Foglaljon időpontot teniszkönyök állapotfelmérésre!


Teniszkönyöke van? A tünetek kezelgetése helyett végre maradandó javulást szeretne elérni?

Csak válassza ki, hogy a Budai vagy Pesti rendelőnk lenne Önnek kényelmesebb:

A gombok megnyomása után azonnal látja szabad állapotfelmérés időpontjainkat, amelyek közül az Önnek megfeleőt rögtön online le is tudja foglalni!

Miért hozzánk forduljon teniszkönyökével?

 • Állapotfelmérésünk részletes, így pontosan lokalizáljuk teniszkönyöke okát és típusát.
 • Gyógytorna tervünk személyre szabott, így nem csak panaszához, de Önhöz is igazítjuk.
 • Garanciát vállalunk: Ha nem a gyógytorna a megoldás a fájdalmaira, vagy az 1. alkalommal nem elégedett, nem kell fizetnie!
 • Gyógytornászaink tapasztalt, empatikus és segítőkész szakemberek, akik csak Önre figyelnek.
 • Pesti (Nyugati téri) és Budai (Batthyány téri) rendelőnkbe ide kattintva: online bejelentkezhet, így várakozás nélkül tudjuk fogadni.
 • Rendelőnk értékelése pácienseink által 4,9 csillagos!

Teniszkönyök: Milyen eredményt várhat a gyógytornától?

 • A könyökfájdalma enyhülni fog, majd teljesen meg is szűnik.
 • Hamarabb visszatérhet a fájdalommentes hétköznapokba, és a kedvenc sportjához.
 • Alkarja teherbíróbb lesz.
 • Izmai megerősödnek, így később érezi majd karjában a fáradtságot.
 • A sportban is jobb teljesítményeket ér el.
 • Magabiztosabb lesz, nem fog félni egy újabb fájdalom kialakulásától.

Pácienseink általában már az első néhány alkalom után javulásról számolnak be, a teljes gyógyuláshoz szükséges időt viszont nehéz látatlanban előre meghatározni.

Ha úgy dönt, hogy velünk indul el a gyógyulás útján, akkor 5 és 10 alkalmas bérletünkkel még kedvezőbb árat érhet el, illetve rendlőinkben fizethet Egészségpénztárral és SZÉP kártyával is!

Teniszkönyök – Minden kérdésére válaszoltunk!

Ha alkarját folyamatosan nagy terhelésnek teszi ki, vagy például monoton munkát végez, akkor nagy eséllyel előfordulhat, hogy ezek az izmok befeszülnek, és könyöktájon panaszokat okoznak. A teniszkönyök gyakori betegség, amely nem csak a sportolókat érinti. Ha a könyöke külső oldala nyomásra érzékeny, a csukló mozgatása heves fájdalommal jár, mindenképpen ajánljuk elolvasásra ezt a cikket. Az alábbi kisokosban összeszedtünk minden fontos tudnivalót a teniszkönyökről, kitérve a tünetekre, a kiváltó okokra, az összes lehetséges kezelési módra. Segítséget nyújtunk néhány stretching gyakorlattal, amelyeket otthonában is végezhet, valamint részletesen beszélünk a gyógytornáról és annak előnyeiről.

Az alábbi blokkban összeírtunk minden fontos tudnivalót a teniszkönyökről. Csak kattintson arra a címre, amelyik érdekli és a válasz már meg is nyílik!

1. Mi az a teniszkönyök?

A teniszkönyök nem csak a teniszező sportolókat érinti. Először is, fontos tisztázni a könyök anatómiai felépítését. A könyökízületet három csont alkotja: orsócsont (radius), singcsont (ulna) és a felkarcsont (humerus). Epicondylusnak hívjuk a felkarcsont végén található dudorokat, amelyekről az alkar izmai erednek.

könyök ízület

Ezeknek az izmoknak egy része a csuklón tapad, másik része az ujjakon. Az alkar izmai esetén két fő izomcsoportról beszélhetünk. Az egyik csoportba a hajlító izmok tartoznak, amelyek a könyök belső oldalán tapadnak, a másik pedig a feszítő izomcsoport, amely a könyök külső oldalán tapad. Annak érdekében, hogy megértsük ezeknek az izomcsoportoknak a mozgását, egy példát említenénk: számítógépezés közben, amikor használjuk az egeret, a feszítő izmok segítenek a kezünket az egérhez igazodó pozícióban tartani, tehát enyhén hátrafeszítik. A hajlító izmaink pedig az egér gombok lenyomásában játszanak lényeges szerepet. Ez alapján látható, hogy az izmok működése komplex, egymást támogatva működnek.

Teniszkönyök (latinul: epicondylitis lateralis humeri) esetén, a könyök külső felszínén kialakuló, az izmok tapadásánál létrejövő gyulladásról beszélünk, amely a csukló feszítő izmainak túlerőltetése és fokozott igénybevétele miatt alakul ki.

alkar izmok

De a teniszkönyököt nem csak a kemény fizikai munka és a folyamatosan ismétlődő mozdulatsor válthatja ki, hanem akár egy olyan mozdulat is, amelyet ritkán vagy még soha nem végeztünk az érintett végtaggal. Nevét valójában azért kapta erről a sportágról, mert a teniszezők csaknem felénél alakul ki a túlterhelésből eredő több kisebb sérülés (azaz mikrotraumák) miatt. A teniszkönyök gyakrabban érinti a középkorúakat, azonban a fiatalabb korosztály esetében sem ritka.

2. A teniszkönyök tünetei

A teniszkönyök legjellemzőbb tünete, hogy a könyök külső felszínén fokozatosan alakul ki a fájdalom. Ez a fájdalom az akut szakaszban először csak a csukló mozgatásakor vagy tárgyak megfogásakor, szorításakor jelentkezik, később azonban már nyugalmi helyzetben, sőt akár éjszaka is jelen van.

A fájdalom erősödése miatt további, funkcionális problémák lépnek fel a krónikus szakaszban. Az érintett végtaggal nehezentud tárgyakat megfogni és megtartani, azokat esetleg el is ejti a kezéből.

A krónikussá vált teniszkönyöknél a fájdalom nem csak a könyök külső felszínére lokalizálódik, hanem onnan akár ki is sugározhat az alkarba, csuklóba vagy akár a vállba is.

A kötött, feszes izmok miatt a könyökízületnél áthaladó idegek nyomás alá kerülhetnek, ez pedig zsibbadást okozhat az érintett végtagban.

További tünet még, hogy a könyök külső felszínén duzzanat jelenik meg, a bőr piros lesz és a panaszos terület meleg tapintatúvá válik, amely nyomásra érzékeny.

Ezeket a tüneteket tapasztalja? Tapasztalt, empatikus gyógytornászra van szüksége, akivel 2-3 napon belül elkezdhetik a gyógytornát? Tekintse meg szabad időpontjainkat!

3. A teniszkönyök kialakulásának okai

Húzódás / rándulás

Ha a könyökízület összetartásáért felelős két ízületi tok valamilyen külső behatásra meghúzódik vagy elszakad, akkor húzódásról beszélünk.

Rándulásról abban az esetben beszélünk, ha az izom vagy az ínszalag nyúlik meg és esetleg el is szakad.

Mindkét esetben, ha a gyógyulás nem megfelelően megy végbe, az izmok letapadnak. Mozgáskor a letapadt területeken mikrosérülések keletkeznek a súrlódás következtében, és ezek akár a teniszkönyök kialakulásához is vezethetnek.

Ínhüvelygyulladás

Túlerőltetés miatt, vagy állandó terhelésre az alkar izmokat a könyököt alkotó csontokhoz kötő ínhüvelyek begyulladhatnak, amely szintén teniszkönyök kialakulásához vezethet.

Nyáktömlőgyulladás

A nyáktömlő gyulladás avagy bursitis esetén egy folyadékkal telt kis zsák gyulladásáról beszélünk. Ezek a zsákok teszik gördülékenyebbé a csontok mozgását az ízületekben. Ha a könyökben található nyáktömlő gyullad be, az szintén könyökfájdalomhoz, valamint teniszkönyök kialakulásához vezet.

nyáktömlő

 

Nehéz fizikai vagy monoton munka

Általános jelenség, hogy a fizikai munkát végzők között gyakori a könyökfájdalom. Az állandó, ismétlődő feladatok végzése mellett a rosszul kivitelezett mozdulatsor is kiváltó oka lehet a könyökfájdalomnak. Ha mindez helytelen testtárssal kerül kivitelezésre, akkor a teniszkönyök kialakulásának kockázata nagyobb.

De nem csak a folyamatosan végzett, kemény fizikai munka válthatja ki a panaszt, hanem az egyszeri, ám nagy fizikai igénybevétellel járó feladatok is. Például házimunka elvégzése időszakosan az udvaron, a kertben vagy a garázsban.

A teniszkönyök okai között a hosszú ideig tartó monoton munkák (például gépelés vagy kézírás, szobafestés) is szerepet játszanak, amelyek az alkart szintén nagyon megterhelik, egyaránt a feszítő és a hajlító izomcsoportokat is, így ügyelni kell arra, hogy megelőzzük a teniszkönyök, vagy akár a golfkönyök kialakulását is.

Csonthártyagyulladás

A teniszkönyök csonthártyagyulladás miatt is kialakulhat. Amikor csonthártyáról beszélünk, akkor a csontokat körülvevő szövetes anyagra gondolunk. A túlterhelésre a szervezet egyfajta védekező reakcióval válaszol, amelynek hatására az izom és a csonthártya megfeszül. Ennek a feszülésnek köszönhetően az izom rugalmassága csökken, ez akár letapadáshoz is vezethet, s ez által mozgás közben súrlódás jön létre. Ennek a folyamatnak az eredményeként a csonthártya/ín/izom átmeneténél gyulladásos reakció jelenik meg. Nem csak erős fájdalommal jár, hanem az érintett területen duzzanat és bőrpír keletkezik, valamint a terület meleg tapintatúvá és nyomás érzékennyé válik. A folyamat mozgási nehézséggel is járhat.

Sport

Az intenzív edzés vagy éppen egy verseny során ért túlterhelés is kiválthatja a teniszkönyök létrejöttét. Különösen jellemző ez azokban az esetekben, ha olyan sportot űz, amely az alkar izmait intenzíven veszi igénybe. Leggyakoribb példa a probléma nevét is adó tenisz, de említhetjük még a vívást, falmászást vagy a fallabdát is, hiszen ezekhez is szükségünk van a stabil és erős alkarizomzatra.

Egyéb okok

Hosszú távú motorozásnál a kormány használata esetén, a gáz húzása is monoton mozgásnak számít, amely szintén teniszkönyök kialakulásához vezethet.

Ha hangszeren játszik (például zongorán), akkor is ügyeljen az alkar izmok nyújtására, és a helyes kéztartásra. Ezekkel is könnyen túlerőltetheti ezt a területet.

A helytelen testtartás funkcionális eltérést eredményez. Testünk minden egyes izma más és más feladatot lát el, ebből kifolyólag a teherbírásuk is különbözik. A vázizomzat egy olyan összehangolt rendszer, amelyben az izomcsoportok egymással kölcsönhatásban vannak. Amikor egy részen zavar keletkezik, az a folyamat akár távolabbi részekre is kihatással lehet. Éppen ezért a helytelen testtartás következtében egyes izomcsoportokat nagyobb terhelés ér, míg másokra kevesebb. Például ha a gerincünk háti szakasza nem a megfelelő pozícióban áll, az kihathat a nyakunkra, lapockánkra és a vállunkra is. Ebből már egyenesen következtethetünk arra, hogy az alkar izmait is máshogy érheti a terhelés.

4. Mi a különbség a golfkönyök és a teniszkönyök között?

Míg teniszkönyök esetén a könyök külső oldalán alakul ki fájdalom, addig golfkönyök esetében a könyök belső részén és az onnan eredő izmokban jelentkezik a panasz. Mivel a golfkönyök az alkar hajlító izmait érinti, ezért ebben az esetben a kézfej behajlítása válik nehezítetté és fájdalmassá. Mindkét esetben az alkart érintő túlterhelés a kiváltó ok, és a tárgyak megfogása nehézséget okoz. A golfkönyök is sportágról kapta a nevét, hiszen a golfozók körében a leggyakoribb ez a probléma. De nem csak a sportolóknál fordulhat elő, itt is rizikófaktor a monoton munkavégzés (gépelés, írás), a nem megfelelő eszközhasználat (például rossz a markolat egy szerszámon, így a fogás és a mozgás kivitelezése nem helyes) vagy az alkar izmok gyengesége.

5. Hogyan segít a gyógytorna a teniszkönyökön? (gyógytorna, taping, manuálterápia)

A teniszkönyök tünetei hatásosan enyhíthetők, valamint a kiváltó ok is megszüntethető a fizioterápia egyik ágával, a gyógytornával. Ez a módszer egyfajta mozgásterápia, amely mechanikus energiát használ fel a teniszkönyök gyógyítás érdekében. Speciálisan az alkart és a könyököt érintő nyújtó és erősítő gyógytorna gyakorlatok célzottan szüntetik meg a teniszkönyök kialakulásának okát. A módszer biztosítja a teniszkönyök gyors és hatékony kezelését, a fájdalom csökkentését, segít kialakítani a megfelelő izomkontrollt az alkarban, növeli azalkar izomzat nyújthatóságát, rugalmasságát, javítja a koordinációt, valamint növeli a könyökízület mobilitását. A gyógytornának további részei a kinesio tape technika és a manuálterápia.

A fájdalomcsökkentésben és a tehermentesítésben hatásos módszer a gyógytornászok által alkalmazott kinesio tape technika. A pamutrétegből álló tapasz (azaz a tape) felhelyezését a hátulján hullámszerűen felvitt ragasztóréteg segíti. A taping technika egy mechanikus módszer, amely a szervezet öngyógyító folyamatait támogatja. Kiemelendő, hogy ez a módszer kémiai hatóanyagoktól mentes. Pozitív jelzéseket küld a test felé a reflexkörök aktiválásával, amelyek felgyorsítják a teniszkönyök gyógyulási folyamatát. Lényeges szerepe van a megelőzésben is, ugyanis a kineziológiai tapasz stabilizálja a gyengült izmokat, ízületeket, ezáltal megakadályozza egy újabb sérülés létrejöttét, így a teniszkönyök ismételt kialakulását is. Hatását fokozatosan fejti ki, emiatt nem érezhető azonnali javulás. Elsődleges hatásának megjelenése 3-5 nap múlva jelentkezik. A fájdalomcsillapítás és az izomfunkciók támogatása, tehermentesítése mellett további jótékony hatásai közé soroljuk még a nyirokkeringés javítását, amely a könyökben kialakult duzzanat csökkenésében mutatkozik meg, valamint az ízületi mobilitás és stabilitás elősegítését, amely megakadályozza a további mikrosérülések létrejöttét a könyökízületben.

kinesio tape

A manuálterápia kézzel (manuálisan) végzett gyógyító módszer, amely a mozgató szervrendszer funkcionális működészavarait lokalizálja, majd analizálja a kialakult funkcionális zavarokat. Ez után különböző, manuálisan kivitelezett fogásokkal csillapítja a teniszkönyök okozta fájdalmat és mobilizálja az ízületet, amelynek hatására javul a könyökízület mozgástartománya és az alkar izom merevsége is oldódik. A manuálterapeuta szemléletmódja szerint az embert egészként kell kezelni, és különösen figyel a testrészek viszonyára, valamint az izmok és ízületek egymással való kölcsönhatására. Jótékony hatással van az ízületek mozgásterjedelmének növelésére, az izomegyensúly helyreállítására, valamint az ízületek statikájának javítására. Mindemellett pedig hozzájárul az ízületek egészséges funkciójának visszanyeréséhez, a közérzet javításához és a fájdalomcsillapításban is jelentős szerepe van. Tehát a teniszkönyök kezelésében elengedhetetlen szerepe van mind a könyökízület, mind az alkar izmainak szempontjából. Segítségével a mozgás szervrendszer működése helyreáll, a mozgásokat helyesen és fájdalommentesen tudja kivitelezni, s ez nem csak a könyökére lesz pozitív hatással, hanem az egész szervezetére. A manuálterápia része a trigger pont kezelés is. Trigger pontnak nevezzük azokat a csomókat, amelyek az izomban vagy a fasciában (kötőszövet) alakultak ki. Ezek a csomók kívülről nem láthatóak, nyomásukra azonban jól meghatározott területre sugárzik ki a fájdalom. A módszer lényege, hogy a befeszült izmokban ezeket a kialakult izomcsomókat kitapintva, azokra enyhe nyomást helyezve feloldja és megszüntesse a fájdalmat okozó köteget.

Olyan gyógytornászt keres, aki ugyanazon az áron elvégzi ezeket a kezeléseket és komplexen gyógyítja a teniszkönyök kiváltó okát? Tekintse meg a kezeléseink árait!

6. Stretching gyógytorna gyakorlatok teniszkönyökre

Egy komplex stretching gyakorlatsort állítottunk össze, amely nem csak a teniszkönyök esetében panaszos alkar feszítő izmait nyújtja, hanem az alkar hajlító izmaira is ugyanúgy alkalmazható. A két izomcsoportot érdemes egységként kezelni annak érdekében, hogy az egyensúly fennmaradjon, ugyanis egy monoton munkavégzés során (például gépírás) ugyanúgy terhelés alá kerülnek a hajlító izmok is.Kiinduló helyzet: négykézláb. Az érintett oldali kéz hátoldalát tegye le úgy, hogy ujjai a térde felé nézzenek. Enyhén rá lehet terhelni, de csak óvatosan, hogy a csuklója ne fájjon. Lassan vigye hátra a testsúlyát, mintha le akarna ülni az alkarjára. Azt kell éreznie, hogy az alkar felső része megnyúlik. Tartsa ki ezt a pózt 30-40 másodpercig, majd lazítson. Ismételje meg ezt a gyakorlatot 3-5 alkalommal, naponta.

 1. Kiinduló helyzet: négykézláb. Az érintett oldali kéz hátoldalát tegye le úgy, hogy ujjai a térde felé nézzenek. Enyhén rá lehet terhelni, de csak óvatosan, hogy a csuklója ne fájjon. Lassan vigye hátra a testsúlyát, mintha le akarna ülni az alkarjára. Azt kell éreznie, hogy az alkar felső része megnyúlik. Tartsa ki ezt a pózt 30-40 másodpercig, majd lazítson. Ismételje meg ezt a gyakorlatot 3-5 alkalommal, naponta.
 2. Az előző feladatnak egy másik verzióját szakszóval repetitív mobilizálásnak nevezzük. Ebben a változatban ne tartsa ki a pózt, hanem folyamatosan végezze a következőket: vigye hátra a súlyt, majd vissza és lazítson.
 3. Az előző feladatnak egy másik verzióját szakszóval repetitív mobilizálásnak nevezzük. Ebben a változatban ne tartsa ki a pózt, hanem folyamatosan végezze a következőket: vigye hátra a súlyt, majd vissza és lazítson.
 4. Végezze el az alkar hajlító izmaira is ezeket a gyakorlatokat, de ekkor támaszkodjon a tenyerén, ujjai pedig ugyanúgy a térde felé nézzenek.
alkar nyújtás

7. Milyen eredményeket várhatok a teniszkönyök gyógytornától?

A gyógytorna a legtermészetesebb kezelési módja a teniszkönyök kezelésének. Természetes, mert a mozgást veszi alapul, amely a mindennapunk részre, és állandóan kéznél van.

A teniszkönyök gyógytornája serkenti a vérkeringést, ezáltal nő a szövetek oxigén ellátása nem csak az alkar és a könyök tájékon, hanem az egész szervezetre kiterjedően. Ez a folyamat elősegíti a szövetek regenerálódását és a könyöknél kialakult súrlódásos sérülések miatt kialakult hegszöveteket fellazítja. Mindez hozzájárul a teniszkönyök miatt létrejött duzzanat csökkenéséhez is, ugyanis a vérkeringés mellett a nyirokkeringés is fokozódik, amely az ödéma (felgyülemlett folyadék) elvezetésében lényeges szerepet játszik. Ezzel a folyamattal természetes úton a fájdalom is mérséklődni fog.

Nem elhanyagolható pozitív hatása továbbá, hogy a gyógytorna gyakorlatok fokozzák az alkar izomrostjainak méretét és erősségét, valamint az inak és az izomrostok hosszát, növelve mindezzel az izmok rugalmasságát és erejét is. Ezáltal fejlődik az alkarállóképessége, így csökkentve a túlterhelés veszélyét, amely a teniszkönyök egyik fő kiváltó oka.

Az izmok erősítésével elősegíti a csontok, inak és szalagok közötti stabilitást, amely elengedhetetlen az alkarban és a teljes végtagban létrejövő mozgás helyes végbemeneteléhez. Ha biztosított a helyes működés a felső végtagban, a teniszkönyök kialakulásának esélye is csökken.

A gyógytorna összes pozitív hatásait tekintve levonható az a következtetés, hogy nem csak a teniszkönyök panasza fog elmúlni, hanem hosszútávon a közérzetében is nagyfokú, pozitív változást tapasztalhat.

8. Mi történik, ha nem veszek igénybe gyógytornát teniszkönyökre?

Ha teniszkönyökét nem kezeli konzervatív módon, gyógytornával, a gyulladás és a fájdalom krónikussá válik.

Itt nem csak a krónikus gyulladást kell kiemelnünk, hanem az izom és ízületi merevséget is. Ennek hatására érezheti, hogy a fájdalom máshová is kisugárzik (például csuklóba, vállba). A merev izmok a karjában futó ideget elnyomják, ekkor zsibbadás lép fel az érintett oldali végtagban.

Az ízületi merevség akadályozni fogja a mindennapokban, például egy kupak lecsavarása is csak nehezen, vagy egyáltalán nem fog sikerülni. A fogása gyenge, erőtlen lesz, aminek következtében nem tudja megtartani a tárgyakat a kezében.

Hosszú távon, ha a gyógytorna nem kezdődik meg időben, vagy teljesen elmarad a krónikus gyulladás nem múlik el magától, amely akár a környező szövetekre is ráterjedhet. Ennek kezelése mindenképp műtéti beavatkozást igényel. Az operáció azonban további szövődményekkel járhat, például az operált végtagban hegesedési folyamatok indulnak meg, amely újabb letapadásokhoz vezet. Emiatt a fájdalom sem múlik el és a teniszkönyök továbbra is fennáll.

9. Teniszkönyök gyógytorna Budapesten

A Gyógytornászom.hu központi, Batthyány térhez közeli rendelőjébenolyan alapos kivizsgálásban lesz része, amelyet még soha nem tapasztalt. Amíg egy szakorvosnál a konzultáció ideje átlagosan 9 perc, addig nálunk az állapotfelmérés 1 óráig tart. Több éves szakmai tapasztalattal rendelkező gyógytornászaink közül megtekintheti és elolvashatja akár a könyökspecialista gyógytornászunk bemutatkozóját (link Berczi Miklós bemutatkozójára) is, és online bejelentkezhet hozzá. A választott gyógytornászához már 2-3 napon belül kaphat időpontot, így minél hamarabb megkezdhetik a közös munkát az Ön gyógyulásának érdekében.

Az állapotfelmérés alatt a terapeuta az Ön funkcionális állapotát méri fel. Először részletesen kikérdezi Önt a teniszkönyök okozta panaszairól, kialakulásának idejéről, esetleges kiváltó okairól, mire fokozódik, mire csökken a fájdalma, milyen kezeléseket kapott eddig, stb.

könyökfájdalom

Ez után fizikális vizsgálattal funkcionális teszteket végez. Felméri a könyökízület mobilitását, amely kiterjed az érintett végtagot alkotó egyéb ízületekre is (váll, csukló, ujjak). A manuálterápiás kezelés miatt a teljes testre kiterjedő vizsgálat szükséges, annak érdekében, hogy gyógytornásza sikeresen meg tudja találni és kezelni a teniszkönyök kiváltó okát. Felméri továbbá az alkart alkotó izmok izomerejét, és feszességét is speciális tesztekkel.

Ha van orvosi lelete a teniszkönyökéről, kérjük hozzá magával, ugyanis gyógytornásza ezt is elolvassa a teljes, mozgásszervi diagnózis felállításához. A diagnózis felállítása után egy egyéni, személyre szabott terápiás terv kidolgozása következik a teniszkönyök okának kezelésére. A terapeutája mindent részletesen el fog mondani Önnek az állapotáról, milyen fokú a teniszkönyök problémája, nagyjából mennyi időt vesz igénybe a rehabilitáció a fájdalom megszűnésével együtt a funkció helyreállításáig.

Csak ezek után kezdődik meg a gyógytorna, illetve az azt kiegészítő manuálterápia és a tapeing technika. Kiemelendő, hogy nálunk a kiegészítő kezelések ára nem felárasak, tehát a manuálterápiás kezelés és a tape felhelyezés is ugyanannyiba kerül, mint egy gyógytorna alkalom. A gyógytorna során a szakember által diktált és vezetett gyakorlatokat kell kiviteleznie. A passzív gyakorlatoknál a gyógytornásza kezeli az alkar izmait, nyújtásokat végez rajta. Az egyik ilyen nyújtó gyakorlat, amikor ellenállással szemben (ami ez esetben a gyógytornásza keze), kell megpróbálnia kinyújtani a csuklóját. Az aktív gyakorlatok azonban az Ön munkáját is igénylik, amelynek során a terapeuta által diktált feladatok kell kiviteleznie. Ezek általában erősítő gyakorlatok, amelyek fejlesztik az alkar feszítő és hajlító izmait is, mindkét oldalon. A mozgást a gyógytornásza figyelemmel követi és, ha kell, korrigál a helyes kivitelezés érdekében, mert csak abban az esetben lesznek hatékonyak a feladatok. Házi feladatként olyan gyakorlatok ad fel Önnek, amelyeket biztosan lát, hogy Ön helyesen el tudja végezni. Ha azonban ezekkel kapcsolatban bizonytalanságot érez, vagy elakadt a torna során, kérheti gyógytornásza online segítségét is, az állapotfelmérés után nem muszáj személyes konzultációra befáradnia hozzánk.

A gyógytorna nem fájhat, maximum kényelmetlen érzést érezhet. Ugyanis ha egy beszűkült mozgásterjedelmű könyököt kell mozgásra bírni, ami ráadásul feszes alkarizomzattal társul, az kellemetlen érzéssel járhat. Az empatikus gyógytornászaink azonban igyekeznek a legkényelmesebb pozíciót megtalálni, ugyanis ha az izmok el tudnak lazulni, akkor könnyebben fogják engedni az ízületekben létrejövő mozgásokat is. Ha éles, nyilalló fájdalmat érez, mindenképpen jelezze gyógytornászának, aki amúgy is folyamatosan monitorozza az Ön arcáról és az izmai rezdüléséből, hogy éppen melyik feladat fáj Önnek.

A kezelésekre érdemes kényelmes, váltó ruházatot hoznia magával. Rendelőnkben adott az átöltözési és a tusolási lehetőség is.

Már az első kezelés után érezni fogja, hogy a fájdalma elkezd csökkenni, a mozgásokat könnyebben tudja kivitelezni, és hétről-hétre látható és érezhető lesz a javulás a könyökében. Olyan terápiát alkalmazunk, amely hosszútávon fenntartja ezt az állapotot, és segít megelőzni egy újabb teniszkönyökkialakulását.

Rendelőnkben nem csak bankkártyával és készpénzzel fizethet, hanem SZÉP Kártyát és Egészségpénztári Kártyát is elfogadunk.

10. A teniszkönyök egyéb kezelési módjai

Gyógymasszázs teniszkönyökre

Általánosan elmondható, hogy minden izom eredetű fájdalom esetén hasznos a gyógymasszázs, ugyanis lazítja az amúgy is feszes izmokat és javítja a vérkeringést, ezáltal elősegíti az érintett terület gyógyulását. Azonban ezzel érdemes óvatosan bánni! Ha nagyon erős a fájdalma, akkor a masszázs ronthat a helyzeten és tovább fokozhatja a gyulladást a könyökízületben. Mindenképpen egyeztessen előzetesen a gyógymasszőrével, hogy fel tudja mérni, hogy a masszázs alkalmas-e az Ön teniszkönyökének kezelésére?

Injekció teniszkönyökre

Kortikoszteroidos injekció adása a gyulladt területre, gyorsan enyhítheti a teniszkönyök tüneteit. Ezek használata azonban csak évi 2-3 alkalommal ajánlott, ugyanis az ennél többször alkalmazott injekciók gyengíthetik az ínszalagokat, amelynek következtében könnyebben alakulhat ki ínszalagszakadás. Általánosságban elmondható, hogy már az első injekció javulást eredményez. Ez azonban csak tüneti kezelés, a teniszkönyök okait nem szünteti meg.

Hialuronsavas injekció alkalmazására akkor kerülhet sor, ha a konzervatív terápia eredménytelennek bizonyult a teniszkönyök tüneteinek enyhítésében. A könyökfájdalom kezelésében nagyon hatékony módszer, ugyanis nem csak gyorsan mulasztja el a panaszt, hanem hosszútávon is fennmarad a pozitív hatása.

A másik ilyen injekciós lehetőség a vérlemezkében dús plazma (PRP) adása. Az eljárás lényege, hogy a saját vérét fecskendezik a fájdalmas területbe. A vér olyan sejtaktív anyagokat tartalmaz, amelyek hatékonyan segítik a fájdalom és a gyulladás csökkentését. Ez a módszer is hatékonynak bizonyult a fájdalom csökkentésében teniszkönyök esetén.

Teniszkönyök műtét

Abban az esetben, ha a konzervatív terápia nem volt eredményes a teniszkönyök kezelésében, akkor műtétre kerülhet sor. Orvosi utasításra, bizonyos esetekben lehetséges, hogy egyből a műtét lesz az első terápiás módszer.

A beavatkozásnak több változata ismert. A Hohmann műtétet helyi érzéstelenítésben végzik, és nem igényel utólagos karrögzítést. Az eljárás során a külső könyök bütyök fölött ejtenek egy metszést, majd leválasztják a feszítő izmok eredését és a gyulladt csonthártyát. A Garden műtét során, amelyet vezetéses érzéstelenítésben vagy altatásban is végezhetnek, az alkar feszítő izom inát meghosszabbítják, csökkentve ezzel az ín túlerőltetését (Z technikának is nevezik). A műtét után 3 hétig gipszrögzítést kell hordani. A Wilhelm műtét lényege, hogy a könyök bütyök körüli 4 idegágat egyenként átvágják, ezáltal kikapcsolják a fájdalom érzékelését. Helyi érzéstelenítésben végzik, és nem igényel utólag rögzítést.

A teniszkönyök műtéte után a végtagot pihentetni kell és a kart általában fel kell kötni, amíg a műtéti seb begyógyul. A pihentetés után javasolt a gyógytorna megkezdése. Az operációt azonban legtöbbször igyekeznek elkerülni, nem csak annak kockázata (például: ér-, ideg, ínsérülés, sebgyógyulási zavar) és 60-65%-os eredményessége miatt, hanem mert a rehabilitációs idő is sokkal hosszabb ideig tart.

Szeretné elkerülni a műtétet és az ezzel járó szövődményeket? Jelentkezzen be online könyökspecialista gyógytornászunkhoz!

Akupunktúra teniszkönyök kezelésére

A hagyományos kínai orvoslásból ismert módszer, az akupunktúra komplex hatású gyógymód, amely nem csak csillapítja a fájdalmat és csökkenti a gyulladást, hanem az egész szervezet élettani egyensúlyát állítja helyre. A bőr alá hatoló akupunktúrás tűvel az idegpályák összeköttetéseinél stimulálják a szöveteket. Bár a hatása a teniszkönyökre még nem teljesen bizonyított, de a jótékony hatása rövidtávon már kimutatható. Azonban az orvosok ritkán ajánlják.

Lézerterápia teniszkönyökre

A lézerterápia lényege, hogy természetes folyamatokkal segítik elő a teniszkönyök gyógyulását. A kezelés a fizikoterápia része. Lágylézer alkalmazásával elősegítik a bőralatti sejtek nyugalmát, valamint lokálisan csökkentik a fájdalmat és a gyulladást. Hatékony kezelési módja a teniszkönyöknek.

Teniszkönyökre alkalmazható kenőcsök

A teniszkönyök tüneti terápiájaként alkalmazható nem szteroid, gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító kenőcsök vény nélkül kaphatóak a gyógyszertárakban. A leggyakrabban használt kenőcs a diklofenák hatóanyag tartalmú Diclofenac Dolo vagy Diclac gél.

Gyógyszerek teniszkönyökre

A vény nélkül kapható, nem szteroid fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő szerek alkalmazása szintén hatásos lehet a teniszkönyök okozta panaszok enyhítésében. Azonban ez is csak tüneti terápiának minősül, tehát a teniszkönyök kiváltó oka ezzel nem szűnik meg!

Bandázs, pánt

A bandázs teniszkönyök esetében segíti a regenerációt, ugyanis mechanikai támaszt nyújt a könyökízületnek és a karnak, ezáltal tehermentesítve az alkar izmait és szalagjait.

A pánt is alátámasztást nyújt az ízületnek. Leginkább megelőzésként szokták használni a sportolók, főként akkor, ha az alkart intenzíven igénybe veszik (például tenisz, falmászás).

Ha már kialakult a könyökfájdalom, javasolt inkább a bandázs használata, hiszen az sokkal jobban testre szabható.

pánt

Lökéshullám terápia teniszkönyökre

A lökéshullám tulajdonképpen egy mesterségesen létrehozott akusztikus hullám, amely nagy távolságra képes energiát eljuttatni a szervezetben. A bőr felszínét nem megsértve, bejutnak a szervezetbe és az adott helyen kifejtik fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatásukat. A kezelendő területre kontakt gélt visznek fel, ez segíti a hullámok akadálymentes továbbjutását a bőrön keresztül az izmokba és a csontokba. Ez után egy kezelőfej segítségével bejuttatják a hanghullámokat a sérült területre. Teniszkönyök esetén rövid idő alatt jelentős változást idéz elő, amely hosszútávon is fennmarad.

Egy 2012-es kutatás során 297 teniszkönyökös pácienst figyeltek meg és követték végig a kezeléseiket. Az eredmények alapján megállapították, hogy a fizikoterápiával kezelt páciensek esetében jelentősen csökkent a fájdalom a kezelés végére, míg a szteroidos injekcióval és gyógyszerrel kezeltek nem számoltak be ilyen nagyfokú javulásról. Valamint kiemelték, hogy azok körében, akik fizikoterápiában részesültek, kevesebb volt a betegszabadságok száma, és a visszatérő páciensek száma is.

11. Hogyan lehet elkerülni a teniszkönyök kialakulását?

Érdemes kerülni a könyökfájdalommal járó mozgásokat, azonban ha mégis megerőltető mozdulatra került sor, akkor rögtön utána fontos nyugalomba helyezni és pihentetni az érintett végtagot. Ez után lényeges, hogy lassan nyújtsa meg az alkart, ezzel megelőzve az izmok befeszülését.

Nehéz súly cipelésénél változtasson időnként a fogáson, így ugyanis változik az izomcsoportokat ért terhelés eloszlása.

Sportolásnál, főként az alkar izmait erősen igénylő testmozgásoknál mindenképp ajánlott az alapos bemelegítés, amely kiterjed a csuklóra és a könyökre is. Ezáltal felkészíti ízületeit és izmait a fokozott igénybevételre. Valamint fontos az edzés után végzett nyújtás, amely érintse az alkar izmait is, ezzel lenyugtatva a terhelt izmokat.

Monoton tevékenység során figyeljen arra, hogy megfelelő időközönként tartson szünetet és pihenjen. A szünetekben és a munka után végzett alkar nyújtó gyakorlatok is segíthetnek a teniszkönyök kialakulásának megelőzésében.

Az alkar nyújtó gyakorlatok mellett fontos az alkar izomzat megerősítése is. Ügyeljen arra, hogy ez mindkét oldali végtagján megtörténjen. Ha mindkét kar ugyanolyan erőben van, akkor egy nehéz súly cipelésénél a terhelés egyenletesen oszlik el.

teniszkönyök

Ha teniszezik, figyeljen arra, hogy helyesen válassza ki az ütőjét, például egy közepes méretű ütő sokkal kisebb terhelést okoz a karnak. Ügyeljen arra, hogy a szálak ne legyenek túl feszesek, ugyanis ezek növelik az alkar csavarodását és így a sérülés kockázatát is. Fontos továbbá a megfelelő fogásméret kiválasztása és a megfelelő ütőanyag (a legjobbak a grafit és nylon szálú ütők) is. Ha már kialakult Önnél a teniszkönyök, hordjon könyökszorítót vagy merevítőt. Fonákütés esetén semmiképp se nyújtsa ki csuklóját.

12. Ezt tanácsolja a gyógytornász teniszkönyök esetén

Jegelje a fájdalmas területet!

A teniszkönyök akut szakaszában, amikor a fájdalom kialakulóban van, mindenképp ajánlott a panaszos terület jegelése. Ez egyúttal csökkenti a gyulladást és a fájdalmat is. Naponta 20 percre helyezzen jeges tasakot vagy hideg vizes törölközőt a fájdalmas területre, és pihentesse végtagját. Mindenképp ügyeljen arra, hogy a tasak és a bőre közé helyezzen egy száraz textíliát, hogy elkerülje a bőr fagyásos sérülését.

Kenegesse fájdalomcsillapító krémmel!

A könyök fájdalmas, gyulladt területét fájdalom-és gyulladáscsökkentő krémmel is naponta bekenheti. Ilyen szer a patikákban vény nélkül kapható nonszteroid, diklofenák hatóanyag tartalmú Diclofenac Dolo vagy Diclac gél.

Szedjen vény nélkül kapható fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő gyógyszert!

Az ibuprofen és az aspirin hatóanyag tartalmú gyógyszerek hatásosak lehetnek a teniszkönyök kezelésében. Egyaránt hatékonyak a fájdalom és a gyulladás csökkentésében is. A gyógyszertárakban ezeket vény nélkül megvásárolhatja. Azonban, ha ezek nem bizonyulnak hatásosnak a teniszkönyök tüneteinek kezelésében, forduljon orvoshoz további tanácsért.

Tehermentesítése az érintett végtagját!

Kerülje a szorító, markoló és a csavaró mozdulatokat azzal a karjával, amelyiken kialakult a teniszkönyök. Használja inkább az ellentétes karját a mindennapokban, tehermentesítve ezzel a panaszos oldalt. A nap folyamán többször pihentesse karját.

Viseljen könyök ortézist/könyökszorítót/bandázst!

A gyógyászati segédeszköz üzletekben kapható könyök ortézist érdemes minden nap hordani az érintett könyök tehermentesítése érdekében. Ezeknek több fajtája van: rögzítő, támasztó vagy a szabad mozgást korlátozó (sínezett).

Végezze el a fentebb leírt stretching gyakorlatokat!

A nyújtás nagyon sokat segíthet, ugyanis a feszes izmok lazításával a teniszkönyök okozta fájdalom is mérséklődhet.

Masszírozza, miután a gyógytornásza megtanította Önnek!

Az alkar masszírozása elengedhetetlen a feszes izomzat lazításához, amely a teniszkönyök egyik kiváltó oka. Azonban ennek helyes kivitelezését mindenképp egy szakembernek kell megmutatnia, hogy Ön a megfelelő ponton végezze a lazító mozdulatokat. A masszázshoz használhatja az ellentétes oldali kezét, de akár segítségére lehet egy teniszlabda is, vagy egy kisebb SMR henger, amely kifejezetten a kisebb, túlfeszült izmok lazítására készült, és a masszázs is sokkal könnyebben kivitelezhető ezzel az eszközzel. Használható még erre a célra kifejlesztett trigger labda, amely a feszes izmokban kialakult csomók kimasszírozását, oldását segítik.

triggerlabda

A gyógytornásza által feladott házi feladatokat mindenképp végezze el!

Teniszkönyök esetén a legfontosabb teendő az Ön mielőbbi gyógyulása érdekében, hogy azokat a feladatokat, amiket a gyógytornásza összeállít és betanít Önnek, végezze el otthon minden nap. Ezzel növelheti a terapeuta által heti rendszerességgel végzett kezelések hatékonyságát, így Ön is hozzájárulhat a sikeres gyógyuláshoz.

Olyan gyógytornászt keres, aki empátiával fordul Ön felé és eredményesen tudja kezelni a teniszkönyökét kiváltó okot? Nálunk jó helyen jár! Jelentkezzen be online az 1 órás, részletes állapotfelmérésre!

Pácienseink ezt írják a teniszkönyök gyógytornánkról


Mi történik a bejelentkezés után?


 • Ha már tudja, hogy pontosan mikor / kihez szeretne jönni, akkor gyógytornászaink naptárába, akár most azonnal online foglalhat időpontot.
 • Ha úgy érzi, hogy beszélne velünk a bejelentkezés előtt élő szóban, akkor ide kattintva visszahívást is kérhet tőlünk.
 • Mindkét esetben kolléganőink telefonon visszahívják Önt és pontosítják a részleteket, megbeszélik a kérdéseket.
 • Az első kezelés egy 60 perces részletes állapotfelmérés, amely során mozgástesztekkel és teljes testi vizsgálattal mérjük fel fájdalma(i) okát és pontos helyét.
 • Ezt követően gyógytornásza elkészíti személyes terápiás tervét, amely célzottan az Ön panaszát veszi kezelésbe.
 • Gyógytornászunk minden alkalommal segít Önnek a gyakorlatok pontos végrehajtásában és ha kell bármikor tudnak változtatni.
 • Illetve segítünk Önnek az otthon végezhető gyakorlatok kivitelezésében is!