Bemutatkozó: Major-Farkas Ilka – Gyógytornász


MAGAMRÓL

„Gyógytornász-fizioterapeuta vagyok. Egészen kicsi korom óta a mozgás az életem része volt, több éven keresztül versenysportot is űztem. Mindig is vonzott az egészségügyi pálya, így ezeket „ötvözve” a gyógytornász képzés egy jó iránynak tűnt számomra. Életem hibáját követtem volna el, ha nem ezt a szakmát választom, el nem tudnám képzelni, hogy mással foglalkozzak.

2011-ben végeztem a Szegedi Tudományegyetem Egészségügyi karán, azóta mozgásszervi panaszokkal küzdő páciensek kezelésével foglalatoskodom, a kisfiammal otthon töltött két és fél évet leszámítva. Tizenegy évig dolgoztam egy gerincklinikán, így ez a terület áll a szívemhez a legközelebb, ebben szereztem a legnagyobb tapasztalatomat.

Szívesen foglalkozom a gerincet érintő fájdalmakkal, e mellett mozgásszervi sérülésekkel és kötőszöveti eltérésekkel is fordulhatnak hozzám.”

Szakterületeim

 • Akut és krónikus derék-, hát, nyakfájdalom kezelése és a kialakulás okának feltárása
 • Porckorong problémák kezelése (előboltosulás, sérv, végtagokba kisugárzó fájdalom, zsibbadás)
 • Testtartási zavarok, ülő, mozgásszegény életmód következtében kialakult panaszok kezelése (fokozott görbületek, kiegyenesedett görbületek, előrehelyezett fejtartás…)
 • Gerincferdülés, Scheuermann betegség kezelése Schroth terápiával (gyerekek és felnőttek esetén is)
 • Műtéti hegek kezelése törzsön és végtagokon (hasi-és mellkasi műtéteket, császármetszést, ortopédiai és traumatológiai műtéteket követően)
 • Sportra való felkészítés, sérülésmegelőzés, sérülést követő sportba való visszatérés (izomhúzódások, rándulások, túlterhelődésből fakadó fájdalmak kezelése)

Tanulmányaim

 • 2021: Hegkezelés tanfolyam
 • 2021: Köpölyterápia elméleti és gyakorlati tanfolyam
 • 2021: Fascia Disztorziós Modell I., II., III.  modulok
 • 2019: Aktív gerincterápia biomechanikai alapokon LBP esetén rekreációs és versenysportolóknak
 • 2015: TRX Suspension Training: Sport Medicine
 • 2015: Modern Scoliosis terápia 1. és 2. rész
 • 2014: Neurodinamika tanfolyam –„Az idegrendszer mobilizációja
 • 2013: Ízületi és Lágyrész Mobilizáció Dr. Terrier szerint I. tanfolyam
 • 2013: Funkcionális Elasztikus Taping Bevezető alaptanfolyam
 • 2012: Szegmentális stabilizációs tréning az ágyéki gerincen
 • 2011: Funcionális Tréning Alkalmazása a Terápiában és a Sportrehabilitációban
 • 2011: McKenzie Mechanikai Diagnózis és Terápia „A” (Lumbalis Gerinc) kurzus
 • 2010: K-Active Kinesio Tape tanfolyam
 • 2007-2011: SZTE-ETSZK Gyógytornász-fizioterapeuta Bsc képzés

Kezeléseim

 • Funkcionális tréning
 • Gyógytorna
 • Manuális technikák-fascia-és lágyrészkezelések (FDM, Terrier )
 • McKenzie módszer
 • Schroth terápia
 • Kineziotape ragasztás
 • Idegmobilizáció
 • Hegkezelés
 • Köpöly terápia
Luca magán gyógytornász

Amiben segíteni tudok a hozzám fordulóknak:


Nyak-, vállöv-hátfájdalom

A mozgásszegény életmód, a több órán keresztül azonos helyzetben végzett munka, a stresszes, rohanó hétköznapok, mind-mind hozzásegítenek ahhoz, hogy a testünk jelezzen, ez így nem mehet tovább. Fájdalom alakul ki legtöbb esetben a csuklyás izom területén, feszül a nyakunk, hátunkat merevnek érezzük.

Így segít a gyógytorna:

Kötőszöveti technikákkal a feszes, rövidült izmokat lazítjuk, oldjuk, a gyengült törzsizmokat célzottan erősítjük, így a panaszok megszűnhetnek. A terápiának fontos része az ergonómiai tanácsadás, e mellett hangsúlyt fektetek a vagus kezelésre is mely megoldást nyújthat a stressz okozta fájdalmak csökkentésében.

Derékfájdalom (lumbágó)

A derékfájdalomnak számos oka lehet, akár belszervi, akár mozgásszervi eredetű. A panaszok hátterében, legtöbb esetben a törzset tartó izmok gyengesége, izomerő egyensúly felbomlása és az ennek következtében kialakult túlterhelődések állnak.

Így segít a gyógytorna:

Először is legfontosabb a fájdalom okának feltárása. Különböző differenciáldiagnosztikai tesztekkel kiderítem a panaszok okát, legyen az törzsizom gyengeség vagy porckorong érintettség. Majd ezt követően célzott törzsizomerősítő és mobilizáló gyakorlatokkal segítek a panaszok megszűntetésében.

Porckorongsérv

Porckorongjaink a kor előrehaladtával veszítenek folyadéktartalmukból, kiszáradnak és sérülékenyebbé válnak. Ha nem megfelelő terhelés éri őket elváltozások alakulnak ki rajtuk, létrejön egy kiboltosulás vagy porckorongsérv. Kiboltosulás esetén a porckorong fala még megtartott, a tünetek ekkor még enyhébbek, általában csak az adott régión okoznak panaszt. Ha az előboltosulás mértéke nagyobb, vagy a porckorong külső gyűrű része elszakad, porckorongsérvről beszélünk. Ennek következtében a kilépő ideggyökök is nyomás alá kerülhetnek, így végtagba sugárzó fájdalom, zsibbadás, izomerő csökkenés is kialakulhat.

Így segít a gyógytorna:

Első lépésként fontos a fájdalom csökkentése, a beszűkült mozgások visszaállítása melyre az idegmobilizáció és az FDM (fascia technika) jól alkalmazható. Ezt követően célzott törzsizomerősítő és mobilizáló gyakorlatokkal tünetmentes állapot érhető el, elkerülve a műtéti megoldást. 

Porckorongsérv/ Gerincműtét utáni rehabilitáció

A porckorongsérv diagnózis nem egyenlő a műtéttel. Műtéti indikáció akkor áll fenn, ha széklet-vizelettartási probléma, nagymértékű végtaggyengeség, csillapíthatatlan fájdalom alakul ki, illetve a konzervatív kezelés több hónapon keresztül nem hozta meg a várt sikert. Sokan gondolják úgy, hogy műtét a könnyebb út, hogy azt követően kezelés nélkül minden panaszuk megszűnik. Pedig ez sajnos nincs így.

Így segít a gyógytorna:

Gerincműtétet követően a szövetek hegesedése is okozhat hasonló tüneteket, mint a műtétet megelőzően. Így fontos az idejében elkezdett mobilizáció, célzott törzsizom erősítés és lazítás kiegészítve idegmobilizációval, hegkezeléssel.

Gerincferdülés (scoliosis)

Gerincferdülésről akkor beszélünk, ha a gerincünkben egy oldal irányú elhajlás jön létre. Az érintett szakaszon a csigolyák ellentétes irányba elfordulnak a görbülethez képest, és a csigolyákon deformitás alakul ki. Ennek következében a görbület oldalán hátul (ha a háti szakaszról beszélünk) bordapúp, ellenkező oldalon bordavölgy alakul ki. E mellett a medence is érintetté válik, frontális síkban elbillen és akár el is csavarodhat, melynek következtében az alsó végtag terhelése, statikája is megváltozik.

Így segít a gyógytorna:

A Schroth terápia a gerincferdülés és Scheuermann betegség korrigálására kifejlesztett német módszer. A terápia során úgynevezett háromdimenziós korrekciót hozunk létre. A kialakult elváltozásokat minden síkban korrigáljuk, majd ebben a korrekciós helyzetben speciális légzési technikával kiegészítve izomfeszítéseket kérünk a pácienstől, hogy ezt a helyzetet rögzítsük. E mellett fontos hangsúlyt fektetni az érintett kötőszövetek lazítására, kezelésére is a lehető legjobb eredmény elérése érdekében.

Sportsérülések megelőzése, kezelése

A sportsérülés minden sportoló félelme, legyen az hobbi vagy versenysportoló. A sportsérüléseknek két fajtáját különítjük el. Akut sérülésről beszélünk, ha egy egyszeri behatás következtében történik a sérülés, azaz egy sportbaleset következik be (törések, szalagszakadások…). Krónikus vagy túlterhelődéses sérülés pedig egy tartósan fennálló eltérés eredménye (sarokfájdalom, teniszkönyök…). A legtöbb esetben a sérülések elkerülhetők, ha hangsúlyt fektetünk a bemelegítésre, nyújtásra, fokozatosan kezdjük terhelni magunkat.

Így segít a gyógytorna a vállsérülésen

Ha már kialakult a baj, fontos feltérképezni a probléma kialakulásának okát, ezt követően pedig személyre szabott terápiát állítunk össze melynek része a fascia kezelés (fájdalomcsillapítás, duzzanat csökkentése, mozgásterjedelem növelés), és célzott stabilizáló gyakorlatok elsajátítása. Mivel mindennek az alapja a törzsünk, ha az nincs rendben, akkor a végtagok stabilitása sem lesz. Így mindenképp fontos törzsizomerősítő gyakorlatokkal kiegészíteni terápiánkat.

Felismerte tüneteit a felsorolásban?


Több év tapasztalatával segítek Önnek ebben! Jelentkezzen be egy részletes állapotfelmérésre és kezdjünk el közösen foglalkozni a tartós gyógyulásával.

Az alábbi gomb megnyomásával megnyithatja online naptáramat, amelyből csak választania kell egy Önnek is megfelelő időpontot:

1-3 munkanapon belül tudom fogadni!

Pácienseim ezt írják a munkámról:


Mi történik a bejelentkezés után?


Állapotfelmérésünk egy 60 perces részletes vizsgálat, így pontos képet kap teste állapotáról.

GARANCIÁT vállalunk, azaz ha nem volt elégedett, vagy nem a gyógytorna a megfelelő Önnek, akkor NEM KELL FIZETNIE! (Bővebben a garanciánkról!)

Miután lokalizáltuk fájdalmai okát, elkészítjük Önnek a személyre szabott terápiás tervét. Utána közösen megállapítjuk a gyógytorna alkalmak optimális gyakoriságát és már kezdődhet is a gyógyulás felé vezető út.

Az alkalmakon figyelünk Önre és fájdalomküszőbére illetve nagy gondosságot fordítunk a gyakorlatok helyes kivitelezésére.

Rendelőinkben SZÉP kártyával, egészségpénztárral, és bankkártyával is tud fizetni, illetve 5 és 10 alkalmas bérleteinkkel még kedvezőbb árat érhet el.

Pesten A Nyugati tér közelében és az Oktogonnál talál meg minket, Budán pedig a Batthyány térhez közel várjuk magánrendelőnkben.

Major-Farkas Ilka – Gyógytornász

Luca magán gyógytornász