Schroth terápia

Schroth terápia – minden fontos tudnivaló egy helyen

A Schroth terápia egy komplex kezelési módszer, amellyel a gerinc problémák és főként a gerincferdülés hatékonyan kezelhető. A rendszeresen végzett Schroth kezeléseknek köszönhetően hosszú távú eredmény érhető el rendszeres tornával és a gerinc kóros görbületeinek kialakulása is kordában tartható.

De mi is pontosan ez a módszer és milyen elemei vannak? Milyen esetekben alkalmazható, és hogyan zajlik egy ilyen kezelés? Ennek hiányában várható-e szövődmény? Ezekre a kérdésekre választ kaphat, ha elolvassa alábbi cikkünket.

Ortopéd szakorvossal is várjuk!

A Nyugati térnél, a Bajcsy-Zsilinszky úti rendelőnkben a gyógytornán felül orvosi segítséget is igénybe vehet! (Bajcsy-Zsilinszky út 72.) Dr. Pánti Zsombor Imre ortopéd szakorvos minden csütörtökön 08:30 és 11:30 között tudja fogadni Önt.

Gyógytorna garanciával!

Amennyiben az állapotfelméréssel (1. alkalom) nem elégedett, mert nem azt kapta tőlünk amire számított, és azt a helyszínen jelzi nekünk, akkor nem kell kifizetnie az első alkalom árát! Sőt, ha a panasza olyan jellegű amire a gyógytorna nem tud megoldást nyújtani, akkor is ingyenes volt az állapotfelmérés az Ön számára.

Mi a Schroth terápia?

Ez a módszer, a megalkotójáról, Katharina Schroth, német gyógytornászról kapta a nevét. Olyan komplex kezelési forma, amellyel hatékonyan kezelhető gerincferdülés, és egyéb gerincproblémák is.

A Schroth terápia lényege, hogy a kóros görbületeket korrigálva, a gerinc maximális nyújthatóságát kihasználva történjenek meg az izomerősítő és nyújtó feladatok. Ehhez külön légzéstechnika, azaz a 3D légzés tartozik, amelyet szintén alkalmazni kell a feladatok végzése közben.

A terápia különböző elemekből áll, úgymint a légzésterápia, a testtudat fejlesztése, az önkorrekció elősegítése, a tartáskontroll betanítása, a korzett (fűző) használatának elsajátítása, valamint a szülők edukációja is a módszer részét képezi.

Mi az a korzett?

Az állapotromlás megakadályozása érdekében, bizonyos fokú gerincferdüléseknél már nem elég az aktív terápia, azaz a gyógytorna. Ilyenkor előfordulhat, hogy egy eszközre, azaz törzsortézisre (korzett) van szükség, amelyet egyénre szabottan, gipszmintavétel alapján készítenek el. Ezt a fűzőt állandóan viselni kell, csak a tisztálkodás idejére engedélyezett a levétele, emiatt is a gyermekek számára igen megterhelő lehet.

Funkcióját tekintve a korzett fixálja a medencét, bordakosarat és megakadályozza a gerincoszlop további csavarodását, ezáltal még a növekedési fázisban megfelelő irányban fejlődik a gerinc. Általában a növekedési szakasz végéig tart a korzettkezelés, amikorra a gerincoszlop elérte a megfelelő stabilitást, majd ezt fokozatos leszoktatás követi.

Miért fontos a légzéstechnika?

A bordák nem csak a szegycsonthoz, hanem a háti csigolyákhoz is ízesülnek, emiatt ezeket is érintik a gerinc elváltozásai. Előfordulhat, hogy minden egyes légvétellel elősegítjük a deformitás kialakulását és annak fenntartását. Emiatt fejlesztették ki a speciális, háromdimenziós légzést, amelynek elsajátításával a deformitások ellen lehet hatni.

Milyen esetekben alkalmazható a Schroth terápia?

A Schroth terápiát gerincferdülés, illetve különböző gerincproblémák esetén szokás alkalmazni. Az alábbi problémák kezelésére javallott:

  • scoliosis (gerincferdülés)
  • csigolyanövekedési zavar (Scheuermann-kór)
  • csigolya deformitások
  • helytelen testtartás
  • gerincműtét előtti mobilizáció
  • gerincműtétet követő rehabilitáció

Kiknek ajánlott a Schroth terápia?

A Schroth terápia már 4-5 éves kortól alkalmazható módszer, és felnőttkorban is igen hatásos lehet gerinc eredetű problémák, gerincferdülésből adódó panaszok sikeres kezelésére.

Hogyan segít a Schroth terápia?

A Schroth módszer olyan konzervatív terápiás eljárás, amellyel mozgás tehet a gerince egészségéért.

A gyógytornász hangsúlyt fektet a nyújtózásra (elongáció), mellyel elősegíti az izmok aktiválását. Ezt követi a korrekciós helyzet beállítása, amellyel a gerinc görbületetitkorrigálja.

A törzsizomzat aszimmetrikus dolgoztatásának köszönhetően a megfelelő irányba húzzák a csigolyákat, ezáltal korrigálja a gerinc görbületeit, majd ezt a helyzetet speciális izomfeszítésekkel stabilizálják. A háromdimenziós légzéstechnika segít visszaállítani a törzset a csavarodott állapotából a normál helyzetbe.

Gyógytorna gyermekeknek

A módszer első lépése a medence helyes beállítása, ugyanis ez adja mindennek az alapját. Ez után következik a fejtetővel való nyújtózás, végül pedig a légzéstechnika. Ha a korrigált testhelyzet létrejött, megkezdődhet az izomerősítő és stabilizáló feladatok végzése. Ez ismételődik ülve, állva, oldalt és hason fekve is. A terápiához külön eszközöket is alkalmazhatnak, például szalagot, botot vagy labdát.

A rendszeresen végzett Schroth kezeléseknek köszönhetően hosszú távú és tartós eredmény érhető el.

Mi történik, ha gerincpanasz esetén nem kap Schroth terápiát?

Ha gerince egészségét nem támogatja gyógytornával, a panaszai nem csak állandósulhatnak, hanem komolyabb problémákhoz is vezethetnek.

Például, ha egy gerincferdülést nem kezelik Schroth módszerrel, a görbületek tovább fokozódhatnak, és akár a tüdőkapacitás csökkenéséhez is vezethetnek. Emellett kialakulhatnak szív-és érrendszeri panaszok is, a folyamat előrehaladtával pedig akár szívelégtelenség is kialakulhat.

Minél tovább állnak fenn kezeletlenül a problémái, a gyógyulási idő annál tovább tart, valamint lehetséges, hogy műtéti eljárásra lesz szükség a panaszok enyhítésére. Azonban minden operációt követően a gyógytorna elengedhetetlen a rehabilitációs időszakban.

Hogyan zajlik a Schroth terápia?

Rendelőnkben több éves szakmai tapasztalattal rendelkező Schroth terapeutánk  várja a gyermekeket és felnőtteket egyaránt. Első alkalommal egy részletes, mindenre kiterjedő állapotfelmérést végez, amellyel teljes képet az Ön vagy gyermeke aktuális állapotáról. Amíg egy ilyen vizsgálat egy szakorvosnál átlagosan 9 perc, addig nálunk ez 1 órát vesz igénybe! Az anamnézis felvétele mellett fizikális vizsgálatot is végez terapeutánk, amelynek lényege, hogy speciális tesztekkel felmérje a csigolyák közti mozgástartományt, a gerinc melletti izmok feszességét, valamint a görbületek helyzetét és irányát.

Az alapos vizsgálat egy mozgásszervi diagnózis felállítását adja, amely alapján egy személyre szabott kezelési terv kidolgozása következik, amelyet Önnel is ismertet gyógytornászunk. A gyógytorna már az állapotfelmérés végén megkezdődik. A Schroth módszer gyakorlataiból felépített, heti rendszerességgel történő gyógytorna terápia a terapeuta és a páciens közös munkája. A kezelések alatt helyesen kivitelezett feladatokat a gyógytornász betanítja Önnek, amelyeket otthonában házi feladatként el kell végeznie. Csak így tartható fenn hosszú távon a terápiák alatt elért eredmény, valamint hamarabb megtapasztalhatja a fejlődést is.

Pácienseink közül 10-ből 8 ember már az első néhány alkalom után pozitív változásokat tapasztal. A kezeléseknek köszönhetően hétről-hétre javul a testtartásuk, a fájdalmuk enyhül és panaszmentes hétköznapokról számolnak be.

A Gyógytornászom.hu terapeutáit már nem csak Budán a Batthyány térhez közel érheti el, hanem akár Pesten, a Nyugati térnél található rendelőnkben is igénybe veheti gyógytorna szolgáltatásainkat. Nálunk minden kezelés megegyezik egy alkalom gyógytorna árával, és ezt az összeget akár SZÉP és Egészségpénztári kártyával is fizetheti!

Schroth terápiára van szüksége? Kérjen időpontot online és segítünk!

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legprofibbak az Ön gerinc panaszainak gyógyításában!  ↓