Válltorna - gyógytorna gyakorlatok

Válltorna – gyógytorna gyakorlatok

A válltorna hatékony kezelést nyújt a kezdődő vállpanaszok, mindennapos vállfájdalmak esetén. Egy tapasztalt gyógytornász által vezetett torna akár a vállpanaszának háttérében álló okot is képes megszüntetni. Ha Önnek is naponta hasogat a válla, és ettől a fájdalomtól a karját is nehezen tudja megemelni, akkor jó helyen jár! Cikkünkben összeszedtük a válltorna pozitív hatásait, beszámolunk arról, milyen szövődményei lehetnek annak hiányában, valamint mutatunk néhány, otthon elvégezhető gyakorlatot a vállára.

Ortopéd szakorvossal is várjuk!

A Nyugati térnél, a Bajcsy-Zsilinszky úti rendelőnkben a gyógytornán felül orvosi segítséget is igénybe vehet! (Bajcsy-Zsilinszky út 72.) Dr. Pánti Zsombor Imre ortopéd szakorvos minden csütörtökön 08:30 és 11:30 között tudja fogadni Önt.

Gyógytorna garanciával!

Amennyiben az állapotfelméréssel (1. alkalom) nem elégedett, mert nem azt kapta tőlünk amire számított, és azt a helyszínen jelzi nekünk, akkor nem kell kifizetnie az első alkalom árát! Sőt, ha a panasza olyan jellegű amire a gyógytorna nem tud megoldást nyújtani, akkor is ingyenes volt az állapotfelmérés az Ön számára.

Ezért olyan hatékony a válltorna

A mozgásterjedelem és a vállízületek egészségének megőrzése érdekében érdemes rendszeresen átmozgatni a vállakat válltorna gyakorlatokkal.

Hirtelen jelentkező, erőteljesebb, éles valamint huzamosabb ideje fennálló, tompa, sajgó fájdalomtünettel jó, ha mielőbb szakemberhez fordulunk.

A hagyományos fájdalomcsillapító szerek mellett a legtöbb esetben ilyenkor a görcsössé vált, vagy épp letapadt izmok fellazításához, tonizálásához, valamint a mozgásterjedelem beszűkülése miatt általában gyógytorna kezelés alkalmazása is szükséges.

Érdemes már a fájdalom első jelentkezését követően, gyengébb mértékű fájdalom esetén is lassan ám alaposan átmozgatni a vállízületet.

A gyógytorna, válltorna oki szintű megoldást kínál a váll kezdődő panaszainak csökkentésére, és a váll jó általános állapotának megőrzésére.

Pár egyszerű, de hatékony izom nyújtó valamint ízület mobilizáló gyakorlat segítségével enyhülhetnek a kezdődő vállpanaszok és sokáig megőrizhető a váll egészséges mozgástartománya. A nyújtó gyakorlatok jótékony hatással vannak a megfeszült izmokra, segítségükkel az izmok ellazulnak, nem fogja érezni a görcsösséget a vállában, valamint helyreállítja a vállízület normál mozgástartományát is.

A nyújtó tornagyakorlatok mellett egy szakképzett gyógytornász a váll és a lapocka stabilizálására is nagy hangsúlyt fektet a válltorna során. Ehhez a lapocka és a váll körüli izmok erősítését célzó, aktív, zárt láncú gyakorlatsorokat diktál Önnek a terapeuta. A zárt láncú gyakorlatok közé tartozik például egy fekvőtámasz vagy egy plank helyzet, amelyekkel egy instabil váll is biztonságosan megerősíthető.

A válltorna előtti állapotfelmérés során a gyógytornász nagy hangsúlyt fektet az általános ízületi lazaság felmérésére is. Ez az állapot mindenképpen kezelést igényel, ugyanis célzott gyógytornával, váll és lapocka körül izmokat erősítő gyakorlatokkal akár egy vállficam is megelőzhető.

Olyan vállspecialista gyógytornászt keres, aki már 2-3 napon belül tudja Önt fogadni? Tekintse meg gyógytornászaink szabad időpontjait!

A vállfájdalom szövődményei válltorna nélkül

Amennyiben a váll fájdalmát nem kezelik időben válltorna segítségével, akkor a probléma krónikussá válhat, ami további mozgásszervi funkcióromláshoz, konkrét megbetegedéshez is vezethet.

A befagyott váll is nagy veszélye a gyógytorna hiányának. A váll és a környező lágy szövetek krónikus gyulladásos állapotba kerülnek, majd ezek a gyulladt szövetek megvastagodnak, merevvé válnak. Ez a folyamat akadályozni fogja a vállízület mozgását, amely további hegesedési elváltozásokkal jár. Ekkorra a váll mozgatása nehezített és fájdalmas lesz, mígnem eléri a „befagyott” állapotot. Ez az állapot nagyban befolyásolja a mindennapokat, alapvető mozdulatokat nehezen vagy egyáltalán nem tud véghezvinni, amely a munkájára is negatívan hat. A befagyott váll gyógyulási ideje nagyon hosszú, akár 2 évig is eltarthat, mire a vállízület normál funkciója visszaáll.

vállfájdalom

Így zajlik a válltorna, képzett gyógytornász vezetésével

A Gyógytornászom.hu rendelőjében nagy hangsúlyt fektetünk a szövődmények megelőzésére és a váll teljes, fájdalommentes mozgástartományának visszanyerésére. A honlapunkon elolvashatja több éves szakmai tapasztalattal rendelkező gyógytornászaink bemutatkozóját, és online bejelentkezhet ahhoz a szakemberhez, aki Önnek szimpatikus. A válltorna előtti 1 órás állapotfelmérés során a gyógytornásza részletesen kikérdezi Önt panaszairól, mikor kezdődött a vállfájdalom, volt-e kiváltó oka, milyen típusú a fájdalom, stb..

Ez után egy fizikális vizsgálattal felméri a váll ízület jelenlegi állapotát, valamint azt is kideríti, hogy mi áll a panaszának hátterében. Olyan részletes kivizsgálásban lesz része, amilyet még soha nem tapasztalt! A folyamat következő eleme egy személyre szabott terápiás terv felállítása, amelynek központi eleme a kiváltó okot kezelése.

Csak ezek után kezdődik meg a gyógytorna, amelynek során a nyújtó (stretching gyakorlatok) mellett a váll és lapocka körüli izmok stabilitását célzó gyakorlatokat diktál Önnek a szakképzett gyógytornász. A szakember az általa vezetett válltorna alatt nagy hangsúlyt fektet a gyakorlatok helyes kivitelezésére, ugyanis csak így lehet 100%-osan sikeres a vállízület gyógyulása. Annak érdekében, hogy a gyógyulás minél gyorsabb és eredményesebb legyen, házi feladatokat is kapni fog a kezelések alatt megtanult gyakorlatokból, amiket így otthonában biztonságosan el tud végezni. Kiemelendő, hogy csak közös munkával lehet igazán hatékony a válltorna.

Már az első néhány alkalom után érezni fogja, hogy a vállfájdalma enyhülni fog, a vállát könnyebben tudja mozgatni, lazábbnak fogja érezni az addig görcsös izmait, valamint a hétköznapok a teendőit is magabiztosabban tudja majd elvégezni.

Rendelőnkben SZÉP és Egészségpénztári kártyával is fizethet, árlistánkat pedig ide kattintva tekintheti meg.

Gyógytornászaink akik vállfájdalom leküzdésében segítenek

Minden, amit a vállról tudni kell

Karunk nagy terjedelmű mozgásához a lapocka és a vállízület összehangolt mozgása szükséges. A vállízület  nagyfokú mobilitással rendelkezik így sérülékenysége is fokozott mértékű, fájdalma sokrétű lehet.

A vállban a felkarcsont gömbszerű feje és az azt befogadó lapocka vápája egy vékony porcgyűrű segítségével kapcsolódik egymáshoz. Az ízület elemeinek stabilizálásáért és mozgatásáért a környező szalagok, valamint az ízületet körbevevő, négy izomból álló rotátorköpeny felelősek.

Mitől alakul ki vállfájdalom?

Túlterhelés esetén azonban a váll stabilitása, vagyis az izomegyensúly megbomolhat és fájdalomtünet jelentkezhet.

Vállfájdalom leggyakrabban tehát a váll ízületeinek túlterhelésből eredően alakul ki, azonban ezen túlmenően az alábbi problémák is okozhatják a váll erőteljes fájdalmát:

 • a váll becsípődése, ütközési szindróma (impingement szindróma),
 • befagyott váll (adhesiv capsulitis)
 • mészlerakódás (calcificáló tendinitis), spontán ruptura a rotátorköpenyben,
 • vállízületi kopás (glenohumerális arthrosis),
 • biceps ín gyulladás (biceps tendinitis),
 • vállficam
 • vállcsúcs fájdalma (acromioclavicularis arthrosis) vagy
 • sokízületi gyulladás (rheumatoid arthritis), valamint
 • a biceps ín gyulladása (biceps tendinitis) és
 • a rotátorköpeny/vállizom szakadása.

Néhány válltorna gyakorlat, amelyeket Ön is elvégezhet

Az alábbiakban mutatunk Önnek néhány válltorna gyakorlatot, amelyeket Ön is bátran elvégezhet, amíg nem kezdi meg a gyógytornát egy szakember segítségével:

 1. Háttal a falhoz állva nyomja könyökét a falba hátra, majd ellazítsa el.
 2. Oldalt a falhoz állva oldalról nyomja a könyökét a falba, majd ellazítsa el.
 3. Szemből a falhoz állva nyomja a felkart előre, majd ellazítsa el.
 4. Lapockáit jól zárja össze a gerincoszlop felé, majd ellazítsa el.
 5. Különböző irányú nyakmozgások (oldalra döntés, forgás) végzése laza válltartás mellett.
 6. Összekulcsolt kezekkel nyújtózkodjon felfelé.
 7. Egy labdát gurítson felfelé a falon, s vissza.
 8. Háton fekve könyökeit szorítsa a matracba, majd ugyanezt a vállaival is csinálja meg.
 9. Hason fekve zárja a lapockáit, majd lassan, kontrolláltan engedje vissza a vállakat.

A feladatokat minden esetben fájdalomhatárig végezze!

Ezekkel a válltorna gyakorlatokkal a gyógytornász által vezetett gyógytorna már a kezdetekkor könnyebb lesz, és a gyógyulási idő is rövidíthető általuk.

Vállpanasza van? Kérjen időpontot online! 

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legprofibbak az Ön vállfájdalmának gyógyításában!  ↓