenképp érdemes szakembert felkeresni nyakfájás esetén.

A fájdalom enyhítésében fontos szerepet játszik a mozgásterápia, így nemcsak a tünetek, hanem azok kiváltó oka is megszüntethető gyógytorna segítségével. Egy gyógytornász az állapotfelmérés során meghatározhatja a szükséges kezelési módot, ha kell, pedig további vizsgálatokat javasolhat. Így időben fény derülhet a komolyabb, de még rejtett problémákra is, például a porckorongok előboltosulására, vagy egy kialakult gerincsérvre is.

Ortopéd szakorvossal is várjuk!

A Nyugati térnél, a Bajcsy-Zsilinszky úti rendelőnkben a gyógytornán felül orvosi segítséget is igénybe vehet! (Bajcsy-Zsilinszky út 72.) Dr. Pánti Zsombor Imre ortopéd szakorvos minden csütörtökön 08:30 és 11:30 között tudja fogadni Önt.

Gyógytorna garanciával!

Amennyiben az állapotfelméréssel (1. alkalom) nem elégedett, mert nem azt kapta tőlünk amire számított, és azt a helyszínen jelzi nekünk, akkor nem kell kifizetnie az első alkalom árát! Sőt, ha a panasza olyan jellegű amire a gyógytorna nem tud megoldást nyújtani, akkor is ingyenes volt az állapotfelmérés az Ön számára.

Nyakfájás: 8 tünet, amivel érdemes szakemberhez fordulni

Az alábbiakban bemutatunk 8 tünetet, amelyek jelentkezésekor mindenképpen érdemes szakemberhez fordulnia.

Elaludtam a nyakam, vagy komolyabb a probléma?

A legtöbben ismerik azt a kellemetlen érzést, amit a nyak elalvása okoz. Ilyenkor nemcsak az izmok mozgatása okoz fájdalmat, de a fej és a nyak mozgástartománya is beszűkül. Szerencsére a probléma már néhány nap alatt rendeződhet magától is. Izomlazító krémekkel és gyengéd masszázzsal meggyorsítható a folyamat. Ha hosszabb idő alatt sem múlik el a fájdalom, vagy egyre gyakrabban jelentkezik, érdemes szakértő segítségét kérni.

A gyógytorna nemcsak a kezelésben, hanem a megelőzésben is hasznos segítséget nyújthat. A gerincet tartó izmok átmozgatásával és erősítésével korrigálhatók a testtartás problémái, így megszüntethető és megelőzhető a fájdalom.

Beszűkül a nyak mozgástere

A nyak mozgástartományának tartós beszűkülése, ami tehát, tehát nem a nyak elalvásával áll összefüggésben szintén olyan tünet, amivel érdemes szakemberhez fordulni. A gerinc statikájában beállt változások nemcsak a probléma helyén, hanem az egész szervezetben okozhatnak tüneteket. A test automatikusan igyekszik korrigálni a helytelen testtartásból fakadó gondokat. Kezelés nélkül gerincferdülés és sérv, vagy idegi panaszok is kialakulhatnak.

Elhúzódó nyakfájás

Az elalvásból, megerőltetésből fakadó fájdalom jellemzően néhány napon belül enyhül, vagy teljesen el is múlik. Ha a tünetek hetekig, vagy hónapokig is fennállnak, esetleg fájdalma rendszeresen, hullámzó intenzitással jelentkezik, a problémát mielőtt diagnosztizálni és kezelni kell. Az elhúzódó nyakfájás nem múlik el magától, csak szakszerű külső segítség hatására, például gyógytornával.

A fájdalmas, feszült izmok a rossz pozícióban fixálják a csigolyákat és ízületeket, vagyis csak rendszeres mozgás és kitartó munka segítségével állíthatók vissza a természetes helyzetükbe. Akkor sem kell azonban megijednie, ha a nyakfájás régóta fennálló állapot, ugyanis fél-egy év után is orvosolható. Kérje gyógytornász segítségét a megfelelő mozgásterápia kiválasztásában!

gerincserv-helytelen_helyes ules

Gyakori szédülés

A szédülésnek számos oka lehet, ha gyakran szédül, ajánlott szakorvos felkeresése, mivel akár a belső fülben található egyensúlyozó rendszer betegségét is jelezheti. A nyakfájás is okozhat azonban szédülést. Ha ez áll a hátterében, a forgó, talajvesztett érzés helyett inkább bizonytalanságérzetet, egyensúlyzavart tapasztalhat. Mivel az emberi test egy bonyolult rendszert alkot, aminek a vázát a gerinc képezi, annak statikai bizonytalanságai az egész szervezetre hatással lehetnek.

Rendszeresen jelentkező fejfájás

A fejfájás hátterében több tényező is állhat. Három típusát különböztethetjük meg, melyek közül a leggyakoribb a tenziós fejfájás, amit a nyak és hát izmainak görcsössége és a túlzásba vitt nikotin, vagy koffeinfogyasztás is kiválthat. A stressz és a mozgásszegény életmód ronthat a tüneteken, míg gyógytorna segítségével enyhíthetők a kellemetlen panaszok. A mozgás segít a begörcsölt izmok ellazításában, így szüntetve meg a halántékon és a homlok tájékán jelentkező szorító, fájdalmas érzést.

Fülzúgás nyakfájás miatt

A fülzúgás zavaró jelenség lehet, ami a nyakfájáshoz hasonlóan megkeserítheti a hétköznapjainkat. Ha ilyet észlelünk, a legtöbben arra gondolunk, hogy a probléma a fülben keresendő, az pedig csak ritkán fordul meg a fejünkben, hogy esetleg mozgásszervi okok állhatnak a háttérben. A nyaki gerinc elváltozásai valójában egy sor változatos tünetet okozhatnak, köztük fülzúgást is, aminek kiváltóoka gyakran az ülőmunka.

Sokan órákat töltenek a számítógépük előtt nap, mint nap, miközben nem figyelnek a testtartásukra, vagy egyszerűen csak nem megfelelő széken ülnek, így a kényelmes pozíció nem a helyes és egészséges pozíció a gerincük számára.

Gyógytornászaink akik nyakfájást kezelnek

Hányinger: állhat a hátterében nyakfájás?

A hosszú ideje fennálló nyakfájás következő tünete a hányinger. Általában a felső nyaki szakasz elváltozása okozza a problémát, ami szintén az ülőmunka és a tartós lefelé nézés következtében alakulhat ki. Sokan napi nyolc órát néznek lefelé a számítógépük képernyőjére, okostelefonoznak, ebookot olvasnak, tabletet használnak, aminek a következtében megváltozik a nyak statikája. Ezt a gerinc többi része igyekszik korrigálni, aminek következtében az egész szervezet egyensúlya felborul és további problémákhoz vezethet.

A pihentetés eleinte segíthet a probléma megoldásában. Figyeljen arra, hogy párnája megfelelően alátámassza a nyakat és a fejet. Lehetőleg a hátán vagy az oldalán aludjon és és munka közben végezzen nyújtó gyakorlatokat, amik ellazítják a hosszas ülés alatt beállt izmokat. Ha már az éjszakai alvás sem megoldás és a fájdalom reggel újra visszatér, keressen fel gyógytornászt, aki személyre szabott terápiával segíthet panaszai enyhítésében.

Nehézségek a nyelésben és a száj mozgatásában

A nyak izmainak nemcsak a fej tartásában és mozgatásában van fontos szerepük. Itt tapadnak meg a nyelvcsont feletti izmok is, amiknek a száj mozgatásában és a nyelésben van jelentőségük. A probléma, bármennyire is aprónak tűnik, nem mindig szűnik meg magától. Súlyos esetben az állkapocs ízület elváltozását okozhatja, ami egy sor kellemetlen tünettel járhat, például az állkapocs ropogásával, beakadásával, fájdalommal vagy gombóc érzettel a torokban..

A befeszült izmok miatt erre a problémára utalhat a tarkón, a fejtetőn, az arcon, vagy a nyak hátsó részén érzett fájdalom is. Szerencsére azonban a nyak és arc izmai is kezelhetők gyógytornával. Az állkapocs gyógytorna segíthet a fülzúgás, kattogás, vagy szájzár megszüntetésében is.

Nyakpanasza van? Kérjen visszahívást és segítünk! 

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legprofibb az Ön nyakpanaszának gyógyításában!  ↓