Nándi_borító

[ESETTANULMÁNY] Nyaki panaszok – így segített Nándinak a Gyógytornászom.hu

Nándi már a kezdetektől bizalmában fogadott minket, akit már a rendelőnk nyitása előtt kezelt Kutás Mercédesz gyógytornászunk, ugyanis komoly sérülést követően, még a műtét után is tapasztalta panaszait, amelyek hátráltatták őt kedvelt sportjában.

Mi is volt pontosan Nándi panasza, amellyel hozzánk érkezett? Hogyan érezte magát a kezelések alatt? Mikor tapasztalt először javulást és miket köszönhet a gyógytornának? Megtudhatja alábbi interjúnkból.

Honnan hallottál rólunk és hogyan találtad meg a rendelőnket?

Kutás Mercédeszen keresztül, akivel régóta ismerjük egymást.

Akkor ezért is választottad a Gyógytornászom.hu rendelőjét?

Abszolút, igen.

Mikor kezdtél el járni hozzánk kezelésekre?

Azóta járok, amióta megnyílt a rendelő, tehát a kezdetektől.

Milyen volt Mercivel az együttműködés? Hogyan érezted magad a kezelések alatt?

Természetesen szuperül, azért is tart a kapcsolat, és hajlandó velem foglalkozni. Mindent elmagyarázott, a fogásokról tájékoztatott. A szakma szabályai szerint járt el.

Mi az, ami a legjobban tetszett a kezelésekben?

Az, hogy eredményes és mindkettőnknek van sikerélménye, mert jól tudunk együtt dolgozni.

Ezek szerint hosszú távú panaszról van szó?

Ez egy állandó állapot, ventro fixált vagyok a cervicális (nyaki) szakaszon, a 4-5 és 5-6-os csigolyáim vannak összecsavarozva. Közben pedig sportoló vagyok, tehát ezt karban kell tartani, és egyedül nem megy, kell egy szakember.

Fájdalom is van, vagy csak mozgásbeszűkülés, vagy hogyan kell ezt elképzelni?

Volt egy kompresszió a gerincvelőmben, ami tünetet adott a bal kezemre, tulajdonképpen paretikus (bénult) volt a bal karom. A traumát követően megoperáltak, és ez után volt egy időszak, feltehetően a hegesedés miatt, amikor ez a tünet még intenzívebb volt. A műtét után 5 nappal én már a Mercinél voltam, és innen hozott fel engem: egy béna bal karból lett egy teljes életet élő valami.

Ez mennyi idő volt körülbelül?

Ez folyamatosan tart, de hogy ez a kar működőképes legyen kb. 1 év volt. Viszont ez karban kell tartani, mert amikor visszatértem a sporthoz, újra tapasztaltam zsibbadást és fájdalmat, tehát nem lehetett gyógyultnak nevezni, de fontos volt, hogy ne essek ki a sportból.

Milyen sportot űzöl?

Brazil jiu jitsu-zok, amely gyakorlatilag egy birkózás.

Ezzel foglalkozol vagy inkább csak hobbi?

Ez több, mint hobbi, hiszen az életem egy jelentős részét kitölti. Edzéseket is tartok, és régebben sokkal komolyabban csináltam, mint most. Például 4 helyen tartottam edzést és versenyeztem is.

Akkor ehhez feltétlen kell az, hogy rendben legyél.

Persze, természetesen. Nem lehetne úgy felkészülni, hogy ne legyen az ember mögött ilyen háttér.

Mennyi idő után éreztél először javulást?

Egy 6 hónapnak biztosan el kellett telnie.

Milyen gyakran jártál kezelésekre?

Régebben hetente több alkalommal.

És most milyen időközönként jársz?

Hetente egyszer.

Milyen kezeléseket alkalmazott Merci?

Manuálterápia volt leginkább, illetve McKenzie torna. Mindemellett otthoni feladatokat is adott, amiknek a helyes végrehajtását ellenőrizte, de hogy én ezt valóban megcsináljam, az már rajtam múlt, tehát nekem is érdekem volt.

Tapasztaltál-e fájdalmat a kezelések alatt? Volt-e olyan fogás, amely kifejezetten rosszul esett?

Nem igazán, mert mindig felkészített, ha olyan mozgástartományban dolgoztunk, vagy olyan területet érintett, hogy csak a fájdalom határig megyünk, és jelezzek, illetve nagyon figyelte a nonverbális kommunikációmat is.

Össze tudnád-e foglalni, hogy milyen változásokat tapasztaltál a gyógytornának köszönhetően a hétköznapokban és a sportban?

A sportban abszolút egy karban tartott és hosszú távú funkcionálást tesz lehetővé. A civilizációs ártalmak mindenkire hatnak a hétköznapokban, ezek korrigálását, például a helyes testtartást kialakítását is köszönhetem a gyógytornának, és nem csak én, hanem az egész családom. Például, hogy hogyan ülünk, hogyan tartjuk a telefont, hol a monitor, szóval ez az egész pozitívan hat az ember életére.

Ez nagyon szép, főleg, hogy sikerül is betartani.

Hát igyekszünk, persze. Nem azt mondom, hogy megállítja a negatív folyamatokat, de mindenképpen késlelteti a káros hatások manifesztációját.

Akkor már csak egy utolsó kérdésem maradt: ajánlanád-e a rendelőnket?

Persze, és folyamatosan ajánlom is. Erre nem tértem ki, de egyébként egy csúcs szuper rendelő, jól felszerelt, és ezzel a részével is maximálisan elégedett vagyok.

Nándi remekül összefoglalta a gyógytorna lényegét és pozitív hatásait: a teljes életet átszövi, illetve a folyamatos munkának köszönhetően bármilyen sérülést követően segíthet a rehabilitációban.

Ez az eset is kiválóan tükrözi, hogy a gyógytornához elengedhetetlen a páciens és a terapeuta közös munkája, és semmiképp sem áll meg a munka a kezelő falain belül. Bízunk benne, hogy még sok ilyen eredményes munkában lehet részünk.

Ön is rendszeresen sportol és a sérülésekből adódó panaszokkal küzd? Jelentkezzen be online és segítünk!

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legprofibbak a sportrehabilitációban!  ↓