térd keresztszalag szakadás

Térd keresztszalag szakadás: Egy gyógytornász tanácsai

A térdízület egy összetett szalagrendszer, ami segít az embernek járáskor, futáskor bármilyen jellegű helyzetváltoztatáskor. Az oldal és keresztszalagok felelősek a stabilitásért. Térd keresztszalag szakadás esetén a térd instabillá válik.

A térdszalagok sérüléséhez hirtelen irányváltások, csavaró mozdulatok, ugrásból való rossz földet érés vezethet. Ezek a szakadások gyakran sportolás közben történnek, ha elmarad a bemelegítés, ami felkészíthette volna az ízületet a nagyobb terhelésre. A térd keresztszlag szakadás esélyét az térd körüli izmok gyengesége vagy a rossz mozgáskoordináció is növeli.

Ortopéd szakorvossal is várjuk!

A Nyugati térnél, a Bajcsy-Zsilinszky úti rendelőnkben a gyógytornán felül orvosi segítséget is igénybe vehet! (Bajcsy-Zsilinszky út 72.) Dr. Pánti Zsombor Imre ortopéd szakorvos minden csütörtökön 08:30 és 11:30 között tudja fogadni Önt.

Gyógytorna garanciával!

Amennyiben az állapotfelméréssel (1. alkalom) nem elégedett, mert nem azt kapta tőlünk amire számított, és azt a helyszínen jelzi nekünk, akkor nem kell kifizetnie az első alkalom árát! Sőt, ha a panasza olyan jellegű amire a gyógytorna nem tud megoldást nyújtani, akkor is ingyenes volt az állapotfelmérés az Ön számára.

A térdszalagsérülés fajtái:

Attól függően, hogy mennyire nyúlik meg az érintett szalag, megkülönböztetünk szalaghúzódást, részleges vagy teljes szalagszakadást.
A térd ízületet 9 szalagos képlet veszi körül, így biztosítva a térd minden irányú stabilitását. A térd szalagjai közül leginkább a Belső és külső oldalszalag valamint első és hátsó keresztszalag. 

térd keresztszalag szakadás

Elülső keresztszalag sérülés

A fentebb említett szalagok közül az elülső keresztszalag sérül a leggyakrabban, az anatómiai helyzetéből adódóan.
Ez a szalag a térd hajlításakor-nyújtásakor és a sípcsont combcsonthoz képest történő befele forgásakor feszül meg. Az a feladata, hogy megakadályozza a sípcsont túlzott előrecsúszását és elcsavarodását a combcsonthoz képest bizonyos mozdulatok során. Tehát a sérülés a térdízület erős csavarodása vagy a térd nyújtott helyzetében történő rossz mozdulat következtében alakul ki. Gyakran reccsenő hang és erős fájdalom kíséri.
A térd keresztszalag szakadás következtében a futás, guggolás lehetetlenné válik és a járáskor jelentős bizonytalanság észlelhető. A térd bedagad, nyomásra érzékennyé válik.
Ez a fajta sérülés a labdarúgás, kézilabda, a küzdősport, síelés, kosárlabda és más hasonló sportot űzők körében jellemző, ahol a térd extrém nyíróerőknek van kitéve.

Hátulsó keresztszalag sérülés

A hátulsó keresztszalag a combcsont elülső részén fut le a sípcsont hátsó része felé. A térd hajlításakor feszül meg. Ritkábban sérül meg, inkább külső behatásra alakul ki sérülés, a térd befordulása vagy a térdre elülről mért ütés következtében (pl közúti baleset).
A térd ebben az esetben is bedagad, fáj, de instabilitás kevésbé jellemző.
A keresztszalag szakadás nagyobb, többnyire műtéti beavatkozást igényel, mivel ha a térd instabillá válik, akkor idővel a térdben található porcos felületek (meniscus, ízületi felszín) is túlterhelődnek és hamarabb kopnak. Ezért térd szalag sérülés esetében akkor kerülhet szóba a műtét elkerülése, ha a szalag csupán részlegesen szakadt, vagy idősebb, inaktívabb a páciens, vagy ha a páciens egészségügyi állapota nem teszi lehetővé az operációt.

Fontos azonban kihangsúlyozni, hogy akár szükség van a műtétre, akár nem a gyógytorna mindkét esetben elengedhetetlen a térd funkciójának és terhelhetőségének helyreállításában.
A terápia menete függ az instabilitás mértékétől és attól, hogy a páciens mennyire él aktív életet, szeretne-e még komolyabban sportolni a jövőben.

Térd keresztszalag szakadás kezelése gyógytornászaink segítségével

Térd keresztszalag szakadás kezelése gyógytornával

A mozgásterápia tehát kiemelten fontos a műtét utáni rehabilitációban és a műtétet nem igénylő konzervatív kezelés folyamán is. A gyogytornászom.hu rendelőjében dolgozó szakemberek végigkisérik Önt a gyógyulás folyamatán, a sérülés pillanatásól kezdve egészen az aktív életmódhoz való visszatérésig.

A térd keresztszalag szakadás gyógyulása általában 3-5 hónap, ennyi időnek kell eltelnie, míg a páciens újra képes lesz a hétköznapi mozgásra. A sport tevékenységhez szükséges mozdulatok visszaépítése fokozatosan megkezdődhet a 4. hónap körül, ám az intenzív sportolásra, sportteljesítmény növelésére azonban általában a műtétutáni 9. hónap körül kerül sor. (A sportba való visszatéréssel kapcsolatban különböző szakmai vélemények, protokollok léteznek, nincs egységes konszenzus)

Az első néhány nap folyamán nagyon fontos a láb tehermentesítése, ehhez mankó nyújt segítséget. Az alsó végtag izmainak feszítését keringési szempontokból és az izom elgyengülésének elkerülése miatt már az első napokban meg kell kezdeni a gyógytornász instrukciói szerint.

Az első hat hétben a legfontosabb terápiás cél az orvos által meghatározott mozgásterjedelem elérése, és az izmok visszaerősítése. A következő hat hét alatt vissza kell szerezni a teljes mozgásállományt és az alapvető hétköznapi mozdulatok funkcióját.

A gyógyulás függ a gyógytornász által megtanított feladatok végzésének rendszerességétől, a páciens fegyelmétől, és természetesen a páciens egészségi állapotától, mozgásszervi adottságaitól.
A térd keresztszalag szakadás gyógyulás sebessége mindig attól függ, hogy milyen régóta állt fenn a probléma és milyen mértékű volt a sérülés.

A térd gyógytorna folyamata

A gyógytornász szakember egy állapotfelméréssel kezdi a kezelést. Kikérdezi a pácienst a fájdalom helyéről, jellegéről, erősségéről a korlátozott funkcióról. Ezután fizikálisan is megvizsgálja a térdet és a test többi részét, hogy meghatározza a kezelendő probléma gyökerét és a terápia menetét.
A medence, boka, talpboltozat helyzetét egy testtartásvizsgálattal nézi meg a gyógytornász, ezután a csípő és a térd mozgását vizsgálja meg.
Az ízületek és izmok mozgásterjedelmét is megfigyeli, teszteket végez és ha kell, javaslatot tesz egy szakorvosi konzultációra is.

Ezután következhet a célzott terápia, amikor megfelelő intenzitású gyakorlatokkal megkezdődik az izmok aktiválása, és az ízület óvatos mobilizálása. Otthon is végezhető gyakorlatokat is előír, amivel tovább javulhat a mozgástartományunk.
Az izmok megerősítése a következő lépés, az egyszerűbb gyakorlatoktól a bonyolultabbak felé haladva, hogy a térdízület ismét stabil legyen.

Kiegészítő kezelések

A gyógytorna kiegészítő kezelése lehet a kineziológiai tapasz felhelyezése.
A kineziológiai tapasz egy pamutból készült gyógyászati segédeszköz.
A szakember a tape szalagot a sérült testrész ízületére helyezi fel. A szalag segíti, könnyíti a mozgást, csökkenti a fájdalmat. Sportsérülések esetén igen hatékony lehet.
Szakszerűen felhelyezett tapasz segítségével részben tehermentesíthetjük a sérült testrészt.
Nálunk a kinezio tape használat, amennyiben szükség van rá, beletartozik a terápiás alkalom díjába.

Foglaljon időpontot térd gyógytornára!

Időpontofoglalásra a honlapunkon keresztül online, vagy telefonon van lehetőség.
Ezután e-mailben kap értesítést a tudnivalókról és a lefoglalt időpontról.

Az első alkalom egy állapotfelmérés lesz, melyre az orvosi leleteket is célszerű elhozni.
Kényelmes ruházat viselése ajánlott a kezelés során, térdprobléma esetén pedig viseljen rövidnadrágot, melyben a térd szabadon van és könnyebben megvizsgálható.
A kezelési tervet a pácienssel közösen alakítja ki a gyógytornász szakember, a várhatóan szükséges kezelési alkalmak számát is meghatározza, valamint orvosi konzultációt is javasol, ha szükséges.

Amennyiben Önnek térdfájdalma vagy diagnosztizált térd keresztszalag szakadása van és gyógytornára van szüksége, forduljon hozzánk bizalommal! Nincs várakozási idő és néhány napon belül tudjuk fogadni.

Térdszalag szakadása vagy sérülése volt? Kérjen időpontot és segítünk! 

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legprofibbak az Ön térdpanaszának gyógyításában!  ↓