Nyaki fájdalom kezelése - nyakfájás ellen torna - nyakfájásra gyógytorna
Hívás!Bejelentkezés!
 • FÁJ A NYAKA? 10 ALKALOM GYÓGYTORNÁVAL MEGSZŰNHET A FÁJDALOM!

  A nyakfájás oka a legtöbb esetben tartáshiba. A tünetek kezelése helyett mi az okot vesszük célba, és speciális nyak gyógytornával segítünk Önnek! Foglaljon időpontot személyes- vagy online gyógytornára!

Nyakfájdalom kérdések és válaszok - GYIK

Összegyűjtöttük a leggyakrabban ismételt kérdéseket nyakfájás, nyakfájdalom és nyakfájás elleni gyógytorna témában. Az első kérdésre a választ azonnal a kérdés alatt találja, a többi kérdésre pedig kattintva nyílik meg a válasz a kérdés alá. [/accordion]

Életünk során a legtöbben találkozunk a nyakfájdalommal. Az egy-két nap alatt múló elalvástól, a mindennapjainkat megkeserítő súlyos gerincsérv okozta fájdalmakig, a nyakfájás széles skálán mozoghat. Nézzük meg most részletesen, hogy mi minden okozhatja és mit tehet ellene.

A nyak egy rendkívül bonyolult testrész. Hét csigolya alkotja, ezek védik a gerincvelőt. A csigolyákat izmok, ínszalagok, erek és idegek veszik körül. A csigolyák egymáshoz kisízületekkel csatlakoznak, ezekben jön létre a mozgás: a fej előre-, hátra-, oldalhajtása és a forgatás.

Ahhoz, hogy fejünket minden irányba képesek legyünk mozgatni szükséges az ízületek és izmok tökéletes összjátéka. Ráadásul a nyaknak a fej súlyát is folymatosan tartania kell, ehhez erős és rugalmas izmokra van szükség. A csigolyatestek között találhatóak a porckorongok (discusok), ezeknek szerepe, hogy a gerincet érő ütődéseket elnyelje, csillapítsa.

 

nyakfajdalom_nyaki gerinc anatomiaja

 

A felsorolt anatómiai képletek elváltozásai mind mind okozhatják a nyakfájást.

Az izomegyensúly felborulása a legáltalánosabb: túlerőltetés, egyoldalú terhelés, huzat ártalom is okozhatja, hogy egyes izmok görcsössé válnak, megrövidülnek és máris jelentkezik a fájdalom.

Tartósan fennálló izomdiszbalance (mikor az izmok nem tudnak összhangban működni) már magával vonhatja más képletek túlterhelődését, az ízületek kopását, a porckorongok deformálódását. A nyak anatómiai sajátosságai miatt a nyaki gerinc alsó és felső szakaszán nem egyforma elváltozások jellemzőek. A felső csigolyáknál hamarabb kezdenek a kisízületek degenerálódni, az alsó szakaszon viszont inkább a porckorongok terhelődnek túl.

Az ezekből eredő fájdalom már sokkal makacsabb, sokszor igényel szakszerű kivizsgálást és speciális gyógymódot.

 

A nyakfájdalomra jellemző, hogy eleinte csak átmeneti kellemetlenséget okoz. Erre szokták mondani, hogy elaludtam a nyakamat. Ilyenkor a nyakfájdalom nagy valószínűséggel az izmokból ered. Gyakori, hogy az ilyen típusú nyakfájás magától is rendeződik. Intő jel azonban, ha egyre gyakrabban jelentkezik, vagy ha már nem jön rendbe olyan könnyedén mint korábban, elhúzódnak a panaszok. Célszerű, már ilyenkor előre gondolni és megelőzni, hogy a gerinc egyéb részei is deformálódásnak induljanak.

A nyak rendszeres átmozgatása, az izmok rugalmasságának megőrzése kulcsfontosságú. Már megelőző jelleggel is érdemes lehet gyógytornászhoz fordulni.

A szakavatott szem könnyen észreveszi, hogy a testtartás javítását a nyaknál elegendő e kezdeni, vagy esetleg komplexebb változtatás szükséges. Például, ha Ön sokat ül, valószínűleg elsimult a deréki gerinc görbülete és innen kiindulva borul az egész gerinc statikája. Ilyenkor tehát biztos, hogy nem elegendő a nyakkal foglalkozni. Komplex tartásjavítással viszont elébe mehet, hogy komolyabb tünetek alakuljanak ki.

Ha nem foglalkozunk a nyakfájdalom intő jeleivel, sajnos előfordul, hogy a nyakfájás állandósul. Mintha nehéz hátizsákot cipelnénk, görcsöl és feszül a csuklyás izmunk. Korlátozott lesz a nyak mozgásterjedelme. Azt vesszük észre, hogy tolatásnál már nem tudunk olyan könnyedén hátrafordulni. Reggelente időbe telik, mire kicsit bemozgatjuk magunkat.

Számtalan tünete lehet a nyakfájdalomnak és bizony ezek a tünetek már befolyásolják a mindennapjainkat.

 

nyakfajdalom_vezetes

 

A komolyabb nyakfájdalom ráadásul ritkán jelentkezik önmagában.

p;

Nyakfájással, ha gyógytornára jelentkező pácienseket kikérdezve gyakran kiderül, hogy a nyakfájdalom tünetei már hónapok óta tartanak. Nem ritka, hogy fél-egy éve is húzódik a fájdalom. Hullámzó intenzitással, de többnyire egyre fokozódóan.

Az ilyen elhúzódó nyakfájás nem valószínű, hogy magától rendeződni fog. Az izmok görcsössége akadályozza a nyakat a szabad mozgásban. Kialakul a mozgáskorlátozottság a csigolyákat összekötő ízületeken belül. Az ezeket stabilizáló szalagok is megrövidülnek és az izmokkal együtt fixálják az ízületet egy hibás pozícióban.

Nem kell megijedni, a folyamat visszafordítható! Meg kell törni ezt a fájdalmas kört, azaz, hogy a fájdalom miatt kerülünk bizonyos mozgásokat, ami miatt a terület még görcsösebbé válik. A görcsös, feszült izomzat pedig még jobban fáj.

Óvatos, fokozatos bemozgatással javulni fog a nyak keringése, az izmok vérellátása. Sokat javíthat a nyakfájáson masszázs. Ha pedig manuálterapeuta gyógytornászt választunk, az segíteni fog izomtechnikákkal, ízületi mobilizációval bejáratni az ízületinket.

Már néhány alkalom nyak gyógytorna után érezni fogja, hogy gerince megkönnyebbül. Sokszor ilyenkor tudatosul az emberekben, hogy az az érzés, amit évek óta megszokott a gerincében, az izmaiban, az nem normális. Annyira hozzá tudunk szokni a feszüléshez, az elhúzódó nyakfájdalomhoz, hogy gyakran már észre sem vesszük. Különösen felszabadító tud lenni az ettől való mentesség.

 

Bejelentkezem Nyaktornára!

Az elhúzódó nyakfájdalom mellé, különösen, ha nincsen kezelve, egyéb tünetek is társulhatnak. Ezek egyike a szédülés, szédülékenység.

Fontos tudni, hogy szédülésnek sok oka lehet. Származhat a belső fülben található egyensúlyszabályozó rendszer megbetegedéséből. Adódhat központi idegrendszeri problémából. Lehet szemészeti oka is. Ezek miatt nagyon fontos a szédülés szakorvosi kivizsgálása.

Gyakran kapcsolódik azonban a szédülés a nyakfájáshoz. Az erre a típusú szédülékenységre jellemző, hogy nem állandó, nem forgó jellegű. Inkább bizonytalanság érzéssel jár, egyensúlyzavarral, mintha húzna a fejünk.

Ahhoz, hogy magunkat egyensúlyban érezzük, több szerv összehangolt munkája szükséges. Fontos szerepük van az izmokban és a gerinc kisízületeiben található helyzetérzékelő receptorainak is. Ezek az idegvégződések közvetítenek információt a fej térbeli helyzetéről a központi idegrendszer felé.

Ha az izmok és a kisízületi tok rendellenes feszülnek, a proprioceptorok téves információt fognak közvetíteni. Azt mondják az agynak: nem vagyok egyensúlyban!

A nyakfájdalomhoz kapcsolódó szédülés gyakran egy-két bizonyos fejmozdulatra jelentkezik. Ellazult állapotban enyhül, vagy teljesen meg is szűnhet. A nyak mozgatása, különösen ha az fájdalommal jár, a szédüléses panaszokat is felerősítheti, viszont fordítva is igaz. A nyakfájás csillapodásával párhuzamosan a szédülés is elmúlhat.

Szakorvos javaslatára szükség lehet gyógyszeres beavatkozásra is, nonszteroid gyulladás csökkentő, izomlazító használatára.

A helyesen kivitelezett gyógytorna gyakorlatok és a nyaki gerinc passzív, szakember által végzett átmozgatása szintén kulcsfontosságú, hogy a panaszok enyhüljenek.

 

nyakfajdalom_nyak passziv kimozgatasa

 

A fejfájás szintén nagyon gyakori kísérője a nyaki gerinc panaszainak. Általában nem jelez komolyabb problémát, leszámítva, hogy igencsak megkeserítheti az életünket.

Természetesen a fejfájás mögött is számtalan egyéb ok rejtőzhet, melyek komplex szakorvosi kivizsgálást igényelnek.

Mindenképp forduljon orvoshoz:

 • ha fájdalma már több mint 6 hete fennáll;
 • ha panaszai egyre romlanak;
 • ha fájdalmához láz, hidegrázás, zavartság kapcsolódik;
 • ha végtaggyengeséget, koordinációs zavart tapasztal.

Az elsődleges fejfájás azt jelenti, hogy nem található mögötte szervi ok. Típusai a tenziós fejfájás, a cluster fejfájás és a migrén.

Ezek közül is a tenziós fejfájás a leggyakoribb és egyben ez a típus kapcsolódhat leginkább a nyak elváltozásaihoz. Kiválthatja a helytelen testtartás, a mozgásszegény életmód. Sokat ront rajta az állandósult stressz. A túlzásba vitt nikotin, koffein vagy alkoholfogyasztás is okozhatja.

A tenziós fejfájás jellemzően kétoldali. Tompa, szorító érzés jelentkezhet a homlok vagy a halánték tájékon. Akár abroncs szerűen szoríthatja az egész fejet. Gyakran a tarkótájék feszülésével is együtt jár.

A hányinger, a fény és hangérzékenység viszont jellemzően nem társul hozzá. Sajnos, aki szenved ettől a típusú fejfájástól, akár heti többször is találkozhat vele.

Legáltalánosabb, hogy fájdalomcsillapító gyógyszerekhez nyúlunk először. Ezek rendszeres szedése azonban a mellékhatások miatt nem igazán ajánlott. Fontos, hogy a megelőzésre helyezzünk nagy hangsúlyt.

Kezdjünk el rendszeresen mozogni! Ügyeljünk az egészséges táplálkozásra. Kerüljük a stresszt, illetve kezeljük annak következményeit: lazítási technikákkal, nyújtó gyakorlatokkal, rendszeres masszázzsal és manuálterápiával.

Várható, hogy ha nem is tűnik el azonnal, de ha rendszeresen alkalmazzuk a fentieket, akkor a nyakfájás és a fejfájás egyre ritkább vendégek lesznek nálunk.

 

Ha fülzúgástól szenved, első gondolata biztos, hogy a kiváltó ok a fülben keresendő. Természetesen ez így is van, de nem minden esetben. Nagyon gyakori, hogy fülzúgásnál is mozgásszervi okok állnak a háttérben, azon belül is a nyaki gerinc elváltozásai.

A kiindulás szinte mindig a helytelen testtartásra vezethető vissza. A fő bűnös nem más, mint az ülőmunka! Manapság egyre többen kényszerülünk számítógép előtt végezni a munkánkat, sokszor hosszú órákra ott feledkezve.

Ha nem ügyelünk folyamatosan a testtartásunkra, akkor előbb-utóbb deformitások fognak kialakulni gerincünkön és minél tovább áll fenn ez a helyzet, annál inkább állandósulnak is ezek az elváltozások. Hogy mik ezek?

Hajlamosak vagyunk a gép előtt összerogyni, így a derekunk elsimul, hátunk görbülete fokozódik. Vállaink előre esnek. Ahhoz, hogy tekintetünket továbbra is a monitoron tudjuk tartani, kénytelenek leszünk fejünket előre tolni és hátra hajtani.

 

nyakfajdalom_hanyag tartas

 

Ez az előre helyezett fejtartás nagyon előnytelen a nyak izmainak és ez nyakfájáshoz vezethet: a hátsó izmok megfeszülnek, rövidülnek, az elülső izmok viszont megnyúlnak. A nyak ebben a megtört helyzetben rögzül, a csigolyák szinte elcsúsznak egymáson, összenyomva ezzel a csigolyák közti üregben futó artériát. Kialakul a nyakmerevség, fájdalom és társulhat hozzá a fülzúgás is.

Ha Ön fülzúgástól szenved, és nyakfájás is györti és ülőmunkát végez, akkor javasolt megfigyelni magát munka közben:

 • Vajon milyen testhelyzetben ül a számítógép előtt?
 • Talpai kényelmesen támaszkodnak a földön?
 • Megtámasztja e a hátát a szék?
 • Össze görnyed vagy kihúzva tartja magát?
 • A monitor szemmagasságban helyezkedik el?

Legfontosabb, hogy az előre helyezett fej helyzetét korrigáljuk. Ellenőrizze le tükörnél, hogy hogyan tartja a fejét! Oldalra fordulva láthatja, hogy a füle és a válla egy vonalban helyezkedik e el. Ha a fül előrébb van, az sajnos oka lehet fülzúgásának.

Gyakorolja tükör előtt, hogy hogyan tudja fejét visszahúzni helyes pozícióba! Fontos a tükör általi kontroll, hiszen valószínűleg fejét és nyakát már huzamosabb ideje tartja rosszul, így ez a helytelen testkép rögzült az idegrendszerében és ezt tartja normálisnak.

Mikor először korrigáljuk a testhelyzetet, akkor úgy érezheti, hogy nincs egyenesben! A vizuális visszacsatolás (tükörkép) segít a testképet is korrigálni.

 

Bejelentkezem Nyaktornára!

 

A hányinger a következő tünet, mely a nyakfájdalomhoz kapcsolódhat. Akárcsak a korábbiaknál, itt is régóta fennálló nyaki panaszok eredményezik. Mindig a felső nyaki szakasz elváltozása okozza. A fejízület, azaz az első nyaki csigolya és a nyakszirtcsont közötti ízesülés hajlamos az elmerevedésre. Ugyanígy az első és a második nyaki csigolya közötti kisízület is. Ezeknek kialakulásában is vezető ok az ülőmunka és a napjainkat jellemző extrém stressz mennyiség.

A tarkófájdalom tipikusan egyre fokozódik a nap előrehaladtával, pihenésre viszont jól reagál. Kezelés hiányában előfordulhat, hogy már az éjszakai nyugalom sem hoz megváltást és reggelre is ezzel az alattomos fájdalommal ébredünk. Olykor hányinger is kapcsolódhat hozzá, ez inkább időszakosan jelentkezik tartósan feszültebb időszakok hatására.

Természetesen a hányinger, hányás mögött is számtalan egyéb kórkép állhat. Ám ha Ön régóta tapasztal nyakmerevséget, tarkótáji fájdalmat vagy olyan érzetet, hogy nem kap elegendő vért a feje és egyúttal jelentkezik a hányinger is, akkor valószínűleg a nyak kezelésében rejlik majd a megoldás.

Hogy mi enyhítheti ezt a kellemetlen nyakfájdalom tünetegyüttest? Próbálja rendszeresen átmozgatni nyakát. A nyakszirt alatti (suboccipitalis) izmok kifejezetten hajlamosak a megrövidülésre. Fontos megtanulni ezeknek a nyújtó gyakorlatait és azokat rendszeresen végezni. Mivel a fejbiccentő izom is a fejízület mellől ered, így ennek a zsugorodása is fokozhatja a terület elmerevedését, így nagyon fontos lesz a nyújtása.

 

nyakfajdalom_nyak nyujtasa

 

A betanult stretching mellett a tájék rendszeres masszírozása és passzív átmozgatása is szükséges ahhoz, hogy a nyakfájdalom tünetei javulásnak induljanak. Végül pedig keressük meg a stressz levezetésének számunkra legmegfelelőbb módját: lehet az egy nap végi edzés, futás a szabadban, vagy valamilyen relaxációs technika is.

 

Biztos Önnel is előfordult már, hogy minden előzmény nélkül fájni kezdett a nyaka. Ha a fájdalom oldalt, egy kis területre korlátozódva jelentkezik, valószínűleg izomhúzódás áll a háttérben. Az ébredés utáni órákban kezdődő panaszok esetén lehet, hogy  alvás közben tartotta helytelen pozícióban a nyakát.

Az elalvásos nyakfájdalmat okozhatja a rossz testtartás, a nem megfelelő párna vagy ágymatrac is. Az is lehet, hogy a nyak oldalán jelentkező érzékenység kezdetekor vissza tud emlékezni egy rossz mozdulatra, mely jelentéktelennek tűnt, egyáltalán nem, vagy csak pár másodpercig tartó fájdalmat okozott.

Esetleg egy kis roppanást is hallott. Ilyenkor a gerinc egyik kisízületének beakadása történt, úgynevezett funkcionális blokk alakult ki a csigolyák között. Az ízületi felszínek kórosan elmozdulnak egymáshoz képest.

Ha ez kismértékű, akkor nem feltétlenül okoz azonnali nyakfájdalom panaszt, viszont ha huzamosabb ideig fennáll, akkor a csigolyákat összekötő izmok is elkezdenek feszülni. Ez a feszülés már fájdalomként jelentkezik.

Az ilyen jellegű oldalsó nyaki fájdalom rendszerint magától rendeződik egy-két nap alatt. Célszerű a nyakat pihentetni, a fájdalmas nyak mozdulatot most inkább kerülni egy ideig.

Segíthetnek a különböző izomlazító krémek is, legjobb, ha melegítő hatású krémet választ. Az izmok ellazulásával együtt általában a blokkolódott kisízület is el tud lazulni és a mozgás magától rendbejön. Néha azonban szükség lehet külső beavatkozásra is.

A nyak oldalán jelentkező fájdalmat okozhatnak a duzzadt nyirokcsomók is. Ezek általában jól kitapinthatóak és valamilyen gyulladásos betegségre utalnak. Forduljon orvoshoz, ha ilyesmit tapasztal, különösen, ha nem múlik el egyhamar.

Az állkapocs ízület problémái is járhatnak a nyak oldalsó részére sugárzó fájdalommal. Ha Ön gyakran csikorgatja, esetleg napközben is szorítja fogsorát, akkor érdemes lehet állkapocskezelésben jártas kollegáink egyikével konzultálnia.

 

Az elülső nyakfájdalom amennyiben izom eredetű arról leggyakrabban a nyelvcsont feletti izmok tehetnek. Ezeknek az izmoknak a nyelésben és a száj nyitásában van szerepük. A fájdalmat ebben az esetben a nyak elülső részén érzékelheti.

A másik mozgásszervi panasz az állkapocs ízülethez köthető, ennek elváltozása okozhat gombócérzést a torkában. Az állkapocs ízületi panaszok jól kezelhetőek egy speciális gyógytorna módszerrel, a temporomandibuláris terápiával közismertebb nevén az állkapocs gyógytornával.

A nyak elülső részén jelentkező fájdalom általában nem mozgásszervi eredetű. Sok páciensünk azt gondolja, hogy az elülső nyaki fájdalmát a görcsös, feszes nyakizmai okozzák, de az igazság az, hogy a befeszült nyakizmok miatt inkább a tarkótájékon, fejtetőn, arcon vagy a nyak hátsó részén érzünk fájdalmat.

Számos olyan kórképpel találkoztam, melyek nem mozgásszervi eredetűek, mégis nyaki fájdalmat okozhatnak.

 

Ilyen lehet:

 • anginás mellkasi fájdalom, szívinfarktus: sugározhat a nyak elülső részére
 • nyaki nyirokcsomók gyulladása
 • orr-fül-gége, nyelőcső betegségek
 • a gyomor betegségei is okozhatnak nyakba sugárzó fájdalmat
 • a garat hátsó fala mögött kialakuló tályogos folyamat

 

Ezeknek kivizsgálása minden esetben szakorvosi feladat!

 

Sokféle előzménye lehet annak, hogy a nyakunk panaszossá váljon. A nyakfájás kialakulás okát többnyire a helytelen testtartásra tudjuk visszavezetni. A fő mumus a már sokat emlegetett ülőmunka, de pihenés közben sem árt odafigyelni. Az alvóhelyzet, gyakran az a pozíció, amiben megnézi kedvenc sorozatát, a telefon nyomkodása, ezek mind veszélyes szituációk lehetnek a nyakára nézve!

Fontos, hogy próbáljuk megfigyelni, mikor jelentkezik a nyakfájdalom:

 • Rosszabb reggel felkelés után, vagy inkább nap végére fárad el?
 • Sportolástól megfájdul, esetleg éppen hogy megkönnyebbül?
 • Hosszas üldögélésre alakul ki?
 • Mindig akkor jelentkezik, miután a nyakában vitte gyermekét?

A lista hosszúra nyúlna, ha minden lehetséges kiváltó okot fel szeretnénk sorolni.

A lényeg, hogy ismerje fel, Önnél mi az a tevékenység, amely következetesen, mindig ront nyakfájdalma állapotán. Ha megtalálta, próbálja megvizsgálni a testhelyzetét az adott szituációban. Szinte biztos, hogy ezen kell majd változtatnia ahhoz, hogy megszabaduljon nyak fájdalmától.

Lehet, hogy hosszú évek óta hasonlóképpen végez bizonyos dolgokat, mégsem okozott soha panaszt. Most mégis fájdalmat produkál? Lehetséges. Szervezetünk sokáig képes alkalmazkodni, például egyes izmok helyett mások veszik át a terhelést.

Testünk tűr-tűr-tűr, majd egy idő után kiabálni kezd! Ha már kialakult a nyakfájdalom, mindenképpen változtatni kell, különben a tünetek csak súlyosbodni fognak.

Nézzük meg most egyenként, hogy milyen okai lehetnek a nyakfájdalom kialakulásának!

 

Nyakfájdalom esetén az elsőszámú problémaforrás tehát az ülőmunka, mely nem csak a nyakunkra, hanem egész gerincünkre extrém terhelést gyakorol. Aki a napjának nagy részét íróasztal előtt tölti, az egészen biztosan ismeri az érzést, hogy estére szinte kővé merevednek az izmai, alattomos fájdalom költözik nyakába, hátába, derekába.

Sajnos az éveken át tartó számítógép előtti görnyedés, különösen, ha a sport hiánya is kapcsolódik hozzá, kikövezett út a súlyos porckorongsérv irányába.

Ha Ön irodai munkát végez, akkor különösen fontos, hogy elsajátítsa a helyes ülés mikéntjét.

 

nyakfajdalom_helyes ules

 

Szerencsére most már egyre több munkahely biztosít ergonómikus irodai székeket, de ennek hiányában is sokat tehet, hogy elkerülje a helytelen ülést.

 

 • használja a szék háttámláját! Csússzon teljesen hátra az ülőfelületen és támassza meg derekát.
 • ne görnyedjen össze, legjobb, ha a dereka enyhén homorú marad (ez az élettani helyzete)
 • talpa teljes felületével támaszkodjon a talajra! Ha csak a lábujjai érnek le, akkor láb izmai túlzottan megfeszülnek egy idő után
 • legjobb, ha térde és csípője körülbelül 90°-os szögben hajlik meg, ne húzza túlságosan maga alá a lábait
 • karjai legyenek alátámasztva
 • fejét ne tolja előre, füle maradjon a váll vonalában. Ez a leggyakoribb hiba, mert önkéntelenül is közelebb szeretnénk kerülni a monitorhoz. Ülőmunkát végzőknél általános az úgynevezett előre helyezett fejtartás, melyről korábban is volt már szó. Ez a rosszul rögzült pozíció nagy terhelést ró a nyak hátsó részére, és a komolyabb nyaki tünetek kialakulásának a melegágya
 • fontos, hogy a monitor körülbelül szemmagasságban legyen. Különösen a laptopot használóknál jellemző, hogy egész nap előrehajtott helyzetben tartják a nyakukat, az izmok túlfeszülnek, görcsössé válnak. Nagyon gyakori, hogy fejfájás, hányinger, szédelgés is társul a nyak fájdalmához.

 

Tehát a laptopot is érdemes magasabbra helyezni, jó megoldás lehet a külön klaviatúra használata.

Fontos még, hogy a monitor szemben legyen, ne kelljen fejét tartósan oldalra fordítania.

 

Bejelentkezem Nyaktornára!

 

Ma már senkinek a kezéből nem hiányozhat az okostelefon. Akár dolgozunk, akár pihenés közben, sajnos rengeteg időt töltünk telefonunk nyomkodásával. Így ez a tevékenység mára belépett a nyakfájdalom kialakulásának fő okozói közé. Mikor mobilozik, fejét statikusan előre hajtva tartja. Eközben a nyak hátsó traktusában lévő izmok hatalmas terhelést kapnak és ahogy telnek az órák alaposan ki is fáradnak.

 

nyakfajas_mobilozas lehajtott fejjel

 

Egy idő után nem lesznek képesek ellátni stabilizáló funkciójukat és a gerinc is elkezd túlterhelődni. Ha rendszeresen éri ez a hatás a nyakunkat, akkor lassacskán tartós elváltozások alakulnak ki a porckorongokon, elindul a discus előboltosulása, később a sérvesedése is és ezzel együtt megjelenik a nyakfájdalom.

Fontos, hogy ha már teljesen megszabadulni nem is tudunk ettől a káros mechanizmustól, mindenképpen igyekezzünk korlátozni a mobilozásra fordított időt.

A fej lógatása helyett inkább tartsa szemmagasságba a telefont és támassza meg a tarkóját! Ajánlott megtanulni azokat a nyak gyógytorna gyakorlatokat, amelyek ellensúlyozzák a nyakat ért egyoldalú hatást. Ezeket érdemes rendszeresen, akár naponta többször is elvégezni!

Hasonló helyzetet teremt egy másik újkeletű szokásunk, a laptopos “sorozat- és film fogyasztás”. Gyakran tévézik fekve, fejét jó magasra fel párnázva? Itt az ideje változtatni a testhelyzetén, ugyanis hasonló, káros erőbehatások érik így is nyaki gerincét.

 

A helyes testtartás nem csak napközben fontos. Gondoljon csak bele, hogy életének csaknem egyharmadát alvással tölti. Alvás közben, még ha forgolódunk is, hosszú órák telnek el úgy, hogy meg sem mozdulunk, természetesen a nyakunkat sem mozgatjuk. Ha ilyenkor a nyaka nincs középhelyzetben az később nyakfájási problémát okozhat.

Nagyon fontos a megfelelő matrac és párna kiválasztása. Az sem jó, ha a matrac nagyon süppedős és nem támasztja meg a gerincét. Ha túlságosan kemény, akkor viszont nem tudnak izmai ellazulni alvás közben, nem lesz az alvás pihentető.

Ha nyakfájással küzd, akkor még nagyobb hangsúlyt kell fektetnie a tökéletes párna választásra. Ha többségében az oldalán alszik, akkor a jó párna éppen olyan magas, hogy a nyaki gerincet a középvonalban tartsa.

 

nyafajas_helyes alvasi poz oldalt fekve

 

Ha túl magas, akkor nyakát túlságosan megemeli, ha nem elég magas, akkor feje lebicsaklik. Mindkét esetben a nyak oldalra tartott helyzetben pihen, megtörik, az ízületek az egyik oldalon összenyomódnak, a másik oldalon megfeszülnek.

Most próbálja nyakát oldalhajtásban tartani néhány percig. Ugye, hogy nem is olyan egyszerű visszaemelni utána középre? Pláne, ha órákig kellene így maradnia!

Hanyatt fekvésnél a leggyakoribb hiba, ha nagyon magasra polcolva alszunk, tartós előre hajtásra kényszerítve ezzel a nyakunkat. Figyeljen rá, hogy a párna csak a fejét támassza meg, ne lógjon be a háta alá!

Sokan preferálják a hason fekvést, de sajnos nyakfájás esetén ez a lehető legrosszabb választás. Hason fekvésnél a nyak teljesen kitekert helyzetben van. Lehetőség szerint próbáljuk átszoktatni magunkat egy helyesebb testhelyzetre!

Fontos még tudni, hogy éjszaka az izmaink teljesen ellazulnak, így stabilizálni sem képesek ugyanúgy a gerincet. A tehermentes testhelyzetben a porckorongokba visszaszivárog az a folyadék, amely napközben az egész napos terhelés hatására kipréselődött belőlük. Ez egy teljesen élettani, normális folyamat, de hatására reggelre a porckorongok szinte megduzzadnak, az egész gerinc sokkal feszesebb, egyúttal sérülékenyebb is. Ez az oka, hogy reggelente merevebbnek érezhetjük testünket.

Óvja gerincét és kerülje a hirtelen mozdulatokat ébredés után. Legjobb, ha már az ágyban megnyújtóztatja gerincét és felkelés után hagy időt magának, hogy az bejáródjon, ezzel sokat tehet a nyakfájdalom ellen.

 

Szervezetünk érzékeny az időjárás változásaira. Lehet az a hideg- és melegfrontokat beharangozó fejfájás, nyomottság, ingerlékenység. Évszakváltásnál, különösen tavasszal és ősszel az ízületi gyulladások fellángolása jellemző. De nem csupán a hőmérséklet és a légnyomás, hanem a huzat is nagy befolyással bír.

Huzat hatására a bőr és az alatta lévő szövetek lehűlnek. A hőmérséklet gyors csökkenése provokálóan hat a helyi izmok, inak, erek összehúzódására. Az izmok túlzottan megfeszülnek, romlik a terület vérellátása. Görcsök, nehezített mozgás, fájdalom jelentkezik. Végső soron gyulladás is kialakulhat.

Általánosságban elmondható, hogy önmagában ezek a külső tényezők csak nagyon ritkán okoznak nyakfájásos panaszokat.

Tipikusan annak fog begyulladni a nyaka vagy a válla a huzat hatására, akinek már alapból is voltak elváltozások a mozgásszervrendszerében. Tehát ha visszatérően ugyanazon a nyaki területen tapasztal panaszt, ráadásul pár nap után sem múlik, akkor érdemes kivizsgáltatni, hogy mi állhat a háttérben.

Ha a huzatra gondolunk, akkor elsőként biztos a klíma jut eszünkbe. Jogosan, hiszen a rosszul beállított légkondicionáló készülék valóban hirtelen és drasztikusan hűti le a levegőt és vele együtt a szervezetünket is.

De ugyanilyen ártalmas a közlekedési eszközök ablakán beáramló levegő, vagy ha például motorozásnál nem védjük nyakunkat, vállunkat a huzat ellen.

 

Ha megtörtént a baj, akkor így kezelje a fájdalmas területet:

 • tartsa melegen nyakát, legjobb ha még zárt szobában is sálba bugyolálja
 • használjon melegítő hatású, izomlazító krémeket. Jó választás például a rozmaring krém, mely természetes módon fokozza a terület vérellátását
 • óvatosan tornáztassa a nyakát, így gyorsabban áll majd helyre a normál vérkeringés

 

Ha pedig tudja magáról, hogy érzékenyebb a huzatra, akkor legjobb, ha a provokáló helyzeteket eleve elkerüli, illetve célszerű mindig hordani magával egy kendőt, még a legnagyobb nyári melegben is, hogy szükség esetén vállára, nyakára teríthesse.

 

Bejelentkezem Nyaktornára!

 

Nem csak az ülőmunka terheli egyoldalúan a nyakunkat. Számtalan olyan foglalkozás van, melynek végzése során aszimmetrikus testhelyzetben töltjük időnk nagy részét, így nyakfájás alakulhat ki.

Gondoljunk például egy fodrászra, egy költöztetőre, vagy olyan valakire, aki egy gyártósor mellett végzi ugyanazt a mozdulatsort naphosszat. A szimfonikus zenész is egy adott testhelyzetben játszik hangszerén, miközben mindvégig a karmester felé kell forduljon.

Bizonyos sportágak is megterhelőek lehetnek a nyakra nézve, például a tollaslabda, vagy a vívás is.

 

Nyakfajdalom_egyoldalu terheles

 

Az ilyen munkakörökben visszatérően ismételgetünk bizonyos mozdulatokat, vagy statikusan tartjuk gerincünket, rendszerint csak az egyik oldalra. A mindig ugyanúgy ható erő lassacskán túlterheli az izomrendszert, deformálni kezdi a gerincet, amely egy idő után fájdalmat jelez, így nyakfájdalom alakulhat ki.

Sajnos a munkahelyzet az esetek nagy részében nem, vagy csak kis mértékben változtatható meg. Ilyenkor célszerű a megelőzésre, illetve már kialakult tünetek esetén a kompenzálásra hangsúlyt fordítani.

Az egyoldalú terhelés a mozgásszervrendszerünkben is aszimmetrikus elváltozásokat fog létrehozni. Nem egyforma mértékben zsugorodnak meg az izmok testünk jobb és bal oldalán. Egyes izmok kifejezetten megerősödnek, akár túl is terhelődnek, mások teljesen inaktívvá válnak.

Sokszor a kiinduló pont nem is ott van, ahol végül a test fájdalmat jelez. Ilyen esetekben legjobb, ha gyógytornász szakember segítségét kérjük. Ilyen speciális esetekben nem elég hatékonyak az interneten fellelhető általános tornák.

Gyógytornászaink ellenben segítenek felderíteni a legkisebb elváltozásokat is és olyan személyre szabott torna gyakorlatokat tanítanak, melyek kimondottan az adott terhelés rongáló hatásait ellensúlyozzák.

 

Az idegbecsípődés miatti nyakfájdalom az egyik legkellemetlenebb típusa a nyaki gerinc panaszainak. A nyakfájdalom intenzitása miatt ritkán ússzuk meg, hogy orvoshoz forduljunk vele, de azért van remény, esetenként néhány nap alatt maguktól is múlnak a tünetek.

De mi is történik, amikor becsípődik a nyakunk? A gerincvelőből kilépő idegek hálózzák be a testünket. Céljuk, hogy információt közvetítsenek a központi idegrendszerből, azaz az agyból a periféria felé.

Így fogja tudni a testünk, hogy mit kell csinálnia és ezeken keresztül tudja majd az agy, hogy mi is történt valójában. Ha becsípődik, illetve sokszor csak nyomás alá helyeződik egy ideg, akkor ez az oda-vissza áramló információs kör sérül.

Az idegek szegmensenként lépnek ki két oldalra a gerincvelőből, minden két csigolya között egy kis lyukon keresztül, egy-egy pár. Ha ennek a lyuknak az átmérője szűkül, akkor megnő az esélye a becsípődésnek. A lyukat szűkítheti csontkinövés, a kisízületek degeneratív elváltozása, kiszakadt gerincsérv, de akár a környező izmok túlterhelődése, gyulladása is.

Az idegbecsípődés tünetei:

 • erős, nyilalló fájdalom a becsípődés helyén, mely mozgáskorlátozottságot is okoz, bizonyos irányokba képtelen lesz mozdítani a fejét
 • kisugárzó fájdalom a vállak, karok vagy akár a tarkó irányába
 • téves érzetek jelentkeznek: zsibbadás, bizsergés, hideg- vagy meleg érzet a kar bármely területén
 • az izom nem kapja meg a kellő beidegzését és veszít az erejéből. Ügyetlenebb, sutább lesz a kéz.

 

Hogy mit tehet, ha becsípődött a nyaka? Kerülje a legfájdalmasabb mozdulatokat, de azért az óvatos tornáztatás hasznos, általa javul a terület keringése, az izmok görcsössége.

Ha elviselhetetlen a nyakfájdalom, akkor non-szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek bevételére is szükség lehet. Az óvatos masszírozás segít, izomlazító hatású krémet válasszon.

Ha a nyakfájás nem csökken néhány napon belül, illetve ha a karban jelentkező tünetek felerősödnek (izomgyengeség, érzészavar, esetleg bénulás), akkor mindenképpen indokolt felkeresni egy szakorvost, aki megállapítja a becsípődés pontos okát.

Gyakran szükséges a gyulladás csökkentése kortikoszteroid injekcióval. Később pedig javasolt a célzott nyak gyógytorna elsajátítása. Ez nemcsak az akut tünetek megszüntetésére irányul, mellette ugyanakkora szerepet kap a megelőzés, hiszen ha egyszer átélte ezt a fájdalmat, vélhetőleg nem szeretne majd repetázni!

 

Unalomig ismételt dolog, hogy a stressz rossz hatással van nem csak a mentális, hanem a fizikai egészségünkre is. De hiába tűnik úgy, hogy ez csak egy agyon csépelt frázis, sajnos tény és összefüggésben áll a nyakfájással.

A mai embert érő stressz mennyiség jócskán több a kívánatosnál. A munkahelyen ránk helyeződő nyomás, az elvárások és az ezeknek való megfelelési vágy, a túlórák: apránként összeadódó dolgok, amelyek mind a terhelést fokozzák. Az állandó lelki feszültség előbb-utóbb valamilyen testi tünetet is provokál.

Nagyon gyakori, hogy éppen nyakfájdalom formájában üti fel a fejét. Nem véletlen mondjuk, hogy “nagy terhet visel a nyakán”! Akinek viszont sikerül megszabadulnia valamilyen tehertől, az “lerázza azt a nyakáról”.

Nemcsak a stressz, de a szorongás, vagy a depresszió is állhat a nyakfájás mögött. A lelki terhelődés, befeszülés mindig együtt jár az izmok feszülésével is. Ha szorongunk, előszeretettel húzzuk fel vállainkat a fülünk mellé, ezzel megrövidítve amúgy is zsugorodásra hajlamos nyak izmainkat.

Nyakfájdalommal küzdő páciensekkel beszélgetve sokszor kiderül, nem is tudatosodik bennük, hogy mekkora terhelésnek vannak kitéve folyamatosan. Mivel manapság ez az állandó rohanás a normális, így sokszor fel sem tűnik, hogy túl sok. Így a nyakfájdalom már egy jelzés, hogy ideje lassítani, átgondolni, hol tudunk lazítani a tempón. Sajnos ha ez nem történik meg, akkor a szervezet egyre erőteljesebb tüneteket produkál majd, hogy figyeljünk végre oda rá.

Mindenképp érdemes kitapasztalni, hogy milyen módszerrel tudunk a leginkább ellazulni. Sporttal, relaxálással, egy jó hobbi gyakorlásával. Nem szégyen akár pszichológus segítségét sem kérni, ha úgy érezzük, egyedül nem tudunk változtatni. Egy kellemes masszázs, vagy torna pedig nem csak a fájdalmainkat fogja elmulasztani, de a lelket is megnyugtatja.

 

Ahogy az egész gerincnél, úgy a nyakcsigolyák között is porckorongok találhatóak. Ezek biztosítják a gerinc rugalmasságát. Egyfajta lengéscsillapítóként is funkcionálnak, elnyelik a gerincet ért ütődéseket, erőbehatást.

A porckorong (discus) szerkezetileg két részből áll. Kívül található egy erősebb rostos gyűrű (anulus fibrosus), amely stabilitást biztosít bármely irányba is mozdul a fej. Belül egy kocsonyás anyag, a nucleus pulposus helyezkedik el.

A gerincet érő terhelések hatására a rostos gyűrű meggyengülhet. A kocsonyás mag kitüremkedik a helyéről a sérült falon át.

 

nyakfajdalom_porckorongserv

 

Mi okozza a nyaki gerincsérvet?

Genetikai tényezőkön is múlik, hogy mekkora terhelést bír a discus. Van, akinek ellenállóbbak porckorongjai, van, akinek sokkal könnyebben sérülnek, sajnos sokszor már egész fiatal korban. A nyaki gerincnél a derékival ellentétben nem csak a tartó funkció jelent nagy megterhelést, de a nyak mozgékonysága is.

Bármely nyaki porckorongnál kialakulhat sérvesedés, de a legjellemzőbb mégis az alsó nyaki szakaszon, a C.V-VI-os és VI-VII-es csigolyák között.

Miből gondolhatja, hogy porckorongsérve van?

A gerinc melletti fájdalom és mozgáskorlátozottság mellett a legárulkodóbb jel a kisugárzó fájdalom. Ennek oka, hogy a kitüremkedő porckorong eléri és nyomja az ideggyököt.

Minél nagyobb a sérv, annál erőteljesebb perifériás tüneteket produkál, azaz annál kijjebb jelentkezik a panasz. A vállban, lapockában, a felkarban, a kézben, vagy akár az ujjakban is tapasztalhat fájdalmat, zsibbadást. Súlyos esetben izomgyengeséget is.

Fontos a nyaki gerincsérv korai felismerése. Ha kisugárzó tüneteket tapasztal, érdemes szakorvoshoz fordulni, ezzel megelőzve a tünetek súlyosbodását. Nem kell megijedni, ha orvoshoz fordul az nem jelenti azt, hogy azonnal műtétre kerül majd sor.

A nyaki gerincsérv többnyire nagyon jól kezelhető konzervatívan, gyulladás csökkentéssel, fizikoterápiával és gyógytornával. Kiemelten fontos a személyre szabott gyógytorna gyakorlatok elsajátítása.

Érdemes McKenzie módszerben jártas szakemberhez fordulni, mert ezzel a terápiával tudjuk a leghatékonyabban visszafordítani az elváltozásokat.

 

A vállízület szoros kapcsolatban áll a nyaki gerinccel, a lapockával és a mellkassal, úgy mondjuk, hogy egy funkcionális egységet alkotnak. Ha bármelyik komponens működése sérül, az kihatással lesz a többiekére is. Így például a vállfájdalom akár az egész egység működészavarához, mozgásbeszűküléséhez is vezethet így a nyakunkra is hatással lehet.

Ha kialakult egy instabilitás a vállban, akár izomsérülés, akár degeneratív elváltozás okozza, akkor a lapocka harmonikus mozgása is elvész. Karemelés közben túl hamar kezd el emelkedni és feleslegesen nagy mozdulatot végez. Túlterhelődnek a lapockát emelő izmok, fájdalmas izomcsomók alakulnak ki (trigger pontok) és ezekből a fájdalom a nyak oldalára, de akár egészen a tarkótájékig is kisugározhat.

A fordítottja, azaz a nyakból a váll felé sugárzó fájdalom még gyakoribb. A kilépő idegek letapadása fájdalmat okozhat a vállízület környékén.

Sokszor elegendő az is, ha nagyon feszesek a nyak környéki izmok és ezek nyomják az idegeket. Jelentkezhet fájdalom, zsibbadás, izomerő csökkenés is a vállban, felkarban.

Bármelyik fájdalom keseríti is meg az életét, elengedhetetlen, hogy az egész régiót egységesen tekintsük. A mozgásszervi vizsgálat mindig ki kell, hogy terjedjen a nyakra és a vállra egyaránt, a kezelésnek csak így, komplexen van értelme.

Rendszeresen végzett nyak gyógytornával helyreállítható az izomegyensúly és újra harmonikussá válik a mozgás.

 

Bejelentkezem Nyaktornára!

 

Ha beütött a baj és elkezdődött a nyakfájás, akkor számtalan kezelési módszer áll a rendelkezésére. Enyhe, néhány napja tartó panaszokkal nem kell azonnal orvoshoz rohanni, a nyakfájdalom sokszor rövid idő alatt, magától is rendeződik. A gyógyulást felgyorsíthatjuk különböző otthoni praktikákkal is.

A kezdeti időszakban szükség lehet gyógyszeres fájdalomcsillapításra. A szájon át bevehető non-szteroid gyulladáscsökkentők helyett célszerű gyomorkímélőbb megoldást választani.

Helyi hatású fájdalomcsillapító tapaszok nagy választékban kaphatóak. Ezeknek előnye, hogy folyamatosan szabadul fel belőlük a hatóanyag, ezáltal tartós hatást biztosítanak.

Fontos lehet a nyak nyugalomba helyezése is a kezdeti, akut stádiumban. Erre a legmegfelelőbb eszköz a gyógyászati segédeszköz boltokban kapható orvosi nyaktámasz, azaz a Schanz gallér.

 

Nyakfajdalom_Schanz galler

 

Ez az eszköz az állat feltámasztja, megfelelő szögben tartja, így megakadályozza a fej lógatását. Használata közben a nyakizmok megpihennek. Enyhe rándulások, nyaki porckopás és meszesedésből adódó fájdalom kezelésére alkalmas. Hosszasan, heteken át azonban nem ajánlott a viselése, mert a nyakizmok teljes kikapcsolásával együtt azok elgyengülése is megindul.

A görcsös nyaki izmok ellazításának jó eszköze a melegítés. Használhat melegítő palackot, párnát, meleg vizes borogatást. Számtalan vérkeringést fokozó krém közül is választhat, legjobb, ha az természetes hatóanyagokat, gyógynövényeket  tartalmaz. Ilyen a rozmaring, a zsálya is. A lóbalzsam is jó választás, többféle gyógynövény hatása kombinálódik benne.

Szintén az izmok ellazulását szolgálja a masszírozás is. Fontos azonban tudni, hogy ha erős gyulladás okozza nyaki fájdalmát, akkor a melegítés, masszírozás átmenetileg kerülendő.

A gyulladásos nyakfájdalomra jellemző, hogy folyamatosan fáj, még éjszaka, nyugalomban sem enged. Ilyen esetben még akkor is érdemes néhány napig gyulladáscsökkentőt szedni, ha egyébként nagyon ódzkodik a gyógyszerektől.

A nyakfájdalom kezelésére kiváló eszköz még a TENS készülék. Ez az idegeket stimulálja elektromos impulzusokkal. Az ízületi és izomfájdalmakat csökkenti. Ha vissza-visszatérően jelentkezik Önnél a nyakfájdalom, akkor praktikus lehet otthoni használatra beszerezni egy ilyen gépet.

Ha nyakfájással küzd, akkor válasszon új párnát! Nincsen általános érvényű szabály, hogy milyen párnát használjunk, mindenkinek magának kell kitapasztalnia, hogy melyik felel meg a leginkább. Olyat válasszon, amely stabilan megtámasztja a fejét és alkalmazkodik a nyaki gerinc természetes vonalához. Érdemes kipróbálni a memóriahabos és az úgynevezett anatómiai párnákat is.

Nyakfájdalom esetén sokaknak az első gondolata, hogy csontkovácshoz fordul. S bár mindenkinek van ismerőse, akit egy csontkovács jól helyrerángatott és panaszai azonnal meg is szűntek, a gyógytornászok mégsem ajánlják jó szívvel.

Sokkal megbízhatóbbnak tartjuk a manuálterápiát, mely mögött minden esetben több éves képzés áll. Manuálterapeutaként kizárólag orvosok illetve gyógytornászok dolgozhatnak. Teljeskörű anamnézis felvétel, mozgásszervi vizsgálat és funkcionális diagnózis felállítása előzi meg a kezelést.

A blokkolódott ízületek bemozgatását mindig előkészíti az izmok lazítása, azáltal a mobilizálás nem lesz olyan erőszakos. A blokkolódott ízületek mellett gyakran vannak túlmozgó, úgynevezett hypermobil gerincszakaszok is. Ezeknek a mobilizálása különösen kártékony lenne, a nyaki szakasz instabilitását fokozná, a tüneteket felerősítené.

Ezért fontos az alapos vizsgálat és különbségtétel. A manuálterápia kiegészítéseként gyógytorna gyakorlatokat is adunk, melyek az elért állapotot stabilizálják.

Végezetül még egy fontos tanács: igyunk többet! A megfelelő folyadékpótlás kiemelten fontos, a hidratáció ugyanis hozzájárul a porckorongok rugalmasságának fenntartásához, ezáltal a fájdalommentes mozgáshoz.

 

Számtalan nyak gyógytorna videó fellelhető manapság a különböző videó megosztó oldalakon. Mikor először találkozunk egy új fájdalommal, panasszal, jó eséllyel az interneten fogunk böngészni és megoldásokat keresni. Sok feltöltött tornagyakorlatot lehet találni a nyaki fájdalomra is. Találhatunk közte szuper hasznos és működő feladatokat is, de azért nem árt az óvatosság.

Sajnos bárki megoszthat bármilyen általa hasznosnak vélt gyakorlatot, de nem minden problémára ugyanaz a megoldás. Lehet, hogy valakinek tényleg bevált és csökkentek akár a sérves panaszai is, de más embernek viszont akár ronthatja is az állapotát.

Így különösen fontos, hogy komolyabb, régóta fennálló nyakfájás panaszok esetén, elsőként keressünk fel egy szakembert. Egy alapos mozgásszervi vizsgálat, képalkotó eljárás, esetleg más szerveket érintő teljeskörű kivizsgálás is szükséges lehet a gyógytorna megkezdése előtt.

Mikor lehet hasznos az otthoni gyógytorna?

Enyhe nyakfájdalom panaszoknál, például ha nap végére nagyon befeszül a nyaka, érdemes nyújtó gyakorlatokat keresni. Ezek rendszeres végzése megelőzheti a komolyabb fájdalmak kialakulását. Ha gyakran elalussza a nyakát, akkor is jól jöhet egy általános, átmozgató tornasor.

Még egy hiba merülhet fel azonban az otthoni torna kapcsán. Nagyon fontos a gyakorlatok pontos kivitelezése! Ami nem azt jelenti, hogy ha nem precíz a gyakorlás, akkor feltétlenül rosszabbodni fog az állapot. Viszont nem lesz eléggé hatékony, a fájdalom nem fog csökkeni Ön pedig csalódottan elkönyveli, hogy a gyógytorna nem ér semmit!

Gyakran tapasztalom, hogy még személyes nyak gyógytorna során is, ahol korrigáljuk a mozdulatokat, szükséges néhány alkalom, hogy azok pontossá váljanak és a páciens is megjegyezze a helyes kivitelezést.

A gyógytornásszal együtt végzett nyak gyógytorna előnye még, hogy a gyakorlatok tényleg személyre szabottak lesznek, alkalmazkodnak az aktuális állapothoz és fokozatosan épülnek egymásra. A nyakfájdalom nem csak ideig óráig javul majd, hanem végképp megszabadulhat tőle. A közös munka után már bátran végezhető a jól elsajátított otthoni, önálló torna is.

 

Ahogy az előzményekből is kiderül, bármilyen típusú is a nyaki fájdalma, biztos, hogy a nyak gyógytornának kulcsfontosságú szerepe lesz a javulásban. Mozgásszervi panasz révén, mozgatás nélkül nem lesz gyógyulás.

A szakorvosi rendelőkben többségében csoportos gyógytornára van lehetőség. Ennek is megvan a létjogosultsága, enyhébb tünetek esetén elegendő lehet. Sokkal jobb hatásfokú azonban az egyéni gyógytorna. Nem is csoda, hiszen ilyenkor lehet a kezelés teljesen személyre szabott és rugalmasan követi az Ön aktuális állapotát.

A nyaki gyógytornát mindig egy teljes körű állapotfelmérés előzi meg. Ennek során a gyógytornász kikérdezi panaszairól, kísérő betegségeiről.

Az anamnézis felvételt követi a fizikális vizsgálat, majd a terapeuta felállítja a kezelési tervet. Beütemezi, hogy várhatóan hány alkalom gyógytornára lesz szükség, hogy milyen módszereket szeretne majd alkalmazni és elmondja, hogy milyen tempójú javulás várható.

Az esetek többségében 10 alkalom nyaki gyógytornára biztosan szükség van. Enyhébb, nem olyan régóta fennálló fájdalomnál előfordulhat, hogy már 2-3 kezelés is elmulasztja azt.

Az egyéni nyak gyógytorna mindig tartalmaz egy passzív, átmozgató részt. Ilyenkor a gyógytornász fogja mozgatni gerincét, nyújtani izmait és felszabadítani a beszűkült ízületeket.

Ez általában egy kellemes rész, bár járhat némi fájdalommal, hiszen a célunk, hogy megnyújtsuk a megrövidült lágyrészeket. Megéri a kellemetlenség, mert nagyon felszabadító érzés, mikor ellazulnak görcsös feszült izmai, és megmozdulnak régóta beszűkült nyak ízületei.

Az alkalom másik felében az aktív gyakorlatokon lesz a hangsúly.

 

Nyakfajdalom_gyogytornasz

 

Megtanítjuk és begyakoroljuk, hogy melyik feladatok a legjobbak az Ön nyakfájdalmára. Hogyan nyújtsa, erősítse nyak izmait, hogyan tudja növelni a gerinc mozgékonyságát. Alkalomról alkalomra fogja érezni a javulást.

A komolyabb tünetektől, mint például a szédülés vagy fejfájás nem fog tudni olyan gyorsan megszabadulni, sőt előfordul, hogy egy-egy jobb periódus után visszaesést is tapasztal majd, de kitartó munkával egyre jobb és jobb állapot érhető el.

A kitartó munka persze azt is jelenti, hogy sosem elég csak a nyak gyógytornára eljárni. Mindig fog kapni házi feladatot. Minden tapasztalat azt mutatja, hogy gyorsabban javul az, aki otthon is rendszeresen végzi a gyakorlatokat.

Általában egy adott számú (5-10-15) gyógytorna kezelés után elegendővé válik az otthoni gyakorlás. Fontos, hogy ezekkel akkor se hagyjunk fel, ha elmúltak panaszaink, hiszen ha nyak gyógytorna nélkül folytatjuk korábbi életünket, visszatérve a káros terhelésekhez, akkor előbb-utóbb újra jelentkeznek majd azok.

Gyógytornával viszont megelőzheti a visszaesést, illetve enyhébb fájdalmaknál azonnal tudni fogja majd, hogy mely, jól megtanult gyakorlatokhoz forduljon.

 

Nálunk, a Gyógytornászom.hu-nál tíz tapasztalt gyógytornász közül választhat, akik mindannyian jártasak a nyaki fájdalmak kezelésében. Egészen biztosan segíteni fogunk elmulasztani nyakfájdalmát. Ha még maradtak Önben kérdések, bátran keressen bennünket, vagy kérjen visszahívást.

Online időpontfoglaló rendszerünk segítségével egyszerűen és kényelmesen választhatja ki az Önnek legszimpatikusabb terapeutánkat és az Önnek legmegfelelőbb időpontot.

Fontos, hogy készítse össze és hozza magával az összes orvosi dokumentációját amelyek nyakfájdalmához kapcsolódnak. Ha van egyéb komolyabb betegsége, volt nagyobb balesete, akkor azokról is hozhat leletet, mert érdekes lehet.

Az első alkalom, amikor választott gyógytornászával találkozik az állapotfelmérés lesz. Ebben az órában sor kerül majd az anamnézis felvételre, azaz kollegánk alaposan kikérdezi majd mindenről:

 • az aktuális és korábbi panaszairól,
 • egyéb betegségeiről,
 • a fájdalom jellegéről,
 • arról hogy mikor, milyen napszakban, milyen tevékenység közben és hogyan fáj,
 • arról, hogy mi az a tevékenység amitől romlik az állapota és mi az amitől viszont javul.

Nagyon hasznos, ha ezeket a kérdéseket már előre átgondolja magában és az állapotfelmérés előtti napokban különösen is odafigyel rá. Könnyebb lesz válaszolnia és a pontos válaszok nekünk is nagyon informatívak.

A kikérdezés után következik a fizikális vizsgálat. Ne lepődjön meg, ha ugyan nyakfájással érkezett, mégis az egész testtartását, a gerinc minden mozgását vizsgáljuk majd. Sokszor van összefüggés a nyakfájás és a derék, a nyak és a váll között.

Általában már ezen az első alkalmon is belekezdünk a kezelésbe és megkapja majd első házi feladatait, melyeket otthon kell gyakorolnia.

A kezelés alkalomról alkalomra épül fel, mindig az aktuális állapotához alkalmazkodva és tapasztalni fogja, hogyan javul egyre jobban a nyakfájása állapota. Szép fokozatosan szabadul majd meg nyaki fájdalmától és megtanulja, hogyan előzheti meg a kiújulását.

Szerző: Ziglerné Szőke Rita

 

Bejelentkezem Nyaktornára!

Válasszon nyakfájás specialistáink közül!

Több szakemberünk is foglalkozik a nyakfájás kezelésével. Válassza ki, hogy ki a szimpatikus és foglalja le az első konzultáció időpontját hozzá, ahol a panaszait és a teljes kezelési tervet is részletesen átbeszélik!

Radványi Zsófia

7 év tapasztalat

Szakterületeim: 

Akut sérülések ■ Nyakfájdalom ■ Hátfájás ■ Derékfájás ■ Gerincsérv kezelés ■ Sportrehabilitáció

Módszereim:

Funkcionális tréning ■ Gyógytorna ■ Lágyrész-és fascia kezelések ■ McKenzie terápia ■ Sportrehabilitáció ■ Triggerpont terápia

Bejelentkezés Zsófihoz!

Jobban megismerné Zsófit?

Nézze meg Zsófi bemutatkozó oldalát!

Fáczán Kata

5 év tapasztalat

Szakterületeim: 

Derékfájdalom ■ Nyakfájdalom ■ Hátfájdalom ■ Térdfádalom ■ Bokaficam, bokafájdalom ■ Kéz; csuklósérülések

Módszereim:

McKenzie terápia ■ Gyógytorna ■ Sportrehabilitáció, funkcionális tréning ■ TMI – Instrumentalis Manuálterápia ■ Strechning ■ Kinesio Taping

Bejelentkezés Mónihoz!

Jobban megismerné Katát?

Nézze meg Kata bemutatkozó oldalát!

Ziglerné Szőke Rita

17 év tapasztalat

Szakterületeim:

Derékfájás ■ Hátfájás ■ Nyakfájás ■ Befagyott váll ■ Gerinc eredetű problémák ■ Balesetek/törések utáni rehabilitáció

Módszereim: 

mManuálterápia ■ McKenzie terápia ■ Gyógytorna ■ Trigger pont kezelés ■ Stretching

Bejelentkezés Ritához!

Jobban megismerné Ritát?

Nézze meg Rita bemutatkozó oldalát!

Apáthy Fruzsina

9 év tapasztalat

Szakterületeim: 

Nyakfájdalom ■ Hátfájás ■ Derékfájás ■ Gerincsérv kezelés ■ Csípőfájdalom ■ Térdfájdalom

Módszereim:

Gyógytorna ■ McKenzie módszer ■ Lágyrész mobilizáció ■ Fascia kezelés ■ Masszázs ■ Idősek esésprevenciója

Bejelentkezés Fruzsihoz!

Jobban megismerné Fruzsit?

Nézze meg Fruzsi bemutatkozó oldalát!

Molnár Georgina

9 év tapasztalat

Szakterületeim: 

Nyakfájdalom ■ Hátfájás ■ Derékfájás ■ Porckorongsérv kezelés ■ Tartásjavítás ■ Térdfájdalom

Módszereim:

Gyógytorna ■ Manuálterápia ■ Gyógymasszázs ■ McKenzie terápia ■ Sportrehabilitáció ■ Funkcionális tréning ■ Idegmobilizáció

Bejelentkezés Ginához!

Jobban megismerné Ginát?

Nézze meg Gina bemutatkozó oldalát!

Berczi Miklós

7 év tapasztalat

Szakterületeim: 

Nyakfájdalom ■ Hátfájás ■ Csipőfájdalom ■ Bokaficam, bokafájdalom ■ Állkapocsízületi fájdalmak ■ Tenisz és golfkönyök

Módszereim:

McKenzie terápia ■ Gyógytorna ■ Állkapocsízületi gyógytorna ■ Terrier féle mobilizáció ■ Neurodinamika ■ Typaldos módszer

Bejelentkezés Miklóshoz!

Jobban megismerné Miklóst?

Nézze meg Miki bemutatkozó oldalát!

Varga Bernadett

4 év tapasztalat

Szakterületeim: 

Hátfájás ■ Derékfájás ■ Gerincsérv kezelés ■ Gerincferdülés ■ Állkapocsízületi problémák

…stb

Módszereim:

Schroth módszer ■ Állkapocsízületi gyógytorna ■ McKenzie terápia ■ Kinesio Taping ■ Streching

Bejelentkezés Bettihez!

Jobban megismerné Bettit?

Nézze meg Betti bemutatkozó oldalát!

Tímár Judit

13 év tapasztalat

Szakterületeim:

Derékfájás ■ Hátfájás ■ Nyakfájás ■ Vállfájdalom ■ Gerinc eredetű panaszok

Módszereim: 

Gyógytorna ■ McKenzie terápia ■ Szegmentális stabilizáció ■ FDM ■ Taping

Bejelentkezés Judithoz!

Jobban megismerné Juditot?

Nézze meg Judit bemutatkozó oldalát!

Kutás Mercédesz

18 év tapasztalat

Szakterületeim: 

Nyakfájdalom ■ Vállfájdalom ■ Gerincproblémák ■ Hátfájdalom ■ Csipőfájdalom ■ Bokaficam, bokafájdalom

Módszereim:

McKenzie terápia ■ Gyógytorna ■ Sportrehabilitáció ■ Funkcionális tréning ■ Fascia terápia ■ Tape terápia ■ Szegmentális stabilizáció

Bejelentkezés Mercihez!

Jobban megismerné Mercit?

Nézze meg Merci bemutatkozó oldalát!

Eipl Tamara

4 év tapasztalat

Szakterületeim: 

Derékfájdalom ■ Hátfájdalom ■ Nyakfájdalom ■ Térdfájdalom ■ Bokafájdalom; bokaficam

Módszereim:

Manuálterápia ■ Gyógytorna ■ Sportrehíbilitáció és funkcionális tréning ■ Triggerpont terápia ■ lágyrész és fascia technikák ■ Strechning ■ Kinesio Taping

Bejelentkezés Tamarához!

Jobban megismerné Tamarát?

Nézze meg bemutatkozó oldalát!!

A célzott, személyre szabott és az okokat kezelő gyógytornával így akár 10 alkalom után megszabadulhat nyakfájásától, úgy hogy ehhez semmilyen műtétet, gyógyszert vagy külső beavatkozást nem kell igénybe vennie.
Időpontot foglalok!

Betegeink ezeket mondták rólunk:

"Berczi Miklóst ajánlanám mindenkinek, őt nevezhetem a "gyógytornászomnak", aki kisebb és nagyobb bajban is tökéletesen helytáll, legyen az egy Achilles-probléma, plantar fascitis, vagy operálandó nyaki gerinc. Professzionális, elméleti és gyakorlati tudása maximálisan megbízható. Biztonságban érzem magam a kezei között."
Hegedüs NikiÚjpest
"Nyaki gerincsérv műtét után kerültem szerencsére Tímár Judithoz, akinél igazán hozzáértő kezekbe kerültem. A rehabilitációm során rövid idő alatt érezhető javulást tapasztaltam. Kiváló szakember, aki mindamellett kedves és minden részletre odafigyel. Otthoni feladatok elvégzéséhez szakszerű tanácsokkal lát el. Azóta is hozzá járok, és tiszta szívvel ajánlom mindenkinek."
Oláh Andrea
"Nálam nyaki porckorong sérvet diagnosztizált a reumatológusom, ő irányított Kutás Mercédeszhez, a gyógytornászom.hu szakemberéhez. Mielőtt elkezdtük volna a terápiát, erős fájdalmaim voltak, a karomba is kisugárzott, már se ülni, se aludni nem tudtam szenvedés nélkül. Mercédesz mély szakértelmének, odafigyelésének köszönhetem, hogy a fájdalmaim múlni kezdtek, majd mára teljesen megszűntek, műtétre egyáltalán nincs szükségem. A kezelések közben sokat tanultam a saját testemről, segítséget kaptam és kapok ahhoz, hogy a mostani panaszmentes állapotomat miként tudom folyamatosan fenntartani. Mindenkinek csak ajánlani tudom gyógytornászomat és a rendelőt is. Kellemes hangulatú, kiválóan felszerelt, könnyen megközelíthető hely. Nagyon jónak tartom, hogy van lehetőség rövidebb, hosszabb időtartamú bérletet is váltani, kártyával fizetni és online időpontot foglalni hetekre előre."
Lestál Zsuzsanna