végtagzsibbadás

Végtagzsibbadás – gyógytornász válaszol

A végtagzsibbadás (vagy hangyamászás/tűszúrás érzés) hátterében kisebb probléma is állhat, például a végtag beütés, elfekvése vagy az izmok túlfeszülése. A panasz bizonyos esetekben azonban komolyabb betegség előjele is lehet.

Miért jön létre zsibbadás? Milyen okok vezethetnek végtagzsibbadáshoz? Hogyan segít a problémán egy tapasztalt gyógytornász és kezelés nélkül mi várható? Hogyan történik a végtagzsibbadás állapotfelmérése egy gyógytornásznál? Cikkünkből választ kaphat ezekre a kérdésekre!

Ortopéd szakorvossal is várjuk!

A Nyugati térnél, a Bajcsy-Zsilinszky úti rendelőnkben a gyógytornán felül orvosi segítséget is igénybe vehet! (Bajcsy-Zsilinszky út 72.) Dr. Pánti Zsombor Imre ortopéd szakorvos minden csütörtökön 08:30 és 11:30 között tudja fogadni Önt.

Gyógytorna garanciával!

Amennyiben az állapotfelméréssel (1. alkalom) nem elégedett, mert nem azt kapta tőlünk amire számított, és azt a helyszínen jelzi nekünk, akkor nem kell kifizetnie az első alkalom árát! Sőt, ha a panasza olyan jellegű amire a gyógytorna nem tud megoldást nyújtani, akkor is ingyenes volt az állapotfelmérés az Ön számára.

Miért jön létre zsibbadás?

A zsibbadás az érzészavarok csoportjába tartozik. Sokszor tűszúrás vagy hangyamászás szerű érzésnek írják le, amely jól elkülönül az érzéskieséstől (amikor bizonyos ingereket nem tudunk feldolgozni), és az érzészavartól (máshogy érzékeljük az adott ingert).

A probléma oka idegi eredetű, amelyet akár egy feszes izomzat is okozhat, azonban előfordulhat, hogy komolyabb betegséget jelez.

Milyen problémák járhatnak végtagzsibbadással?

Vannak olyan esetek, amikor a végtagzsibbadás kiváltó okával tisztában vagyunk. Ha elfeküdtük karunkat, vagy sokat ültünk, esetleg beütöttük a könyökünket és így megnyomódott az ideg, akkor a panasz csak rövid ideig tart, és nem okoz hosszú távon problémát. 

Előfordulhat azonban, hogy látszólag minden ok nélkül tapasztal tartós zsibbadást, amely semmiféle házi módszerre nem múlik. Az alábbi okok állhatnak a tartós végtagzsibbadás hátterében:

  • Leggyakoribb ok: gerincsérv
  • Perifériás neuropátia: ha a környéki idegek kommunikációja valamilyen oknál fogva nem megy végbe a központtal akkor zsibbadás mellett, érzéskiesést és bizsergést is tapasztalhat, hosszútávon pedig akár izomsorvadás is kialakulhat.
  • Polineuropátia: a hátterében cukorbetegség, alkoholizmus vagy valamilyen autoimmun betegség állhat.
  • Sérülés: előfordulhat, hogy a sérülés olyan mértékű, hogy az ideg is károsodik, ekkor a nagyfokú fájdalom mellett tapasztalhat zsibbadást.
  • Fertőzés: az idegrendszert is érintő vírusos vagy bakteriális fertőzések okozhatnak zsibbadást (pl.: Lyme-kór)
  • Keringési zavarok: érszűkület is kiválthatja az érintett végtag zsibbadását
  • Vitamin/ásványi anyag hiány: ásványi anyagok közül a niacin, a magnézium, valamint a kálcium, vitaminok közül a B1, B12 hiánya szintén kiválthatja a panaszt. 

Van-e különbség a bal és jobb oldali végtagzsibbadás között?

Ha a végtagzsibbadás csak az egyik oldalon jelentkezik, akkor a legtöbb esetben központi idegrendszeri probléma áll a háttérben, így nincs különbség a két oldal között. Fontos megtalálni az ok pontos helyét, ez alapján lekövethető, hogy melyik ideg lefutása mentén jelentkezik a zsibbadás és a kiváltó okra is lehet következtetni.

A végtagzsibbadás speciális gyógytornája

A konzervatív terápiás eljárások közül az egyik legtermészetesebb módszer a végtagzsibbadás kezelésében a szakember által vezetett gyógytorna. A terápia lényege, hogy a gyógyulást mozgás útján érjük el, ezáltal serkentve a test öngyógyító folyamatait.

A gyógytornászok a végtagzsibbadás mozgásszervi okát veszik kezelésbe. Ehhez komplex terápiás eljárást dolgoznak ki, amely minden esetben személyre szabott módon történik. A gyógytorna nyújtó és erősítő gyakorlatokból áll. 

A nyújtó feladatokkal a terapeuta lazítja a feszes izmokat és feloldja azokat, amelyek esetleg letapadtak. 

Ezeket a gyakorlatok passzív és aktív módon is kivitelezhetőek. Passzív esetben a gyógytornász végzi a nyújtást, amely az ízületek kimozgatását is tartalmazza, ezáltal növelhető a beszűkült mozgástartomány. Az aktív stretching (nyújtó) feladatok során megtanulja, hogyan nyújthatja panaszos végtagját, így azokat önállóan is végezheti.

Erősítő feladatokkal stabilizálják az ízületeket és helyreállítják az izomerő egyensúlyt.

Az erősítő gyakorlatok kivitelezése aktív módon történik, tehát a szakember diktálja Önnek az elvégzendő mozdulatsort, figyelve a helyes kivitelezésre. Ezek előnye, hogy minden izomcsoportot átmozgatnak, ezáltal az izmok letapadása elkerülhető, és azok teljesítménye növelhető, amely a túlterhelés megelőzésében játszik fontos szerepet.

Egy szakképzett gyógytornász további technikákat is bevethet a gyógyulás érdekében. Ez lehet például a neurodinamika vagy a fascia kezelés. A neurodinamika (vagyis idegmobilizáció) számos idegi eredetű panasz esetén bevethető, és olyan speciális fogásokat tartalmaz, amelyekkel hatékonyan feloldhatók a nyomás alá került idegek, s az ezáltal okozott problémák gyógyíthatók. A fascia kezelésével pedig a végtag feszes kötőszöveteinek oldását végzik a testbeszéd megfigyelése és az alapos kikérdezés után.  

Névtelen terv - 2022-07-21T174129.939.png

A végtagzsibbadás gyógytorna nélkül

Abban az esetben, ha végtagzsibbadását nem kezelik konzervatív úton, gyógytornával, az akár az elnyomás alatt lévő ideg károsodásához is vezethet. A tartós idegkárosodás hatására az érintett végtag lebénulhat, így az alapvető mozdulatok kivitelezése lehetetlenné válik

A folyamat hatására akár a végtag izomzata is sorvadásnak indulhat, amely állapotot már csak nagyon komoly munkával lehet visszafordítani.

Ha a végtagzsibbadás hátterében álló mozgásszervi probléma nincs rendszeresen kezelve gyógytornász által, lehetséges, hogy az érintett terület izmaiban, csontjaiban és ízületeiben probléma alakul ki. Például a végtag valamely ízületében mozgásbeszűkülés jöhet létre, emiatt szintén funkciócsökkenést tapasztalhat. 

Szeretné megelőzni a végtagzsibbadás szövődményeinek kialakulását? Kérjen visszahívást és segítünk!

Így zajlik a végtagzsibbadás gyógytornája Budapesten

Ha a Gyógytornászom.hu rendelőjét választja, első alkalommal egy 1 órás állapotfelmérés alatt részletesen kikérdezzük Önt végtagzsibbadásáról, majd fizikális vizsgálattal felmérjük a panaszos végtag izomzatát, valamint az ízületeken speciális teszteket végzünk. Ha van orvosi lelete panaszáról kérjük, hozza magával, ugyanis ezt is áttanulmányozzuk. Olyan alapos kivizsgálásban lesz része, amilyet még soha nem tapasztalt! 

A Gyógytornászom.hu rendelőjében lehetősége van arra, hogy Ön válasszon tapaszalt, kedves és empatikus gyógytornászaink közül, akihez már néhány napon belül kaphat időpontot és megkezdheti a gyógytornát.  

Az anamnézis felvétel és a fizikális vizsgálat alapján kidolgozunk egy egyéni kezelési tervet, amelyet Önnel is ismertetünk.

Ezt követően megkezdődik a gyógytorna. Először a terapeutája fogja megmutatni az elvégzendő gyakorlatokat, ez után az ő felügyelete mellett kell Önnek is elvégeznie. Szakképzett gyógytornászunk korrigálja Önt és visszajelzést ad a kivitelezés helyességéről. Ha már sikeresen elsajátította a gyakorlatokat és azok helyes elvégzését, akkor otthonában házi feladatként ezeket naponta végeznie kell. A gyógytorna minden esetben a terapeuta és a páciens közös munkája. 

Rendszeres terápiánknak köszönhetően a javulást hétről-hétre érezni fogja, a zsibbadás fokozatosan enyhülni fog, a fájdalom enyhül és az érintett végtag mozgása is panaszmentessé válhat. 

A Gyógytornászom.hu terapeutáit már nem csak Budán a Batthyány térhez közel érheti el, hanem akár Pesten, a Nyugati térnél található rendelőnkben is igénybe veheti gyógytorna szolgáltatásainkat. Nálunk minden kezelés megegyezik egy alkalom gyógytorna árával, és ezt az összeget akár SZÉP és Egészségpénztári kártyával is fizetheti!

Végtagzsibbadás nehezíti a mindennapjait? Kérjen időpontot hozzánk online és segítünk!

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legprofibbak a végtagzsibbadás kiváltó okának kezelésében!