térdfájdalom

Térdfájdalom futáskor? Ez áll a háttérben!

A térdfájdalom futáskor a helytelen vagy túlzott mértékű terhelés, nem megfelelő futócipő, lúdtalp vagy esetleg a térdet és csípőízületet körülvevő izmok és a törzsizmok, egyensúlytalansága miatt alakulhat ki. A térdfájdalom a jel, hogy túlterheltük magunkat. A terhelés csökkentésével és erősítő, nyújtó gyakorlatok beiktatásával a legtöbb futó hamar tünetmentessé válhat.
Gyakran visszatérő térdfájdalom esetén ajánlott felkeresni egy szakorvost, aki képalkotó eljárás segítségével felállítja a diagnózist, majd egy porcerősítő kúra és izomerősítő gyógytorna lehet az elsődleges megoldás.

Ortopéd szakorvossal is várjuk!

A Nyugati térnél, a Bajcsy-Zsilinszky úti rendelőnkben a gyógytornán felül orvosi segítséget is igénybe vehet! (Bajcsy-Zsilinszky út 72.) Dr. Pánti Zsombor Imre ortopéd szakorvos minden csütörtökön 08:30 és 11:30 között tudja fogadni Önt.

Gyógytorna garanciával!

Amennyiben az állapotfelméréssel (1. alkalom) nem elégedett, mert nem azt kapta tőlünk amire számított, és azt a helyszínen jelzi nekünk, akkor nem kell kifizetnie az első alkalom árát! Sőt, ha a panasza olyan jellegű amire a gyógytorna nem tud megoldást nyújtani, akkor is ingyenes volt az állapotfelmérés az Ön számára.

A 4 leggyakoribb futókat érintő térdpobléma, amely térdfájdalommal jár

A következéőben a 4 leggyakoribb futókat érintő térdproblémáról ejtünk szót, köztük is a 2 fő ok, amely a térdfájdalom hátterében állhat a Patellofemorális szindróma s és az IT szalag szindróma de sokszor találkozhatunk úgy is vele, hogy +futó térd”. A két kórkép által kiváltott panaszokat együttesen „futótérdnek” is nevezik.

 

térdfájdalom futáskor

 

1. IT szalag szindróma

Az iliotibialis szalag a csípő külső oldalán indul, végig a comb külső részén, a térd alatt tapad, áthaladva a térdízületen és a térd hajlításakor a combcsont végén lévő gumóval érintkezik. A térdízület 30°-os hajlított helyzetében a legnagyobb a nyomás a szalag alatt. Futás során ez a pont akár több ezerszer is nyomásalá kerülhet a feszes szalag következtében, amitől helyileg gyulladás alakul ki. Jellemzően a térd külső része fáj, mozgatásra, lépcsőzésre, lejtőn lefelé a fájdalom fokozódik.

Néhány tanács az IT szalag szindróma kezeléséhez:

Csökkenteni kell a futás mennyiségét, intenzitását.
Masszázshengerrel óvatosan lazítsuk a comb külső részét. illetve végezzünk nyújtó gyakorlatokat, hogy a tünetek csökkenjenek.
Akut panasz esetén segíthet a jegelés, fájdalomcsillapítás, gyulladás csökkentés, majd a tünetek enyhülése után legjobb, ha felkeresünk egy gyógytornászt, aki szintén segíthet a szalag lazításában és az izomegyensúly helyreállításában. Megfelelő törzskontroll és izomegyensúly nélkül az izmokat hiába lazítjuk, mert a rossz működés, a rossz berögződések miatt a fájdalom újra ki fog újulni.

Hogyan előzhetjük meg az IT szalag szindrómát?

Fussunk kevesebbet, nyújtsunk többet végezzünk nyújtó gyakorlatokat és végezzünk kiegészítő gyakorlatokat gyógytornásszal, használjuk a masszázshengert.
Szakképzett gyógytornász által összeállított, személyre szabott nyújtó és erősítő gyakorlatok végzése során megerősíthetők a farizmok és a törzsizmok, ezzel stabilizálható a térd és a csípő.

2. Térdkalács elmozdulás (Patellofemorális szindróma)

Az elnevezés a térdkalács (patella) és a combcsont (femur) közötti ízület problémájára utal.
A térdet körülvevő izomzat izomegyensúlyának megbomlása vagy gyengeségének következményeként a térd hajlításakor a térdkalács fokozott nyomásnak teszi ki az alatta lévő ízületi felszínt, combcsonthoz dörzsölődik, valamint a térdízületet körülvevő inas területek is fájdalmassá válhatnak.
Fájdalom és gyulladás jelentkezik a térd alatt, ami futás vagy lépcsőn járás után felerősödik.

Néhány tanács a térdkalács elmozdulás kezeléséhez:

Ha ezt a problémát észleljük, csökkentsük az edzésterhelést. Nyújtsunk rendszeresen és helyesen, erősítsük törzsizmainkat és csípő körüli izmainkat, hogy jobb legyen a törzs/medence/csípő kontroll, így levegyük a terhelést a térdízületről.
Jegeléssel és nem szteroid jellegű gyulladáscsökkentővel csillapítsuk a térdfájdalmat. Lazítsuk a combizmokat nyújtógyakorlatok segítségével, használjunk masszázshengert.
Ha a fájdalom néhány nap alatt nem enyhül, mindenképpen javasolt felkeresni egy szakorvost, aki segít felállítani a helyes diagnózist.

Hogyan előzhető meg a térdkalács elmozdulás?

Végezzünk kiegészítő edzéseket a törzsizmok és a csípőízület stabilitása céljából. Csökkentsük a futás intenzitását és a távot. Csak annyit fussunk, hogy a fájdalom ne alakuljon ki. A megfelelő lábbeli is kulcsfontosságú a túlterhelés elkerülésében.
Amikor az egyik láb érinti a talajt, a csípő külső részén lévő izmok megfeszülnek, hogy egyensúlyban maradjunk. Ha viszont ezek az izmok nem elég erősek, a láb kompenzál, emiatt pedig a térdet éri több terhelés.
Szakképzett gyógytornász segítségével rendszeresen végzett erősítő és stabilizáló edzésekkel megváltoztathatjuk a csípő helyzetét, megerősíthetjük a combizmokat, valamint elsajátíthatjuk a megfelelő nyújtó gyakorlatokat is, ami bizonyítottan segíthet a térdfájdalom enyhítésében.
Már pár hét alatt sokkal erősebbé válhatnak az izmaink, így a térdízület fájdalma is csökkenni fog.

Térdfájdalom leküzdése gyógytornászainkkal

3. Ugrótérd szindróma (Patelláris tendinitis)

A fájdalom a térdkalács alatt jelentkezik, lépéskor, ugráskor, lépcsőzéskor. A fájdalom oka, hogy futás közben a térdre nehezedő erő túlterhelést okoz a térdkalács körül található inakban, amelyek emiatt begyulladnak és fájdalmassá válnak. Az okok hátterében szerepelhetnek a tengelyeltérések is.

Hogyan kezelhető az ugrótérd szindróma?

Pihentetéssel és jegeléssel, nem szteroid gyulladáscsökkentők alkalmazásával eredményesen enyhíthetők a tünetek, az okot viszont még nem szüntetik meg.
A térdfájdalom a legtöbb esetben néhány nap alatt enyhül, de ha állandósul a panasz és nem érzékelünk javulást, feltétlenül forduljunk szakorvoshoz.

Hogyan előzhető meg az ugrótérd szindróma?

Egy gyógytornász szakember által összeállított erősítő gyakorlatsor segítségével megerősíthetjük a combizmokat, ezzel tehermentesíthetjük a térdet körülvevő inakat. Minden nap használjunk masszázshengert a combokon és végezzünk nyújtó gyakorlatokat.

4. Porckopás (Osteoarthritis)

Térdájdalom, duzzanat és merevség jelentkezik futás, vagy akár a napi tevékenységek közben is? A térdei fájdalmasan ropognak duzzadtak?

Nehezebben indul be, szinte be kell járatni az ízületeket, hogy menni tudjon? Ennek oka valószínűleg a térdízület gyulladása ami a porckopás következménye. A porckopás miatt a csontos részek közvetlenül dörzsölik egymást, ez okozza az erős fájdalmat. A helytelenül kivitelezett erősítő gyakorlatok vagy túl nagy terhelés is okozhat porcsérülést, de a porc legnagyobb ellensége a túlsúly és a mozgáshiány melynek élettani okaival most nem untatnánk senkit.

Hogyan kezelhető a porckopás?

A rendszeres mozgás és aktivitás segít megőrizni az ízületet állapotát. Gyulladáscsökkentő és porcerősítő készítmények szedésével is enyhíthetünk a tüneteken. De tartós megoldás érdekében a rendszeres alkathoz és testsúlyhoz igazított testmozgás jelenthet megoldást, túlsúly esetén pedig a súlycsökkentés.Személyre szabott térderősítő megoldásokért mindenképpen érdemes felkeresni egy szakorvost.

Hogyan előzhető meg a porckopás?

Személyre szabott erősítő edzéssel tehermentesíthetők az ízületek.

 

Miből áll a térd gyógytorna?

A térd gyógytorna minden esetben egy állapotfelméréssel kezdődik. Ilyenkor a gyógytornász kikérdezi a pácienst a panaszokról, mikor kezdődött a fájdalom, hol van a helye, milyen a jellege, típusa. Ezt követi a fizikális vizsgálat, mely során nem csak a térdet, hanem az egész testet megvizsgáljuk. Megnézzük a testtartást, az ízületek mozgásterjedelmét és az izmok állapotát. A pontosabb diagnózis érdekében speciális teszteket is végzünk és amennyiben szükséges, szakorvosi konzultációt javaslunk a páciensnek.

A diagnózis felállítását követően kezdődhet a célzott terápia nyújtó gyakorlatokkal, SMR henger használatával kombinálva. Ezután következhet a gyengült izmok erősítése szelektív izomerősítő gyakorlatokkal. Annak érdekében, hogy a térdízület minden helyzetben stabil legyen, proprioceptív fejlesztéssel egybekötött gyakorlatokat is alkalmazunk.

 

Térd gyógytorna Budapesten térdfájdalom ellen

Rendelőnk frekventált helyen a Batthyányi tér közelében helyezkedik el, csendes és nyugodt környezetben. Ha autóval érkezne hozzánk, parkolóhelyet a környező utcákban könnyű találni. Bejelentkezhet hozzánk online illetve telefonon is.
Amennyiben Önnek térdfájdalma van, vagy gyógytornára van szüksége, forduljon hozzánk bizalommal. Nincs várakozási idő és néhány napon belül tudjuk fogadni.

Térdpanasza van? Kérjen időpontot online és segítünk! 

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legprofibbak az Ön térdpanaszának gyógyításában!  ↓