nyaki gerincsérv

Nyaki gerincsérv okai és tünetei

A nyaki szakasz gerincünk legmozgékonyabb része, igen sérülékeny és érzékeny terület. A nem megfelelő terhelés következtében fejünk gyakran előre helyeződik, mely a nyaki gerincet és az izmokat fokozott igénybevételnek teszi ki és akár nyaki gerincsérv is kialakulhat. Az első tünetek általában nyaki fájdalomként jelentkeznek, azonban már ekkor érdemes szakemberhez fordulni, hogy elkerüljük a nyaki porckorongsérv kialakulását. Cikkünkből megtudhatja, hogyan zajlik a nyaki gerincsérv kezelése a gyógytornával, milyen pozitív hatásokat tapasztalhat, valamint milyen szövődményei lehetnek, ha elmarad a gyógytorna. Kitérünk továbbá a nyaki gerincsérv okaira, tüneteire és a megelőzési lehetőségekre is. 

Ortopéd szakorvossal is várjuk!

A Nyugati térnél, a Bajcsy-Zsilinszky úti rendelőnkben a gyógytornán felül orvosi segítséget is igénybe vehet! (Bajcsy-Zsilinszky út 72.) Dr. Pánti Zsombor Imre ortopéd szakorvos minden csütörtökön 08:30 és 11:30 között tudja fogadni Önt.

Gyógytorna garanciával!

Amennyiben az állapotfelméréssel (1. alkalom) nem elégedett, mert nem azt kapta tőlünk amire számított, és azt a helyszínen jelzi nekünk, akkor nem kell kifizetnie az első alkalom árát! Sőt, ha a panasza olyan jellegű amire a gyógytorna nem tud megoldást nyújtani, akkor is ingyenes volt az állapotfelmérés az Ön számára.

A nyaki gerincsérv gyógytornája

Nyaki gerincsérv esetén az egyik legelterjedtebb és legeredményesebb kezelési módszer a gyógytorna, amely természetes úton, mozgással szünteti meg a nyaki gerincsérv kiváltó okát.

A gyógytornászok a gerincsérv specifikus tornát alkalmaznak, amelynek neve: McKenzie módszer. Ennek lényege, hogy először is egy mechanikai diagnózist állítson fel a terapeuta, amelyből a kiváltó ok terápiája következik. Célja az elmozdult porckorongot visszatornázása, ezáltal pedig a nyomás alatt lévő idegek és képletek felszabadítása. A torna alapját meghatározott irányú, ismételt mozgások képezik.

A McKenzie terápia mellett a gyógytornász egyéb technikákat is bevehet a teljes gyógyulás érdekében. Például alkalmazhat még idegmobilizációs gyakorlatokat és manuálterápiát is. Az idegmobilizációs gyakorlatok segítenek a nyomás alá került idegek funkcióját visszaállítani, manuálterápiával (amely kézzel kivitelezett speciális fogásokat jelent), pedig hatékonyan feloldhatók a csigolyák között kialakult blokkok.

A tünetek enyhülése, majd megszűnése után sem ér véget a gyógytorna. A terapeuták fontosnak tartják, hogy ez az állapot hosszú távon fennálljon. Ennek biztosítására funkcionális gyógytornával a gerincstabilizáló izmok erősítését célozzák meg, amelynek eredménye, hogy a csigolyák a helyes pozícióba kerülnek, és terhelés hatására sem jelentkezik diszfunkció (helytelen működés).

A hatékony gyógytornának köszönhetően kialakul a helyes testtartás, valamint egy tapasztalt gyógytornász által összeállított izomerősítő gyakorlatok segítségével a panaszmentesség hosszú távon megőrizhető.

A gyógytorna nemcsak a nyaki gerincsérv kezelésben, hanem annak megelőzésében is hatásos módszer. Egy gyógytornász olyan gyakorlatsort állíthat össze az Ön számára, ami tökéletesen megfelel erőnléti állapotának és figyelembe veszi tüneteit.

Gyógytorna segítségével akár már néhány alkalom után enyhülhetnek, vagy meg is szűnhetnek panaszai, és segítségével akár a műtét is elkerülhető.

Olyan  nyaki- és gerincspecialistára van szüksége, aki érti a problémáját és 2-3 napon belül tudja fogadni? Tekintse meg szabad időpontjainkat és jelentkezzen be online!

Mi történik, ha nem kezeli gyógytornával a nyaki gerincsérvét?

Abban az esetben, ha nem kezelik nyaki gerincsérvét gyógytornával, állapota könnyen rosszabbra fordulhat. A helytelen testtartás nem fog magától megjavulni, valamint az izmok sem lesznek erősebbek. Ezek azonban szükségesek ahhoz, hogy a nyaki gerincsérv ne okozzon komolyabb tüneteket, például bénulást.

Abban az esetben, ha megtörtént a baj, és a tünetek súlyossá váltak, sajnos a műtétet nem lehet elkerülni.

Azonban a műtét után is javasolni fognak Önnek gyógytornát, ugyanis csak ez a kezelési módszer támogatja hosszú távon a nyaki gerince egészségét.

Gyógytornászaink akik segítenek a nyaki gerincsérv kezelésében

A nyaki gerincsérv gyógytornája Budán

Rendelőnkben a nyaki gerincsérv gyógytornája egy állapotfelméréssel kezdődik. Rendelőnkben olyan alapos kivizsgálásban lesz része, amilyet még soha nem tapasztalt! Első alkalommal részletesen kikérdezzük a panaszairól, mióta állnak fenn a tünetek, hogyan kezdődött, milyen jellegű a panasz, mire fokozódik, mire enyhül? Az állapotfelmérésnek része a megtekintés is, amely során vizsgáljuk többek között a nyaki gerincszakasz görbületét, és a teljes gerincoszlopot.

Ez után egy egyéni kezelési terv kidolgozása következik. Ez alapján kezdődik meg a gyógytorna, amely a már fent is említett McKenzie tornából, idegmobilizációs gyakorlatokból, testtartás korrekcióból és funkcionális gyógytornából áll. Kiemelendő, hogy rendelőnkben ezek a kezelések nem járnak Önnek plusz költséggel, nálunk minden egy áron van, árlistánkat pedig ide kattintva tekintheti meg! A torna során olyan feladatokat kap, amelyeket megtanul helyesen kivitelezni és otthonában, házi feladatként ezeket el kell végeznie. Ennek köszönhetően lesz 100%-os a gyógyulás, ugyanis fontos szem előtt tartani, hogy a terápia mindig a gyógytornász és a páciens közös munkája.

Gyógytornával a nyaki gerincsérv hatékonyan kezelhető, az esetek legnagyobb százalékában nem lesz szükség műtétre. Hétről-hétre érezni fogja, hogy a nyaki gerincsérv okozta panaszai enyhülnek, a fájdalom csökken és már nem lesz akadályozó tényező a hétköznapjaiban.

Rendelőnkben több éves tapasztalattal rendelkező gyógytornászaink közül választhat terapeutát, akiknek bemutatkozóját elolvashatja a honlapunkon.

nyaki gerincsérv okai és tünetei

A nyaki porckorongsérv okai

A következő okok a leggyakoribbak:

Mozgásszegény életmód

Azok, akik nem sportolnak rendszeresen, nem tartják karban gerincstabilizáló izmaikat, nem mozgatják át rendszeresen gerincüket, nagyobb eséllyel alakul ki náluk nyaki gerincsérv, mint az aktívabb életet élőknél.

Megelőzésként is érdemes rendszeresen gyógytornát végezni, ami segíti a megfelelő izomegyensúly fenntartását és így megakadályozza a nyaki gerincsérv kialakulását.

Képernyő előtt végzett munka

A napi több órán keresztül, előrehajtott fejjel, görnyedt tartással történő monitor vagy mobiltelefon képernyő nézés nagyon rossz hatással van a nyaki porckorongokra, ami izomegyensúly felbomláshoz és a nyaki porckorongok nem megfelelő terheléséhez vezet. Ez a porckorongokat felépítő zselés anyag és az azt körülvevő gyűrűs szerkezet sérülését, deformálódását vagy kitüremkedését, súlyosabb esetben sérvesedését okozhatja.

A nyaki gerincsérv vagy porckorongsérv kialakulásának hátterében genetikai tényezők, illetve a nem megfelelő terhelés együttes jelenléte áll. A genetikai tényezők határozzák meg, mekkora ellenállást bír el a porckorong.

A nyaki gerincsérv kialakulása

Bár gyakran a nyaki porckorongsérv által okozott fájdalom hirtelen jelentkezik, a probléma nem 1-2 nap alatt alakul ki.

Eleinte jellemző a lapocka, hát jellegzetesen kellemetlen izomfájdalma. Sokszor ébredhetünk nyakfájdalommal, vagy gyakran érezhetjük, hogy becsípődik a nyakunk. Ezek a visszatérő panaszok a nyaki porckorongok túlterhelésére utalhatnak, melynek hosszú távú következménye a porckorong sérvesedése. Előfordul, hogy a terhelés következtében kitüremkedett porckorong egy hirtelen mozdulat következtében kiszakad. Ilyenkor a fájdalom olyan mértékű lehet, hogy akadályozza a nyaki mozgásokat.

Pontosan mely területen alakul ki a nyaki gerincsérv?

A nyaki szakasz legnagyobb terhelésnek kitett része az alsó nyaki csigolyák illetve a közöttük elhelyezkedő porckorongok (C5-6, C6-7), így ezen a területen alakulnak ki leggyakrabban porckorong problémák.

A nyaki gerincsérv tünetei

Tipikus tünet a nyakfájás és a vállfájdalom, a fej mozgatásának nehézsége egy vagy több irányban. Gyakran a fodrásznál okoz gondot a fej hátra döntése fejmosáskor.

A betegség súlyosbodásával az idegek lefutása mentén zsibbadás, izomgyengülés jelenhet meg. Gyakori a vállba, karba, ujjakba sugárzó fájdalom, mely szintén az idegek nyomása miatt alakul ki.

A fájdalom lefutásából könnyen kikövetkeztethető, melyik az érintett porckorong.

A fülzúgás és a szédülés is igen gyakori kisérő tünet, mely a helytelen, előre helyezett fejtartás miatt érezhető. Ebben az esetben is az idegek elnyomódása, de a tüneteket okozhatja a C0-C1, vagy a C1-C2 között létrejövő ízületi blokk, vagy az obliquus capitis superior nevű izom feszülése, tarkó alatti izmok trigger pontjai is.

Hogyan előzhető meg a nyaki gerincsérv kialakulása?

Ülő munkát végzők esetében mindenképp javasolt a monitor, szék és asztal ergonomikus elhelyezése, így elkerülhető a fej előre helyeződése, lógatása.

A nyaki gerincsérv és a sport

Rendszeres, a regincet mozgékonyan tartó és tehetmentesítő mozgással, mint például a jóga és az úszás elkerülhető a sérv kialakulása.

A tünetek észlelése esetén legjobb megoldás a személyre szabott gyógytorna, szakképzett gyógytornász irányításával.

Gerincsérve, nyakpanasza van? Kérjen időpontot online és segítünk! 

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legprofibbak az Ön nyakfájdalmainak gyógyításában!  ↓