szülés utáni gyógytorna

Szülés utáni gyógytorna – ezért olyan fontos

A várondósság és a szülés komoly élettani változásokkal jár. A testben olyan változások mennek végbe, amelyekre szülés után lényeges figyelmet fordítani az anya egészsége érdekében. Ezek lehetnek például a gyengült gátizmok miatt bekövetkező vizelettartási és szexuális problémák, vagy a császármetszés utáni heg, esetleg ikerterhesség miatt jelentkező hasizom szétnyílása vagy a hát-és derékfájás. Jó hír azonban, hogy ezeken a panaszokon hatékonyan segít a szülés utáni gyógytorna!

De miért olyan fontos, hogy szülés után mihamarabb tornázzon naponta néhány percet? Hogyan tud Önnek segíteni a gyógytorna? Lesz-e negatív következménye annak, ha nem jár gyógytornászhoz? Cikkünkből választ kaphat ezekre a kérdésekre!

Ortopéd szakorvossal is várjuk!

A Nyugati térnél, a Bajcsy-Zsilinszky úti rendelőnkben a gyógytornán felül orvosi segítséget is igénybe vehet! (Bajcsy-Zsilinszky út 72.) Dr. Pánti Zsombor Imre ortopéd szakorvos minden csütörtökön 08:30 és 11:30 között tudja fogadni Önt.

Gyógytorna garanciával!

Amennyiben az állapotfelméréssel (1. alkalom) nem elégedett, mert nem azt kapta tőlünk amire számított, és azt a helyszínen jelzi nekünk, akkor nem kell kifizetnie az első alkalom árát! Sőt, ha a panasza olyan jellegű amire a gyógytorna nem tud megoldást nyújtani, akkor is ingyenes volt az állapotfelmérés az Ön számára.

Miért olyan fontos a szülés utáni gyógytorna?

A várandósság alatt rengeteg különböző élettani változás megy végbe az édesanya testében. Ahhoz, hogy megfelelően tudja táplálni, hordozni és óvni a magzatot, a test szinte ritmust vált. Ez azonban a szülés után megszűnik, és az élettani folyamatok szépen lassan visszaváltanak a régi kerékvágásba. Akadhatnak ezzel problémák, amelyek kezelése minden esetben szükséges, még akkor is, ha a baba teljes figyelmet igényel. Az anyukáknak is fontos a regeneráció és a töltődés, ezáltal visszaszerezhetik/fenntarthatják az egészségüket és száz százalékosan hatékonyabban tudják venni az akadályokat.

Mik lehetnek a szülés utáni problémák?

 • derék-és hátfájdalom
 • megváltozott testtartás
 • vizelettartási problémák
 • a szexuális életminőség hanyatlása
 • szétnyílt hasizom
 • hegesedési zavarok
 • súlytöbblet
 • csípő-térd és boka panaszok
 • hát-és vállövi panaszok

A megnövekedett testsúly miatt az ízületeket nagyobb terhelés éri, ez pedig kihatással lesz az izomegyensúlyra is, amely bizonyos területeken fájdalomként jelentkezhet. A várandósság alatt a súlypont eltolódás miatt a testtartás megváltozik, amely derék-és hátpanaszokat okozhat.

A hasizom szétválásnak oka az, hogy valamilyen oknál fogva megnő a hasűri nyomás, és emiatt a hasizmok eltávolodnak egymástól, a köztük lévő kötőszövetes lemez (linea alba) pedig túlnyúlik, kiszélesedik. A leggyakoribb természetesen a terhesség során előforduló hasizom szétválás, de a túlsúly, illetve egyéb belgyógyászati problémák is provokálhatják. Meglepő módon a hasizom szétválása egyáltalán nem függ a hasizmok erősségétől, vagy az edzettségtől, ez minden esetben egy kötőszöveti gyengeség, mely alapvetően alkati tulajdonság. Kezeletlenül derékfájást és hasi sérvet is okozhat.

hasi heg

Hegesedési problémák nem csak császármetszést követően fordulhatnak elő, hanem a gátmetszés/repedés helye is komoly figyelmet igényel. A gátizom és a medencefenék izmai rendkívül nagy terhelésnek vannak kitéve a várandósság és a szülés alatt is, emiatt pedig sokan küzdenek vizeletinkontinenciával és a szexuális életben jelentkező problémákkal.

Már a szülés utáni napon érdemes elkezdeni a regeneráló gyakorlatokat. Ez egyelőre még csak kisebb feladatok jelent, amelyek naponta néhány percet vesznek igénybe. Ilyenek lehetnek a légzőgyakorlatok vagy a gátizomtorna. Egy szakképzett gyógytornász akár már a szülés előtt is összeállíthat feladatsort az Ön számára speciálisan erre az időszakra.

Hat hét után gyermekágyi időszak után megkezdődhet a személyre szabott gyógytorna kezelés, amely többek között elősegíti a szöveti regenerációt is.

A szülés utáni gyógytorna pozitív hatásai

A szülés utáni időszakban az egyik leghatékonyabb segítséget a gyógytorna nyújtja. Ez a gyógyszermentes terápia számos pozitív hatással rendelkezik:

 • segít megelőzni a szöveti letapadásokat a hegek környékén
 • a kialakult hegesedési defektusokat kezeli, javítja
 • természetes módon enyhíti a fájdalmat
 • csökkenti a testsúlyt
 • erősíti a medencefenéki izmokat és a gátizomzatot
 • személyre szabott módon kezeli a szétnyílt hasizomzatot
 • javítja a testtartást
 • növeli az állóképességet
szülés utáni sport

Alapos állapotfelmérést követően a gyógytornászok egyéni terápiás tervet alkalmazva támogatják a szülési utáni regenerációt.

Átmozgató, azaz mobilizáló, izomerősítő és nyújtó feladatokkal komplex módon kezelik az egyes izomcsoportokat, így a teljes testre hatást gyakorolnak. Ha szükséges, egyéb terápiás módszereket is alkalmazhatnak az egészsége érdekében.

Manuálterápiás eljárás során kézzel kivitelezett fogásokkal kezelik az ízületeket, illetve főként a gerincet alkotó csigolyákat. A várandósság alatt kialakult testtartás sikeresen korrigálható szülés után ennek a módszernek köszönhetően, ezáltal pedig csökkenhetnek a derék-és hátpanaszai.

A fascia technikáknak köszönhetően a császármetszés következtében kialakult hasi hegedet kezelik, ezáltal megelőzhetőek a letapadások, amelyek később komoly problémákkal és fájdalommal járhatnak.

Kineziológiai tapasz felhelyezésével serkentik a szövetek keringését, ezáltal javul az oxigén- és tápanyagellátás, amely a szöveti regenerációt segíti elő.

Olyan magán gyógytornászt keres, aki megfizethető áron dolgozik? Tekintse meg árlistánkat, majd jelentkezzen be hozzánk online!

Szülés utáni várható szövődmények gyógytorna hiányában

Látható, hogy a gyógytornának lényeges szerepe van a szülés utáni regenerációs időszakban. Ennek hiányában előbb vagy utóbb különböző problémák alakulhatnak ki a test egyes pontjain.

A kezeletlen hegek a stabilitás érdekében összenövéseket alakítanak ki a belső szöveteinkkel/szerveinkkel. Ezek a letapadások akár derékfájást is okozhatnak, vagy a törzs egyéb területein jelentkezhetnek panaszok attól függően, hogy milyen mértékű az összenövés. A letapadások kezelése fájdalmas és hosszadalmas lehet.

A helytelen testtartás miatt hosszú távon kialakulhatnak csípő, térd vagy boka problémák, a nyak helytelen pozíciója miatt pedig gyakori fejfájások keserítheti meg mindennapjait.

Kezeletlenül a szétnyílt hasizom következtében hasi sérv alakulhat ki, amelynek korrekciójához lehetséges, hogy műtéti beavatkozásra lesz szükség. Az operációt követően azonban elengedhetetlen a rendszeres gyógytorna kezelés.

A vizeletinkontinencia állandósulhat, ha a medencefenék és a gát izmai nem kapnak megfelelő és személyre szabott tréningezést.

Gyógytornászaink szülés utáni regeneráció esetén

Így zajlik a szülés utáni gyógytorna

A Gyógytornászom.hu budai és pesti rendelőjében is több éves szakmai tapasztalattal rendelkező gyógytornászok várják, akik személyre szabott terápiát alkalmaznak. Ehhez először is egy 1 órás, mindenre kiterjedő állapotfelmérést végeznek. Olyan alapos kivizsgálásban lesz része, amilyet még soha nem tapasztalt! Az anamnézis felvételhez részletesen kikérdezik Önt, amelynek során kitérnek a szülés körülményeire is. Kérjük, orvosi leleteit is hozza magával, ugyanis gyógytornászaink ezt is alaposan áttanulmányozzák!

Az anamnézis vizsgálatot egy fizikális vizsgálat követi, amelynek lényege, hogy tapintás és mozgáselemzés útján a terapeuta felmérje az izmok, ízületek és lágyrészek állapotát. Többek között speciális teszteket végezve szakszerűen megvizsgálja a hasizmok és a medencefenéki izmok működését is. Az állapotfelmérés célja az aktuális állapot felmérése mellett egy egyéni terápiás terv felállítása.

Ez alapján kezdődik meg a szülés utáni gyógytorna, amelynek során a gyógytornász nagy hangsúlyt fektet a feladatok helyes kivitelezésére. Ugyanis, ha egy mozdulatsort nem a megfelelő módon megy végbe, lehetséges, hogy nem a megfelelő izomcsoportra hat és esetleg ellentétes eredményt kapunk. A már helyesen kivitelezett gyakorlatokat otthonában, házi feladatként Önnek is el kell végeznie. Ezek összesen 10-20 percet vesznek igénybe, azonban elengedhetetlen a kezelések alkalmával elért eredmények fenntartásához, valamint a regenerációs idő lerövidítéséhez. A gyógytorna a páciens és a terapeuta közös munkája.

A szülés után hozzánk érkezett pácienseink már 4-5 alkalom után jelentős mértékű, pozitív változásokról számolnak be. A testtartásuk javul, a hát-és derékfájdalmuk csökken és az inkontinenciában is érzékelhető a változást tapasztalnak.

A Gyógytornászom.hu frekventált helyen lévő rendelőiben minden kezelés (tehát például a manuálterápia vagy a fascia terápia) a gyógytornával megegyező áron van! Továbbá nálunk SZÉP és Egészségpénztári kártyával is fizethet!

Szülés utáni gyógytornára van szüksége? Jelentkezzen be online és segítünk!

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legprofibbak az Ön szülés utáni rehabilitációjában!  ↓