vállfájdalom

Vállfájás kisokos: okok, tünetek és gyógytorna kezelés

Talán nem is gondolná, de a vállfájás mögött számos kiváltó ok meghúzódhat, azok pedig különböző tünetekkel jelentkezhetnek. Ha Önnek is megkeseríti mindennapjait a vállfájdalom, és szeretne bővebb információt kapni problémájáról, akkor ez a cikk Önnek szól! Nem csak a vállfájdalom okait és tüneteit szedtük össze, hanem egy gyógytorna kezelést is bemutatunk, valamint azt is, hogy hogyan segít ez a kezelési módszer az Ön panaszán. Végül pedig arra is kitérünk, hogy milyen szövődményekkel járhat a gyógytorna hiánya.

Ortopéd szakorvossal is várjuk!

A Nyugati térnél, a Bajcsy-Zsilinszky úti rendelőnkben a gyógytornán felül orvosi segítséget is igénybe vehet! (Bajcsy-Zsilinszky út 72.) Dr. Pánti Zsombor Imre ortopéd szakorvos minden csütörtökön 08:30 és 11:30 között tudja fogadni Önt.

Gyógytorna garanciával!

Amennyiben az állapotfelméréssel (1. alkalom) nem elégedett, mert nem azt kapta tőlünk amire számított, és azt a helyszínen jelzi nekünk, akkor nem kell kifizetnie az első alkalom árát! Sőt, ha a panasza olyan jellegű amire a gyógytorna nem tud megoldást nyújtani, akkor is ingyenes volt az állapotfelmérés az Ön számára.

Így segít a gyógytorna vállfájás esetén

A vállfájás megjelenésekor már akár Ön is tehet az állapotromlás megelőzése érdekében. A mozgásterjedelem megőrzése érdekében érdemes rendszeresen átmozgatni a vállakat válltorna gyakorlatokkal.

Azonban érdemes minél hamarabb felkeresni egy szakképzett gyógytornászt. A görcsössé vált, vagy épp letapadt izmok fellazítására, valamint a mozgásterjedelem beszűkülésének normalizálására a gyógytorna az egyik leghatékonyabb kezelési módszer a konzervatív terápiák közül.

A gyógytorna, válltorna oki szintű megoldást kínál a váll kezdődő panaszainak csökkentésére, és a váll jó általános állapotának megőrzésére.

Pár egyszerű, de hatékony nyújtó valamint mobilizáló gyakorlat segítségével már akár a kezdődő panaszok is enyhülhetnek és ez után sokáig megőrizhető a váll egészsége. A nyújtó gyakorlatok jótékony hatással vannak a megfeszült izmokra, segítségükkel a görcsös izmok ellazulnak,  a vállában érzett fájdalom enyhülhet, valamint ezek a gyakorlatok a vállízület mozgástartományát is helyreállítja.

De a gyógytorna nem csak nyújtó gyakorlatsorokból áll. Egy szakképzett gyógytornász a váll és a lapocka stabilizálására is nagy hangsúlyt fektet a válltorna során. Ehhez a lapocka és a váll körüli izmok erősítését célzó, aktív gyakorlat diktál Önnek a terapeuta.

A válltorna előtt lényeges az alapos állapotfelmérés. Ennek során a gyógytornász nagy hangsúlyt fektet az általános ízületi lazaság felmérésére is. Lényeges, hogy ezt az állapotot is kezeljük ugyanis célzott gyógytornával, a váll és lapocka körül izmokat erősítő gyakorlatokkal akár egy vállficam is megelőzhető.

Egy szakképzett és tapasztalt gyógytornász további technikákkal is kezelheti a vállfájást kiváltó okot. Például manuálterápiával vagy fascia technikával. A manuálterápia kézzel (manuálisan) végzett gyógyító módszer, amely a mozgató szervrendszer funkcionális működészavarait lokalizálja, majd analizálja a kialakult funkcionális zavarokat. Ez után különböző, manuálisan kivitelezett fogásokkal csillapítja a vállfájdalmat és mobilizálja az ízületet, amelynek hatására javul a vállízület mozgástartománya.

A fascia/FDM terápia olyan modern kezelési forma, amely hatékonyan csillapítja a fájdalmat és kezeli az azt kiváltó okot. Sok esetben a vállfájás hátterében a fascia diszfunkciója/disztorziója áll, erre nyújt megoldást az FDM terápia, ugyanis manuális fogásokkal hat a kötőszövetre, amely a szerteágazó hálózata miatt távolabbi területekre is hatással van.

A vállfájás szövődményei válltorna nélkül

A vállfájdalom gyógytorna kezelés nélkül nem csak krónikussá válhat, hanem  további mozgásszervi funkcióromláshoz és megbetegedéshez is vezethet.

A váll mozgásai fokozatosan beszűkülhetnek, és olyan hétköznapi mozgások is lehetetlenné válhatnak, mint például az öltözködés.

Általánosan elmondható, hogy minél több probléma jelentkezik, annál tovább tart a gyógyulási idő.

A vállfájás gyógytornája Budán

A Gyógytornászom.hu központi, budai rendelőjébe érkezve a gyógytorna megkezdése előtt egy 1 órás állapotfelmérés során a gyógytornász részletesen kikérdezi Önt panaszairól, mikor kezdődött a vállfájdalom, volt-e kiváltó oka, milyen típusú és erősségű a fájdalom, mire erősödik, mire enyhül, stb… Valamint, ha orvosi lelete is van problémájáról kérjük, hozza magával, mert a szakemberek ezeket is áttanulmányozzák a pontosabb diagnózis felállítása érdekében.

vállfájás

A kikérdezést egy fizikális vizsgálat követi. A gyógytornász speciális tesztekkel felméri a vállízület állapotát, és a fájdalmat kiváltó ok megtalálására koncentrál. Az eddigiek alapján a következő lépés egy személyre szabott terápiás terv felállítása, amelynek központi eleme a vállfájdalmat kiváltó okot kezelése.

Már az állapotfelmérés után megkezdődik a gyógytorna, amelynek során a már fent is említett, nyújtó gyakorlatok mellett erősítő feladatokat is diktál Önnek a terapeuta. Ezek lényege a váll és lapocka körüli izmok erősítése, ezáltal a stabilitásuk növelése. Annak érdekében, hogy a gyógyulás minél gyorsabb és eredményesebb legyen, házi feladatokat is kapni fog a kezelések alatt megtanult gyakorlatokból, amiket így otthonában biztonságosan el tud végezni. A közös, terapeuta-páciens munka eredménye a sikeres és gyors gyógyulás.

A Gyogytornaszom.hu gyógytornász szakemberei által vezetett, irányított gyógytorna valamint az ezzel párhuzamosan végzett otthoni rendszeres torna elősegíti a vállízületi fájdalomérzet fokozatos csökkenését, lazítja a merev, feszülő, rövidült izmokat a nyújtó gyakorlatokkal, valamint javítja a kar mozgásait a végtag kíméletes mobilizálásával.

Vállfájás kezelése gyógytornászaink segítségével

Ezt kell tudni a vállízületről

Karunk nagy terjedelmű mozgásához a lapocka és a vállízület összehangolt mozgása szükséges. A vállízület  nagyfokú mobilitással rendelkezik így sérülékenysége is fokozott mértékű, fájdalma sokrétű lehet.

A vállban a felkarcsont gömbszerű feje és az azt befogadó lapocka vápája egy vékony porcgyűrű segítségével kapcsolódik egymáshoz. Az ízület elemeinek stabilizálásáért és mozgatásáért a környező szalagok, valamint az ízületet körbevevő, négy izomból álló rotátorköpeny felelősek.

Olyan vállspecialista gyógytornászt keres, aki érti a panaszát és rövid időn belül tudja Önt fogadni? Tekintse meg szabad időpontjainkat és jelentkezzen be online!

A vállfájás okai és tünetei

A vállfájdalmakat csoportosíthatjuk a panaszok megjelenése óta eltelt idő szerint. Ez alapján megkülönböztetünk akut vállfájdalmakat, amelyek hirtelen alakulnak ki, és általában túlerőltetés vagy sérülés okozza (például rotátorköpeny szakadása). Krónikus vállízületi fájdalom esetén a panasz legalább 3 hónapja fennáll, és a fájdalom állandóan jelen van. Leggyakoribb okai a vállízületi kopás, gyulladás vagy meszesedés.

A vállízület kopása (glenohumerális arthrosis)

A vállízületi kopás (más néven artrózis) egy degeneratív ízületi megbetegedés, amely során a csontot borító porcfelszín elkopik. A betegség lassan fejlődik ki és a fájdalom is fokozatosan rosszabbodik. Gyakran, a panaszok miatt a vállízületet kímélik, amely a váll körüli izomzat merevedéséhez, a mozgástartomány csökkenéséhez vezet.

A porckopásos panaszok kialakulhatnak előzmények nélkül is, azonban gyakran a túlerőltetés, hosszú ideje tartó, nem megfelelő terhelés állnak a panaszok hátterében.

Befagyott váll szindróma

A befagyott váll legtöbbször inkább gyűjtőfogalom a vállat érintő, különböző kórképekre. A klasszikus értelemben vett befagyott váll szindróma előfordulása valójában 2%.

A betegség fő tünete az ízület merevsége, a mozgástartomány beszűkülés és a nagyfokú fájdalom.

Befagyott váll szindróma esetén valójában a mozgásbeszűkülés hátterében nem áll fenn vállízületi vagy vállízület környéki krónikus folyamat, azaz betegség. Ha a vállízület mozgásai valamilyen trauma, műtét vagy betegség következtében szűkülnek be, akkor másodlagos befagyott vállról beszélünk.

Vállficam okozta vállfájás

Vállficamról akkor beszélünk, ha a felkarfej elhagyja a lapockán található ízületi vápát. Ahhoz, hogy ez létrejöjjön, elég nagy erőbehatásnak kell történnie, például könyökre esés, vállra esés, hirtelen húzó erő, ami a karra hat.

Leginkább azok a sportolók vannak kitéve a vállficam veszélyének, akik fej fölötti mozdulatokat végeznek (például kézilabda, kosárlabda), illetve veszélyt jelent, ha valakinek általános ízületi lazasága van.

Tünetei közé tartozik a hirtelen, heves fájdalom, a váll deformitása, duzzanata és a váll mozgásképtelensége.

Impingement szindróma – a váll ütközéses szindrómája

Az ütközés-szindróma fájdalom tünetei sokfélék lehetnek. Tompa fájdalom jelentkezhet a vállcsúcson és/vagy a váll hátsó részén (a deltaizom környékén), ez pedig a kar erőtlenségével is társulhat.

Ha a rotátorköpeny tartósan a csonthoz súrlódik ínszalaggyulladás következhet be, ennek hatására beszűkülhetnek az ízületi mozgások.

Az ok leggyakrabban a vállízület környékén kialakult meszes felrakódások.

Rotátorköpeny szindróma és a rotátorköpeny szakadása

Maga a rotátorköpeny szindróma egy tünetcsoportot jelöl, amelyet a vállat alkotó egyik fő izomcsoport a rotátorköpeny irritáltsága következtében kialakult gyulladás vált ki. Megjelenésének okai közé tartozik többek között a mozgásszegény életmód és a helytelen testtartás.

A rotátorköpenyt alkotó izmok szakadása esetén a rotátorköpeny egy vagy több inának folytonossága megszakad. Ez a sérülés ritkán történik trauma hatására. Jellemzően időskorban (45 éves kor felett) vagy degeneratív elváltozások hatására alakulnak ki. Az ínsérüléseknek két csoportját különböztetjük meg: lehetnek részlegesek vagy teljesek. Míg az előbbi esetén az ín teljes vastagsága sérül, addig az utóbbi esetben csak az ín valamelyik felszíne károsodik. Mindkét esetben hosszadalmas a gyógyulási folyamat.

Tünetei közé tartozik a váll különböző részén érzett fájdalom, amely mozgáskor is jelen van, valamint a kar nehezített mozgatása.

Bursitis – nyáktömlő gyulladás

Nyáktömlő gyulladás (bursitis) esetén a vállízületben található nyáktömlő hártyján jön létre a gyulladás. A folyamat kezdetén az ízületi hártya megvastagodik és több ízületi folyadékot termel, aminek hatására a tömlő megduzzad, esetleg be is vérezhet.

Különböző sérülések (pl.: ismétlődő nyomás), fertőzések (pl.: sérülés miatt valamilyen kórokozó jut a szervezetbe) és betegségek (másodlagos előfordulás, például köszvénynél) okozhatják.

Tünetei közé tartozik a váll érzékenysége, duzzanata, melegsége.

Meszes felrakódások

Leginkább a vállízületet alkotó csontok és szalagok meszesedése okozhat vállfájdalmat. A folyamat következtében a vállízület feletti tér beszűkülhet és a kar vagy karok minden egyes magasba emelésekor a lágyrészek a lapocka egyik nyúlványához (acromionhoz) súrlódhatnak. Ennek eredményeként ízületi gyulladás jön létre a vállban.

Alapesetben az acromion és a ínszalagok között vékony zselés anyaggal töltött nyáktömlő csökkenti a két felszín súrlódását. Azonban a meszesedés egyaránt érintheti mind az ínakat, mind a nyáktömlőt és hegesedést válthat ki.

A betegség kezelés hiányában viszonylag rövid idő alatt állandósult vállfájdalommal, valamint teljes ízületi mozgáskorlátozottsággal is járhat.

Vállfájás gyötri? Jelentkezzen be hozzánk és segítünk!

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legprofibbak az Ön vállfájásának kezelésében!  ↓