rotátorköpeny szindróma

Rotátorköpeny szindróma okai, tünetei és kezelése

Hétköznapi mozgásaink az idők folyamán nagymértékben automatikussá váltak, ezért bele sem gondolunk néha, milyen összetett például a karunk megemelése. Leginkább akkor érzékeljük, milyen fontos a vállunk épsége a mindennapi teendőinkhez, amikor már kialakult a fájdalom és emiatt valamelyik mozgást nem tudjuk kivitelezni. Ha vállfájdalma főként éjjel vagy pihentetés után jelentkezik és nem emlékszik a fájdalmat kiváltó tényezőre, akkor minden bizonnyal a rotátorköpenyével lehet a gond. Cikkünkből megtudhatja mi is az a rotátorköpeny szindróma, és hogyan kezeli egy szakképzett gyógytornász a vállproblémáját.

Ortopéd szakorvossal is várjuk!

A Nyugati térnél, a Bajcsy-Zsilinszky úti rendelőnkben a gyógytornán felül orvosi segítséget is igénybe vehet! (Bajcsy-Zsilinszky út 72.) Dr. Pánti Zsombor Imre ortopéd szakorvos minden csütörtökön 08:30 és 11:30 között tudja fogadni Önt.

Gyógytorna garanciával!

Amennyiben az állapotfelméréssel (1. alkalom) nem elégedett, mert nem azt kapta tőlünk amire számított, és azt a helyszínen jelzi nekünk, akkor nem kell kifizetnie az első alkalom árát! Sőt, ha a panasza olyan jellegű amire a gyógytorna nem tud megoldást nyújtani, akkor is ingyenes volt az állapotfelmérés az Ön számára.

Ezért nevezik rotátorköpenynek

A rotátorköpeny (röviden: ROK) 4 izomból áll, amelyek a lapockacsontot és a felkarcsontot kötik össze. Ezek az izmok a felkarcsont fejét egyfajta köpenyként ölelik körbe, innen ered az elnevezés is. A vállízület forgatását végzik, azaz a rotációt, továbbá ez az izomcsoport felelős a felkarcsont megfelelő pozícióban tartásáért, stabilitásáért is. Ha a rotátorköpeny sérül, az nem csak fájdalommal jár, de a kar emelésének részleges nehezítettségét vagy teljes mozgáskiesését is okozhatja.

rotátorköpeny
A rotátorköpeny anatómiája

A mozgásszegény életmód is káros

Maga a rotátorköpeny szindróma egy tünetcsoportot jelöl, amelyet a fent leírt izomcsoport irritáltsága következtében kialakult gyulladás vált ki. Megjelenésének okai közé tartozik többek között a mozgásszegény életmód és a helytelen testtartás. Ezek következtében a mozgás nem a helyes pozícióból indul meg a vállízületben, amely az adott területen izomsérüléseket okoz.

Ez az izomcsoport el is használódhat a kor előrehaladtával, vagy ismétlődő, egyoldalú terhelésre. De az olyan tevékenységek is hajlamosító tényezők, amelyek sok emelést igényelnek, vagy huzamosabb ideig kell a fejünk felett végezni egy adott munkát (foglalkozások közül például a villanyszerelő).

A ROK szakadása esetén a rotátorköpeny egy vagy több inának folytonossága megszakad. Ez a sérülés ritkán történik trauma hatására. Jellemzően időskorban (45 éves kor felett) vagy degeneratív elváltozások hatására alakulnak ki. Fiatalkorban ritkán fordul elő (nagy erőbehatás szükséges), azonban a sportolók a veszélyeztetett csoportba tartoznak, mivel az ő vállukat nagyfokú terhelés éri az edzések, versenyek alkalmával. Az ínsérüléseknek két csoportját különböztetjük meg: lehetnek részlegesek vagy teljesek. Míg az előbbi esetén az ín teljes vastagsága sérül, addig az utóbbi esetben csak az ín valamelyik felszíne károsodik. Mindkét esetben hosszadalmas a gyógyulási folyamat.

A rotátorköpeny szakadása férfiaknál kétszer gyakrabban fordul elő, és jellemezően a domináns, a leginkább használatnak kitett oldalt érinti.

Szeretné elkerülni a rotátorköpeny szakadását? Rendelőnkben akár azonnal tudja fogadni vállspecialista gyógytornászunk!

Ezek a rotátorköpeny szindróma tünetei

  • a váll elülső részén érzi a fájdalmat
  • a kar forgatása és emelése nehezebbé válik
  • a felső végtag mozgatása fájdalommal jár
  • a fájdalom főként éjjel vagy pihentetés után jelentkezik

Ha ezeket a tüneteket érzi, és a vállát nem érte semmilyen erős behatás, sérülés, valamint fájdalma egy-két nap múlva sem enyhül, mindenképpen keressen fel egy szakembert!

A diagnózis menete

A diagnózist orvos állítja fel, amelynek elengedhetetlen része az anamnézis felvétel mellett a fizikális vizsgálat. Ez után képalkotó eljárásokkal feltérképezik a váll körüli izmokat és ízületeket, mivel csak ez ad teljes képet a váll állapotáról.

A szakorvos ezek után dönti el, hogy szükséges e műtétet végezni, amely azonnali megoldást eredményez, azonban a rehabilitációban a gyógytornának is fontos szerepe van. Általánosságban elmondható, hogy mozgásterápiával és gyógytornával a műtéti beavatkozás is elkerülhető.

Ha elmarad a gyógytorna

Ha a rotátorköpeny szindróma kezelése elmarad, a gyulladás krónikussá válhat. Ez a kóros elváltozás tönkreteszi a lágyrészeket, a stabilizáló izmokat, az ízületi tokot és porcfelszínt érintve, akár a csontot is pusztíthatja. Ez a folyamat legyengíti a váll izmait így azok fokozatosan megnyúlnak, ami könnyen izomszakadáshoz vezethet.

rotátorköpeny

A rotátorköpeny szindróma gyógytornája

Fontos megjegyezni, hogy ha gyulladás alakult ki a rotátorköpenyben, akkor az aktív gyógytornát csak a gyulladás csillapítása után szabad megkezdeni. Ebben a fázisban ugyanis a fájdalom és a félelem miatt helytelenül zajlik le a kívánt gyakorlat. Ilyenkor is nagy szerepe van egy figyelmes gyógytornásznak, aki kiszúrja ezeket a kompenzációkat és egyből korrigálja a mozgást. A gyógytorna azonban nem fáj és nem is fájhat, de feszülést, kényelmetlen érzést érezhet, amelyet bátran jelezhet terapeutájának (de általában a gyógytornászaink teljes mértékben monitorozzák az Ön rezdüléseit, s például az arcizmai feszüléséből észre fogja venni, ha Önnek egy mozdulat kellemetlen).

A Batthyány térhez közeli rendelőnkben 13 éves tapasztalattal rendelkező vállspecialista gyógytornászunk első alkalommal mindenre kiterjedő állapotfelmérés során részletesen kikérdezi Önt a panaszairól, például hogy pontosan hol fáj, mióta tart, mire fokozódik vagy csökken a fájdalma? A kapott válaszok alapján a gyógytornász egy olyan képet kap, amellyel nagyjából látja, hogy mivel állhat szemben. Ez után áttanulmányozza a leleteit, orvosi dokumentációit. Utolsó lépésként funkcionális tesztekkel felméri a vállának és nyaki gerincének a mozgásait, valamint speciális teszteket alkalmazva az izom és szalagok működését teszteli le. Ebből a 3 dologból a gyógytornásza egy funkcionális diagnózist állít fel, amelyből egy egyéni kezelési tervet készít a kiváltó ok megszüntetésére és nem csak a tünet enyhítésére.

Ez után a gyógytorna kétféle módon támogatja az Ön felépülését. A váll mozgásterjedelmének helyreállítását a lágyrészek és az ízületek mobilizációjával érjük el, a rotátorköpeny stabilizációs szerepét pedig erősítő gyakorlatokkal állítjuk vissza. Gyógytornászaink minden gyakorlatot betanítanak Önnek, nagy hangsúlyt fektetve a helyes kivitelezésre. Ezeket később Ön otthonában is végezheti, és ha nagyobb hatékonyságot szeretne elérni a terápiában, nálunk kérheti gyógytornásza online segítségét is.

Rotátorköpeny szindrómát kezelő gyógytornászaink

Milyen eredményeket várhat a gyógytornától?

Már az első alkalom után érezheti, hogy a fájdalma enyhült, a heti rendszerességgel végzett, terapeutánk által vezetett kezelések alatt pedig fokozatos javulást fog érezni a vállában. Egyre könnyebbek lesznek a mindennapok, hiszen az alapvető mozdulatokat vállfájdalom nélkül tudja kivitelezni.

Rotátorköpeny fájdalma vagy vállpanasza van? Kérjen visszahívást és segítünk! 

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legprofibbak az Ön vállpanaszának gyógyításában!  ↓