talpi bőnye gyulladás

A talpi bőnye gyulladás kezelése gyógytornával

Ha járás közben szúró fájdalmat tapasztal, lehet, hogy Önnek is talpi bőnye gyulladás áll a panasza hátterében! A reggeleket is megnehezítő probléma mögött leginkább a túlterhelés áll, amelyet igen könnyen kiküszöbölhet.

De mi is pontosan az a talpi bőnye? Milyen okok vezetnek a gyulladásához? Mik lehetnek a tünetei a plantar fasciitisnek? Hogyan segít a gyógytorna és annak hiányában lehet-e szövődménye ennek a problémának? Ezekre a kérdésekre választ kaphat alábbi cikkünkből. 

Ortopéd szakorvossal is várjuk!

A Nyugati térnél, a Bajcsy-Zsilinszky úti rendelőnkben a gyógytornán felül orvosi segítséget is igénybe vehet! (Bajcsy-Zsilinszky út 72.) Dr. Pánti Zsombor Imre ortopéd szakorvos minden csütörtökön 08:30 és 11:30 között tudja fogadni Önt.

Gyógytorna garanciával!

Vállaljuk, hogy amennyiben az állapotfelméréssel (1. alkalom) nem elégedett, mert nem azt kapta tőlünk amire számított, és azt a helyszínen jelzi nekünk, akkor nem kell kifizetnie az első alkalom árát! Sőt, ha a panasza olyan jellegű amire a gyógytorna nem tud megoldást nyújtani, akkor is ingyenes volt az állapotfelmérés az Ön számára. Természetesen a legjobb tudásunk szerint ajánlunk Önnek olyan egészségügyi szakembert, akihez szerintünk érdemes lehet fordulnia.

Ezt kell tudni a talpi bőnye gyulladásról 

A talpi bőnye a saroktól a lábujjakig húzódó kötőszöveti lemez (fascia), amely jelentős szerepet játszik a teherviselésben, valamint járás közben egyfajta lengéscsillapítóként ellenáll a ránehezedő súlynak.

A talpi bőnye gyulladás (latinul: plantar fasciitis) tehát ennek a talpi fascia szalagnak a  túlterhelődése. Lényegében, a kötőszöveti lemez először is túlfeszül, irritálódik, emiatt fokozatosan megvastagodik, majd további terhelés hatására végül begyullad. 

A plantar fasciitis hátterében álló okok jelentős százaléka gyógytornával hatékonyan kezelhető.

A talpi ín gyulladásához az alábbi okok vezethetnek:

  • a lábboltozat valamilyen strukturális eltérése (amelyet a helytelen testtartás és a gerincferdülés okozhat) 
  • a boltívek túl magasak vagy alacsonyak (ez a lúdtalp)
  • hosszú órákig tartó egy helyben állás
  • túlerőltetés (sport, túrázás vagy fizikai munka)
  • a túl lapos lábbeli, mert nem ad megfelelő alátámasztást a lábnak
  • túlsúly

A talpi bőnye gyulladás vezető tünete a járás közben tapasztalható heves sarokfájdalom.

A plantar fasciitis további tünetei:

  • a sarok alatt vagy a talpi boltívnél jelentkező fájdalom, amely felállásra, lépcsőzésre erősödik, járás során enyhül (ez hónapokig is tart)
  • a sarok duzzanata

A talpi bőnye gyulladás kezelése gyógytornával

A gyulladás csökkentése, valamint a pihenő időszak után a gyógytorna mielőbbi megkezdése javasolt, amely kiválóan átmozgatja a gyulladt területet, ezáltal kezeli a kiváltó okot. A gyógytorna az egyik legtermészetesebb módja a talpi bőnye gyulladás kezelésének, ugyanis mozgásszervi problémát a mozgás által vesz kezelésbe. 

A gyógytorna gyakorlatok kétfélék lehetnek: egyik részük a nyújtásra, másik részük az erősítésre koncentrál. Először is, a tünetek enyhítése érdekében nagyobb hangsúlyt kapnak a nyújtó feladatok, amelyekkel a fájdalom is hatékonyan csökkenthető. A feszes izmok lazításával megszüntethetjük a szövetek közötti súrlódást, ezáltal mérsékeljük az irritációt. 

Erősítő gyakorlatokkal elősegítjük, hogy a kilazított izmok a megfelelő pozícióban helyezkedjenek el, ezáltal növeljük az inak, szalagok és ízületek stabilitását. Ez kihatással lesz az alsó végtag többi ízületére is, például a térdízület is megfelelő pozícióba került, így elkerülhető, hogy távolabbi helyeken is fájdalom alakuljon ki.

A gyógytornával fokozzuk a vér- és nyirokkeringést, ez pozitívan járul hozzá a saroknál kialakult duzzanat csökkentésében, valamint a fájdalomcsillapításban is fontos szerepet játszik.

Egy tapasztalt gyógytornász egyéb kezelési technikákat is alkalmaz a kezelések során, ilyen például a kineziológiai tapasz felhelyezése, amely serkenti a gyulladásos terület keringését, stabilizálja az izmokat, ízületeket, ezáltal csökkenti az irritációt, valamint enyhíti a fájdalmat.

Több éves szakmai tapasztalattal rendelkező, empatikus gyógytornászt keres megfizethető áron? Tekintse meg árlistánkat!

Ha talpi bőnye gyulladás esetén nem kap gyógytorna kezelést

Abban az esetben, ha a talpi bőnye gyulladást nem kezeli rendszeresen egy tapasztalt gyógytornász, a gyulladás krónikussá válhat, a fájdalom állandósulhat, és további panaszok alakulhatnak ki. 

Mivel a kiváltó ok nem kerül kezelésbe, ezért az irritáció továbbra is fennmarad, amely már nem csak a fasciában okozhat kóros folyamatokat, hanem akár a csonthártya is begyulladhat. 

Csonthártya érintettség esetén, további kezelés hiányában csontkinövések is megjelenhetnek a sarokcsonton. A sarkantyúként is ismert probléma kezelése nehézkes, gyógyulási ideje pedig hosszadalmas lehet.

A fájdalom és a gyulladás miatt megváltozik a terhelés. amely a vádli és a hátsó comb feszüléséhez vezethet. A folyamat fokozatosan terjed tovább a távolabbi területekre is, így fordulhat elő, hogy a későbbiekben akár derékfájást is tapasztalhat. A sort folytathatnánk még a további nagy ízületeinkkel is, ugyanis testünk egy komplex rendszer, ahol szinte minden kölcsönhatásban van egymással. Minél több panasz társul a talpi bőnye gyulladáshoz, annál tovább tart a gyógyulási idő

A talpi bőnye gyulladás kezelése egy professzionális budapesti gyógytorna rendelőben

A Gyógytornászom.hu Vitéz utcai (Buda) és Bajcsy-Zsilinszky úti (Pest) rendelőiben több éves szakmai tapasztalattal rendelkező gyógytornászaink kiderítik a talpi bőnye gyulladás okát és személyre szabottan kezelik azt annak érdekében, hogy a további panaszok kialakulását és a műtétet megelőzzük

Ennek az első lépcsőfoka egy 1 órás állapotfelmérés, amelynek során olyan alapos kivizsgálásban lesz része, amilyet még soha nem tapasztalt! Részletesen kikérdezik Önt panaszairól, mikor kezdődött, volt-e kiváltó oka, mire erősödik a fájdalom és mire enyhül. Ezáltal felállítják az anamnézist. 

Ezt követi a megtekintés, amely során a testtartást és a lábak helyzetét mérik fel. Majd fizikális vizsgálattal tapintják a talpat, hol érzékeny, vizsgálják a környező ízületek mozgásterjedelmét, valamint felmérik az izomerőt is speciális tesztekkel.

Névtelen terv (45).png

Ezek segítenek felállítani egy diagnózist, amely alapján egy személyre szabott terápiás terv felállítása következik. 

Csak ezek után kezdődik meg a gyógytorna, amely a talpi bőnye gyulladás kiváltó okának megszüntetését célozza meg. A gyakorlatok helyes kivitelezésére nagy hangsúlyt fektetünk, ugyanis csak így lehet hatékony a kezelés. A feladatokat a gyógytornásza be is tanítja Önnek, amiket házi feladatként otthonában is el kell végeznie a hatékony és gyors gyógyulás érdekében. Gyógytornásza az újabb probléma megelőzésére is ellátja Önt életmódbeli tanácsokkal, kitérve a helyes lábbeli kiválasztására, valamint a helyes testtartás beállítására és megéreztetése. 

Már az első alkalmak után érezni fogja a változást a talpában, a fájdalom csökkenésével ismét panaszmentes lehet az állás/sétálás, valamint hosszú távon is fenntarthatja lába egészségét.

Rendelőnkben empatikus és tapasztalat gyógytornászaink közül választhat terapeutát, akiknek bemutatkozóját elolvashatja a honlapunkon. Nálunk minden kezelés egy áron van, továbbá SZÉP vagy Egészségpénztári kártyával is fizethet!

Talpi bőnye gyulladás van? Jelentkezzen be online és segítünk!

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legprofibbak az talppanaszok kezelésében!  ↓