porcleválás térdben

Porcleválás térdben – okok, tünetek és gyógytorna

Porcleválás esetén a hirtelen jelentkező fájdalom és a térd mozgáskorlátozottsága igen árulkodó tünet lehet. Azonban a porc leválása állandó mikrotraumák hatására alakulhat ki, amelyre a fokozatosan megjelenő fájdalom jellemző. 

Lássuk, milyen problémák vezethetnek porcleváláshoz, milyen tünetekkel járhat még, és hogyan segíthet a gyógytorna? 

Ortopéd szakorvossal is várjuk!

A Nyugati térnél, a Bajcsy-Zsilinszky úti rendelőnkben a gyógytornán felül orvosi segítséget is igénybe vehet! (Bajcsy-Zsilinszky út 72.) Dr. Pánti Zsombor Imre ortopéd szakorvos minden csütörtökön 08:30 és 11:30 között tudja fogadni Önt.

Gyógytorna garanciával!

Amennyiben az állapotfelméréssel (1. alkalom) nem elégedett, mert nem azt kapta tőlünk amire számított, és azt a helyszínen jelzi nekünk, akkor nem kell kifizetnie az első alkalom árát! Sőt, ha a panasza olyan jellegű amire a gyógytorna nem tud megoldást nyújtani, akkor is ingyenes volt az állapotfelmérés az Ön számára.

Ezek a problémák vezethetnek porcleváláshoz

A térdízületben található porcgyűrűk (más néven meniscusok) az ízület stabilitásáért és az ízületet alkotó csontok közötti súrlódás csökkentéséért felelősek. Éppen ezért igen jelentős szerepet játszanak a térdízület működésében.

Porcleválás nem csak egy versenysportolónál fordulhat elő. Igen gyakori lehet hobbiszintű edzés, rossz mozdulat, vagy állandó terhelés hatására. A térdízület csavarodásával, vagy tengely irányú összenyomódásával járó mozdulatok komoly nyíróerőként hatnak a porcokra, amelyek ezáltal könnyebben sérülhetnek.

Az alábbi esetekben fordulhat elő porcleválás a térdben:

  • rendszeres lépcsőzés
  • rossz mozdulat
  • túlsúly
  • bizonyos sportok: futball, tenisz, kézilabda, rögbi

A porcleválás tünetei

A porcleválásnak a térdben igen jellemző tünetei lehetnek:

  • hirtelen jelentkező, heves fájdalom 
  • mozgáskorlátozottság a térdben (főként annak kinyújtása válik akadályozottá)
  • a porc beakadása esetén: a térd hajlított pozícióban rögzül
  • éles fájdalom mozgásra, terhelésre
  • vérömleny jelentkezhet, ha az ízületi hártya is sérül
  • térdduzzanat

Rendszeres, ismétlődő terhelések hatására létrejövő porcleválás esetén a fájdalom fokozatosan alakul ki, és a térdduzzanat kevésbé jellemző.

Ha a fenti tüneteket tapasztalja, mindenképpen keresse fel háziorvosát, ugyanis porcleválás esetén nem minden esetben elegendő a konzervatív terápia. Lehetséges, hogy műtéti ellátás szükséges a térdízületi egészségének megőrzése érdekében.

Szeretne gyógytornászt választani a térdműtét utáni rehabilitációhoz? Olvassa el szakembereink bemutatkozóit!

Gyógytorna módszerek porcleválás esetén

Abban az esetben, ha a porcleválást műtéti úton kezelték, az operációt követően érdemes a térdet jegelni és a rugalmas pólyát feltekerni az adott végtagra, majd minél hamarabb elkezdeni a gyógytornát

A gyógytorna segít csökkenteni a térdfájdalmat, visszanyerni az ízület terhelhetőségét. A mozgásterápia több szempontból is hatásos: jótékony szerepet játszik a fájdalom csökkentésében, segítségével visszanyerhető az ízület normál mozgástartománya, valamint az izmok erősítésével képes biztosítani a térdízület stabilitását. A gyakorlatok hatására javul a sérült porc vérellátása, amelynek köszönhetően megakadályozhatjuk a szövődmények kialakulását

Varratszedésig a tornával az elülső combizom sorvadását akadályozzuk meg, valamint a térdkalács letapadását. Fontos szempont, hogy már itt kell figyelnünk arra, hogy ne alakuljon ki mozgásbeszűkülés a térdízületében, tehát az érintett végtag teljes kinyújtása a legfontosabb cél. Ezt az ízületi mozgáspályára ható aktív és passzív gyógytorna feladatok fokozatos adagolásával érjük el. 

A térd átmozgatása történhet tehermentesített helyzetben, zárt -, vagy nyílt- láncban. Az ízület bemozgatása mellett a térdet körülvevő lágyrészek kezelése is fontos része a tornának, hiszen az inak, izompólyák állapota befolyásolja a térd mozgástartományát, terhelhetőségét és eredményes gyógyulásának esélyét.

Varratszedés után kezdhetjük meg az izomegyensúly helyreállítását, amelyre proprioceptív tréning mellett erősítő és nyújtó gyakorlatokat is végzünk. Abban az esetben, ha a műtét során a sérült rész eltávolításra került, számítanunk kell arra, hogy az ízület minimálisan instabillá válhat, és hajlamosabb lesz a kopásra

Kiegészítő terápia az eredményes gyógyulásért.

A gyógytornászok által alkalmazott kinezio tape technika támogatja a fájdalomcsökkentését és a térdízület tehermentesítését. A taping technika egy mechanikus módszer, amely támogatja a szervezet öngyógyító folyamatait. A fájdalomcsillapítás és az izomfunkciók támogatása, tehermentesítése mellett további jótékony hatásai közé soroljuk még a nyirokkeringés javítását, amely a térdízületben kialakult duzzanat csökkenésében mutatkozik meg, valamint az ízületi mobilitás és stabilitás elősegítését, amely megakadályozza a további mikrosérülések létrejöttét az ízületi porc felszínén.

Ezek a szövődmények alakulhatnak ki gyógytorna hiányában

A gyógytornának több szempontból is lényeges szerepe van. A gyakorlatoknak köszönhetően megelőzhetőek a műtét utáni szövődmények, valamint az ízület mozgatásának köszönhetően egy esetleges gyulladás is kisebb eséllyel alakulhat ki.

Azért is fontos a gyógytorna, mert az a combizom erősítését is magába foglalja, ezzel enyhítve a sérülés és műtét miatt kialakult instabilitást. Ha porcleválás után elmarad a gyógytorna, az növelheti a későbbi porckopás kialakulásnak esélyét, amely újabb térdműtéttel járna

A sérülés veszélye is gyakoribb egy műtött ízületnél, főként azokban az esetekben, amikor az előírt rehabilitációs idő valamilyen oknál fogva lerövidül és a gyógytornakezelések is elmaradnak. A gyógyulási idő akár 6 hónapig is eltarhat.

Így zajlik a porcleválás gyógytornája egy professzionális budapesti magánrendelőben

A Gyógytornászom.hu budai (Vitéz utca) és pesti (Bajcsy-Zsilinszky út) rendelőiben a porcleválás gyógytornája minden esetben egy 1 órás, mindenre kiterjedő állapotfelméréssel kezdődik. Az Ön által választott gyógytornász részletesen kikérdezi Önt a panaszairól, átolvassa az orvosi leleteit és a műtéti zárójelentését

Ezek után kerül sor a fizikális vizsgálatra, amely a teljes végtagra kiterjed, a térdízület mozgásterjedelmét pedig passzívan vizsgálja meg. Itt lényeges szempont további eltéréseket is vizsgálni (talp, boka, térd, medence), hogy terapeutája teljes képet kapjon az Ön állapotáról. 

Ezek által alakít ki egy mozgásszervi diagnózist, amelyet egy egyéni, célzott terápiás terv felállítása követ. 

A gyógytorna alatt az egyszerű és kímélő gyakorlatoktól kezdve haladunk az egyre nehezebb, erősítő gyakorlatok felé, amelyeket pontosan betanítunk Önnek. Empatikus gyógytornászaink nagy figyelmet fordítanak arra, hogy a feladatok ne okozzanak Önnek fájdalmat. Kiemelten fontos a gyakorlatok helyes kivitelezése is, ugyanis csak így kezelhető hatékonyan a kialakult probléma. A helyesen elsajátított gyakorlatokat gyógytornásza házi feladatként feladja Önnek, amelyeket otthonában el kell végeznie az eredményes gyógyulás érdekében.

Szakembereink hozzáértésének köszönhetően már hétről-hétre érezni fogja a javulást a térdében, a hétköznapokban újra könnyebb lesz a mozgás, stabilan és fájdalom nélkül sétálhat, valamint hamar visszatérhet a megszokott sport tevékenységéhez

Fontos, hogy a gyógytornászom.hu rendelőjében, nem csak gyógytornát végzünk, hanem egyéb terápiás eljárásokat is alkalmazunk, ha szükséges. Például manuálterápia, szegmentális stabilizáció vagy stretching. Ezeknek az ára egységes, nem jár többletköltséggel, ha ilyen terápiára kerülne sor. Rendelőnkben SZÉP és Egészségpénztári kártyával is fizethet. 

Porcleválás történt a térdében? Kérjen időpontot hozzánk online és segítünk!

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legprofibbak a porcleválás kezelésében!