Sarkantyú / sarokcsont kinövés – okai és kezelése gyógytornával

A sarkantyú – azaz csontkinövések a sarok környékén – heves fájdalmat okozhat járás közben, és akár gyulladás is kialakulhat. A sarokcsonton tapadnak a vádli és a talp izmai. Ha azonban ezek az izmok erősen hozzányomódnak a csonthoz, mozgás közben súrlódás jön létre, ezért a csonton mészlerakódások keletkezhetnek.

Vannak a sarkantyúnak típusai? Honnan tudhatja, hogy Önnél melyik típus okoz panaszt? Mik lehetnek a kiváltó okai? Hogyan segíthet ezen egy gyógytornász? Lesz-e szövődménye annak, ha nem kezelteti? Ezekre a kérdésekre választ kaphat az alábbi cikkünkből.

Kérjen visszahívást tőlünk!

Milyen eredményeket várhat a gyógytornától?

 • A járás fájdalommentessé válhat.
 • A fájdalom és a duzzanat jelentős mértékben enyhülhet.
 • Javulhat a lúdtalpa vagy a bokasüllyedése.
 • Az esetek többségében a testsúlya csökkenhet.
 • Kialakulhat az egyenlő terhelés.
VH kérő form - cikkbe
First

Mi pontosan a sarkantyú és hogyan alakul ki?

A sarkantyú jellemzően a sarokcsonton, az izmok eredésénél kialakuló meszes felrakódás, azaz csontkinövés. Bár szabad szemmel általában nem látható, mégis komoly problémákat tud okozni. Két helyen jelentkezhet: a sarokcsont talpi felszínén, amelyet talpi sarkantyúnak nevezünk, illetve – a szakszóval Haglund-sarok, – amely a lábszárizom ínjának eredésénél, azaz az Achilles ínnál alakul ki.

A testünkben olyan helyen jöhetnek létre meszes lerakódások, ahol az izom szorosan a csontnak feszül, így azok egymáson folyamatosan súrlódnak. Ezen a ponton alakulnak ki a kinövések, amelyek könnyen gyulladásos állapotba kerülhetnek.

A kinövések akár 1-1,5 cm-esek is lehetnek, és ha kezeletlenül, hosszú ideig fennáll ez a probléma, akkor a láb más részein is kialakulhatnak ilyen lerakódások.

Diagnosztikáját tekintve nagyon fontos a pontos anamnézis felállítása, ugyanis számos, lábat érintő betegség okozhat ezen a területen is panaszt. Ilyen például az Achilles gyulladás, vagy akár a lúdtalp.

Mik a sarkantyú tünetei?

Talpi sarkantyú esetén az alábbi tünetek fordulhatnak elő:

 • a panasz terhelés hatására jelentkezik
 • jellemzően sarok talpi részén tapasztalhatja a fájdalmat
 • minden lépés fájdalmas lehet
 • idővel dudor is kialakulhat

Haglund-sarok (vagy hátsó sarkantyú) esetén ezeket a tüneteket tapasztalhatja:

 • heves fájdalom az Achilles ín környékén
 • a terület érintésre érzékeny
 • nem megfelelő lábbeli viselése esetén az Achilles ín területe kivörösödik
 • idővel dudor is kialakulhat

Abban az esetben, ha gyulladás is jelentkezik, akkor az érintett terület bepirosodhat, felmelegedhet és megduzzadhat.

Mitől alakulhat ki a sarkantyú?

Az alábbiak lehetnek a leggyakoribb kiváltó okok:

 • túlsúly: a jelentősen megnövekedett testtömeget nehezebben viselik a csontok, az ízületek és az izmok is.
 • a láb folyamatos túlterhelése: leginkább a hosszantartó állás, álló munka, fizikai munka válthatja ki
 • nem megfelelő lábbeli viselése: többféle cipő is okozhat gondot, nem csak a magas sarkú. Ide sorolhatjuk az egyenes, nagyon lapos talpú cipőket és papucsokat, a használt lábbeliket, illetve ha a cipő mérete nem az Ön számára megfelelő (túl kicsi vagy éppen túl nagy)
 • a lábboltozat deformitásai: ilyen a sokszor emlegetett lúdtalp vagy a bokasüllyedés, amely szintén gyakori láb deformitási probléma.
 • ízületi gyulladás: akár a láb kisízületeiben, akár a bokában alakul ki gyulladás, az a láb anatómia szerkezetét és terheléselosztását változtathatja meg
 • egyenlőtlen terhelés: például ha a csípője fáj, akkor elkezdi kímélni a panaszos oldalt, míg a másik, ép oldalra ezzel nagyobb terhet rak

A sarkantyú szövődményei gyógytorna hiányában

A sarkantyú gyógytorna hiányában folyamatos, szűnni nem akaró fájdalmat okozhat. Idővel még több kinövések jöhetnek létre, amelyek a láb más területeit is érinthetik. Ha a sarkantyú gyulladásos állapotba került, az is állandósulhat, és fokozatosan a boka, valamint a láb kisízületeiben mozgásbeszűkülést okozhat. Lehetséges a járás és az állás már komoly gondot fog okozni, amelyek addig a hétköznapokban gördülékenyen zajlottak. Elmondható tehát, hogy minél később kerül egy szakképzett gyógytornászhoz, annál több panasza alakul ki, így a gyógyulási idő is jelentősen megnyúlhat.

Sarkanytú kezeléssel foglalkozó gyógytornászaink

Így segít a gyógytorna a sarkantyú okozta panaszain

A gyógytorna az egyik leghatékonyabb konzervatív terápiás módszer erre a problémára, ugyanis a sarkantyú kiváltó okát kezeli úgy, hogy a mozgás által aktiválja a test öngyógyító folyamatait.

A gyógytorna célja a tünetek enyhítése, és a későbbi panaszok kialakulásának megelőzése. Ehhez különböző módszerekkel, célzott és személyre szabott terápiás tervet alkalmazva végzi a terapeuta hétről-hétre a gyógytorna kezeléseket. Azonban a közösen elért eredmények fenntartása érdekében, valamint a gyógyulási idő lerövidítésére a szakember házi feladatok is feladhat Önnek, amelyeket otthonában napi szinten végezni kell. Ez általában néhány feladatot jelent, amelyeket már betanított Önnek, és biztosan látja, hogy a kivitelezés is helyes.

Trigger labda alkalmazása a talp izomzatán

A gyógytorna feladatok jellemzően nyújtó és erősítő gyakorlatsorokból állnak. A nyújtás segít oldani az izmok feszességét, valamint fellazítja az Achilles inat is. Ezek a típusú gyakorlatok fontos szerepet játszanak a sarkantyú tüneteinek enyhítésében, hiszen már önmagukban is fájdalomcsillapító hatásúak. Ehhez nem csak manuális (kézzel kivitelezett) technikák vagy nyújtó feladatok vethetők be, hanem akár egy eszközt is segítségül lehet hívni. Ez általában egy trigger, vagy masszázs labdát jelent, amellyel a talp izmait és a vádli izmait is egyaránt lazíthatjuk.

Az izmok erősítésével kezelhetünk akár egy már kialakult lúdtalpat, vagy bokasüllyedést és nem mellesleg a testsúly csökkentésében is jelentős szerepet játszanak ezek a feladatok. Az izomerő növelésével a láb teherbírása is egyenesen arányosan nő, így az álló munkát is jobban fogja bírni.

Egy szakképzett gyógytornász olyan életmód tanácsokkal is ellátja Önt, amelyekkel biztosan a megfelelő lábbelit választhatja ki magának, valamint olyan, hétköznapokon is bevethető feladatokat tanít meg Önnek, amelyeknek köszönhetően megelőzheti egy újabb csontkinövés kialakulását.

A sarkantyú kezelése egy professzionális budapesti gyógytorna rendelőben

A Gyógytornászom.hu rendelőjében ahhoz, hogy megtaláljuk a sarkantyút kiváltó okot, több éves szakmai tapasztalttal rendelkező gyógytornászaink egy 1 órás, mindenre kiterjedő állapotfelmérést végeznek. Ez az első alkalom, amely során részletesen kikérdezzük Önt panaszairól. Olyan kérdésekre számíthat, mint például: mióta érzi a panaszokat, mikor erősödnek, van-e valami, amire kifejezetten enyhülést tapasztal? Ez a kikérdezés segíti az anamnézis felvétel eredményességét és az ok tisztázását.

Ezt követően egy fizikális vizsgálattal felmérjük a láb szöveteinek állapotát, valamint speciális tesztekkel a láb ízületeinket mozgásait is megvizsgáljuk. Ha megállapítottuk a sarkantyút kiváltó okot, arra egy diagnózist és egy személyre szabott terápiás tervet állítunk fel. Rendelőnkben kiemelten fontos, hogy ez valóban a páciens problémájának megfelelő, specifikus gyakorlatokból álljon. A tervet ismertetjük Önnel annak érdekében, hogy lássa a közös célokat és a haladási ütemet.

Már az első alkalom végén megkezdjük a gyógytornát, amely a fent is említett lazító és erősítő gyakorlatokból áll. Fontosnak tartjuk, hogy a gyakorlatok ne okozzanak Önnek fájdalmat, ezért empatikus gyógytornászaink a kezelések alkalmával folyamatosan monitorozzák az Ön rezdüléseit, és ha egy mozdulat erős fájdalmat generál, akkor enyhítenek az adott feladaton.

Tapasztalataink alapján a gyógytorna eredményességét jelentősen befolyásolják az otthoni tornagyakorlatok. Ezek a házi feladatként feladott, a kezelések alkalmával betanított gyakorlatok nem csak a gyógyulási időt rövidíthetik le, hanem hozzájárulhatnak a kezelések alkalmával elért eredmények szinten tartásához.

Pácienseink közül 10-ből 8 ember már 2-3 kezelés után jelentős mértékű pozitív változásról számolt be. A sarkantyú okozta fájdalmuk enyhült, a járásuk panaszmentessé vált, nem féltek attól, hogy gyalogolniuk kell és az majd fájdalommal fog járni, valamint a boka körüli duzzanatuk is csökkent.

Rendelőnkben fontosnak tartjuk a szabad terapeutaválasztást, ezért honlapunkon elolvashatja szakembereink bemutatkozóját, és akár már néhány kattintással bejelentkezhet ahhoz, akivel szeretné elkezdeni a terápiát! Sőt, akár készpénzét is otthon hagyhatja, ugyanis nálunk SZÉP és Egészségpénztári kártyával is fizethet.

A Gyógytornászom.hu rendelőjét már nem csak Budán, a Batthyány térhez közel találja meg, most már Pesten is lehetősége nyílt rá, hogy kezelésre járjon, a Nyugati tér közelében.

Sarkantyúja van? Jelentkezzen be online és segítünk!

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legprofibbak az Ön sarkantyú okozta panaszainak gyógyításában!  ↓