hüvelykujj fájdalom

A hüvelykujj fájdalom okai és speciális gyógytornája

A hüvelykujj fájdalom élete során bárkit érinthet, ugyanis ujjainkat folyamatos terhelés éri a mobiltelefonok állandó használata miatt. Gondolta volna, hogy a túlterhelés miatt porckopás, és később ízületi gyulladás is kialakulhat ezen a területen? Tudja, hogy mely további problémák vezethetnek a hüvelykujj fájdalmához és azok milyen tünetekkel járhatnak? Hallott már a gyógytornáról, de akadtak még kérdései ehhez a témához köthetően? Ha ilyen és ehhez hasonló kérdések merültek fel Önben, akkor jó helyen jár! Alábbi cikkünkből megkaphatja a válaszokat.

Ortopéd szakorvossal is várjuk!

A Nyugati térnél, a Bajcsy-Zsilinszky úti rendelőnkben a gyógytornán felül orvosi segítséget is igénybe vehet! (Bajcsy-Zsilinszky út 72.) Dr. Pánti Zsombor Imre ortopéd szakorvos minden csütörtökön 08:30 és 11:30 között tudja fogadni Önt.

Gyógytorna garanciával!

Amennyiben az állapotfelméréssel (1. alkalom) nem elégedett, mert nem azt kapta tőlünk amire számított, és azt a helyszínen jelzi nekünk, akkor nem kell kifizetnie az első alkalom árát! Sőt, ha a panasza olyan jellegű amire a gyógytorna nem tud megoldást nyújtani, akkor is ingyenes volt az állapotfelmérés az Ön számára.

Ezeket fontos tudnia a hüvelykujj fájdalomról: okok és tünetek

Az alábbiakban részletesen bemutatjuk Önnek azokat a problémákat, amelyek hüvelykujj fájdalommal járhatnak, valamint a további tünetekről is szót ejtünk.

Ízületi gyulladás a hüvelykujjban

Ez az egyik leggyakoribb ok, amely hüvelykujj fájdalommal jár. A hüvelykujj ízületi gyulladása jellemzően a túlterhelés (gépelés, mobilozás, fizikai munka) miatt alakul ki, valamint sokszor érintett ez a terület rheumatoid arthritisz esetén is. A folytonos túlterhelés az ízületben található porc kopásához vezet, amely jelentős mértékben rontja annak funkcióját, így fordulhat elő, hogy gyulladás alakul ki.

A hüvelykujjban jelentkező ízületi gyulladásra az alábbi jelek utalhatnak:

 • fájdalom a hüvelykujj alsó részében, amely kezdetben csak valamilyen fizikai aktivitásra (fogás, szorítás) jelentkezik
 • duzzanat az érintett ízület, valamint csukló körül
 • a hüvelykujj merevvé válik, mozgásbeszűkülést tapasztalhat
 • csökken az ujj ereje, gyengévé, erőtlenné válhat

Ínhüvelygyulladás és a hüvelykujj fájdalom

A folyamatos, monoton terhelés az ínhüvely gyulladását is okozhatja. Az ínhüvelyek olyan alagútszerű képződmények, amelyek fő feladata, hogy a test bizonyos pontjain súrlódásmentessé tegyék a bennük futó inak mozgásait.

Ínhüvelygyulladás igen gyakran jelentkezik az ujjakban. Ez a típusú fájdalom behajlításkor felerősödhet, valamint a szorítóerő jelentős csökkenésével jár és rendszerint a monoton munka (egérhasználat) vagy a nagyobb fizikai erőt igénylő feladatok után alakul ki (pl.: kertészkedés). Az ínhüvelygyulladás további tünetei lehetnek még:

 • heves fájdalom, amely kisugározhat a csuklóba, vagy az alkarba
 • „hóropogás érzése” az ín környékén az ujj mozgatásakor
 • a hüvelykujj duzzanata
 • a bőr felülete forró, kivörösödik

Alagút szindróma okozta hüvelykujj panaszok

A végtagokon bizonyos idegek szalagok, izmok és csontok által alkotott árkokban futnak. Ha ezek az idegek valamilyen oknál fogva tartósan nyomás alá kerülnek, az különböző tüneteket okozhat.

Kéztő alagút szindróma esetén leggyakrabban a középideg érintett, amely a nyaki gerinctől egészen a csuklóig fut, és nem csak az alkar hajlító izmának beidegzéséért felelős, hanem a kéz izmainak mozgatását is neki köszönhetjük

Az alábbi tünetek jelezhetnek kéztő alagút szindrómát:

 • az ujjak és a tenyér gyengesége
 • kéz- és az ujjak zsibbadása
 • éles fájdalom a kézben/alkarban
 • erőtlen fogás 
 • a csukló duzzanata, nyomásérzékenysége
 • idővel az ujjak izmainak sorvadása

Olyan magán gyógytornászt keres, aki már 2-3 napon belül tudja Önt fogadni? Tekintse meg naptárunkat, és foglalja le az Önnek megfelelő időpontot!

A hüvelykujj fájdalom oki terápiája: a gyógytorna

A hüvelykujj fájdalom kiváltó okának egyik leghatékonyabb és legtermészetesebb kezelési módszere a gyógytorna, amely nem csak a tünetet szünteti meg, hanem a panaszt okozó mozgásszervi problémát is. A gyógytorna a mozgást használja fel, hogy serkentse a test öngyógyító folyamatait. Egy képzett, és tapasztalt gyógytornász komplex módon kezeli a hüvelykujj fájdalmat.

A megerőltetés miatt kialakult ízületi, – valamint ínhüvelygyulladás esetén a gyógytorna célja az izmok nyújtása és aktiválása speciális technikákkal, amely hozzájárul a hüvelykujj teljes mozgásterjedelemének visszanyeréséhez. A feladatok további célja a megfelelő izomerő kialakítása, a terhelés harmonikussá tétele és az ízület stabilitása a mozgás által, így csökkentve a súrlódást és a porc kopását. 

A gyógytornászok ehhez először is finom hajlításokkal és nyújtásokkal fellazítják és bemozgatják a hüvelykujjat. Kiemelten fontos ezek óvatos kivitelezése, különben a fájdalom és az érzékenység fokozódni fog. 

Névtelen terv - 2022-05-03T214304.334.png

Alagút szindrómák esetén ezek mellett további kiegészítő módszer lehet a kéz és az alkar izmain alkalmazható stretching gyakorlatsor, amellyel a feszes izmok lazíthatók, ezáltal a nyomás alatt lévő idegek felszabadulhatnak. Már ez önmagában is fájdalomcsillapító hatással bír, és a további tünetek is jelentős mértékben csökkenhetnek

Akár manuális technikákkal is segítheti a gyorsabb gyógyulást egy szakképzett gyógytornász. Az FDM (Fascia Disztórziós Modell) fogástechnikáival az izmokat és az azokat körülvevő kötőszövetet (fascia) is kezeli, ezáltal oldja a hüvelykujj párnában (thenar) kialakult összetapadásokat. 

A gyógytorna alkalmak végén, az elért eredmény megtámogatására kineziológiai tapaszt is felhelyezhet a terapeuta, amely támogatja a helyes mozgásmintát, valamint fájdalom-és duzzanatcsökkentő szerepe is van. 

A hüvelykujj problémák lefolyása gyógytorna nélkül

Gyógytorna nélkül a hüvelykujj fájdalom krónikussá válhat, és állandó fájdalomcsillapító gyógyszerre kényszerülhet. Azonban a gyógyszeres, tüneti kezelés mellett a panaszt kiváltó ok továbbra is jelen van, és fokozatosan rontja az izmok és lágyrészek állapotát. A túlterhelés miatt felborult izomegyensúly visszafordíthatatlan porckopáshoz, és az ujj merevségéhez vezethet. Mivel a hüvelykujjunk fontos szerepet játszik a mindennapok során, így annak funkciókiesése jelentős mértékű életminőség romlással járhat.

Alagút szindróma esetén a tartósan nyomás alatt lévő idegek funkciója tovább romlik kezelés nélkül. Ez pedig olyan súlyos tünetekkel járhat, mint például érzéskiesés a kézben, a fogás és a szorítóerő fokozatos csökkenése, végül az izmok sorvadása

A fenti problémák kezelése hónapokkal tovább tarthat, és lehetséges, hogy a műtétet sem tudja majd elkerülni.

Így zajlik a gyógytorna hüvelykujj fájdalom esetén egy professzionális, budapesti rendelőben

A Gyógytornászom.hu rendelőjében első alkalommal egy 1 órás állapotfelmérést végzünk, amely során részletesen kivizsgáljuk az Ön hüvelykujj fájdalmát. Olyan alapos vizsgálatban lesz része, amilyet még soha nem tapasztalt! 

Rendelőnkben lehetőséget kínálunk arra, hogy Ön válassza meg terapeutáját! Ide kattintva elolvashatja több éves szakmai tapasztalattal rendelkező szakembereink bemutatkozóját, és már néhány gombnyomással be is jelentkezhet az Önnek szimpatikus szakemberünkhöz!

Az anamnézis felvétel során részletesen kikérdezzük Önt panaszáról. A teljesség igénye nélkül, az alábbi kérdések irányadóak lehetnek a gyógytornász számára: 1-től 10-es skálán milyen erősségű a fájdalma? Milyen jellegű ez a fájdalom? Mi enyhítette eddig a panaszt? Volt-e valami, ami fokozta a hüvelykujj érzékenységét? Az ezekre adott pontos válaszok megkönnyíthetik a terapeuta munkáját a kiváltó ok felkutatásában. A további várható kérdésekről az alábbi cikkünkből tájékozódhat, így felkészülten érkezhet szakemberünkhöz.

Az anamnézis után a fizikális vizsgálat során speciális teszteket végzünk a kéz és az alkar izmain és lágyrészein, valamint felmérjük a hüvelykujj és a csukló mozgásterjedelmét. Eközben a gyógytornász folyamatosan tájékoztatja Önt az általa tapasztalt eltérésekről. 

Az anamnézis és a fizikális vizsgálat együttese alapján kidolgozunk egy egyéni terápiás tervet, amelyből megtudhatja, hogy milyen terápiás módszerek szükségesek a kiváltó ok kezeléséhez, illetve ezek ütemezését is egyeztetjük Önnel.

Az állapotfelmérés végén megkezdjük az általunk javasolt és ismertetett kezelést. Bármilyen manuális fogásról vagy aktív gyakorlatról is legyen szó, empatikus gyógytornászunk folyamatosan monitorozza az Ön fájdalmát és szükség esetén csökkenti azt. A diktált nyújtó és erősítő gyakorlatokat a terapeuta kezelésről-kezelésre helyesen kivitelezve betanítja Önnek, és házi feladatként adja fel. Fontos, hogy ezeket elvégezze, ugyanis csak így tartható fenn hosszú távon a kezelések során elért eredmény. Elmondható tehát, hogy a gyógytorna egy olyan terápia, amely a gyógytornász és a páciens közös munkáján alapul

Rendszeres gyógytornával 10-ből 8 esetben már az első 2-3 kezelés után jelentős mértékű fájdalomcsökkenés tapasztaltak pácienseink. További rendszeres gyógytornával pedig a hüvelykujj mozgásterjedelme is növekedhet, ezáltal a fogás és a szorítás nem okoz majd panaszt, valamint hamarabb visszatérhet a munkához és a sporthoz.

A Gyógytornászom.hu több éves szakmai tapasztalattal rendelkező gyógytornászait Budán, a Vitéz utcában, valamint Pesten, a Bajcsy-Zsilinszky úton is megtalálhatja. Rendelőnkben a fent is felsorolt terápiás eljárások megtalálhatóak, és minden típusú kezelés egy áron van!

Mindennapos hüvelykujj fájdalom gyötri? Kérjen időpontot hozzánk online!

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legprofibbak a hüvelykujj problémák kezelésében!