pattanó ujj

Pattanó ujj okai, tünetei és gyógytorna kezelése

A pattanó ujj problémáról kevesen hallottak még, azonban fontos felhívni a figyelmet erre a panaszra. Az érintett ujj mozgásának csökkenésével, és merevségével járó fájdalmas betegség a középkorú nőket érintheti a leggyakrabban.

Mi is okozhatja az ujj fájdalmas elváltozását? Milyen tünetek utalnak a pattanó ujj kialakulására? Hogyan segít a gyógytorna, és annak hiányában mit tapasztalhat? Ha épp ezek a kérdések merültek fel Önben, akkor jó helyen jár! Cikkünkben ezekre is választ adunk, valamint bemutatjuk hogyan zajlik az első alkalom egy gyógytornásznál.

Ortopéd szakorvossal is várjuk!

A Nyugati térnél, a Bajcsy-Zsilinszky úti rendelőnkben a gyógytornán felül orvosi segítséget is igénybe vehet! (Bajcsy-Zsilinszky út 72.) Dr. Pánti Zsombor Imre ortopéd szakorvos minden csütörtökön 08:30 és 11:30 között tudja fogadni Önt.

Gyógytorna garanciával!

Amennyiben az állapotfelméréssel (1. alkalom) nem elégedett, mert nem azt kapta tőlünk amire számított, és azt a helyszínen jelzi nekünk, akkor nem kell kifizetnie az első alkalom árát! Sőt, ha a panasza olyan jellegű amire a gyógytorna nem tud megoldást nyújtani, akkor is ingyenes volt az állapotfelmérés az Ön számára.

Ezek a problémák vezethetnek a pattanó ujj kialakulásához

Azok az inak, amelyek az ujjaink mozgatásáért felelősek különböző alagutakon haladnak át. Abban az esetben, ha az alagutakat képező ínhüvelygyűrű megvastagszik, és egy csomó alakul ki a felszínén, az érintett ujj mozgása jelentős mértékben beszűkülhet. 

Az ín gyulladását és duzzanatát legtöbbször valamilyen nagy igénybevétel (pl.: irodai munka, különböző sportok), hegesedési folyamatok, vagy a kéz és az ujjak túlerőltetése okozhatja. Hajlamosító tényező lehet például a rheumatoid arthritisz vagy a cukorbetegség. 

A pattanó ujj leggyakrabban a 40-60 év közötti nőknél fordul elő. 

Ezeket a tüneteket tapasztalhatja a pattanó ujj esetén

Ezekből a jelekből tudhatja, hogy Önnél is fennáll a pattanó ujj probléma:

  • merev ujj
  • főként a behajlítás válik nehézkessé, fájdalmassá
  • duzzanat a tenyér felszínén
  • az ujj a behajlítás során elakad
  • idővel csak a másik kéz segítségével képes kinyújtani az érintett ujját
  • az ujj mozgása közben pattanó hangot hall

A pattanó ujj gyógytorna terápiája

Enyhe tünetek esetén a pattanó ujj terápiája konzervatív úton történik. A pihentető sín időszakos viselése, valamint a gyulladáscsökkentő szedése mellett elengedhetetlen a probléma oki kezelése. Ehhez az egyik legmegfelelőbb módszer a gyógytorna, amely során a legalapvetőbb képességünket használják fel a szakemberek, ez pedig a mozgás. 

A gyógytorna helyreállítja az érintett ujj mozgásterjedelmét azáltal, hogy fellazítja a feszes inakat és izmokat és bemozgatja a végtag ízületeit. A cél eléréséhez a gyógytornászok speciális nyújtó (stretching) technikákat alkalmaznak, amelyekkel a blokkolt idegeket is képesek feloldani, ezáltal a fájdalom is jelentős mértékben csökkenhet

Pattanó ujj esetén elengedhetetlen a rendszeres gyógytorna, ugyanis ennél a problémánál kifejezetten nagy gondot jelenthet az inaktivitás. Itt külön érdemes megjegyezni, hogy a gyógytorna nem egy fájdalmas módszer, a kimozgatásokat minden esetben fájdalomhatárig kell végezni.  

Abban az esetben, ha a pattanó ujj műtéti beavatkozást igényel, fontos tudnia, hogy már az operáció előtt is hasznos lehet, ha egy gyógytornász segítségét kéri, aki a későbbi, gyorsabb rehabilitáció érdekében segít megfelelő állapotba hozni a környező szöveteket. 

Ezt követően, a műtét után is mihamarabb érdemes megkezdeni a gyógytornát. Ha a kéz izmai újra megerősödnek, az ideghálózat is hamarabb regenerálódik, így a finommozgásokat is könnyebb lesz kivitelezni. Azonban az erősítés mellett a nyújtás továbbra is elengedhetetlen eleme a terápiának, az ujj funkciónak visszanyerése, valamint a problémamentes hegesedés szempontjából. 

A gyógytorna általános jótékony hatása, hogy serkenti a vérkeringést, ezáltal nő a szövetek oxigén ellátása. Ez a folyamat elősegíti a szövetek regenerálódását és az operált területen kialakult heget is fellazítja. Mindez hozzájárul a kéz és az ujj duzzanatának csökkenéséhez is, ugyanis a vérkeringés mellett a nyirokkeringés is fokozódik, amely az ödéma (felgyülemlett folyadék) elvezetésében lényeges szerepet játszik. 

Nem elhanyagolható pozitív hatása továbbá, hogy a gyógytorna gyakorlatok fokozzák az kéz és az ujjak izomerejét, valamint az inak és az izomrostok hosszát, növelve mindezzel az izmok rugalmasságát is. Ezáltal fejlődik a kéz és az ujjak terhelhetősége is.

Kijelenthető, hogy a pattanó ujj esetén a legeredményesebb gyógyulást a gyógytornával érhetjük el, amely hosszantartó, egészséges ujj- és kézmozgásokat biztosít. Mindezek mellett kiemelendő, hogy végig egy szakember felügyeli a tornák kivitelezését, és hiba esetén korrigálja a mozgást, segítve ezzel az akadálymentes gyógyulást.

A pattanó ujj szövődményei gyógytorna nélkül

Pattanó ujj esetén, ha elmarad a gyógytorna a folyamat végállapotaként az érintett ujjat már segítséggel sem lehet kinyújtani. Ha az ujj ebben az állapotban rögzül, az izmok sorvadásnak indulhatnak, valamint így a kezével nehezebb lesz a tárgyak megfogása és a végtagja erőtlenebbé válhat. 

Ez az állapot már minden esetben műtéti beavatkozást igényel, amely a gyógyulási idő kitolódásával jár, és akár több hónapig is nélkülöznie kell majd a kéz funkcióit. 

Olyan magán gyógytornászt keres, aki már 2-3 napon belül tudja Önt fogadni? Tekintse meg szabad időpontjainkat és kérjen időpontot online! 

Így zajlik a pattanó ujj gyógytorna állapotfelmérése

A Gyógytornászom.hu rendelőjében lehetősége van arra, hogy Ön válasszon tapaszalt, türelmes és empatikus gyógytornászaink közül, akihez akár már 2-3 napon belül kaphat időpontot és megkezdheti a gyógytornát.  

Az 1 órás állapotfelmérés alatt részletesen kikérdezzük Önt panaszairól, megvizsgáljuk az ujját, kezét és az ízületek mozgásait, valamint ha van problémájáról orvosi lelete, akkor azt is átnézzük, ezért kérjük, azt minden esetben hozza magával.

Ezek után egy személyre szabott terápiás tervet követve a gyógytornászunk felügyelete mellett megkezdődik a pattanó ujj gyógytornája. Először a terapeutája mozgatja be az érintett ujjat, mobilizálja az ízületeket és nyújtja a szöveteket, enyhe masszázzsal pedig fokozza a keringést. 

Névtelen terv - 2022-04-29T110607.923.png

A kezelőfogások során a fájdalomról is adhat visszajelzést. A gyógytorna nem fájhat, azonban egy merev terület bemozgatása járhat némi diszkomfort érzettel. A fájdalmat okozó fogások intenzitásán módosítunk, ugyanis a cél itt a fájdalom enyhítése, nem annak kiváltása. Ezt követően megmutatja az elvégzendő gyakorlatokat, ez után az ő felügyelete mellett kell Önnek is elvégeznie, miközben szakképzett gyógytornászunk korrigálja Önt és visszajelzést ad a kivitelezés helyességéről.

Már 3-4 gyógytorna alkalom után érezni fogja, hogy ujját akadály nélkül és újra fájdalom nélkül tudja mozgatni, valamint kezelésről-kezelésre, a mozgásterjedelem fokozatos növekedésével ismét panaszmentessé válhatnak a mindennapok. 

Rendelőnkben nem csak gyógytornakezelés vehető igénybe, lehetőség van még például tapeing technikára, manuálterápiára és külön stretchingre órára is. Ezek ára azonban megegyezik a gyógytorna alkalmakéval, így nem jár Önnek plusz költséggel! Továbbá nálunk SZÉP Kártyával és Egészségpénztári Kártyával is fizethet!

Pattanó ujj problémával küzd? Kérjen időpontot hozzánk online!

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legprofibbak az ujjpanaszok kezelésében!