teniszkönyök

Teniszkönyök torna, ami nem csak a tüneteket enyhíti

Könyöke külső oldala nyomásra érzékeny? Heves fájdalmat érez, ha csuklóját bizonyos irányba mozdítja? Gyengült a fogása, esetleg ki is esnek tárgyak a kezéből? Lehetséges, hogy Önnél is teniszkönyök áll a panaszának háttérben! Ha még nem ismeri ezt a mozgásszervi betegséget, mindenképpen ajánljuk az alábbi cikket! Segítünk eligazodni, miért jótékony kezelési módja a teniszkönyöknek a gyógytorna, valamint bemutatjuk a kiváltó okait és a tüneteit.

Ortopéd szakorvossal is várjuk!

A Nyugati térnél, a Bajcsy-Zsilinszky úti rendelőnkben a gyógytornán felül orvosi segítséget is igénybe vehet! (Bajcsy-Zsilinszky út 72.) Dr. Pánti Zsombor Imre ortopéd szakorvos minden csütörtökön 08:30 és 11:30 között tudja fogadni Önt.

Gyógytorna garanciával!

Amennyiben az állapotfelméréssel (1. alkalom) nem elégedett, mert nem azt kapta tőlünk amire számított, és azt a helyszínen jelzi nekünk, akkor nem kell kifizetnie az első alkalom árát! Sőt, ha a panasza olyan jellegű amire a gyógytorna nem tud megoldást nyújtani, akkor is ingyenes volt az állapotfelmérés az Ön számára.

A gyógytorna jótékony hatása teniszkönyök esetén

A gyógytorna a legtermészetesebb kezelési módja a teniszkönyök kezelésének, hiszen a mozgást veszi alapul, amely a mindennapunk részre, és állandóan kéznél van.

Gyógytornában speciálisan az alkart és a könyököt érintő nyújtó és erősítő gyakorlatok célzottan szüntetik meg a teniszkönyök kialakulásának okát. A gyógytorna biztosítja a teniszkönyök gyors és hatékony javulását. A torna elősegíti a fájdalom csökkenését, szerepe van a megfelelő izomkontroll kialakításában, továbbá növeli az alkar izomzat nyújthatóságát, rugalmasságát, mindezek pedig segítenek a könyökízület teljes mozgástartományának visszanyerésében.

A teniszkönyök gyógytornája serkenti a vérkeringést, ezáltal nő a szövetek oxigén ellátása nem csak az alkar és a könyök tájékon, hanem az egész szervezetre kiterjedően. Ez a folyamat elősegíti a szövetek regenerálódását. A nyújtó, lazító gyakorlatok a súrlódásos sérülések miatt kialakult hegszöveteket fellazítják a könyökben. Mindezek hozzájárulnak a teniszkönyök miatt létrejött duzzanat csökkenéséhez is, ugyanis a vérkeringés mellett a nyirokkeringés is fokozódik. A jótékony hatások további pozitív velejárója, hogy természetes úton a fájdalom is mérséklődni fog.

Nem elhanyagolható tény, hogy a mozgás következtében a közérzetében is nagyfokú, pozitív változást tapasztalhat.

Olyan könyökspecialista gyógytornászt keres, aki megfizethető áron dolgozik? Tekintse meg árlistánkat és jelentkezzen be online vagy kérjen visszahívást!

A teniszkönyök gyógytorna nélkül

Ha teniszkönyökével nem jár el gyógytornász szakemberhez, nem csak a gyulladás és a fájdalom válhat krónikussá.

Az izom és ízületi merevség is komoly veszélye a torna hiányának. A folyamat hatására érezheti például, hogy a fájdalom máshová is kisugárzik (csuklóba vagy vállba). Továbbá a merev izmok a karjában futó idegeket elnyomhatják, ekkor az érintett oldali végtagban zsibbadást érezhet.

Az ízületi merevség komoly akadályozó tényező lehet a mindennapokban, ugyanis a fogása gyengévé, erőtlenné válik, aminek következtében nehezen vagy egyáltalán nem tudja megtartani a tárgyakat a kezében.

Ha a gyógytorna nem kezdődik meg időben (vagy teljesen elmarad) a krónikus gyulladás akár a környező szövetekre is ráterjedhet, aminek kezelése orvosi kompetencia. Legtöbbször műtéti beavatkozást igényelnek ezek a problémák. Sajnos azonban az operáció további szövődményekkel járhat, például az operált végtagban olyan hegesedési folyamatok indulnak meg, amelyek újabb letapadásokhoz vezet. Emiatt a fájdalom újra megjelenik és a teniszkönyök probléma is nagyobb eséllyel visszatérhet.

Így zajlik a teniszkönyök gyógytornája

A gyógytornászom.hu frekventált helyen lévő rendelőjében (Vitéz utca 7.) olyan alapos kivizsgálásban lesz része, amilyet még soha nem tapasztalt. Akár már 2-3 napon belül tudjuk fogadni Önt, így hamar megkezdhetik a gyógytornát, s akár a gyógyulási idő is lerövidülhet.

Az 1 órás állapotfelmérés alatt a terapeuta az Ön funkcionális állapotát méri fel. Először részletesen kikérdezi Önt a teniszkönyök okozta panaszairól, majd ez után fizikális vizsgálattal speciális, funkcionális teszteket végez.

A fizikális vizsgálat után egy mozgásszervi diagnózist állít fel terapeutája, amelyre egy egyéni, személyre szabott terápiás tervet dolgoz ki, hogy a teniszkönyök kiváltó okát kezelje.

Csak ezek után kezdődik meg a gyógytorna, amelynek során a szakember által diktált és vezetett gyakorlatokat kell kiviteleznie. A passzív gyakorlatoknál a gyógytornásza kezeli az alkar izmait, nyújtásokat végez rajta (például: ellenállással szemben kell megpróbálnia kinyújtani a csuklóját, az ellenállást pedig a gyógytornász adja). Az aktív gyakorlatok azonban az Ön munkáját is igénylik, amelynek során a terapeuta által diktált feladatok kell elvégeznie. A mozgást a gyógytornásza figyelemmel követi és, ha kell, korrigál a helyes kivitelezés érdekében, mert csak abban az esetben lesznek hatékonyak a feladatok. Házi feladatként olyan gyakorlatok ad fel Önnek, amelyeket biztosan lát, hogy Ön helyesen el tudja végezni.

A gyógytorna nem fájhat, maximum kényelmetlen érzéssel járhat. Ugyanis ha egy beszűkült mozgásterjedelmű könyököt kell mozgásra bírni az kellemetlen érzéssel járhat. Az empatikus gyógytornászaink azonban igyekeznek a fájdalommentes pozíciót megtalálni a kezelések során.

Már az első kezelés után érezni fogja, hogy a fájdalma elkezd csökkenni, a panaszos karját újra szabadon tudja használni, majd hétről-hétre látható és érezhető lesz a javulás a könyökében.

Gyógytornászaink akik segítenek a teniszkönyök gyógyulásban

A teniszkönyök kiváltó okai

Sokan úgy gondolják, hogy a fokozott megerőltetés miatt kialakult íngyulladás, a teniszkönyök problémája csak sportolókat érint. Igaz, hogy a teniszezők körében fordul elő leggyakrabban ez a fájdalmas jelenség, de nem profi sportolók körében, hanem inkább azokat a hobbi játékosoknál, akik nem sajátították el a helyes ütéstechnikát.

Irodai munkások, akik egész nap számítógépet használnak, szintén veszélyeztetettek, de akár kerti munka, vagy monoton gyári munka során is kialakulhat, azoknál, akik gyakran használják a karjuk feszítő izmait.

Kortól, nemtől függetlenül bárkinél előfordulhat, de leggyakrabban a 30-50 év közötti korosztályt érinti.

Az arra hajlamosabb személyeknél nagyobb eséllyel alakulnak ki a tünetek, de egy korábbi sérülés is kiválthatja, például rándulás vagy húzódás.

teniszkönyök torna

Hogyan ismerhető fel a teniszkönyök probléma?

A jellemző panasz általában egy erős könyökfájdalom, ami sport vagy munka során jelentkezik.

Súlyosabb esetekben már nyugalomban lévő végtagnál, vagy akár éjszaka is jelentkezhet a fájdalom.

Tapasztalható a fájdalom a kézfej hátrafeszítésére, az ujjak hajlítására és fogásra is, a könyök és az alkar megdagad, a külső csont nyomásra érzékeny. Jellemző még a könyök puhasága, az egész kar merevsége és az alkarban érezhető folyamatos izomláz.

A könyök mozgása akadozóvá válik, ami a beteget jelentősen korlátozza a mindennapi életben.

A gyulladás olyan erős lehet, hogy a beteg fogni sem képes a kezével.

Ilyen panaszok esetén feltétlenül javasolt orvost felkeresni, hogy kizárjuk az esetleges törést vagy nyaki gerincsérv jelenlétét, ami szintén lehet az erős fájdalom kiváltója.

Mit tehetünk, ha észleljük a tüneteket?

Elsősorban a gyulladást kell csökkenteni, az érintett kart teljesen tehermentesíteni kell minden munka és sport alól. Jegelés, gyulladáscsökkentő gyógyszer alkalmazása segít csökkenteni a fájdalmat. Ezek a módszerek viszont csak a tüneteket enyítik, az okot nem szüntetik meg.

Elsődleges fontosságú, hogy feltárjuk a fájdalom okát. A munkakörnyezet átalakítása, esetleg munkahelyváltás is szükséges lehet, valamint ha teniszezőről van szó, akkor nagyon ajánlott az ütéstechnikán csiszolni egy kicsit.

A gyulladás visszaszorítása után mindenképpen fontos elkezdeni a gyógytornát, így biztosan sikerrel előzhetjük meg a kiújulást.

Az alkar izmainak nyújtásával és erősítésével csökkenthetjük a panaszokat, idővel teljes felépülésre számíthatunk.

A dinamikus manuálterápia kifejezetten alkalmas a teniszkönyök kezelésére.
A teniszkönyök torna kiegészítéseként, fájdalomcsillapításra alkalmas a Kineziológiai szalag. Ennek felhelyezéséhez is kérje szakember segítségét!

A teniszkönyök probléma megelőzése

A megelőzés nagyon nagy jelentőségű, hiszen így különösebb gond nélkül segíthetünk magunkon, ha a probléma még enyhe.

A könyököt ajánlatos pihentetni teniszezés vagy munkavégzés közben, valamint fordítsunk gondot a kar izomzatának erősítésére.

Válasszunk megfelelő, közepes mértű teniszütőt, használjunk könyökszorítót. Fejlesszünk ütéstechnikánkon!

Teniszkönyök torna

Naponta 3 alkalommal 5 percen át végezze ezt a könnyű, otthon is végezhető gyakorlatot:

Alkarját támassza az asztalra. majd emelje fel kezét és ujjait úgy, hogy az alkarja lent marad.

Maga a gyakrolat egyszerű, de gyakran végezve kiválóan erősíti az alkar izmait ls nyújtja az inakat.

Ha könyökünk gyulladásban van, a tornát óvatosan végezzük, mert ilyenkor nagyon sérülékenyek a szövetek. A túlterhelt izmokat nyújtani, a többi izmot pedig erősíteni szükséges. Mindenképp érdemes megvárni, hogy a nagy fájdalom és a merevség elmúljon, hogy hatékonyabb legyen a kezelés. Szakértő gyógytornász bevonásával, célzott gyakorlatok rendszeres végzésével hatékonyan csökkenthetők a teniszkönyök panaszok.

Teniszkönyökkel küzd? Kérjen időpontot online és segítünk! 

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legprofibb az Ön könyökpanaszának gyógyításában!  ↓