sarokgyulladás

Sarokgyulladás: Mitől alakul ki és hogyan gyógyítható?

A sarokgyulladás leggyakoribb okai lehetnek a sarkantyú és a talpi bőnye gyulladása. Ez a heves fájdalommal járó kórkép a boka mozgásterjedelmének csökkenéséhez vezethet. A kiváltó ok kezelése nélkül akár derékpanasz is kialakulhat.

De mik is pontosan ezek a kiváltó okok? Mi a teendő a gyulladás akut szakaszában? Hogyan hat a gyógytorna a sarokgyulladásra és hogyan zajlik egy professzionális kezelés? Milyen szövődmények alakulhatnak ki a gyógytorna hiányában? Ezeket részletezzük az alábbi cikkünkben.

Ortopéd szakorvossal is várjuk!

A Nyugati térnél, a Bajcsy-Zsilinszky úti rendelőnkben a gyógytornán felül orvosi segítséget is igénybe vehet! (Bajcsy-Zsilinszky út 72.) Dr. Pánti Zsombor Imre ortopéd szakorvos minden csütörtökön 08:30 és 11:30 között tudja fogadni Önt.

Gyógytorna garanciával!

Amennyiben az állapotfelméréssel (1. alkalom) nem elégedett, mert nem azt kapta tőlünk amire számított, és azt a helyszínen jelzi nekünk, akkor nem kell kifizetnie az első alkalom árát! Sőt, ha a panasza olyan jellegű amire a gyógytorna nem tud megoldást nyújtani, akkor is ingyenes volt az állapotfelmérés az Ön számára.

A sarokgyulladás lehetséges okai

A sarokgyulladás hátterében legtöbbször a talpi bőnye gyulladása vagy a sarok sarkantyú áll. Mindkét probléma komoly hatással van a talp és a vádli izmaira, valamint az Achilles ínra, s ezek gyulladást alakíthatnak ki a sarokcsontnál. Lássuk az alábbi okokat részletesebben.

Sarkantyú okozta sarokgyulladás

A sarkantyú jellemzően a bokánál, az izmok eredésénél kialakuló meszes felrakódás, azaz csontkinövés. Bár szabad szemmel nem látható, mégis komoly problémákat tud okozni. Két helyen jelentkezhet: a sarokcsont talpi felszínén, amelyet talpi sarkantyúnak nevezünk, illetve – a szakszóval Haglund-sarok, – amely a lábszárizom ínjának eredésénél, azaz az Achilles ínnál alakul ki.

Abban az esetben, ha a sarkantyú gyulladást vált ki, akkor az érintett terület bepirosodhat, felmelegedhet és megduzzadhat.

Sarkantyú leggyakrabban túlsúly miatt alakulhat ki, illetve a nem megfelelő lábbeli viselése vagy a lábboltozatot érintő deformitás is hatással lehet a kialakulására.

Talpi bőnye gyulladás a sarokgyulladás hátterében

A talpi bőnye gyulladása (plantaris fasciitis) túlterhelés miatt jön létre, ilyenkor a talpon a saroktól a lábujjakig húzódó szalag irritálódik, megvastagodik és begyullad. A gyulladás kiváltó okai az alábbiak lehetnek:

  • a lábboltozat hibás szerkezete, amelyet a helytelen testtartás okozhat, valamint ha a boltívek túl magasak vagy alacsonyak (ez a lúdtalp)
  • hosszú órákig tartó egy helyben állás
  • a túl lapos lábbeli, mert nem ad megfelelő alátámasztást a lábnak
  • túlsúly

A plantaris fasciitis tünetei: a fájdalom a sarok alatt vagy a talpi boltívnél jelentkezik, hónapig tart és felállásra erősödik, majd a járás során enyhül. A sarok be is dagadhat.

Mik lehetnek a sarokgyulladás tünetei?

A gyulladás általános tüneteit tapasztalhatja, amelyek az alábbiak lehetnek:

  • heves fájdalom
  • bőrpír az érintett területen
  • a sarok melegsége

Sarokgyulladást kezelő gyógytornászaink

Mi a teendő sarokgyulladás esetén?

Általánosan elmondható, mint minden gyulladás esetén, hogy akut szakaszban (tehát, amikor először jelentkezik a gyulladás és a fájdalom a legerősebb) pihentesse végtagját. Kímélje a lábát, kerülje ilyenkor a futást vagy a kemény talajon sétálást. A tüneteket enyhíteti a hideg vizes borogatás is.

Amennyiben ezek a módszerek nem vezetnek eredményre, és a gyulladás tünetei továbbra is fennállnak, keresse fel orvosát, aki kivizsgálja a gyulladás hátterében álló okot és a megfelelő terápiát javasolja rá. A szakorvos javasolhat helyileg alkalmazott hialuron vagy szteroidos injekciókat, illetve gyógytorna terápiát.

A sarokgyulladás kezelése gyógytornával

Fontos, hogy sarokgyulladás esetén először pihentesse és kímélje végtagját. Ez után kezdődhet meg a gyulladás kezelése gyógytornával. A gyógytorna az egyik leghatékonyabb módja a sarokgyulladás kezelésének, ugyanis nem csak a tüneteket veszi kezelésbe, hanem a kiváltó okot is.

A gyógytorna gyakorlatok kétfélék lehetnek: egyik részük a nyújtásra, másik részük az erősítésre koncentrál. Először is, a tünetek enyhítése érdekében nagyobb hangsúlyt kapnak a nyújtó feladatok, amelyekkel a fájdalom is hatékonyan csökkenthető. A feszes izmok lazításával megszüntethetjük a szövetek közötti súrlódást, ezáltal megszüntethetjük azok irritációját.

sarokgyulladás kezelése

Az izmok erősítésével elősegítjük, hogy a kilazított izmok a megfelelő pozícióban helyezkedjenek el és növeljük az inak, szalagok és ízületek stabilitását. Ez kihatással lesz a test többi ízületére is, például a térdízület is megfelelő pozícióba került, ezáltal elkerülhető, hogy távolabbi helyeken is fájdalom alakuljon ki.

A gyógytornával serkentjük a keringést, amely a fájdalomcsillapításban is jótékony szerepet játszik.

A gyógytornász egyéb kezelési technikákat is alkalmaz a kezelések során, ilyen például a kineziológiai tapasz felhelyezése, amely serkenti a gyulladásos terület keringését, stabilizálja az izmokat, ízületeket, ezáltal csökkenti az irritációt, valamint enyhíti a fájdalmat.

Több éves szakmai tapasztalattal rendelkező, empatikus gyógytornászt keres megfizethető áron? Tekintse meg árlistánkat!

A sarokgyulladás szövődményei gyógytorna hiányában

Abban az esetben, ha a sarokgyulladást nem kezeli egy tapasztalt gyógytornász, a fájdalom állandósulhat, és további panaszok alakulhatnak ki.

Az állandó gyulladás következtében a boka mozgásai korlátozódnak, például nem fog tudni lapos talpú cipőt használni, vagy bizonyos tevékenységeket (guggolás, futás) elvégezni.

A vádli és a hátsó comb befeszülhet, a későbbiekben akár derékfájás is kialakulhat. Minél több panasz társul a sarokgyulladáshoz, annál tovább tart a gyógyulási idő.

A sarokgyulladás kezelése Budapesten

A Gyógytornászom.hu Batthyány térhez, valamint a Nyugati térhez közeli rendelőjében több éves szakmai tapasztalattal rendelkező gyógytornászaink várják Önt személyre szabott gyógytorna kezelésre. Szakembereink kiderítik a sarokgyulladás okát és egyénileg kezelik azt annak érdekében, hogy a további panaszok kialakulását megelőzzék. Ennek az első lépcsőfoka egy 1 órás állapotfelmérés, amelynek során olyan alapos kivizsgálásban lesz része, amilyet még soha nem tapasztalt! Részletesen kikérdezik Önt panaszairól, mikor kezdődött, volt-e kiváltó oka, mire erősödik a fájdalom és mire enyhül. Ezáltal felállítják az anamnézist.

Ezt követi a megtekintés, amelynek során a testtartást és a lábak helyzetét mérik fel. Majd a fizikális vizsgálat során a sarokcsontot megtapintják, hol érzékeny, a környező ízületek mozgásterjedelmét megvizsgálják, valamint az izomerőt is speciális tesztekkel vizsgálják.

Ezek segítenek felállítani egy diagnózist, amelynek következő lépcsőfoka egy személyre szabott terápiás terv felállítása. Ezek után megkezdődik a gyógytorna, amely a sarokgyulladás okának megszüntetését célozza meg. A gyakorlatok helyes kivitelezésére nagy hangsúlyt fektetünk, ugyanis csak így lehet hatékony a kezelés. A feladatokat empatikus gyógytornászaink be is tanítják Önnek, amiket házi feladatként otthonában is el kell végeznie a hatékony és gyors gyógyulás érdekében. Gyógytornásza egy újabb sarokgyulladás megelőzése érdekében ellátja Önt életmódbeli tanácsokkal, kitérve a helyes lábbeli kiválasztására, valamint a helyes testtartás beállítására és megéreztetése.

Már az első néhány alkalom után érezni fogja a változást a lábfejében, a fájdalom kezelésről-kezelésre enyhülhet, a járása ismét könnyedebbé válhat.

Sarokgyulladása van? Kérjen visszahívást és segítünk!

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legprofibbak az Ön sarokgyulladás okozta panaszainak gyógyításában!  ↓