keresztcsont fájdalom

A keresztcsont fájdalom okai és speciális gyógytorna kezelése

A keresztcsont fájdalom könnyen összetéveszthető a derékfájással, éppen ezért fontos a probléma alapos kivizsgálása. Bár a hátterében különböző okok állhatnak, mégis elmondható, hogy leggyakrabban a csípő-keresztcsonti ízület gyulladása jár keresztcsont fájdalommal.

Mi is ez az ízület, és milyen tünetei lehetnek a gyulladásnak? Milyen további okai lehetnek még az itt jelentkező fájdalomnak? Hogyan segít a gyógytorna és annak hiányában mi várható? Az alábbi cikkünkből megtudhatja!

Ortopéd szakorvossal is várjuk!

A Nyugati térnél, a Bajcsy-Zsilinszky úti rendelőnkben a gyógytornán felül orvosi segítséget is igénybe vehet! (Bajcsy-Zsilinszky út 72.) Dr. Pánti Zsombor Imre ortopéd szakorvos minden csütörtökön 08:30 és 11:30 között tudja fogadni Önt.

Gyógytorna garanciával!

Amennyiben az állapotfelméréssel (1. alkalom) nem elégedett, mert nem azt kapta tőlünk amire számított, és azt a helyszínen jelzi nekünk, akkor nem kell kifizetnie az első alkalom árát! Sőt, ha a panasza olyan jellegű amire a gyógytorna nem tud megoldást nyújtani, akkor is ingyenes volt az állapotfelmérés az Ön számára.

A keresztcsont fájdalom leggyakoribb okai

A keresztcsont fájdalom sokféle probléma tünete lehet, azonban az egyik leggyakoribb a csípő-keresztcsonti, azaz a sacroiliacalis (röviden: SI) ízület valamilyen diszfunkciója vagy épp gyulladása. Ez az ízület a keresztcsontot és a csípőlapátokat köti össze egymással, és a keresztcsont két oldalánál helyezkedik el. 

Az SI ízület kopása és gyulladása

A krónikus fájdalommal járó SI ízületi kórképek mind nagyon összetettek. A kopás az ízületi porc pusztulásával jár, idővel pedig csontfelrakódásokhoz és gyulladáshoz vezethet.

Az SI ízület gyulladását (sacroileitis) kiválthatja még akár sérülés, várandósság, húgyúti fertőzés vagy bizonyos autoimmun folyamatok is. 

A sacroileitis tünetei lehetnek:

 • éjszakai derékfájdalom
 • a fájdalom mozgásra enyhülhet
 • reggeli merevségérzet, amely bemozgatásra oldódik
 • mozgásbeszűkülés (előre, oldalrahajlás)
 • idővel kényszertartás alakulhat ki

Az SI ízület diszfunkciói

Alapvetően egy olyan ízületről van szó, amelyben csak minimális mozgás jön létre. Azonban a túl feszes izmok miatt előfordulhat, hogy az SI ízület mozgása még ehhez képest is beszűkül, ekkor a fájdalom csak az egyik oldalon jelentkezik, és a térdekig, vagy akár a bokáig is lesugározhat. A manuálterápia és a masszázs megfelelő oki terápiát nyújt a diszfunkció kezelésére.

Ezzel ellentétes az SI ízület hypermobilitása (túlmozgása), amely főként a sportolókat érinti, ugyanis a meglazult szalagrendszerük miatt az ízület instabillá válhat. A probléma jól kezelhető kinesio tape felragasztásával, valamint a környező izmok erősítésével. 

Gerincproblémák

A porckorongokat érintő elváltozások is kihatással lehetnek az SI ízületre, azonban a Bechterew-kór a leggyakoribb gerincbetegség, amely keresztcsont fájdalmat okozhat.

A Bechterew-kór (spondylitis ankylopoetica – SPA), a gerinc ízületeit és a keresztcsontot érintő gyulladásos megbetegedés. Lényege, hogy az ízületek és a szalagok fokozatosan elmeszesednek, hónapok/évek alatt úgynevezett „bambusznádgerinc” alakul ki, amely komoly mozgáskorlátozottsággal jár. 

Az alábbiak utalhatnak a kórkép jelenlétére:

 • fájdalom a keresztcsont tájékán (jellemzően éjszaka vagy pihenéskor)
 • a keresztcsont fájdalma a lesugározhat a combokba
 • a gyulladás és a fájdalom érinthet más, nagy ízületeket is (például csípőízület, térd, boka, csukló, borda-szegycsont ízesülései)
 • reggeli ízületi merevség (kimozgatásra nem szűnik meg)
 • a légző mozgás korlátozottsága (nehézlégzés) a mellkasi érintettség miatt
 • hátfájás, háti merevség
 • erős fáradtság, kimerültség
 • étvágytalanság
 • hőemelkedés
 • testsúlycsökkenés

A keresztcsont fájdalom kezelése gyógytornával

A gyógytorna természetesen úton kezeli a keresztcsont fájdalmat és az azt kiváltó okot, ugyanis a mozgással aktivizálja a test öngyógyító folyamatait.

A gyógytorna egyik alapját a nyújtó gyakorlatok képezik. 

Ezekkel a technikákkal lazítjuk a megfeszült izmokat és növeljük a sacroiliacalis ízület mozgásterjedelmét. Minél lazábbak az izmok, annál kevésbé éri terhelés az ízületet, ezáltal további problémák kialakulását is megakadályozzuk.

A gyógytorna másik célja az izomerő növelése. 

Az erősítő gyakorlatoknak köszönhetően növeljük az SI ízület stabilitását is. Ezekkel a feladatokkal megelőzhetjük akár az ízület sérülését vagy kopását is. Kijelenthető, hogy a gyógytorna során alkalmazott feladatok fontosak a megelőzés szempontjából is, ugyanis ezek segítségével a további panaszok kialakulását is megakadályozhatjuk. 

Gyulladás esetén is hatékony módszer lehet a gyógytorna. A rendszeres mozgás serkenti a keringést, amely a gyulladás során keletkezett káros anyagok lebontását és szállítását gyorsítja, valamint csökkenti ez emiatt kialakult duzzanatot és fájdalmat is.

A gyógytornászoknak számos kiegészítő technika áll a rendelkezésükre a sikeres gyógyuláshoz.

Lágyrész kezelésekkel, manuálterápiával valamint kineziológiai tapasz felhelyezésével gyors és hosszú távú eredményt tudnak elérni a szakemberek. Míg a lágyrész mobilizáció és a manuálterápia speciális fogásokkal kezeli a keresztcsont fájdalom kiváltó okát, addig a tape technika egy pamutrétegből álló tapasz felhelyezésével aktivizálja az izmokat és serkenti a keringést, ezáltal támogatva a kezelések során elért eredményeket.

Névtelen terv - 2022-05-19T162800.603.png

Olyan magán gyógytornászt keres, aki érti a problémáját és az okot is kideríti? Foglaljon hozzánk online időpontot!

Ha a keresztcsont fájdalom nincs kezelve gyógytornával

Nem csak a fájdalom válhat krónikussá akkor, ha keresztcsont fájdalom esetén nem fordul gyógytornász szakemberhez, hanem hosszú távon újabb panasz alakulhat ki a medence szöveteiben

Csontjaink, izmaink és szalagjaink összefüggő rendszert alkotnak, így nem ritka, hogy ha egy ponton eltérés keletkezik, az más területekre is kihatással lehet. Hosszú távon az egészséges ízületek is nehezen bírják a megnövekedett terhelést, az izmok pedig befeszülnek. Emiatt a csípőben, térdben vagy akár a bokában is kialakulhat fájdalom, valamint izomerő csökkenés, azaz az alsó végtag hamarabb elfárad. Több panasz kezelése azonban megsokszorozza a gyógyulási időt

Így zajlik rendelőnkben a keresztcsont fájdalom kezelése

Annak érdekében, hogy a gyógytorna kifejtse a fent említett jótékony hatásait,  a Gyógytornászom.hu budai rendelőjében az első alkalommal egy állapotfelmérést végzünk, amely során kiderítjük, hogy mi okozhatja a keresztcsont fájdalmát. Olyan alapos kivizsgálásban lesz része, amilyet még soha nem tapasztalt! Míg egy ilyen alkalom a szakorvosnál átlagosan 9 perc, addig nálunk ez 1 órát vesz igénybe! Részletesen kikérdezzük Önt a panaszáról, mikor kezdődött, volt-e kiváltó oka a fájdalomnak, mire fokozódik és mire enyhül a panasza. 

Ahhoz, hogy az Ön számára is szimpatikus szakemberhez kerüljön, olvassa el több éves szakmai tapasztalattal rendelkező gyógytornászaink bemutatkozóját és jelentkezzen be online.

Az anamnézis felvétele után következik a megtekintés és a fizikális vizsgálat, amely során speciális mozgástesztekkel a gyógytornász megvizsgálja az ízületek mozgásait aktív (amikor Öntől kér mozgást) és passzív (amikor a szakember mozgatja az Ön testét) módon is, valamint az izmok izomerejét is felméri. A gyógytornász nem csak az SI ízületen és a keresztcsonton, hanem a teljes testen elvégzi ezeket a vizsgálatokat annak érdekében, hogy biztosan megtalálja a fájdalom okát. Ezek alapján a terapeuta egy mozgásszervi diagnózist állít fel, majd egy személyre szabott terápiás tervet dolgoz ki. 

Ez után kezdődik meg a gyógytorna. Empatikus gyógytornászaink nagy figyelmet fordítanak arra, hogy a gyakorlatok ne okozzanak Önnek fájdalmat. Egyes feladatok esetenként kellemetlen érzéssel járhatnak, például a feszes SI ízület kimozgatása közben tapasztalhat ilyet. Az izmok erősítésénél az Ön állapotát és fejlődését figyelembe véve fokozatosan kerülnek bevezetésre az újabb és nehezebb gyakorlatok. A gyógytornász külön figyelmet fordít a gyakorlatok helyes kivitelezésére és betanítására, ugyanis a feladatok közül néhányat házi feladatként otthonában is el kell végeznie a sikeres és gyors gyógyulás érdekében. 

Már az első 2-3 alkalom után jelentősen csökkenni fog a keresztcsont fájdalma a merev izmok fellazításának köszönhetően, majd 5-6 kezelés után az ízület normál mozgástartományát visszanyerve újra egészséges és fájdalommentes lesz a mozgása. 

A Gyógytornászom.hu szakembereit már nem csak Budán a Vitéz utcában, hanem Pesten a Bajcsy-Zsilinszky úton is megtalálja, valamint mindkét rendelőnkben SZÉP és Egészségpénztári kártyával is fizethet!

Keresztcsont fájdalommal küzd? Jelentkezzen be online és segítünk!

Az alábbi gombra kattintva már akár 2 munkanapon belül foglalhat hozzánk időpontot az első alkalomra, amely egy részletes állapotfelmérés. Gyógytornászaink a legprofibbak a keresztcsont fájdalom kezelésében!  ↓