Foglaljon időpontot gyógytorna állapotfelmérésre!


A tünetek kezelgetése helyett végre maradandó javulást szeretne elérni?

Csak válassza ki, hogy a Budai vagy Pesti rendelőnk lenne Önnek kényelmesebb:

A gombok megnyomása után azonnal látja szabad állapotfelmérés időpontjainkat, amelyek közül az Önnek megfeleőt rögtön online le is tudja foglalni!

Miért hozzánk forduljon nyaki gerincsérv okozta panaszaival?

 • Állapotfelmérésünk részletes, így pontosan lokalizáljuk a nyaki gerincsérv okát és típusát.
 • Gyógytorna tervünk személyre szabott, így nem csak panaszához, de Önhöz is igazítjuk.
 • Garanciát vállalunk: Ha nem a gyógytorna a megoldás a fájdalmaira, vagy az 1. alkalommal nem elégedett, nem kell fizetnie!
 • Gyógytornászaink tapasztalt, empatikus és segítőkész szakemberek, akik csak Önre figyelnek.
 • Pesti (Nyugati téri) és Budai (Batthyány téri) rendelőnkbe ide kattintva: online bejelentkezhet, így várakozás nélkül tudjuk fogadni.
 • Rendelőnk értékelése pácienseink által 4,9 csillagos!

Ortopéd szakorvossal is várjuk!

A Nyugati térnél, a Bajcsy-Zsilinszky úti rendelőnkben a gyógytornán felül orvosi segítséget is igénybe vehet! (Bajcsy-Zsilinszky út 72.) Dr. Pánti Zsombor Imre ortopéd szakorvos minden csütörtökön 08:30 és 11:30 között tudja fogadni Önt.

Gyógytorna garanciával!

Amennyiben az állapotfelméréssel (1. alkalom) nem elégedett, mert nem azt kapta tőlünk amire számított, és azt a helyszínen jelzi nekünk, akkor nem kell kifizetnie az első alkalom árát! Sőt, ha a panasza olyan jellegű amire a gyógytorna nem tud megoldást nyújtani, akkor is ingyenes volt az állapotfelmérés az Ön számára.

Milyen eredményt várhat a gyógytornától?

 • Nagy eséllyel újra fájdalommentesek lehetnek a hétköznapjai.
 • Az izmok erősítésével az izomgyengeség csökkenhet.
 • A zsibbadás és a gyengeség, amelyet a végtagjaiban tapasztal, el is múlhat.
 • Visszatérhet a kar normál funkciója: például újra erősebb lehet a szorítása, könnyebb lesz megemelni a tárgyakat.
 • Elsajátíthatja a helyes testtartást.
 • Rendszeres gyógytornával nem kell többé félnie, hogy panasza esetleg újra kialakul.

Pácienseink általában már az első néhány alkalom után javulásról számolnak be, a teljes gyógyuláshoz szükséges időt viszont nehéz látatlanban előre meghatározni.

Ha úgy dönt, hogy velünk indul el a gyógyulás útján, akkor 5 és 10 alkalmas bérletünkkel még kedvezőbb árat érhet el, illetve rendlőinkben fizethet Egészségpénztárral és SZÉP kártyával is!


A nyaki gerincsérv terápiája – Minden kérdésére válaszoltunk!

A nyaki gerincszakasz igen összetett. Összesen 7 csigolya alkotja, amelyek porckorongokkal és kisízületekkel kapcsolódnak egymáshoz. Ez a terület gerincünk legmozgékonyabb része, ezért igen érzékeny és sérülékeny is. 

A nem megfelelő terhelés következtében fejünk gyakran előre helyeződik, amely a nyaki gerincet és az izmokat fokozott igénybevételnek teszi ki és a porckorong kocsonyás magja előboltosulhat (protrusio), majd idővel nyaki gerincsérv is kialakulhat. 

Az első tünet általában a nyak-és vállfájdalom, a folyamat előrehaladtával pedig olyan komolyabb panaszokat is tapasztalhat, mint például a gyengülő fogás, vagy a karok zsibbadása. Ezért is érdemes már akár a nem múló fájdalom esetén is szakemberhez fordulni, hogy elkerüljük a nyaki porckorongsérv kialakulását. 

A nyaki gerincsérvet különféle módon lehet kezelni, és jó hír, hogy konzervatív terápiára igen jól reagál. A főbb terápiás eljárások közé tartozik a tüneti terápia (pl.: gyógyszeres, injekciós vagy infúziós terápia), a gyógyfürdőkben alkalmazott fizikoterápiás kezelések, és a gyógytorna.

A szakember által vezetett, rendszeres gyógytornának köszönhetően az izomerősítő és nyújtó gyakorlatok segítségével, valamint a speciális McKenzie terápiával a panaszmentesség hosszú távon megőrizhető, valamint a helyes testtartást is elsajátíthatja, megelőzve ezzel további problémák kialakulását.

A gyógytornának köszönhetően hétről-hétre érezni fogja, hogy a nyaki gerincsérv okozta panaszai enyhülnek, a fájdalom csökken és már nem lesz akadályozó tényező a hétköznapjaiban. Gyógytorna nélkül azonban a nyaki gerincsérv komolyabb tüneteket is okozhat (például bénulást).

Az alábbi blokkban összeírtunk minden fontos tudnivalót a nyaki gerincsérvről. Csak kattintson arra a címre, amelyik érdekli és a válasz már meg is nyílik!

1. A nyaki gerinc anatómiája

A nyaki gerincszakasz 7 csigolyából áll, amelyek közül az első 2 csigolya formája különbözik a többitől. Külön nevük is van: 

 1. csigolya: atlas
 2. csigolya: axis

Csak úgy, mint a többi gerincszakaszon, itt is porckorongokkal és kisízületekkel kapcsolódnak egymáshoz a csigolyák. A porckorong két részből áll: egy belső kocsonyás magból, és egy külső, rostos gyűrűből (ennek ismerete elengedhetetlen lesz a gerincsérv folyamatának megértéséhez).

Mivel a nyaki szakasz legnagyobb terhelésnek kitett része az alsó nyaki csigolyák illetve a közöttük elhelyezkedő porckorongok (C5-6, C6-7), ezért ezen a területen alakul ki leggyakrabban a gerincsérv.

Névtelen terv - 2022-10-18T105618.494.png

Olyan gyógytornászt keres, aki több éves szakmai tapasztalattal kezeli a gerincsérvet? Olvassa el szakembereink bemutatkozóit, és jelentkezzen be az Ön számára is szimpatikus terapeutánkhoz!

2. A nyaki gerincsérv kialakulásának folyamata

Bár gyakran a nyaki porckorongsérv által okozott fájdalom hirtelen jelentkezik, a probléma nem 1-2 nap alatt alakul ki.

Kezdetben a nyaki szakaszt érintő túlterhelés tompa izomfájdalmat, esetleg fejfájást generálhat. Ebben az esetben jellemző lehet még a lapocka, hát kellemetlen izomfájdalma. Sokszor ébredhetünk nyakfájdalommal, vagy gyakran érezhetjük, hogy becsípődik a nyakunk. 

A sérv nem azonnal alul ki, hanem az már egy folyamat végét jelzi, és azt az előboltosulás (vagy protrusio) előzi meg. 

Névtelen terv - 2022-10-18T111055.624.png

Előfordul, hogy a terhelés következtében kitüremkedett porckorong egy hirtelen mozdulat következtében kiszakad. Ilyenkor a fájdalom olyan mértékű lehet, hogy az akadályozza a nyaki mozgásokat.

Egy kutatásban 2015 és 2019 között 95 olyan beteget vizsgáltak, akiknek radiológiailag kimutatható porckorong degenerációja volt. Radiológiai felvételeket használva a nyaki gerincszakaszon meghatároztak egy egyenes vonalat, amely a C2-es (második) és a C7-es (utolsó) nyaki csigolyát köti össze. Ehhez képest vizsgálták egyénenként a porckorongok és a csigolyák helyzetét. Azt találták, hogy a nyaki gerinc lordosisa (homorú íve) ellapult (kyphotikus), és ez jelentős mértékben hozzájárul a porckorong degenerációjához, valamint a C5-ös nyakcsigolyát az esetek 60%-ában találták elmozdult állapotban.

Nyaki fájdalommal, esetleg fejfájással küzd? Kérjen visszahívást, és segítünk!

3. A nyaki gerincsérv 6 leggyakoribb oka

A nyaki gerincsérv kialakulásának hátterében számos ok állhat, amelyek közül a legtöbb kis odafigyeléssel és életmód változtatásokkal kiküszöbölhető.

Lássuk ezeket részletesebben!

3.1. Mozgásszegény életmód

Azoknál, akik nem mozognak rendszeresen és nem tartják karban gerincstabilizáló izmaikat, nagyobb eséllyel alakulhat ki nyaki gerincsérv, mint az aktívabb életet élőknél.

Megelőzésként is érdemes rendszeresen gyógytornát végezni, ami segíti a megfelelő izomegyensúly fenntartását és így megakadályozza a nyaki gerincsérv kialakulását.

3.2. Képernyő előtt végzett, ülőmunka/gyakori mobilozás

A gerincsérv kialakulásának folyamata az órákon át egyhelyben végzett ülőmunka hatására kezdődhet meg

A napi több órán keresztül, előrehajtott fejjel, görnyedt tartással történő monitornézés nagyon rossz hatással van a nyaki porckorongokra, ami izomegyensúly felbomláshoz és a nyaki porckorongok nem megfelelő terheléséhez vezet. 

Névtelen terv - 2022-10-18T114228.264.png

A modern társadalomban a folyamatos okostelefon használat miatt a nyakunk szintén egy rossz pozícióba kerül, tehát nem megfelelő módon inkább előre helyeződik. A jelenséget Text Neck szindrómának is nevezik.

Mindkét esetben megfelelő segítséget nyújthat egy tapasztalt gyógytornász, aki már a probléma megelőzéséhez is szakszerű életmódtanácsokkal járulhat hozzá a gerince egészségéhez.

3.3. Porckopás és a gerincsérv kapcsolata

A porckopás a leggyakoribb betegség, amely a csigolyák közötti porckorongokat és kisízületeket érinti. A felnőtt lakosság 15-20%-át érinti. Főként az idős korosztálynál fordul elő, azonban ma már fiatalok körében is egyre gyakrabban jelenik meg. 

Porckopás akkor jön létre, ha a porcszövet lebomlása nagyobb, mint annak építése. A porc ilyenkor nem bírja a terhelést, könnyen sérül a felszíne, a porckorong egyre keményebbé és merevebbé válik. Az ízületi kopás végstádiumában a porcfelszín teljesen elpusztulhat és sérv alakulhat ki.

3.4. Túlterhelés

Amikor az izmok minimális erőkifejtéshez vannak szoktatva, a nagyobb fizikai igénybevétel könnyen sérülést, túlterhelődést okozhat. Ez szinte mindig fájdalom, esetleg mozgáskorlátozottság formájában jelenik meg. 

Sokan nem is gondolnak bele, hogy a konditermi, súlyemeléses edzések is veszélyesek lehetnek, ha hiányzik a fokozatosság és a megfelelően felépített edzésprogram. A túl nagy súlyokkal végzett gyakorlatok izomhúzódást, izomszakadást, gerincsérvet okozhatnak. 

Névtelen terv - 2022-10-18T114555.468.png

Ha sosem mozogtunk vagy nagyon régen, ajánlatos olyan mozgásba kezdeni, ami biztosan nem árthat! Kezdjünk egyszerű, könnyebb feladatokkal, majd nehezítésként először ne súlyzót emeljünk, hanem végezzünk saját testsúlyos gyakorlatokat. Amint ez már könnyen megy, fokozatosan nehezíthetjük őket súlyokkal. A személyre szabott edzéstervhez kérje gyógytornász szakember segítségét!

3.5. Helytelen testtartás

A nyakizmok túlfeszülésre hajlamosak. Ez a feszülés fájdalmat válthat ki a nyaki gerincszakaszon, amely miatt a testtartásunk is megváltozhat. 

A túlfeszült izmok mellett bizonyos izmok elernyedhetnek, így azok a funkciójukat nem tudják megfelelően ellátni. Az izomegyensúly felbomlása miatt hanyag testtartás, valamint kóros görbületek alakulhatnak ki a gerinc más szakaszain is.

Névtelen terv - 2022-10-18T114514.443.png

3.6. Genetikai tényezők

A nyaki gerincsérv vagy porckorongsérv kialakulásának hátterében genetikai tényezők, illetve a nem megfelelő terhelés együttes jelenléte is állhat. A genetikai tényezők határozzák meg, mekkora ellenállást bír el a porckorong, így az kulcsfontosságú a teherbírás mértékéhez és a kóros folyamatok kialakulása szempontjából.

Ülő munkát végez? Szeretné megelőzni a nyaki gerincsérv kialakulását? Tekintse meg online naptárunkat, és jelentkezzen be az Önnek is megfelelő szabad időpontra!

4. Ezeket a tüneteket tapasztalhatja nyaki gerincsérv esetén

A nyaki gerincsérv tipikus tünete a nyak-és vállfájdalom, valamint a fej mozgatásának nehézsége egy vagy több irányba. Gyakran akkor veszik ezt észre, amikor a fodrásznál gondot okoz a fej hátra döntése hajmosáskor.

A folyamat előrehaladtával az idegek lefutása mentén zsibbadás, izomgyengülés jelenhet meg a felső végtagokban. Gyakori a vállba, karba, ujjakba sugárzó fájdalom, mely szintén az idegek nyomása miatt alakul ki.

A fájdalom lefutása fontos információ lehet a szakember számára, ugyanis abból könnyen kikövetkeztethető, melyik az érintett porckorong.

A fülzúgás és a szédülés is igen gyakori kísérő tünet lehet, amelyet a helytelen, előre helyezett fejtartás okozhat. Ebben az esetben is az idegek elnyomódása lehet a kiváltó ok, de sokszor kiválthatja ezeket a tüneteket a C0-C1, vagy a C1-C2 között létrejövő ízületi blokk, vagy az obliquus capitis superior nevű izom feszülése, illetve a tarkó alatti izmok trigger pontjai is. 

Névtelen terv - 2022-10-18T124812.757.png

Megfizethető áron keres magán gyógytornászt? Tekintse meg árlistánkat, majd jelentkezzen be online felületünkön keresztül!

5. Út a nyaki gerincsérv diagnózisáig

A nyakban jelentkező fájdalom és egyéb tünetek számos problémára utalhatnak.

A kiváltó ok felderítéséhez orvosi diagnózis felállítására van szükség. A gerincsérv, és annak néhány kiváltó oka jól kimutatható röntgenfelvételekkel.

Névtelen terv - 2022-10-18T124610.965.png

Amennyiben a röntgenvizsgálat nem világít rá egyértelműen a problémára, az orvos MRI vizsgálatot is kérhet, a legtöbb tünet ugyanis nem mindig köthető egyértelműen gerincsérvhez. A nyaki gerinc körüli lágyszövetek, szalagok, porckorongok, erek és idegek állapotáról tehát mágneses-rezonancia (MRI) vizsgálattal nyerhetünk pontosabb és részletesebb képet.

Nyaki gerincsérvet diagnosztizáltak Önnél és minél hamarabb szeretné megkezdeni a gyógytornát? Nálunk már 2-3 napon belül részt vehet az állapotfelmérésen! Jelentkezzen be hozzánk!

6. Életmódbeli változtatások a nyaki gerincsérv megelőzéséhez

Gyógytornászunk néhány fontos tanácsa a nyak kímélésére, és a gerincsérv megelőzésére:

 • Ülő munkát végzők esetében mindenképp javasolt a monitor, szék és asztal ergonomikus elhelyezése, így elkerülhető a fej előre helyeződése, lógatása.
 • Mozogjon legalább heti 3-szor! Rendszeres, a gerincet mozgékonyan tartó és tehermentesítő mozgással, mint például a jóga és az úszás elkerülhető a sérv kialakulása.
 • Nagyon fontos, hogy megfelelő mozgásformát válasszon, amely az Ön testalkatához és állóképességéhez passzol. 
 • A tünetek észlelése esetén legjobb megoldás a személyre szabott gyógytorna, szakképzett gyógytornász irányításával. 
 • Ügyeljen arra, hogy a gyakorlatokat fokozatosan végezze, legyen jól felépített edzésterve. Ehhez hasznos lehet, ha felkeres egy tapasztalt gyógytornászt, aki személyre szabott mozgásprogramot állíthat össze, amely biztosan a fokozatosság elvét követi.
 • Szintén ülő munka esetén, óránként egyszer mozgass át magát, és változtasson testhelyzetet legalább fél óránként.
 • Igyon megfelelő mennyiségű folyadékot a lágyszövetek rugalmasságának fenntartásáért.
 • Porckopás esetén keressen fel gyógytornászt, aki megfelelő kezeléssel segíthet megelőzni a további problémák kialakulását.
Névtelen terv - 2022-10-18T130102.470.png

7. A nyaki gerincsérv leggyakoribb kezelési módjai

Amikor kézhez kapja a nyaki gerincsérv diagnózisát, már Ön is elgondolkozik a kezelési lehetőségeken. Az interneten böngészve, illetve számos jó barát tanácsát meghallgatva, felfedezheti, hogy rengeteg hatékony vagy épp csoda módszert ajánlanak a sérv elmulasztására. 

Mi most segítünk Önnek eligazodni! Összeszedtük a klinikailag is igazolt, hatásos kezelési módszereket nyaki gerincsérv esetén.

7.1. Gyógyszerek, krémek a tünetek enyhítésére

A nyaki gerincsérv okozta tünetek csillapítására alkalmazhatóak különböző szájon át szedhető, vagy külsőleg alkalmazható tapaszok, krémek. Ezek általában fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő és izomlazító hatóanyagokat tartalmaznak. Sokféle közülük recept nélkül kapható, bárki kikérheti a gyógyszertárban. 

Ilyen például a Flector tapasz, por vagy krém, a Voltaren, Apranax, Diclac, Algoflex. A szájon át szedett gyógyszer a szervezeten belül, a krémek, tapaszok, kenőcsök a testfelszínről a bőrbe jutva fejtik ki átmeneti kedvező hatásukat. Általában a korai szakaszban, már előboltosulás esetén is javasolt a használatuk. 

Erősebb tünetek esetén a kezelőorvos szteroid tartalmú fájdalomcsillapítót, gyulladáscsökkentőt és/vagy izomlazítót írhat fel, amelyet a recepttel tud kiváltani a gyógyszertárban.

7.2. Injekciós és infúziós terápia – valóban enyhíti a fájdalmat?

Ha a nyaki gerincsérv okozta panaszok más, korábban kipróbált módszerrel nem enyhültek, orvos által végzett injekciós és/vagy infúziós kezelés is szóba jöhet. 

Az infúziós kezelés gyorsabb javulást eredményezhet, mint a szájon át alkalmazott gyógyszerek, ugyanis közvetlen a véráramba jut, és kíméli a gyomor-bél traktust is.

Az injekció tartalmazhat szteroidot (pl. kortizon), vagy lidokaint. Ezt a gerincvelő körüli térbe adják be, célja a nagy fájdalom csillapítása és az idegek átmeneti érzéstelenítése. A módszert gyöki-blokád injekciós eljárásnak is nevezik, és CT vagy röntgen vizsgálat ellenőrzése mellett alkalmazzák a pontos helymeghatározás érdekében.

Fontos azonban megjegyezni, hogy ezekkel a módszerekkel szintén nem kezelik közvetlenül a gerincsérvet, csak annak tüneteit enyhítik.

A nyaki epiduralis szteroidos injekció 100.000 esetből csak 83 embert érint évente. Indikációi közé tartozik, hogy a fájdalomnak legalább 6-8 hete áll fenn, és konzervatív terápiára sem enyhülnek a panaszok, valamint nem szenvedhet a páciens fokozatosan súlyosbodó neurológiai tünetektől. Nem csak nyaki gerincsérv esetén alkalmazható módszerről van szó, hanem minden olyan nyaki panasz esetén, amikor gyöki tünetek (az idegek elnyomódása miatt létrejövő panaszok) jelentkeznek. Az injekció azonban nem szövődménymentes, tapasztalhat fejfájást, létrejöhet allergiás reakció, vagy bizonyos esetekben fertőzés is, illetve a bénulás is a kockázatok közé tartozik.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32491703/

7.3. Balneoterápia – a fürdők jótékony hatásai

Számos gyógyfürdő található Magyarország területén, amelyek gerincsérv esetén szóba jöhetnek. Akut szakaszban, amikor a gerincsérv gyulladást is generálhat, érdemes elkerülni a meleg vizes (32 fokos, vagy annál magasabb) fürdőket, azonban annak lezajlása után a kínált kezelések pozitív hatással lehetnek az állapotára.

A víz alatti sugármasszázs (más néven tangentor), a súlyfürdő, az iszappakolás mellett a gyógymasszázs és a vízi torna is hozzájárulhat a tünetek jelentős mértékű csökkenéséhez. Ezek alkalmazása mellett elengedhetetlen a szakember által vezetett gyógytorna, így összességében pedig komplex kezelésben részesülhet.

7.4. A leghatékonyabb kezelési módszer: a gyógytorna

A gyógytorna egy olyan mechanikus módszer, amely a mozgás energiáját használja fel a gerincsérv kezeléséhez. Mivel a mozgás az egyik legalapvetőbb képességünk, ezért a gyógytorna igen természetes eljárásnak bizonyul.

Kortól, nemtől függetlenül bárki elkezdheti a gyógytornát, ugyanis az minden esetben személyre szabott módon történik. Ehhez először a gyógytornász egy állapotfelmérést végez, majd ez alapján kezdik meg a rendszeres tornát. 

A kezelések lehetnek aktívak és passzívak. Az aktív technikák közé tartoznak az erősítő és a nyújtó gyakorlatok, amelyeket a gyógytornász által diktált módon kell kiviteleznie Önnek. Ezek a feladatok együttesen állítják helyre a nyakizmok felborult egyensúlyát. A gyakorlatok már önmagukban is fájdalomcsillapító hatásúak lehetnek.

Gerincsérv esetén a gyógytornászok a McKenzie módszer feladatait alkalmazzák.

A McKenzie terápia lényegét egy mechanikai diagnózis felállítása és a kiváltó ok terápiája adja. Célja, hogy a gerincsérv esetén elmozdult porckorongot visszatornázza a helyére, így elérve, hogy a nyomás alatt lévő idegek és egyéb képletek felszabaduljanak. A torna alapját meghatározott irányú, ismételt mozgások képezik, amelyek rendszeres gyakorlásával rövid idő alatt csökkenhet a tünetek

Mindezek mellett a gyógytornász alkalmazhat még idegmobilizációs gyakorlatokat és manuálterápiát is. 

Az idegmobilizációs gyakorlatok segítenek a nyomás alá került idegek funkcióját visszaállítani, manuálterápiával pedig hatékonyan feloldhatók a csigolyák között kialakult blokkok. 

Névtelen terv - 2022-10-18T220836.722.png

Látható tehát, hogy a gyógytorna és különböző módszerei milyen komplex és hatékony módon képes segíteni nyaki gerincsérv esetén.

7.5. Mikor javasolt a műtét?

Abban az esetben, ha a gerincsérv érinti a kilépő idegeket, és komoly tüneteket okoz, elkerülhetetlen annak operációja.

Az alábbi tünetek jelentkezése esetén veheti fontolóra a szakorvos a műtétet:

 • izomerő csökkenés a karban, kézben
 • a felső végtag(ok) bénulása

A nyaki gerincsérvet nagyon ritkán kell operálni. Mivel a módszer nem szövődménymentes, és igen sok kockázatot is rejt, elsősorban igyekeznek konzervatív terápiás úton csökkenteni a tüneteket és felszabadítani a nyomás alá került idegeket.

Számos műtéti eljárás létezik gerincsérv esetén, és ezek a technikák folyamatosan fejlődnek, finomodnak. Fontos azonban megjegyezni, hogy műtét után, a rehabilitáció időszakában elengedhetetlen a szakember által vezetett, célzott gyógytorna a sikeres felépüléshez.

Olyan gyógytornászt keres, aki segít Önnek a műtét utáni rehabilitációban? Jelentkezzen be hozzánk!

8. A nyaki gerincsérv gyógytornája műtét nélkül

Nyaki gerincsérv esetén a legelterjedtebb és legeredményesebb kezelési módszer a gyógytorna, amely természetes úton, mozgással szünteti meg a nyaki gerincsérv kiváltó okát. 

A gyógytornászok a gerincsérv specifikus tornát alkalmaznak, amelynek neve: McKenzie módszer. Ennek lényege, hogy először is egy mechanikai diagnózist állítson fel a terapeuta, amelyből a kiváltó ok terápiája következik. Célja az elmozdult porckorong visszatornázása, ezáltal pedig a nyomás alatt lévő idegek és képletek felszabadítása. A torna alapját meghatározott irányú, ismételt mozgások képezik. 

A McKenzie torna gyakorlatainak lassú és pontos kivitelezése közben lényeges, hogy a Mckenzie gyógytornász és a páciens kölcsönösen együttműködve megfigyelje és megértse mikor melyik testhelyzet és gyakorlat a leghatékonyabb az adott panasz oldására, vagy a fájdalom csökkentésére. 

A pozitív változásokat előidéző mozdulatokból, a McKenzie terapeuta összeállít egy konkrét tornagyakorlatsort, amelyet betanítást követően már otthon is nyugodtan végezhet. A McKenzie módszer lényege ugyanis, hogy elősegítse az önálló terápiát, és célja, hogy a páciens minél hamarabb a terapeuta felügyelete nélkül is, magabiztosan el tudja végezni a McKenzie tornagyakorlatokat. 

A megfelelően összeállított és rendszeresen végzett McKenzie tornagyakorlatokkal jelentős százalékban elkerülhető akár kiszakadt gerincsérv esetén is a műtéti beavatkozás

A McKenzie terápia mellett a gyógytornász egyéb technikákat is bevehet a teljes gyógyulás érdekében. Például alkalmazhat még idegmobilizációs gyakorlatokat és manuálterápiát is. Az idegmobilizációs gyakorlatok segítenek a nyomás alá került idegek funkcióját visszaállítani, manuálterápiával (amely kézzel kivitelezett speciális fogásokat jelent), pedig hatékonyan feloldhatók a csigolyák között kialakult blokkok. 

Névtelen terv - 2022-10-18T220820.660.png

A tünetek enyhülése, majd megszűnése után sem ér véget a gyógytorna. A terapeuták fontosnak tartják, hogy ez az állapot hosszú távon fennálljon. Ennek biztosítására funkcionális gyógytornával a gerincstabilizáló izmok erősítését célozzák meg, amelynek eredménye, hogy a csigolyák a helyes pozícióba kerülnek, és terhelés hatására sem jelentkezik diszfunkció (helytelen működés). 

A hatékony gyógytornának köszönhetően kialakul a helyes testtartás, valamint egy tapasztalt gyógytornász által összeállított izomerősítő gyakorlatok segítségével a panaszmentesség hosszú távon megőrizhető.

A gyógytorna nemcsak a nyaki gerincsérv kezelésben, hanem annak megelőzésében is hatásos módszer. Egy gyógytornász olyan gyakorlatsort állíthat össze az Ön számára, ami tökéletesen megfelel erőnléti állapotának és figyelembe veszi tüneteit. 

Gyógytorna segítségével akár már néhány alkalom után enyhülhetnek, vagy meg is szűnhetnek panaszai, és segítségével akár a műtét is elkerülhető.

Olyan  nyaki- és gerincspecialistára van szüksége, aki érti a problémáját és 2-3 napon belül tudja fogadni? Tekintse meg szabad időpontjainkat és jelentkezzen be online!

9. A nyaki gerincsérv műtét utáni gyógytornája

A műtéti utáni sikeres gyógyulás érdekében a gerincsérv operáció másnapján nem csak felkelni, de sétálni is szükséges. A kórházi gyógytorna során elsajátított tornagyakorlatokat minden nap, eleinte akár többször is szükséges elvégezni, fokozatosan emelve a végrehajtott gyakorlatokat számát.

A műtét utáni rehabilitáció alapja a célzott mozgásprogram és a személyre szabott gyógytorna. A gyógytornászok a posztoperatív időszakban kíméletes gerinc mobilizációs gyakorlatokkal segítik elő az izmok optimális működésének helyreállítását, valamint ezáltal a gerincoszlopot stabilizáló mély izomzat megerősítését és a probléma kiújulásának megakadályozását.

A megváltozott gerincterhelés miatt ugyanis az egyszerű mozdulatokat is újra kell tanulni, továbbá kisebb-nagyobb életmódbeli változtatásokra is szükség lehet a porckorongok védelme érdekében.

Névtelen terv - 2022-10-18T220839.428.png

Olyan tapasztalt McKenzie terapeutát keres, aki már 2-3 napon belül tudja Önt fogadni? Tekintse meg szabad időpontjainkat és jelentkezzen be online!

10. A nyaki gerincsérv szövődményei kezelés hiányában

Abban az esetben, ha nem kezelik nyaki gerincsérvét gyógytornával, állapota könnyen rosszabbra fordulhat. Az egyre inkább előboltosuló kocsonyás mag olyan mértékben nyomhatja az idegeket, hogy akár bénulás, inkontinencia is jelentkezhet. 

A helytelen testtartás nem fog magától megjavulni, valamint az izmok sem lesznek erősebbek. Ezek azonban szükségesek ahhoz, hogy a nyaki gerincsérv ne okozzon komolyabb tüneteket, például bénulást

Ha megtörtént a baj, és a tünetek súlyossá váltak, sajnos a műtétet nem lehet elkerülni.  Azonban a műtét után is javasolni fognak Önnek gyógytornát, ugyanis csak ez a kezelési módszer támogatja hosszú távon a nyaki gerince egészségét

Tény, hogy a műtéti beavatkozás nagyfokú megterhelést jelent az egész szervezet számára azonban a műtött gerinc túlzásba vitt kímélése csak nehezíti, elnyújtja a felépülési fázist.

11. A nyaki gerincsérv gyógytornája egy budapesti magán rendelőben

Rendelőnkben a nyaki gerincsérv gyógytornája egy állapotfelméréssel kezdődik. A Gyógytornászom.hu rendelőiben olyan alapos kivizsgálásban lesz része, amilyet még soha nem tapasztalt! Míg ez az alkalom egy szakorvosi konzultáció esetén átlagosan 9 perc, addig nálunk ez 1 órát vesz igénybe!

Első alkalommal részletesen kikérdezzük a panaszairól, mióta állnak fenn a tünetek, hogyan kezdődött, milyen jellegű a panasz, mire fokozódik, mire enyhül, valamint kitérünk a műtétre, és a hozott zárójelentését is áttanulmányozzuk, hogy teljes képet kapjunk a problémájáról. 

Az állapotfelmérésnek része a megtekintés is, amely során vizsgáljuk többek között a nyaki gerincszakasz görbületét, és a teljes gerincoszlopot. A látottak alapján következik egy fizikális vizsgálat, amelynek lényege, hogy speciális tesztekkel felmérjük a nyaki szakasz izom és a kötőszöveti állapotát, valamint passzív mozgásterjedelmét. Mindezek alapján egy egyéni kezelési tervet dolgozunk ki, amelyet Önnel is ismertetünk. Ebből megtudhatja, hogy milyen ütemben fog haladni a gyógytorna, és milyen egyéb kezelési eljárásokra lehet még szükség.

Névtelen terv - 2022-10-18T220827.623.png

Ez alapján kezdődik meg a gyógytorna, amely a már fent is említett McKenzie tornából, idegmobilizációs gyakorlatokból, testtartás korrekcióból és funkcionális gyógytornából áll. Kiemelendő, hogy rendelőnkben ezek a kezelések nem járnak Önnek plusz költséggel, nálunk minden egy áron van, árlistánkat pedig ide kattintva tekintheti meg! 

A torna során olyan feladatokat kap, amelyeket megtanul helyesen kivitelezni és otthonában, házi feladatként ezeket el kell végeznie. Ennek köszönhetően lesz 100%-os a gyógyulás, ugyanis fontos szem előtt tartani, hogy a terápia mindig a gyógytornász és a páciens közös munkája.

Gyógytornával a nyaki gerincsérv hatékonyan kezelhető, az esetek legnagyobb százalékában nem lesz szükség műtétre. Hétről-hétre érezni fogja, hogy a nyaki gerincsérv okozta panaszai enyhülnek, a fájdalom csökken és már nem lesz akadályozó tényező a hétköznapjaiban.

Rendelőnkben több éves tapasztalattal rendelkező gyógytornászaink közül választhat terapeutát, akiknek bemutatkozóját elolvashatja a honlapunkon.  

Tudta?

Több éves szakmai tapasztalattal rendelkező gyógytornászaink professzionális kezeléseit már nem csak a Batthyány térhez közel, hanem a pesti oldalon, a Nyugati térnél is igénybe veheti! Rendelőinkben SZÉP és Egészségpénztári kártyával is fizethet!

12. A bejelentkezés menete gyógytornára

Amennyiben Önnél is nyaki gerincsérvet diagnosztizáltak és rendszeres gyógytornára van szüksége, jöjjön el a Gyógytornászom.hu rendelőjébe egy egyéni állapotfelmérésre! Egy kezelés ára nálunk csak 11.500 forintba kerül! 

Személyesen Budapest 2. kerületében, a Batthyány tér közelében, a Vitéz utca 9. vagy az 5. kerületben a Bajcsy-Zsilinszky út 72. szám alatt várjuk világos, csendes, modern rendelőnkben. A Gyógytornászom.hu szakemberei több éves szakmai tapasztalattal rendelkeznek, így biztosan megfelelő kezelést kaphat

Rendelőnkben fizethet készpénzzel, bankkártyával, SZÉP kártyával (OTP, MKB, K&H) és bizonyos egészségpénztári kártyákat is elfogadunk (OTP, MKB, Patika, Prémium, Tempo). 

Időpontot foglalni lehet telefonon a 06-30-50-50-50-3 számon (9 és 17 óra között) vagy oldalunkon keresztül online. Igény esetén visszahívást vállalunk. 

Rendelőnk könnyen megközelíthető a fő tömegközlekedési eszközökkel, valamint autóval is. Termeink jól felszereltek, kényelmes kezelőágyak állnak rendelkezésre. 

Csapatunk folyamatosan továbbképzi magát különböző tanfolyamokon, hogy vendégeinknek a leghatékonyabb, leggyorsabb eredménnyel járó kezelést tudjuk nyújtani. Minden alkalommal maximálisan odafigyelünk az egyénre, az alapos, részletes kikérdezésre, hogy minél pontosabb képet kapjunk nem csak a hátfájásról, hanem a vendég életkörülményeiről is. 

Nálunk lehet kérdezni, sőt! Ha nem ért valamit, bizonytalan abban, hogy mi miért van, mit miért csinálunk, mindenképp kérdezzen! Arra törekszünk, hogy minél részletesebben elmagyarázzuk a kezelést, a problémájához vezető okokat és hogy mit lehet tenni a csökkentése, megszüntetése érdekében.

Pácienseink ezt írják a nyaki gerincsérv gyógytornánkról


Mi történik a bejelentkezés után?


 • Ha már tudja, hogy pontosan mikor / kihez szeretne jönni, akkor gyógytornászaink naptárába, akár most azonnal online foglalhat időpontot.
 • Ha úgy érzi, hogy beszélne velünk a bejelentkezés előtt élő szóban, akkor ide kattintva visszahívást is kérhet tőlünk.
 • Mindkét esetben kolléganőink telefonon visszahívják Önt és pontosítják a részleteket, megbeszélik a kérdéseket.
 • Az első kezelés egy 60 perces részletes állapotfelmérés, amely során mozgástesztekkel és teljes testi vizsgálattal mérjük fel fájdalma(i) okát és pontos helyét.
 • Ezt követően gyógytornásza elkészíti személyes terápiás tervét, amely célzottan az Ön panaszát veszi kezelésbe.
 • Gyógytornászunk minden alkalommal segít Önnek a gyakorlatok pontos végrehajtásában és ha kell bármikor tudnak változtatni.
 • Illetve segítünk Önnek az otthon végezhető gyakorlatok kivitelezésében is!

gerincferdülés