porckopás

Porckopás kezelés gyógytornával

A porckopás komoly fájdalommal járhat, amely először felállás után jelentkezik, később azonban mozgás közben is megkeserítheti mindennapjait. Bár főként az idős korosztályt érinti, manapság fiatalok körében is igen gyakori. Kezelésében hatékony segítséget nyújt egy tapasztalt gyógytornász. Cikkünkből megtudhatja, milyen eredményekkel jár a gyógytorna, valamint ennek hiányában milyen szövődményekre számíthat. Bemutatjuk, hogy zajlik egy gyógytorna kezelés, valamint összeszedtünk mindent, amit a porckopásról tudni kell.

Ortopéd szakorvossal is várjuk!

A Nyugati térnél, a Bajcsy-Zsilinszky úti rendelőnkben a gyógytornán felül orvosi segítséget is igénybe vehet! (Bajcsy-Zsilinszky út 72.) Dr. Pánti Zsombor Imre ortopéd szakorvos minden csütörtökön 08:30 és 11:30 között tudja fogadni Önt.

Gyógytorna garanciával!

Amennyiben az állapotfelméréssel (1. alkalom) nem elégedett, mert nem azt kapta tőlünk amire számított, és azt a helyszínen jelzi nekünk, akkor nem kell kifizetnie az első alkalom árát! Sőt, ha a panasza olyan jellegű amire a gyógytorna nem tud megoldást nyújtani, akkor is ingyenes volt az állapotfelmérés az Ön számára.

Így segít a gyógytorna porckopás esetén

A porckopás kezelésének legtermészetesebb módja a gyógytorna, ugyanis ez a módszer egyfajta mozgásterápia, amely mechanikus energiát használ fel a porckopás tüneteinek megszüntetéséhez.

A speciális gyógytorna gyakorlatok biztosítják a porckopás célzott és hatékony kezelését. A gyógytorna hatásos a fájdalom csökkentésében, helyreállítja az ízület normál mozgástartományát, valamint az izmok erősítésével növeli az ízület stabilitását. A mozgás hatására javul a porc vérellátása, amelynek köszönhetően megakadályozhatjuk a további porckopást.

kineziológiai tapasz

A fájdalomcsökkentésben és az ízület tehermentesítésben hatásos módszer a gyógytornászok által alkalmazott kinesio tape technika. A taping technika egy mechanikus módszer, amely a szervezet öngyógyító folyamatait támogatja. Hatását fokozatosan fejti ki, emiatt nem érezhető azonnali javulás. Elsődleges hatásának megjelenése 3-5 nap múlva jelentkezik. A fájdalomcsillapítás és az izomfunkciók támogatása, tehermentesítése mellett további jótékony hatásai közé soroljuk még a nyirokkeringés javítását, amely a panaszos ízületben kialakult duzzanat csökkenésében mutatkozik meg, valamint az ízületi mobilitás és stabilitás elősegítését, amely megakadályozza a további mikrosérülések létrejöttét az ízületi porc felszínén.

Olyan gyógytornászt keres, aki több éves szakmai tapasztalatával komplexen gyógyítja a porckopást? Tekintse meg a kezeléseink árait!

Mi történik, ha nem kér gyógytorna kezelést porckopásra?

A gyógytornának lényeges szerepe van az további porckopás megelőzésében, valamint egy esetleges gyulladás kialakulásának megakadályozásában. Abban az esetben, ha az ízületi porckopás továbbra is fennáll, valamint az ízület mozgása továbbra is instabil, és nincs meg a kellő izomerő az ízület stabilizálásához, az újabb kóros folyamatokhoz vezet. Az ízületet alkotó porcfelszín továbbra is kopik, a végstádiumban pedig a csontokat érinti a terhelés. Ez a folyamat akár ízületi gyulladáshoz is vezethet.

Az ízületi gyulladás következtében az ízület merevvé, mozgásképtelenné és fájdalmassá válik. A gyulladás az ízület deformitásához vezethet. Az ízületi gyulladás gyógyulási ideje jelentős mértékben megnövekszik.

Így zajlik rendelőnkben a porckopás kezelése

Batthyány térhez közeli rendelőnkben több éves tapasztalattal rendelkező gyógytornászok közül választhat, akiknek bemutatkozóját elolvashatja honlapunkon, és online be is jelentkezhet hozzá. Akár már holnap tudjuk Önt fogadni, hogy mihamarabb megkezdhessük a porckopás személyre szabott kezelését.

Az első alkalom egy 1 órás állapotfelmérés, ahol részletesen kikérdezik Önt a panaszairól, majd fizikális és mozgásvizsgálattal az ízületei állapotát mérik fel, teljes képet kapva az ízületi porckopásról. Ha vannak orvosi leletei, azt is hozza magával, ugyanis egy képalkotó eljárással készült felvétel is nagy segítséget nyújthat a kopás mértékének megítélésében.

Gyógytornászunk megtalálja az ízületi porckopás kiváltó okát, és ennek az oknak a kezelésére, valamint a tünetek enyhítésére egy személyre szabott terápiás tervet állít fel. Ez után a kezelések alatt végzett gyakorlatokat pontosan betanítja Önnek, figyelve a helyes kivitelezésre és a fájdalomra. Empatikus gyógytornászaink a tornák alatt monitorozzák az Ön rezdüléseit, és ha fájdalmat okoz egy adott mozdulat, akkor azt egy kímélőbb feladattal helyettesítik. A megtanult feladatokat otthonában is végeznie kell, ugyanis csak közös munkával lehet sikeres a gyógytorna.

Szükség esetén egyéb kezelési technikákat is alkalmazunk, például a fent is említett kinesio tape technikát, ez azonban nem jár Önnek plusz költséggel, nálunk minden egy áron van!

Már az első alkalmak után jelentős változást tapasztalhat a panaszos ízületében. A fájdalom enyhülhet, az ízület mozgatása könnyedebb lesz és a duzzanat is jelentős mértékben csökkenhet.

Gyógytornászaink akik porckopást kezelnek

A porckopásról

A porckopás a leggyakoribb betegség, amely az ízületeket érinti. Bármelyik ízületben előfordulhat, jellemzően a gerincben, csípőben, térdben vagy a kéz kisízületeiben. Az ízületi porckopást artrózisnak is nevezzük.

A felnőtt lakosság 15-20%-át érinti. Főként az idős korosztálynál fordul elő, azonban ma már fiatalok körében is egyre gyakrabban jelenik meg.

A porckopás anatómiája

Egy ízület mindig ízületi fejből (domború rész) és ízületi árokból áll (homorú rész). Az ízületi fej és árok csontok végrészei, felszínüket porc borítja, közöttük folyadék található. Az ízületek stabilitását az ízületi tok és szalagok biztosítják.

Porckopás akkor jön létre, ha a porcszövet lebomlása nagyobb, mint annak építése. A porc ilyenkor nem bírja a terhelést, könnyen sérül a felszíne. Ezáltal a porc helyett az alatta lévő csont lesz kitéve a terhelésnek. Ez a megváltozott terhelés erős fájdalommal jár, az ízületben megnő a folyadék mennyisége. A folyamatos túlterhelés később ízületi gyulladáshoz vezethet. Az ízületi kopás végstádiumában a porcfelszín teljesen elpusztulhat, az ízületet alkotó csontok pedig egymáshoz nyomódnak.

porckopás

A porckopás okai

Az elsődleges artrózis oka, amely 45 éves kor fölött, jellemzően nőknél alakul ki ismeretlen.

Másodlagos artrózis okai lehetnek:

 • ízületi gyulladás
 • az ízületet érintő fejlődési rendellenesség
 • az ízület sérülése
 • túlterhelés
 • túlsúly
 • anyagcserét befolyásoló betegségeket (például: cukorbetegség)

A porckopás tünetei

Abban az esetben, ha Önnek porckopása van, az érintett ízületben az alábbi tüneteket tapasztalhatja:

 • fájdalom, amely először főként „elinduláskor” jelentkezik az ízületben
 • az ízület merevsége
 • ropogás mozgás közben
 • a panaszos terület duzzanata
 • az ízület mozgása beszűkül, nehezebben tudja kinyújtani vagy behajlítani a végtagját
 • a fájdalom később már terhelésre is jelentkezik
 • későbbi stádiumban az ízület deformitása, instabilitása

A porckopás diagnosztikája és kezelése

A porckopást szakorvos diagnosztizálja, ezért a fenti tünetek jelentkezése esetén mindenképpen forduljon orvoshoz. Képalkotó és labor vizsgálatok segítségével kiderítik, hogy Önnél is kialakult-e ízületi porckopás, és ha igen, akkor milyen mértékű az elváltozás.

Ezek alapján kezdődhet meg a porckopás kezelése. Mivel a porckopást nem lehet megállítani, ezért a kezelés elsődleges célja a fájdalom és az esetlegesen kialakult gyulladás csökkentése erre alkalmas gyógyszerekkel. Ezek mellett pedig az ízületi funkciók javítása/megtartása szakképzett gyógytornász segítségével. Ha a konzervatív terápia nem vezet eredményre, műtétre lehet szükség.

Általánosságban azonban elmondható, hogy a konzervatív terápiával hatékonyan kezelhető a porckopás. Fontos a pihentetés, a rendszeres gyógytorna gyakorlatok végzése, a megfelelő diéta betartása, valamint a célzott fizikoterápiás kezelések felvétele.

Porckopása van? Kérjen időpontot hozzánk és segítünk!

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legprofibbak az Ön porckopás okozta panaszainak gyógyításában!  ↓