Vállfájdalom: így segít Önnek is a gyógytorna!

A vállfájdalom hátterében számos probléma állhat, melyek többségének kezelésére ideális megoldást nyújthat a gyógytorna. A vállat valójában nem egyetlen ízület, hanem három ízület és két csúszófelszín alkotja, amelyeket izmok és inak tartanak össze. Ennek az összetett rendszernek köszönhető a karok széles mozgástartománya, fájdalom esetén viszont épp ezek miatt nem egyszerű a kiváltó ok megtalálása.

A vállfájdalom megjelenhet a karok mozgatásakor, de fekvés, pihentetés közben is, illetve fennállhat állandó jelleggel, vagy lehet múló és folyamatos fájdalom is. Ha nem volt korábban olyan sérülésünk, ami a vállunkat, kulcscsontunkat érintette volna, okkal gyanakodhatunk egyszerű húzódásra, vagy a helytelen tartás okozta izomgörcsökre. Az ülőmunkát végzőknél gyakoriak a nem vállból eredő problémák, az úgynevezett sugárzó vállfájdalmak, amiket a nyak, a hát és a váll izmainak becsípődése is okozhat.

Ortopéd szakorvossal is várjuk!

A Nyugati térnél, a Bajcsy-Zsilinszky úti rendelőnkben a gyógytornán felül orvosi segítséget is igénybe vehet! (Bajcsy-Zsilinszky út 72.) Dr. Pánti Zsombor Imre ortopéd szakorvos minden csütörtökön 08:30 és 11:30 között tudja fogadni Önt.

Gyógytorna garanciával!

Amennyiben az állapotfelméréssel (1. alkalom) nem elégedett, mert nem azt kapta tőlünk amire számított, és azt a helyszínen jelzi nekünk, akkor nem kell kifizetnie az első alkalom árát! Sőt, ha a panasza olyan jellegű amire a gyógytorna nem tud megoldást nyújtani, akkor is ingyenes volt az állapotfelmérés az Ön számára.

Vállfájdalom becsípődés és helytelen testtartás miatt

A becsípődés a mozgásterjedelem beszűkülésével és éles fájdalommal jár, ami rendszerint a kar mozgatása során jelentkezik. Megelőzésére és kezelésére ideális módszer a gyógytorna. Megfelelő gyakorlatok segítségével a váll és a hát izmai karban tarthatók és lelazíthatók egy nyolc órás, számítógép előtt töltött munkanap után is. Ezzel olyan komolyabb problémák előzhetők meg, mint a nyáktömlőgyulladás, a rotátorköpeny gyulladása és elszakadása, vagy az ínhüvelygyulladás, amit a vállak ínszalagjainak hosszú távú becsípődése válthat ki.

vállfájdalom enyhítése kineziológiai tapasszal

A vállfájdalom kialakulásában sokszor játszanak szerepet lelki okok is. A stressz, vagy a depresszió hatására testtartásunk ugyanis megváltozik, a nyak és váll izmainknak előrehajtott pozícióban kell megtartaniuk a fejet. Ezáltal a normális terhelés sokszorosa nehezedhet rájuk. Ahhoz, hogy ezt elkerüljük, tudatosan kell megváltoztatnunk a testtartásunkat. Ehhez figyeljünk arra, hogy a könyökünk a csípőnkkel egy vonalban legyen, a vállainkat finoman toljuk hátra és emeljük fel az állunkat, hogy egy kényelmes és természetes testtartást vegyünk fel.

A helyes testtartás felvétele és megtartásában nagy segítséget nyújthat a gyógytorna. A vállak, a hát és törzs izmainak erősítésével könnyíthető a helyes testtartás felvétele, ami az ülő és álló munkát végzőknek is fontos.

Vállfájdalom kezelése gyógytornászainkkal

A vállfájdalom leggyakoribb okai

A becsípődés és a helytelen testtartás mellett hat további kategóriába sorolhatóak a vállfájdalom leggyakoribb okai. Ezek tüneteit és leggyakoribb kezelési módjait gyűjtöttük most össze önnek.

Nyáktömlőgyulladás

A nyáktömlők (bursa) a test ízületei mentén található kis zsákocskák, amelyek egyfajta párnaként funkcionálnak a csontok és a rajtuk fekvő lágyrészek között. Így csökkentik a súrlódást a mozgó izmok és a csontok között. Gyulladásukat okozhatja a vállak fokozott igénybevétele is. A nyáktömlőgyulladás jellemző tünete a vállak ízületeinek duzzanata, ami gyakran együtt jár a rotátorköpeny ínhüvelygyulladásával is. Ennek során akár olyan hétköznapi feladatok is nehézkessé válhatnak, mint a felöltözés, vagy a fésülködés.

Kezelése többnyire fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő gyógyszerekkel történik, aminek kiegészítésére az orvos fizikoterápiát és gyógytornát is elrendelhet.

Ínhüvelygyulladás

Ínhüvelygyulladás többnyire két okból alakulhat ki. Akut ínhüvelygyulladásról beszélhetünk, ha a probléma kiváltó oka a vállak fokozott igénybevétele edzés, vagy munka közben. Krónikus ínhüvelygyulladás ízületi gyulladás, vagy az inak fokozatos elhasználódása miatt alakulhat ki például időskorban.

Megfelelő kezelés nélkül a fájdalom fokozódhat, a probléma pedig súlyosabbá válhat, ezért fontos, hogy ha ínhüvelygyulladásra gyanakszunk, konzultáljunk orvossal! Tünetei között szerepel az éles, hasító fájdalom és az inak mozgatásakor jelentkező hóropogás-szerű kattogó hang.

Ínszalag szakadás

Az ínszalag szakadás hátterében állhat sérülés, amit jellemzően megerőltetés, vagy hirtelen mozdulat okoz, de időskori elhasználódás is okozhatja. Súlyosságától függően beszélhetünk részleges, vagy teljes szakadásról. Utóbbi esetben az ínszalag teljesen kettéválik és eltávolodhat a hozzá tartozó csonttól.

vállfájdalom - izmos vállak

Az ínszalag szakadás éles fájdalommal jár, bizonyos esetekben pedig műtéti beavatkozást is igényelhet a kezelése.

Kiugrott váll miatti fájdalom

A váll kimozdulhat a helyéről hirtelen sérülés, vagy túlhasználat miatt is. Ennek rendszerint külső jelei is vannak az erős fájdalom mellett. Amikor a felkarcsont csak részlegesen mozdul el a helyéről részleges ficamról van szó, míg ha teljesen kiugrik az ízületi vápából, teljes ficamnak nevezzük.

Ha a váll körüli ínszalagok, ínhüvelyek és izmok lazává válnak, nagyobb az esélyünk a vállficamra, aminek rendszeres visszatérése ízületi gyulladást is okozhat. Műtét nélkül a váll instabilitása csökkenthető gyógytornával is, amennyiben ez a megoldás hosszú távon nem hoz eredményt azonban sebészi beavatkozásra kerülhet sor.

Ízületi gyulladás

Az ízületi gyulladásnak több változata is létezik, a vállakat leggyakrabban a kopásos ízületi gyulladás érinti, más néven osteoarthritis. A gyulladás lassan fejlődik ki, így a vele járó fájdalom is fokozatosan erősödik. Többnyire a vállak merevségével, a mozgástér beszűkülésével és a vállak duzzanatával jár.

vállak mozgásának beszűkülése vállfájdalom esetén

Ízületi gyulladást okozhatnak továbbá bizonyos sport- és munkabalesetek és fertőzések is. Az eltérő okok eltérő kezelést is igényelnek, ezért fontos, hogy konzultáljunk panaszainkról egy szakemberrel. A mozgás ezeknél a betegségeknél is fontos, mivel a hiánya az ízület bemerevedéséhez vezethet.

Csonttörés

Egy csonttörés következtében, ha a törés helye már be is gyógyult, maradhatnak olyan szövődmények, amik vállfájdalmat okozhatnak. A kulcscsont, a felkarcsont és a lapocka törése utáni rehabilitációban fontos szerepe van a gyógytornának. Ezek a törések akár a gyógyulást követő években is okozhatnak további panaszokat, amik megfelelő kezelés nélkül további problémákhoz vezethetnek.

Gyógytornával véglegesen megszabadulhat vállfájdalmától

Ha szeretné tudni, hogy pontosan mi okozza vállfájdalmait, és milyen személyre szabott gyógytorna terápiával tud a lehető leghatékonyabban megszabadulni tőle, akkor vegye igénybe szakembereink segítségét és jelentkezzen be egy részletes állapotfelmérésre.

Vállfájdalma van? Kérjen időpontot és segítünk! 

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legprofibbak az Ön vállpanaszának gyógyításában!  ↓